image

AP: Microsoft schendt privacywetgeving met Windows 10

vrijdag 13 oktober 2017, 09:49 door Redactie, 51 reacties

Microsoft schendt met Windows 10 de privacywetgeving, zo heeft de Autoriteit Persoonsgegevens na onderzoek van Windows 10 Home en Pro vastgesteld. De softwaregigant verwerkt via Windows 10 in strijd met de wet gegevens van mensen die dit besturingssysteem op hun computer hebben geïnstalleerd.

In Nederland zijn er meer dan 4 miljoen actieve apparaten met Windows 10 Home en Pro. Microsoft verzamelt continu telemetriegegevens over deze apparaten, bijvoorbeeld welke apps zijn geïnstalleerd en, als de gebruiker de standaardinstellingen niet heeft gewijzigd, hoe vaak ze worden gebruikt en welke sites worden bezocht. "Microsoft maakt als het ware non-stop foto’s van het computergedrag van Windowsgebruikers en stuurt dit naar zichzelf", zo laat de toezichthouder weten.

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens hebben gebruikers door de werkwijze van Microsoft gebrek aan controle over hun gegevens. Ze weten niet welke gegevens waarvoor worden gebruikt, noch dat er op basis van deze gegevens gepersonaliseerde advertenties en aanbevelingen aan hen kunnen worden getoond, als de gebruikers dit bij installatie, of daarna, niet hebben uitgeschakeld. "Het blijkt dat Microsofts besturingssysteem ongeveer iedere stap die je op je computer zet, volgt. Dat levert een indringend beeld van jou op", zegt Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van de AP. "Wat betekent dat? Weten mensen dat, willen ze dat? Microsoft moet mensen een eerlijke kans geven hier zelf over te beslissen."

Telemetrie

Windows 10 biedt sinds de Creators Update twee niveaus van telemetrie aan: standaard en volledig. Het gaat om gegevens over de aangesloten hardware (zoals printers of modems), de software op het apparaat (inclusief apps en de browser Edge) en het gebruik van die software. Microsoft kan deze gegevens verzamelen omdat het bedrijf in de software van Windows 10 een telemetriemodule heeft ingebouwd. Die module slaat voortdurend telemetriegegevens op en zorgt ervoor dat die regelmatig naar de servers van Microsoft worden verzonden. Gebruikers merken daar niets van. Ook kunnen zij niet zien wat de inhoud van die berichten is.

Uit het onderzoek door de AP blijkt dat deze telemetrieberichten informatie bevatten over het gebruik van apparaten, applicaties en het besturingssysteem. Het gaat hierbij niet alleen om de hardware die aangesloten is en hoe vaak en hoe lang iemand alle applicaties gebruikt, maar óók om het surfgedrag van deze persoon via de browser Edge en zelfs om de inhoud van handgeschreven teksten (met elektronische pen).

Creators Update

Microsoft heeft rechtsgeldige toestemming van de gebruikers nodig om hun gegevens te mogen verwerken. Hiervoor moeten mensen onder meer goed zijn geïnformeerd, ze moeten precies weten waar ze ja tegen zeggen. Dat is niet het geval. Om gebruikers meer inzicht te geven voerde Microsoft met de Creators Update verschillende aanpassingen door. Zo kregen gebruikers een 'privacyscherm' te zien met instellingen die voor de installatie van de update konden worden gewijzigd. De informatie die Microsoft geeft in het installatiescherm van de Creators Update over keuzemogelijkheden schiet tekort, zo laat de AP weten. "Het wordt niet duidelijk dat Microsoft bij volledige telemetrie voortdurend gegevens verzamelt over het gebruik van apps en het surfgedrag via Edge, inclusief bijvoorbeeld gelezen nieuwsartikelen en ingevoerde locaties in apps."

Ook verkrijgt Microsoft door haar werkwijze geen ondubbelzinnige toestemming, aldus de toezichthouder. Microsoft werkt met opt-out mogelijkheden. Bij installatie staat het niveau van telemetrie op 'volledig' en wordt de gebruiker gevraagd de aangeboden instellingen te accepteren. Daarnaast staat standaard 'aan' dat Microsoft de telemetriegegevens mag gebruiken voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties en aanbevelingen in Windows, Edge en apps. "Dat iemand de standaardprivacyinstellingen bij de installatie niet actief wijzigt, wil niet zeggen dat hij dús toestemming geeft voor het gebruik van zijn gegevens", zo stelt de Autoriteit Persoonsgegevens.

De toezichthouder heeft bovendien vastgesteld dat Microsoft bestaande privacykeuzes van een deel van de gebruikers niet heeft gerespecteerd bij de overstap naar de Creators Update. Het gaat om mensen die het besturingssysteem zelf hadden gedownload. Als zij eerder hadden gekozen voor standaard telemetrie en de privacyinstellingen niet actief hebben gewijzigd bij installatie van de update, is dat nu op volledig gezet. Microsoft heeft aangegeven de overtredingen te willen beëindigen. Als dit niet gebeurt, kan de Autoriteit Persoonsgegevens besluiten Microsoft een sanctie op te leggen. De toezichthouder heeft daarnaast een handleiding gepubliceerd hoe Windows 10-gebruikers hun telemetrieniveau kunnen aanpassen (pdf).

Update

Microsoft is het niet met alle punten van de Autoriteit Persoonsgegevens eens, zo laat de softwaregigant in een reactie weten. "Primair zijn Windows 10-Diagnostische gegevens uiterst technische gegevens over een product of service – gegevens die in veel gevallen niet interessant zijn voor de gebruiker, onbegrijpelijk zouden zijn voor haar, en weinig tot niets over haar onthullen" zo stelt Microsoft in een document waarin het ingaat op de kritiekpunten van de toezichthouder (pdf). Verder verklaart Microsoft dat het in nauwe afstemming met de Autoriteit Persoonsgegevens gepaste oplossingen zal vinden.

