image

Datalek in parkeerboetesysteem kost Brits district 77.000 euro

donderdag 17 augustus 2017, 11:13 door Redactie, 3 reacties

Het Britse district Islington heeft een boete van omgerekend 77.000 euro gekregen voor een datalek in het parkeerboetesysteem waardoor de persoonlijke gegevens van 89.000 mensen voor anderen toegankelijk waren. Het parkeerboetesysteem van Islington laat mensen camerabeelden van hun vermeende parkeerovertreding zien en biedt de mogelijkheid om tegen de boete bezwaar aan te tekenen.

De mappen met persoonlijke informatie van mensen die een parkeerboete hadden gekregen waren eenvoudig op te vragen door de url iets aan te passen. Zodoende was het mogelijk om gevoelige persoonlijke informatie van anderen te bekijken. Het ging dan bijvoorbeeld om medische gegevens die mensen bij hun bezwaar tegen de parkeerboete hadden opgegeven. Uiteindelijk bleek dat 119 documenten 235 keer ten onrechte waren opgevraagd. Het ging om de documenten van 71 mensen.

De veiligheid van het systeem was zowel voor de lancering als daarna niet getest. Daardoor had het district geen gepaste technische maatregelen genomen om persoonlijke informatie te beschermen, zo stelt de Britse databeschermingsautoriteit ICO, die de boete oplegde. "Mensen hebben een recht om te verwachten dat er naar hun persoonlijke informatie wordt omgekeken. Islington heeft de wet overtreden door dat niet te doen", zegt Sally Anne Poole van de ICO.

Reacties (3)
17-08-2017, 12:12 door quikfit
Dat word extra boetes uitdelen om de boete terug te verdienen!?
17-08-2017, 13:03 door Anoniem
De overheid moet dus aan zichzelf een boete gaan betalen ? En vervolgens gaat Islington de gemaakte kosten verhalen op de burger, omdat ze dit 'verlies' natuurlijk wel willen compenseren ? Welk nut heeft het om overheden boetes aan zichzelf te laten betalen ?
17-08-2017, 13:06 door Anoniem
Kan de overheid die boete niet beter uitkeren aan de burgers die slachtoffer zijn geworden van dit datalek, in plaats van aan zichzelf ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.