image

Canadese universiteit maakt 11,8 miljoen over naar criminelen

vrijdag 1 september 2017, 09:15 door Redactie, 6 reacties

De Canadese MacEwan University heeft 11,8 miljoen Canadese dollar naar criminelen overgemaakt nadat het slachtoffer van een variant van ceo-fraude werd. Universiteitsmedewerkers ontvingen verschillende e-mails die zogenaamd van een leverancier afkomstig waren waarin werd gevraagd om de bankgegevens aan te passen en geld over te maken. Het ging om een bedrag van in totaal 11,8 miljoen Canadese dollar.

Na ontdekking van de fraude stelde de universiteit een onderzoek in om het geld terug te krijgen. Meer dan 11,4 miljoen dollar werd getraceerd naar rekeningen in Canada en Hongkong. Deze rekeningen zijn nu bevroren en er wordt geprobeerd het geld terug te halen. Wat de uiteindelijke financiële schade van het incident zal zijn is dan ook nog onduidelijk. De universiteit zegt maatregelen te hebben genomen om herhaling van dergelijke fraude in de toekomst te voorkomen. Bij een Amerikaanse universiteit werd op dezelfde manier 1,9 miljoen dollar buitgemaakt. De FBI maakte in mei nog bekend dat criminelen de afgelopen jaren via ceo-fraude bijna 5 miljard euro hebben gestolen.

Reacties (6)
01-09-2017, 12:26 door Anoniem
Hahaha, je zou toch verwachten dat in deze tijd niet meer voorkomt, hoe vaak moet dit nog gebeuren?
01-09-2017, 14:42 door MathFox
Door Anoniem: Hahaha, je zou toch verwachten dat in deze tijd niet meer voorkomt, hoe vaak moet dit nog gebeuren?
De dagen van cheques zijn voorbij, dus ook de dagen van het incasseren van vervalste cheques.
Vandaag is email en elektronisch overboeken populair, dus kun je verwachten dat criminelen zich daarop storten.
01-09-2017, 14:44 door Anoniem
De universiteit zegt maatregelen te hebben genomen om herhaling van dergelijke fraude in de toekomst te voorkomen.
"Als het kalf verdronken is, dempt men de put", blaatte de moeder van het verloren schaap.

Je zou toch zeggen dat op een universiteit de slimste mensen rondlopen.
01-09-2017, 14:49 door MathFox
Door Anoniem:Je zou toch zeggen dat op een universiteit de slimste mensen rondlopen.
Onder de studenten; bij de wetenschappelijke staf al wat minder; bij het bestuur en de administratie zitten vooral saaie ambtenaren.
01-09-2017, 14:58 door Briolet
Door MathFox: …Vandaag is email en elektronisch overboeken populair, dus kun je verwachten dat criminelen zich daarop storten.

Ik zie geen relatie met elektronische overboeking. Als je dit geld via een check overboekt, ben je net zo opgelicht.

Ook voor het internet tijdperk bestond dit soort oplichting. Toen stuurde je nepfacturen op papier. Het enige voordeel van e-mail is dat het veel goedkoper is dan duizenden brieven te versturen, dus wordt het al snel grootschaliger aangepakt. Maar criminelen die uit zijn op bedragen die in de miljoenen lopen, kunnen rustig weken to maanden tijd stoppen in zo'n misleiding.
01-09-2017, 15:13 door Briolet
Door Briolet:Ik zie geen relatie met elektronische overboeking. Als je dit geld via een check overboekt, ben je net zo opgelicht.

Ik denk dat electronisch overboeken dingen ook veiliger maakt. Vroeger werden valse facturen verstuurd en schreef je de betaalgegevens over van de factuur op je overschrijvingskaart. Ik kan me niet herinneren dat ik er nog oude facturen bij pakte om te zien of daar hetzelfde rekeningnummer op stond.

Met internetbankieren haal je het rekeningnummer uit het adresboek. Als het daar niet in staat, dan is dat de uitzondering en is er dus al een 1e waarschuwing. Je hebt dan een reden voor extra controle van dat nummer.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.