Reacties (51)
13-10-2017, 10:13 door Anoniem
Voor wie niet wil wachten op Microsoft om de boel aan te passen kan alvast aan de slag met deze tool,
erg handig, veilig en met goede beschrijving van wat je uitzet.
https://www.oo-software.com/en/shutup10
13-10-2017, 10:21 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 13-10-2017, 10:23
[Verwijderd]
13-10-2017, 10:25 door Anoniem
Google en facebook doen het ook, wat maakt het dan nog uit of microsoft dit doet of niet....
13-10-2017, 10:27 door Anoniem
Een opt-out biedt de mogelijkheid om alle data alvast naar de thuisbasis te versturen, voordat je aan kan geven dat niet te willen... Hoeveel mensen weten (realiseren zich) bijvoorbeeld dat wanneer ze deelnemen aan LinkIn hun hele adressenlijst wordt gekopieerd en meteen gebruikt wordt om al die mensen namens hen te spammen?
En wat gebeurt er nu met al die informatie die nu al zonder toestemming door windows 10 in verzameld?
13-10-2017, 10:30 door [Account Verwijderd]
Bij wetgeving verbieden van het opt-out principe!
Wanneer nu eens eindelijk?
Desillusionair antwoord:
In de huidige/aankomende ministeriële politieke hoofdstroming zal daar zeker geen werk van worden gemaakt.
Zo min mogelijk regulering/bemoeienis is de rode draad en dat nu voor het derde aankomende kabinet op een rij.
13-10-2017, 10:31 door Anoniem
De reden dat ik overgestapt ben naar Linux, als Windows niet zo sneaky bezig was, zou ik nooit zijn overgestapt. Windows 7 was nog aardig, maar toen 10 kwam, en ik me verdiept had wat er allemaal fout was, toen was voor mij de overstap naar Linux.
13-10-2017, 10:45 door Anoniem
Door Aha: Bij wetgeving verbieden van het opt-out principe!
Wanneer nu eens eindelijk?
Desillusionair antwoord:
In de huidige/aankomende ministeriële politieke hoofdstroming zal daar zeker geen werk van worden gemaakt.
Zo min mogelijk regulering/bemoeienis is de rode draad en dat nu voor het derde aankomende kabinet op een rij.

Dit is onderdeel van de nieuwe AVG die al van kracht is, dus is al geregeld.
13-10-2017, 10:50 door karma4 - Bijgewerkt: 13-10-2017, 10:53
Apple leeft er ook van en elke service dienstverlener.
Bij de verplichte malware scanners is het intussen als backdoor in gebruik zie kaspersky.
Voor professionele omgevingen is het volledig bijhouden wie wat wanneer gedaan heeft een verplichting.
Het zelfde geld voor de bewijsvoering welk netwerkverkeer heeft plaatsgevonden met welk doe. Bij datalekken naar het APDE achteraf over wat er gebeurt is.

O ja niet vergeten. Translink volgt elke reiziger inchecken uitchecken ook met altijd vrij en vooraf gekochte kaartjes.
In dat geval zegt het AP niets ...
13-10-2017, 10:56 door Anoniem
Wat jij zeg,t karma4, betekent dus in feite het volledige einde van privacy, als alles gemonitord en verder gejast wordt naar de drie- en vier letterdiensten.

Ik denk dat iedereen dat nog niet ten volle realiseert, anders zat men niet van alles aan het Internet toe te vertrouwen
om te worden verwerkt via allerlei ingewikkelde algoritmen.
13-10-2017, 10:58 door Anoniem
Door Aha: Bij wetgeving verbieden van het opt-out principe!
Het is in dit geval al verboden, je moet als gebruiker ondubbelzinnige toestemming geven hiervoor. Dat betekent dat je een vinkje specifiek voor dat doel aan moet zetten, het mag niet al aan staan en het mag geen clausule in algemene voorwaarden zijn. Het bericht gaat er dan ook over dat Microsoft de wet overtreedt.

Door Anoniem: Google en facebook doen het ook, wat maakt het dan nog uit of microsoft dit doet of niet....
Het maakt uit op dezelfde manier dat het bij een winkeldiefstal of een roofoverval of een verkeersovertreding niet uitmaakt dat er andere winkeldieven, roofovervallers en verkeersovertreders zijn. Dat een ander het ook doet is nooit een excuus om iets te doen wat niet door de beugel kan en ook geen excuus om de dader niet aan te pakken als die erop betrapt wordt.

Ik zou het omdraaien: Google en Facebook doen het ook, die zouden ze ook aan moeten pakken.
13-10-2017, 11:00 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 13-10-2017, 11:01
[Verwijderd]
13-10-2017, 11:04 door Anoniem
Maar de sleepwet vindt men niet erg. Niks te verbergen. Dit is in feite hetzelfde, je weet alleen helemaal niet hoe lang al die data bewaard wordt en wanneer je er mee om je oren wordt geslagen.
13-10-2017, 11:05 door Anoniem
Door Anoniem: Google en facebook doen het ook, wat maakt het dan nog uit of microsoft dit doet of niet....
Inbreker: "iedereen doet het, dus wat maakt het uit of een ander dit doet of niet?"
En evenzo spreken de tokkies op de weg om hun gedrag te rechtvaardigen, want "iedereen doet het.."
13-10-2017, 11:10 door Anoniem
Ja maar wat wil je als je deze grote commerciële jongens zo vertroetelt als onze regering en ook nog van plan is met hun belastingwetgeving. De multinational staat niet alleen boven de wet, ze maken de Internationale wetgeving nog vaak via gelobby en de nationale regeringen zijn hun schoothondjes en de burger is compleet onmondig gemaakt.

