image

Duitse expert klaagt bij Hof over id-plicht voor anonieme simkaarten

dinsdag 5 september 2017, 15:49 door Redactie, 9 reacties

De databeschermingsexpert van de Duitse Piratenpartij Patrick Breyer heeft bij het Duitse Constitutionele Hof een klacht ingediend wegens de identificatieplicht voor anonieme simkaarten. Als onderdeel van anti-terreurmaatregelen moet bij de aanschaf van een anonieme simkaart in Duitsland een identiteitsbewijs worden getoond. Ook in België is een dergelijke maatregel van kracht.

Volgens Breyer is dit een bedreiging voor klokkenluiders, politieke activisten en uiteindelijk de gehele democratische samenleving omdat mensen niet meer vrij kunnen communiceren. In een 49 pagina's tellende aanklacht (pdf) noemt Breyer de schadelijk gevolgen van een identificatieplicht. Daarnaast stelt hij dat de maatregel niet proportioneel is en de effectiviteit niet bewezen. Kwaadwillenden kunnen daarnaast eenvoudig aan simkaarten komen en de maatregel zo omzeilen. De identificatieplicht zorgt er wel voor dat burgers niet echt vrij meer kunnen communiceren, omdat hun anonimiteit op deze manier verdwijnt, aldus Breyer. De Duitser diende eerder ook al een klacht in bij het Europees Hof van de Rechten van de Mens.

Het Nederlandse kabinet besliste eerder dit jaar om anonieme prepaid simkaarten niet te verbieden. Vorig jaar september kondigde toenmalig minister van Veiligheid en Justitie Van der Steur een onderzoek naar een dergelijk verbod aan. Aanleiding waren plannen van de Belgische en Duitse overheid om anonieme simkaarten wel te verbieden. Het onderzoek liet zien dat, mede gelet op de fraudegevoeligheid van een dergelijke maatregel en de huidige diversiteit aan communicatiemogelijkheden, een verplichte registratie van prepaid simkaarthouders geen groot voordeel bij de opsporing van criminelen en terroristen heeft.

Reacties (9)
05-09-2017, 16:03 door Anoniem
Het onderzoek liet zien dat, mede gelet op de fraudegevoeligheid van een dergelijke maatregel en de huidige diversiteit aan communicatiemogelijkheden, een verplichte registratie van prepaid simkaarthouders geen groot voordeel bij de opsporing van criminelen en terroristen heeft.
Dan is het interessant om te weten waarom Duitsland en België het toch doorgezet hebben. In België hebben zich twee aanbieders van de markt teruggetrokken precies vanwege die maatregel, dus heeft het ook nog eens een vermindering van aanbod met zich meegebracht. Met een aluhoedje op zou je kunnen verzinnen dat de overheid in België dat als een acceptabel verlies of zelfs een wenselijke uitkomst zal hebben gezien. Is dat zo, en waarom dan? Als niet, waarom dan toch vasthouden aan een ineffectieve schijnophoudmaatregel?
05-09-2017, 16:17 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 05-09-2017, 16:20
[Verwijderd]
05-09-2017, 16:17 door Anoniem
Lol. Ook zonder identificatie kan je je afvragen hoe anoniem de anonieme simkaart is. Via belpatronen, lokatiebepaling en dergelijke is meestal zo uit te zoeken wie de gebruiker is van zo'n SIM. Een identificatie plicht maakt het enkel nog gemakkelijker.
05-09-2017, 18:46 door Anoniem
Door Anoniem: Lol. Ook zonder identificatie kan je je afvragen hoe anoniem de anonieme simkaart is. Via belpatronen, lokatiebepaling en dergelijke is meestal zo uit te zoeken wie de gebruiker is van zo'n SIM. Een identificatie plicht maakt het enkel nog gemakkelijker.

Dus een ID-plicht is niet noodzakelijk.
05-09-2017, 18:48 door Anoniem
Door OpenXOR:
Als niet, waarom dan toch vasthouden aan een ineffectieve schijnophoudmaatregel?
Onvoldoende kennis van het onderwerp en onvoldoende mogelijkheden om dit op bestuurlijk niveau goed uit te denken en te organiseren. De angst dat een enkeling op kleine schaal misbruik maakt van een anonieme prepaidkaart is groter dan het inzicht dat dit soort risico's niet weg te nemen zijn. Bestuurders zijn bang om hierop aangesproken te worden als het misgaat. Daarom het zekere voor het onzekere en worden dit soort schijnveiligheidsmaatregelen doorgedrukt. Dan is dit in ieder geval op bestuurlijk niveau afgetikt, denken ze dan.
Waarmee ze zichzelf afschilderen als plucheklevende graailuizen, niet als geschikte bestuurders.
05-09-2017, 20:46 door Anoniem
Je kan er mee scoren in de media bij een publiek dat de verschillen niet ziet. Het vervelende is dat tijdig kijken naar Channel 4 documentaires en in de gaten houden waar de personen die je een enkelband hebt omgedaan blijven meer kans heeft dan middels deze vrijheidsbeperkende maatregel privacy tot een privilege voor terroristen maken, maar dat succes komt niet in de krant en weet het publiek dus niet. Zucht.
05-09-2017, 20:57 door Anoniem
Luister toch naar de wijze Trump uit de goeie oude Amerika.
Het houd de terroristen en andere gespuis tegen.
Help ook tegen KP.
ZO waar ben je bang voor.
06-09-2017, 15:57 door Anoniem
Dus een ID-plicht is niet noodzakelijk.

Niet vanuit onze optiek. Als je het bekijkt vanuit de optiek van de politie, dan is het toch wel erg handig indien de identiteit van de koper wordt geregistreerd. Als je al weet dat je bijvoorbeeld persoon X wil aftappen, dan is het handiger als je kan opzoeken welke prepay persoon X heeft gekocht, dan dat je uit de hooiberg van prepay nummers deze persoon moet gaan traceren m.b.t. bel patroon analyse, lokatie bepaling en dergelijke ;)
06-09-2017, 15:58 door Anoniem
Luister toch naar de wijze Trump uit de goeie oude Amerika.

Hoezo, heeft hij ooit iets gezegd over anonieme sim kaarten, en een evt sollicitatie plicht ?

Het houd de terroristen en andere gespuis tegen.Help ook tegen KP.

Over beide zaken heb ik Donald Trump nog vrijwel nooit gehoord. Ik heb ook niet het idee dat het hem erg interesseert.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.