image

Douane VS aangeklaagd voor doorzoeken smartphones en laptops

donderdag 14 september 2017, 12:11 door Redactie, 5 reacties
Laatst bijgewerkt: 14-09-2017, 13:19

Twee Amerikaanse burgerrechtenbewegingen hebben de Amerikaanse douane aangeklaagd wegens het doorzoeken van laptops en smartphones zonder gerechtelijk bevel. De ACLU en EFF zijn de rechtszaak wegens 11 reizigers gestart.

De reizigers moesten op verzoek van de Amerikaanse douane hun laptops en smartphones afstaan zodat die konden worden doorzocht. De douane in de Verenigde Staten mag zonder gerechtelijk bevel apparaten vorderen en onderzoeken. Het vierde amendement van de Amerikaanse grondwet moet burgers tegen willekeurige doorzoekingen door de overheid beschermen. Vele jaren geleden besloot het Amerikaanse hooggerechtshof voor douanecontroles in het geval van immigratie- en douanewetgeving een uitzondering te maken.

De reizigers en burgerrechtenbewegingen willen via de rechtszaak eisen dat de douane alleen nog apparaten mag doorzoeken als het over een gerechtelijk bevel beschikt. "Mensen bewaren hun hele leven, inclusief zeer gevoelige persoonlijke en zakelijke zaken, op hun telefoons, tablets en laptops en het is normaal dat ze die op reis meenemen. Het is de hoogste tijd dat de rechtbank ervoor zorgt dat de overheid de grens niet als een plek behandelt waar de grondwet niet geldt", zegt Sophia Cope, advocaat van de EFF. In het eerste fiscale helft van 2017 werden bijna 15.000 apparaten door de Amerikaanse douane doorzocht.

Reacties (5)
14-09-2017, 12:32 door Anoniem
De zaak lijkt redelijk kansloos (al vind ik dat de EFF moreel volstrekt gelijk heeft).
14-09-2017, 13:16 door Anoniem
Ze zouden zich alleen ook sterk voor moeten maken, dat dit niet alleen voor US-burgers geldt, maar voor iedereen. Dat is zo'n punt van hun grondwet, die geldt vaak alleen voor ingezetenen.
14-09-2017, 13:18 door Anoniem
Heeft het wat opgeleverd ? Dat is natuurlijk een belangrijk onderdeel van deze uitzondering. Mijn inschatting bijzonder weinig...
14-09-2017, 13:57 door Anoniem
Ze zouden zich alleen ook sterk voor moeten maken, dat dit niet alleen voor US-burgers geldt, maar voor iedereen. Dat is zo'n punt van hun grondwet, die geldt vaak alleen voor ingezetenen.

Iedereen kan zich beroepen op de Amerikaanse grondwet, op Amerikaans grondgebied. Amerikaanse burgers, toeristen, legale immigranten en illegale immigranten.

Do Noncitizens Have Constitutional Rights?
http://www.slate.com/articles/news_and_politics/explainer/2001/09/do_noncitizens_have_constitutional_rights.html
21-09-2017, 21:10 door Anoniem
settlement -> no guilt -> next.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.