Wat verwacht je dan anders?
13-10-2017, 11:16 door Anoniem
Door Anoniem: Google en facebook doen het ook, wat maakt het dan nog uit of microsoft dit doet of niet....

(Jebroer (om zus er niet bij te betrekken))

onder het mom van:
"Zij" breken ook in, dus mag ik het ook,
of algemener
"Zij" overtreden de wet, ...

Duhhhhh
13-10-2017, 11:20 door Anoniem
Waarom doe de roverheid hier niets aan.
Waarschijnlijk te druk met de sleepwet.
Oplossing, wel af en toe blijven controleren want de service lijkt te lijden aan geheugenverlies.
Open services.msc en zet deze "Connected User Experiences and Telemetry" op uitgeschakeld.
Kan via een rechtsklik en dan eigenschappen, daar ook stoppen.
13-10-2017, 11:20 door ph-cofi
Naast het aanpakken van MS waar zij de wet overtreedt, is de vraag gerechtvaardigd: wanneer doet de AP dergelijke onderzoeken naar andere leveranciers? B.v. in volgorde van marktpenetratie.
13-10-2017, 11:31 door Anoniem
Ik zou inderdaad een zelfde onderzoek naar Android willen zien....
13-10-2017, 11:40 door [Account Verwijderd]
@ anoniem 10:45 en 10:58,

Ik veronderstelde dat mijn punt toch wel helder was. Ik bedoel dus absoluut niet dat opt-out wél aanwezig is en standaard daaraan gelinkte functies uit moeten staan. Ja dat weet ik wel.

Néén, ik bedoel dat het hele principe van opt-out in de software (in dit geval) eruit geknikkerd, eruit gesodemieterd, gedelete, verboden wordt; terug naar de tijd dat het niet bestond, dus voordat de ECI, een boeken en platen postorderbedrijf in de jaren zeventig van de vorige eeuw bij mijn weten als eerste begon met deze verderfelijke handelwijze.
(in dat geval was het de boekenkeuze van de maand die je automatisch kreeg toegestuurd als je het niet annuleerde; opt-out dus)
13-10-2017, 11:40 door Anoniem
@ ph-cofi

Waarschijnlijk te verwachten antwoord: "Het heeft onze aandacht, maar geen directe prioriteit op dit moment".
De ambtelijke formulering voor "Kiss my *rs3".
13-10-2017, 11:44 door Anoniem
Je kunt nog een Telemetry service uitzetten. Ga hiervoor naar Computerbeheer, Services en Toepassingen, Services. Er komt een hele lijst met services tevoorschijn. Zoek naar: "Connected User Experiences and Telemetry". Secteer deze en klik dan met rechtermuis hierop. Kies dan "Eigenschappen". In het veldje "Opstarttype" selecteer je "Uitgeschakeld", klik daarna op Toepassen en OK. (Standaard staat dit op "Automatisch").
13-10-2017, 11:49 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom doe de roverheid hier niets aan.
Waarschijnlijk te druk met de sleepwet.
Oplossing, wel af en toe blijven controleren want de service lijkt te lijden aan geheugenverlies.
Open services.msc en zet deze "Connected User Experiences and Telemetry" op uitgeschakeld.
Kan via een rechtsklik en dan eigenschappen, daar ook stoppen.

De overheid kan er niks aan doen. Niemand kan er wat aan doen.
Omdat er NIKS aan te doen is. Het is een besturingssysteem wat bijna elk mens op de wereld gebruikt.

Windows is niet meer weg te denken uit de maatschappij.

Linux? Ja, zeker. Leuk systeem. Ik gebruik het zelf ook, na een half jaar Windows gebruikt te hebben.
Ik vind windows een vermoeiend en druk systeem. De directory structuur is een ramp. Voor je het weet ben je verdwaald in allerlei subdirectory's.

Ik gebruik dus Linux, versie 4.13.4, met als gui Fedora 26 en KDE.
Ik kan exact hetzelfde als wat ik onder windows deed.

En... geen meekijkerij en angst voor gevaarlijke software.
13-10-2017, 12:12 door Anoniem
Door Anoniem: Maar de sleepwet vindt men niet erg. Niks te verbergen. Dit is in feite hetzelfde, je weet alleen helemaal niet hoe lang al die data bewaard wordt en wanneer je er mee om je oren wordt geslagen.
Volgens mij denkt de overheid hiermee dieven te vangen, je hebt wel gelijk we weten niet wat er met die data
gebeurt en hebben er ook niets over te zeggen.
Hoe kun je deze data honger stoppen in een door gedraaide wereld !
13-10-2017, 12:38 door Anoniem
Hierdoor lijkt het dat de toekomst voor vrijheid op het Internet er niet zo goed uitziet.

Laatst nogal eens wat domeinen en hosters nagezien op certificering. Met opzet verkeerd, geen volledige chain, vergeten bij Comodo, HPKP header kan niet worden ingesteld omdat de chain niet klopt.

Dns gerommel, gedoogde narigheid op permissieve Autonome Systemen, kijk naar Webzilla, x-adblock-key redirecting gerotzooi op geparkeerde domeinen. Verborgen in de niet-publieke cloud weet je helemaal niet wat er met datastromen gebeurt.

Niemand wil er de bezem doorhalen, want die er het meeste baat bij hebben willen dat niet.
Het wordt zo langzamerhand 1 onveilige puinzooi. De gioeden niet te nagesproken, maar hoeveel procent is nog te vertrouwen en staat aan de kant van veiligheid en vrijheid?
13-10-2017, 12:52 door Anoniem
[Verwijderd door moderator]
13-10-2017, 13:03 door Anoniem
Door karma4: Apple leeft er ook van en elke service dienstverlener.
Bij de verplichte malware scanners is het intussen als backdoor in gebruik zie kaspersky.
Voor professionele omgevingen is het volledig bijhouden wie wat wanneer gedaan heeft een verplichting.
Het zelfde geld voor de bewijsvoering welk netwerkverkeer heeft plaatsgevonden met welk doe. Bij datalekken naar het APDE achteraf over wat er gebeurt is.

