image

Hacker geeft gezin toegang tot minivan na verlies autosleutel

dinsdag 15 augustus 2017, 13:52 door Redactie, 11 reacties
Laatst bijgewerkt: 15-08-2017, 15:30

Een hacker heeft een Canadees gezin met de toegang tot hun minivan geholpen nadat het begin juni de autosleutel was verloren. Het ging om een uit Japan geïmporteerde Toyota Estima die over een bijzondere autosleutel beschikt om de auto te starten. De sleutel bevat namelijk een unieke transponderchip.

Bij de aanschaf had het gezin maar één sleutel gekregen en lokale Canadese dealers hadden niet de mogelijkheid om een reservesleutel te maken. De auto werd namelijk 15 jaar geleden alleen voor de Japanse markt geproduceerd. Om een reset uit te voeren moest de auto van Toyota in Japan zijn. Daardoor bleef de minivan wekenlang ongebruikt op een Canadese parkeerplaats staan. Het gezin had wel een beloning van 500 dollar uitgeloofd voor de terugkeer van de sleutel, maar daar kwam geen reactie op.

De Canadese dealer die de auto had verkocht bracht het gezin uiteindelijk in contact met een hacker die hen wilde helpen Een monteur haalde eerst de startonderbreker uit de auto, die voorkomt dat de motor zonder de juiste sleutel kan worden gestart. Vervolgens verwijderde de hacker in de startonderbreker de data van de oude sleutel en herprogrammeerde een nieuwe sleutel. Bij elkaar kwamen de kosten voor de hele operatie op 4500 Canadese dollars uit. De dealer besloot echter de helft te betalen. Het gezin kreeg daarnaast drie sleutels, om herhaling in de toekomst te voorkomen, zo melden CTV News en Times Colonist.

Reacties (11)
15-08-2017, 14:07 door Briolet
De zin "Vervolgens verwijderde de hacker de data van de oude sleutel en herprogrammeerde een nieuwe sleutel." is heel tweeduidig geformuleerd. Het leest bijna alsof ze dit op de sleutel zelf gewist hebben, maar die was juist verloren.

De originele tekst is wat dat betreft iets duidelijker: "The hacker then deleted the data for the old keys and reprogrammed it for new ones."

Ik mis ook de vermelding dat deze 15 jaar oude auto alleen voor de Japanse markt bedoeld was. Dat maakt het veel logischer dat ze er buiten Japan niets mee konden doen.
15-08-2017, 14:25 door abj61
"Ik mis ook de vermelding dat deze 15 jaar oude auto alleen voor de Japanse markt bedoeld was. Dat maakt het veel logischer dat ze er buiten Japan niets mee konden doen." Daarom lees ik nog amper nl "kranten" ed, slechte vertalingen, onvolledige berichten en vaak nog een op sensatie gerichte kop.
15-08-2017, 14:43 door SPer
Door abj61: "Ik mis ook de vermelding dat deze 15 jaar oude auto alleen voor de Japanse markt bedoeld was. Dat maakt het veel logischer dat ze er buiten Japan niets mee konden doen." Daarom lees ik nog amper nl "kranten" ed, slechte vertalingen, onvolledige berichten en vaak nog een op sensatie gerichte kop.

Statler of Waldorf ?
15-08-2017, 15:26 door Anoniem
"Om een reset uit te voeren moest de auto van Toyota in Japan zijn."
Dat was hij toch?
15-08-2017, 16:53 door Anoniem
hmm, Die Toyota Estima is hier verkocht als de Previa. Na 15 jaar kost die ongeveer 5 k op marktplaats. De auto was dus eigenlijk gewoon bijna total-loss want 4500 CAD is 3000 euro. Zeker omdat hij het stuur aan de rechter kant heeft zitten.

Even los daarvan is het natuurlijk vragen om problemen om maar één (electronische) sleutel van een auto te hebben. Een goede val in het water is voldoende om niet meer in je auto te kunnen. En ook slijten sleutels dus dit was een probleem dat er even goed zat aan te komen als een set nieuwe banden.

Even los van de sleutel De service van Toyota valt mij wel een beetje tegen.
15-08-2017, 17:09 door Anoniem
"Bij elkaar kwamen de kosten voor de hele operatie op 4500 Canadese dollars uit."

3000 euro voor het flashen van een eeprom? Ik denk dat iemand hier een slaatje uit geslagen heeft.
15-08-2017, 18:01 door Briolet - Bijgewerkt: 15-08-2017, 18:06
Door Anoniem:3000 euro voor het flashen van een eeprom?

Er staat totale kosten. Daar zitten ook 117 km afsleepkosten bi, incl 50 km met een veerboot (Burnaby DC --> Victoria BC). En nog heel veel andere kosten waaronder het vervangend vervoer tijdens hun vakantie en het zonder auto thuiskomen. Je onderschat de tijd die het kost om 15 jaar oude hardware en software te doorgronden.
15-08-2017, 18:39 door Anoniem
Door Anoniem: "Bij elkaar kwamen de kosten voor de hele operatie op 4500 Canadese dollars uit."

3000 euro voor het flashen van een eeprom? Ik denk dat iemand hier een slaatje uit geslagen heeft.

Naast de genoemde bijkomende kosten (slepen, opslag etc) , 5 euro voor het flashen, 2995 voor het weten welke bytes waar geschreven moeten worden ?

Als je het probleem blanco moet gaan onderzoeken is 3K een redelijk tarief.
Op basis van een uurtarief van 80 euro koop je er ongeveer een week werk voor van een vrij behoorlijk iemand.

Wanneer je de betreffende controller nog moet gaan analyseren (hoe werkt die, waar moet je de sleutel bytes schrijven, checksums over de eprom data) is dat waarschijnlijk wel doenbaar voor iemand die ervaring heeft met dergelijke dingen, maar vind ik een week werk niet zwaar overdreven geschat .

Natuurlijk, als het gewoon een chiptuner is die in z'n handleiding alleen 'Toyota sleutel' moet opzoeken is het wel veel geld.
16-08-2017, 08:33 door Anoniem
Om een reset uit te voeren moest de auto van Toyota in Japan zijn.

en

Een monteur haalde eerst de startonderbreker uit de auto, die voorkomt dat de motor zonder de juiste sleutel kan worden gestart.

Oftwel: startonderbreker even naar japan sturen en met officiële manier was het ook gelukt, waarschijnlijk goedkoper zelfs.
18-08-2017, 12:12 door Anoniem
Wat een prutser.. Een beetje autosleutel specialist haalt de ECU er uit, schakelt daarin de startonderbreker uit, en de transponder is niet meer nodig.. max 200 euro.. (Dagelijks werk hier)
22-08-2017, 10:23 door Anoniem
Door Anoniem: Wat een prutser.. Een beetje autosleutel specialist haalt de ECU er uit, schakelt daarin de startonderbreker uit, en de transponder is niet meer nodig.. max 200 euro.. (Dagelijks werk hier)

Precies! Wat een kneuzen oplossing hebben ze gekozen....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.