O ja niet vergeten. Translink volgt elke reiziger inchecken uitchecken ook met altijd vrij en vooraf gekochte kaartjes.
In dat geval zegt het AP niets ...
Wijzen naar een ander doet er niet toe, het gaat hier over microsoft.

Wat er wel toe doet is dat er hier een veel uitgebreidere discussie over is
https://tweakers.net/nieuws/130697/ap-gegevensverwerking-in-windows-10-via-telemetrie-is-in-strijd-met-privacywet.html
Tussen de 160 reacties dan ineens weggebleven.
Omdat op tweakers reacties inhoudelijk beoordeeld worden natuurlijk en dat in rap tempo de karmatelling van 4 naar beneden bijstelt tpt ver in de min.
Het mag maar is wel nog al doozichtig en slap, hou dan ook hier op met dit soort slappe argumenten.

De kritiek gaat microsoft aan, buig dan de discussie niet om naar een ander onderwerp.
13-10-2017, 13:10 door Anoniem
Door Anoniem: Maar de sleepwet vindt men niet erg. Niks te verbergen. Dit is in feite hetzelfde, je weet alleen helemaal niet hoe lang al die data bewaard wordt en wanneer je er mee om je oren wordt geslagen.

De sleepwet vind ik ook erg.
13-10-2017, 13:15 door Anoniem
Door Aha: Bij wetgeving verbieden van het opt-out principe!
Wanneer nu eens eindelijk?
Desillusionair antwoord:
In de huidige/aankomende ministeriële politieke hoofdstroming zal daar zeker geen werk van worden gemaakt.
Zo min mogelijk regulering/bemoeienis is de rode draad en dat nu voor het derde aankomende kabinet op een rij.

Wat?!!
Ben je nu ineens voor privacy??

Producenten moeten weten waarvoor zij iets produceren, en dat 'waarvoor' is een scala aan informatie die enorm belangrijk is, niet alleen voor de producent (omzet) maar evenredig voor de koper. Neem deel aan een kippesoep-in-blik prijsvraag en geheid zit je vragen in te vullen die gerelateerd zijn aan je persoonlijke leven.

Is dat nu altijd zo fout? Ik zal uiteraard wel voor de onnozele hals worden uitgemaakt door de 'Privacy Politie' maar ik zie hier weinig onheilspellend in; niet met betrekking tot de nieuwsgierige kokhalssoepproducent, noch de softwareproducent.
M.b.t de laatste; want die worden hier aangehaald, willen zij weten welk Operating System ik gebruik? En als zij dat dan weten; dé hamvraag: in welke nachtmerrie kom ik dan terecht? En hoe lijd ik daar dan onder?
Antwoord: Een mens lijdt dikwijls het meest door het lijden dat hij vreest.

Leef voort in deze aan informatie verslaving opgeblazen/opgefokte wereld of ga bij de kapucijnermonniken als novice je leven verdiepen, maar bedenk wel... in beide opties: zolang het leven het toestaat is er elk moment wel weer iets om vraagtekens bij te stellen. Het is zo'n beetje de aard van 'het bewustzijn'.

Was getekend: aha.
https://www.security.nl/posting/534811#posting534878

Maar eigenlijk doet het er niet toe, want
ik gebruik ook Linux (17.01) naast Windows 8.1 en om heel speciale reden nog steeds Mac Os 9.1, dus ik schrijf dit niet om 'de varkensstal te mesten'.

was getekend: aha
https://www.security.nl/posting/534385#posting534544


De mening draait sneller dan een windvaan op topics waarmee je eigenlijk geen ervaring hebt omdat ze niet voor jou van toepassing zijn.
Want je bent om te beginnen al helemaal geen windows 10 gebruiker!!
Claimt zelf privacy maar bagatelliseert het als anderen het te berde brengen.
Dat heeft weinig met serieus discussieren te maken maar meer met reageren om te reageren en stoken om te stoken.

Dit dubbele gedrag moest toch weer eens herhaald worden hier.
13-10-2017, 13:30 door Anoniem
Gebruikers kunnen hun privacy-instellingen op elk gewenst moment wijzigen wanneer zij Windows 10 gebruiken.
Kijk een knopje, en nu niet meer zeuren dat we nog steeds gegevens over je gebruik van Windows 10 verzamelen.

Microsoft is transparant over hoe zij de Diagnostische gegevens die zij verzamelt gebruikt
Alles wat we verzamelen kunnen we voor alles wat we zelf lucratief genoeg vinden gebruiken.

De meeste gegevens die door Windows 10 worden verzameld zijn uiterst gedetailleerd en technisch, en eerlijk gezegd vrij saai. Wij verzamelen gegevens om er bijvoorbeeld achter te komen dat apparaat XYZ123 pen-enabled is
Dat dit een heel duidelijk beeld kan vormen waar, hoe en wanneer devices in gebruik zijn ontkennen we niet.


wij benadrukken dat de meeste Diagnostische gegevens niet ontwikkeld zijn om persoonsgegevens te vergaren.
Maar omdat de gebruiker door het gebruik en de knopjes instemt dat we de gegevens verzamelen zijn het onze gegevens en doen we er mee wat we willen.

Microsoft heeft weinig met de grondbeginselen van het bestaan van de Wet Bescherming Persoonsgegevens en het grondrecht privacy. Het verweer van Microsoft is duidelijk niet door een jurist geschreven en dat geeft pijnlijk weer hoe weinig je aan Microsoft Nederland hebt om recht te doen aan de wetten die hier gelden.
13-10-2017, 13:48 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Waarom doe de roverheid hier niets aan.
Waarschijnlijk te druk met de sleepwet.
Oplossing, wel af en toe blijven controleren want de service lijkt te lijden aan geheugenverlies.
Open services.msc en zet deze "Connected User Experiences and Telemetry" op uitgeschakeld.
Kan via een rechtsklik en dan eigenschappen, daar ook stoppen.

De overheid kan er niks aan doen. Niemand kan er wat aan doen.
Omdat er NIKS aan te doen is. Het is een besturingssysteem wat bijna elk mens op de wereld gebruikt.

Windows is niet meer weg te denken uit de maatschappij.

Linux? Ja, zeker. Leuk systeem. Ik gebruik het zelf ook, na een half jaar Windows gebruikt te hebben.
Ik vind windows een vermoeiend en druk systeem. De directory structuur is een ramp. Voor je het weet ben je verdwaald in allerlei subdirectory's.

Ik gebruik dus Linux, versie 4.13.4, met als gui Fedora 26 en KDE.
Ik kan exact hetzelfde als wat ik onder windows deed.

En... geen meekijkerij en angst voor gevaarlijke software.

Helemaal mee eens. Ik ben al 5 jaar van Windows af. T/m Windows 7 ging het nog qua privacy en user interface, de snelheid en veiligheid was altijd al bagger.
Buiten privacy issues zijn Linux distro's algemeen ook sneller, stabieler, veiliger. Er is keuze uit verschillende user interfaces (Gnome,Xfce,Cinnamon,KDE en noem maar op). Geen gezeur met HitManPro, CC Cleaner en weet ik veel wat voor "proteses" nog meer. Een uniform update systeem voor al je geïnstalleerde software (uit de repositories) zonder herstart, uitgezonderd kernel update. Minder zware hardware eisen.
En ja, je kunt er echt alles mee. Er zijn ook freeware alternatieven voor Adobe Photoshop (b.v.LightZone) en Adobe Illustrator (b.v.Krita).
Onbegrijpelijk dat mensen nog steeds betalen voor Microsoft spul.
13-10-2017, 13:49 door Anoniem
Door Anoniem:
Gebruikers kunnen hun privacy-instellingen op elk gewenst moment wijzigen wanneer zij Windows 10 gebruiken.
Kijk een knopje, en nu niet meer zeuren dat we nog steeds gegevens over je gebruik van Windows 10 verzamelen.

Microsoft is transparant over hoe zij de Diagnostische gegevens die zij verzamelt gebruikt
Alles wat we verzamelen kunnen we voor alles wat we zelf lucratief genoeg vinden gebruiken.

De meeste gegevens die door Windows 10 worden verzameld zijn uiterst gedetailleerd en technisch, en eerlijk gezegd vrij saai. Wij verzamelen gegevens om er bijvoorbeeld achter te komen dat apparaat XYZ123 pen-enabled is
Dat dit een heel duidelijk beeld kan vormen waar, hoe en wanneer devices in gebruik zijn ontkennen we niet.


wij benadrukken dat de meeste Diagnostische gegevens niet ontwikkeld zijn om persoonsgegevens te vergaren.
Maar omdat de gebruiker door het gebruik en de knopjes instemt dat we de gegevens verzamelen zijn het onze gegevens en doen we er mee wat we willen.

Microsoft heeft weinig met de grondbeginselen van het bestaan van de Wet Bescherming Persoonsgegevens en het grondrecht privacy. Het verweer van Microsoft is duidelijk niet door een jurist geschreven en dat geeft pijnlijk weer hoe weinig je aan Microsoft Nederland hebt om recht te doen aan de wetten die hier gelden.

Zelfs met de privacy instellingen op "maximale privacy" blijft Microsoft nog steeds data verzamelen, is algemeen bekend.
13-10-2017, 13:58 door Anoniem
Valt dit nu onder de GDPR (AVG) ?
13-10-2017, 15:18 door john west
Ik gebruik onregelmatig Windows 10,8.1, 7.

Maar ik heb regelmatig problemen met deze systemen,alles duurt lang en met diverse storingen.
Vooral updaten is een ellende met foutmeldingen.

Daar komt nog bij dat ik Windows niet meer vertrouw.

Nu gebruik ik Linux Mint ,sneller minder storingen,meer privacy en minder irritant.
Er zijn wel beperkingen,dus niet alles is perfect.
Grote bestanden downloaden met sabnzbd + werkt niet goed bij mij.
Ook is er weinig goede software voor oude en nieuwe hardware die het zelfde doet als bij Windows.
Fabrikanten zijn eenzijdig gericht op MS software systemen.
13-10-2017, 15:41 door Anoniem
Door john west: Ik gebruik onregelmatig Windows 10,8.1, 7.

Maar ik heb regelmatig problemen met deze systemen,alles duurt lang en met diverse storingen.
Vooral updaten is een ellende met foutmeldingen.

Daar komt nog bij dat ik Windows niet meer vertrouw.

Nu gebruik ik Linux Mint ,sneller minder storingen,meer privacy en minder irritant.
Er zijn wel beperkingen,dus niet alles is perfect.
Grote bestanden downloaden met sabnzbd + werkt niet goed bij mij.
Ook is er weinig goede software voor oude en nieuwe hardware die het zelfde doet als bij Windows.
Fabrikanten zijn eenzijdig gericht op MS software systemen.

Ik draai Mint 18.2 Cinnamon en SABNZBd+ werkt prima (ook bij Mint 17 was dat zo en op diverse modellen hardware). Houd er rekening mee dat veel films weggehaald worden door Brein van news servers, daarom mislukken downloads vaak, ligt niet aan sabnzbd.

Fabrikanten zijn inderdaad op MS gericht, daar valt geld te verdienen. Er zijn met wat goed zoeken toch wel aardig wat Linux alternatieven te vinden. Ondanks dat ik nog niet alles kan met Linux (Tomtom updaten b.v.) blijf ik toch stug volhouden. Ik wil die Microsoft ergernis echt niet meer terug.
13-10-2017, 15:52 door karma4 - Bijgewerkt: 13-10-2017, 15:56
Door Anoniem:
Wijzen naar een ander doet er niet toe, het gaat hier over microsoft.

Wat er wel toe doet is dat er hier een veel uitgebreidere discussie over is
[....
Het mag maar is wel nog al doozichtig en slap, hou dan ook hier op met dit soort slappe argumenten.

De kritiek gaat microsoft aan, buig dan de discussie niet om naar een ander onderwerp.
De kritiek naar Microsoft ziet er uit als gekleurde os flaming
Op die manier doet het er wel degelijk toe wat er elders gebeurt en de norm is. Ik hou niet zo van Apple zombie aanduidingen zoals bij de NSA in documenten staan. Oud nieuws maar toont een cultuur.

Ik hen nog niet de tijd gehad elders te kijken zoals bij tweakers. Zoals een artikel opgesteld is en er reacties zijn kom je met een overwogen antwoord.
13-10-2017, 16:04 door Anoniem
"De kritiek naar Microsoft ziet er uit als gekleurde os flaming"

alleen voor mensen zoals jij die als een OS nerd verblind zijn :).
13-10-2017, 16:13 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
13-10-2017, 16:53 door Anoniem
Door Anoniem: Valt dit nu onder de GDPR (AVG) ?

In principe is de GDPR in 2016 al live gegaan, alleen is wet in 2018 pas beboetbaar. De GDPR gaat primair over persoonsgegevens en daar horen, sinds niet al te lange tijd, ook IP nummers bij omdat ze zonder al teveel moeite zijn terug te voeren op een individu.

Korteweg kan je dus zeggen dat het onder de GDPR zou vallen

Eminus
13-10-2017, 16:55 door Anoniem
De ellende is, dat Micro$oft zijn telemetry tracking hard gecodeerd heeft toegevoegd.
Dan wordt het gelijk wat moeilijker om te verwijderen voor die er niet van houdt.

Maar de Yank zou zeggen: "Dan gebruik je het toch niet!".

Zo ver zijn we al met die Amerikaanse dominatie van de digitale wereld.

Zou je er van af willen, dreigen ze met cyberwar.
13-10-2017, 17:02 door Anoniem
......deze onverklikkelijke Microsoft Windows zaak!
Onverklikkelijk, onverkwikkelijk of allebei? ;)

Maar los daar van: voor mij klopte het al niet dat Windows7 gebruikers kosteloos konden...eh... ik bedoel bijna moesten upgraden naar Windows 10. Daar voel je al nattigheid. "Als iets gratis is, ben jij het produkt".

En dan al die mensen die nadien toch zweren bij Windows 10, want er waren toch instellingen voor en zo, of je kon een utility downloaden van een derde partij die data-naar MS-terugkoppelzaken "onverklikkelijk" konden maken,
maar je kon je nog steeds afvragen of alles daarmee echt gerepareerd was.

Het is geen manier van doen. Microsoft behoort zijn software in de basis veilig én privacy-beschermend te maken,
of anders schaf je het toch niet aan! Maar mensen lijken wel verslaafd aan die rotzooi, waarbij velen nog steeds zeggen
wanneer je vertelt dat Microsoft in Windows 10 je gadeslaat "nou en, ik heb toch niets verkeerd gedaan?"
Zo ontiegelijk suf...
Ze doen zeker ook de deur open voor de eerste de beste inbreker, want "jij hebt toch niks verkeer gedaan"......
13-10-2017, 17:14 door Anoniem
Door Anoniem: De ellende is, dat Micro$oft zijn telemetry tracking hard gecodeerd heeft toegevoegd.
Dan wordt het gelijk wat moeilijker om te verwijderen voor die er niet van houdt.

Maar de Yank zou zeggen: "Dan gebruik je het toch niet!".

Zo ver zijn we al met die Amerikaanse dominatie van de digitale wereld.

Zou je er van af willen, dreigen ze met cyberwar.

Ik gebruik het niet omdat ik het toen al riep dat het deze kant op zou gaan. Ik werd door mijn omgeving niet geloofd en als "paranoïde" neergezet. Ook als het schreef op websites zoals deze. Verketterd werd ik. Het is uitgekomen. En toen hoorde ik niemand meer....

Windows is een dominant OS op de desktopcomputer, maar gelukkig is er tóch keuze. Gebruik al sinds 2007 alleen nog Linux. Nooit spijt van gehad, gezien de stront die we van MS over ons heen hebben gekregen.
13-10-2017, 18:19 door Anoniem
Door Anoniem: Google en facebook doen het ook, wat maakt het dan nog uit of microsoft dit doet of niet....

Vergeet die vrucht niet. Die is ook rot.
13-10-2017, 19:11 door Anoniem
Zeker allemaal Android en Google gebruikers die alles beheers wat met informatie te maken heeft en daar wordt wel voor gekozen. Raar wel een spyware telefoon en een veilige computer.
13-10-2017, 19:14 door karma4
Door Neb Poorten:
Het onderwerp van het redactieartikel is Microsoft schendt privacywetgeving met Windows 10. Beschuldig je nu de redactie ook al van 'gekleurde OS-flaming'?
Het redactie artikel geeft aan wat naar buiten gebracht is.
Ik hebt het meer over ril van het AP. LEES het verhaal van het AP eens zelf. Het is zeer langdradig vol met aannames en geen echte vastelling van feiten tegenover richtlijnen.
Als zombie slik je elk fictief verhaal. Ik niet.

Het AP heeft niets van zich laten horen rond de sleepnet. Geen wonder de baas van het AP is de regering.
Het AP vind alles rond translink wel best en zo zijn er nog wel meer zaken.
Als ze goodwill willen hebben moeten ze een boze vijand hebben waarop je makkelijk veel aandacht op kwijt kan.

Lees nog eens goed en kijk eens naar al die veronderstellingen. Als je dat voor iedereen gelijk zou doet. Geen Smartphone moderne auto's iot spul of wat dan ook.
Maar ja wat verder kijken in het politiek spel is lastig.
13-10-2017, 20:05 door Anoniem
@karma

als je de meesten van ons zou vragen wie we eerder geloven, of de AP, of jou, dan krijg je een te verwachten reactie. kun je je voorstellen of aanvoelen welke dat is?
13-10-2017, 20:52 door linuxpro
Ik snap de ophef niet. Microsoft zal zich de ballen uit de broek lachen want dit data-verzamelen staat in hun EULA. Die lap tekst die niemand leest maar iedereen klikt daar akkoord en klikt op next...
13-10-2017, 22:57 door Anoniem
Dat is wel waar, allemaal wettelijk goed dichtgetimmerd, maar er is ook een zeer menselijke grondhouding voor nodig.
Een mens reageert alleen op direct te ervaren gevolgen en kan vrij slecht op lange termijn denken.

Iedereen gaat ergens, privacy bedreigend of niet, mee door als de nare gevolgen niet direct te ervaren zijn.

Men gebruikte vroeger blauw asbest in remvoeringen bij voorbeeld, omdat men niet wist wat er na een jaar of twintig met je kon gebeuren.

Sommige bazen wisten het wel en hadden al een zwarte das in het bureau klaar liggen voor de volgende werknemer, die ze zouden verliezen aan deze micro-vezeltjes.

Men gaat door met het gebruiken van het MS OS en met de diensten van Google omdat het privacy verlies nog niet aan den lijve ervaren wordt. Niemand had in 1997 de situatie van 2017 kunnen voorzien.

Er waren nog idealisten, die het net advertentievrij wilden houden. Men had nog geen fake news en internet censuur voorzien en phishing en spam en scam en ransomeware en adware en PUPs.

Hoe erg moet het eigenlijk worden eer men het niet langer opneemt voor M$ maar voor zichzelf?
13-10-2017, 23:21 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:
Door Aha: Bij wetgeving verbieden van het opt-out principe!
Wanneer nu eens eindelijk?
Desillusionair antwoord:
In de huidige/aankomende ministeriële politieke hoofdstroming zal daar zeker geen werk van worden gemaakt.
Zo min mogelijk regulering/bemoeienis is de rode draad en dat nu voor het derde aankomende kabinet op een rij.

Wat?!!
Ben je nu ineens voor privacy??

Producenten moeten weten waarvoor zij iets produceren, en dat 'waarvoor' is een scala aan informatie die enorm belangrijk is, niet alleen voor de producent (omzet) maar evenredig voor de koper. Neem deel aan een kippesoep-in-blik prijsvraag en geheid zit je vragen in te vullen die gerelateerd zijn aan je persoonlijke leven.

Is dat nu altijd zo fout? Ik zal uiteraard wel voor de onnozele hals worden uitgemaakt door de 'Privacy Politie' maar ik zie hier weinig onheilspellend in; niet met betrekking tot de nieuwsgierige kokhalssoepproducent, noch de softwareproducent.
M.b.t de laatste; want die worden hier aangehaald, willen zij weten welk Operating System ik gebruik? En als zij dat dan weten; dé hamvraag: in welke nachtmerrie kom ik dan terecht? En hoe lijd ik daar dan onder?
Antwoord: Een mens lijdt dikwijls het meest door het lijden dat hij vreest.

Leef voort in deze aan informatie verslaving opgeblazen/opgefokte wereld of ga bij de kapucijnermonniken als novice je leven verdiepen, maar bedenk wel... in beide opties: zolang het leven het toestaat is er elk moment wel weer iets om vraagtekens bij te stellen. Het is zo'n beetje de aard van 'het bewustzijn'.

Was getekend: aha.
https://www.security.nl/posting/534811#posting534878

Maar eigenlijk doet het er niet toe, want
ik gebruik ook Linux (17.01) naast Windows 8.1 en om heel speciale reden nog steeds Mac Os 9.1, dus ik schrijf dit niet om 'de varkensstal te mesten'.

was getekend: aha
https://www.security.nl/posting/534385#posting534544


De mening draait sneller dan een windvaan op topics waarmee je eigenlijk geen ervaring hebt omdat ze niet voor jou van toepassing zijn.
Want je bent om te beginnen al helemaal geen windows 10 gebruiker!!
Claimt zelf privacy maar bagatelliseert het als anderen het te berde brengen.
Dat heeft weinig met serieus discussieren te maken maar meer met reageren om te reageren en stoken om te stoken.

Dit dubbele gedrag moest toch weer eens herhaald worden hier.

Mijn beste Anoniem, 13:15 uur,

Vermakelijke bijdrage, chapeau! Maar... je denkt werkelijk dat ik meer doe dan hierbij mijn schouders flauwtjes ophalen?
Je stelt me teleur.
Leer eens wat het begrip olifantenhuid om het lijf heeft, want aan intelligentie ontbreekt het je niet.

Een prettig weekend!

Oh... voor ik het vergeet, nu even serieus...

Ps. mocht de verveling tòch toeslaan, zoals je weet; (maar ten overvloede kan het nooit kwaad om mijzelf in de schijnwerpers te zetten) als je op mijn nickname klikt vind je ongetwijfeld veel meer boeiende inspiratie voor het schrijven van nog meer lezenswaardige niemandalletjes omtrent mijn postings hier!
Voor het geval je mij en anderen hier dit genoegen doet: Succes!

Was getekend, Aha.
14-10-2017, 11:58 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 14-10-2017, 13:37
[Verwijderd]
14-10-2017, 18:51 door Anoniem
Door karma4: Apple leeft er ook van en elke service dienstverlener.
Bij de verplichte malware scanners is het intussen als backdoor in gebruik zie kaspersky.
Voor professionele omgevingen is het volledig bijhouden wie wat wanneer gedaan heeft een verplichting.
Het zelfde geld voor de bewijsvoering welk netwerkverkeer heeft plaatsgevonden met welk doe. Bij datalekken naar het APDE achteraf over wat er gebeurt is.

O ja niet vergeten. Translink volgt elke reiziger inchecken uitchecken ook met altijd vrij en vooraf gekochte kaartjes.
In dat geval zegt het AP niets ...

Wat jij standaard doet is, dat op het moment dat het door jou zo geliefde Windows wordt bekritiseerd, je een vergelijking trekt met een ander voorbeeld. Maar nog altijd is het "two wrongs do make it right". Ja, je wordt getracked door Jan-en-Alleman. Maar we moeten dan maar niet accepteren dat iedereen het doet. Niemand heeft erom gevraagd, en het moet dus maar geen vrijbrief zijn dat er maar in andermans privacy gesnuffeld mag worden. Google doet het, Facebook doet het, maar we willen niet dat Windows het OOK doet. Niemand niet. Het kan dus niet zo zijn dat als Google en Facebook het doen, Microsoft zichzelf ook automatisch het recht verheft om het ook te doen.

Ja, je zult me nu niet meer aardig vinden, maar wat Microsoft doet is NIET oké. Zeker ook niet omdat ze er niet zo heel duidelijk over geweest zijn dat ze het doen. En dan kom jij weer met: "Jawel, want dat staat in de EULA". Wie leest zo'n ongelooflijke lap tekst verpakt in wollige en vage bewoordingen? Ik niet, en ik wed de meesten niet.

Ik wil jou weleens vragen: als ik bij jou voor de deur sta, en ik vraag - als wildvreemde - om bij jou binnen te komen om eens even lekker door je huis en kasten te snuffelen, ik voor 100% het antwoord krijg of ik wel "goed-bij-mijn-plaat" ben. Waarom wordt het dan wel digitaal vergoeilijkt en/of goed gepraat? Het slaat nergens op. Het is inbreuk op de privacy, en dat is afkeurenswaardig gedrag. En daar valt van zijn lang-zal-zij-leven geen speld tussen te krijgen.

Stap eens af van je biased commentaar altijd. Het is ergelijk!
14-10-2017, 23:00 door Anoniem
Door Anoniem:
Door karma4: Apple leeft er ook van en elke service dienstverlener.
Bij de verplichte malware scanners is het intussen als backdoor in gebruik zie kaspersky.
Voor professionele omgevingen is het volledig bijhouden wie wat wanneer gedaan heeft een verplichting.
Het zelfde geld voor de bewijsvoering welk netwerkverkeer heeft plaatsgevonden met welk doe. Bij datalekken naar het APDE achteraf over wat er gebeurt is.

O ja niet vergeten. Translink volgt elke reiziger inchecken uitchecken ook met altijd vrij en vooraf gekochte kaartjes.
In dat geval zegt het AP niets ...

Wat jij standaard doet is, dat op het moment dat het door jou zo geliefde Windows wordt bekritiseerd, je een vergelijking trekt met een ander voorbeeld. Maar nog altijd is het "two wrongs do make it right". Ja, je wordt getracked door Jan-en-Alleman. Maar we moeten dan maar niet accepteren dat iedereen het doet. Niemand heeft erom gevraagd, en het moet dus maar geen vrijbrief zijn dat er maar in andermans privacy gesnuffeld mag worden. Google doet het, Facebook doet het, maar we willen niet dat Windows het OOK doet. Niemand niet. Het kan dus niet zo zijn dat als Google en Facebook het doen, Microsoft zichzelf ook automatisch het recht verheft om het ook te doen.

Ja, je zult me nu niet meer aardig vinden, maar wat Microsoft doet is NIET oké. Zeker ook niet omdat ze er niet zo heel duidelijk over geweest zijn dat ze het doen. En dan kom jij weer met: "Jawel, want dat staat in de EULA". Wie leest zo'n ongelooflijke lap tekst verpakt in wollige en vage bewoordingen? Ik niet, en ik wed de meesten niet.

Ik wil jou weleens vragen: als ik bij jou voor de deur sta, en ik vraag - als wildvreemde - om bij jou binnen te komen om eens even lekker door je huis en kasten te snuffelen, ik voor 100% het antwoord krijg of ik wel "goed-bij-mijn-plaat" ben. Waarom wordt het dan wel digitaal vergoeilijkt en/of goed gepraat? Het slaat nergens op. Het is inbreuk op de privacy, en dat is afkeurenswaardig gedrag. En daar valt van zijn lang-zal-zij-leven geen speld tussen te krijgen.

Stap eens af van je biased commentaar altijd. Het is ergelijk!

hear ! hear ! precies dit ! de spijker op zijn kop !

en omdat er voor de android en google en apple in de praktijk wel eenvoudig alternatieven te vinden en gebruiken zijn voor leken, maar voor een MS gecentreerde desktop wereld bijna niet (als je de persentages en verhalen moet geloven), zit de AP hier ook meer boven op! logisch!

overigens tijden zijn wel aan het veranderen. win10 is niet populair, ook bij ITers niet die dat beheren moeten en dat komt oa door patch beleid en die 2j cycle krijg ik zo in het veld te horen...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.