image

Bug laat icoon Firefox-extensie NoScript verdwijnen

maandag 16 oktober 2017, 10:15 door Redactie, 7 reacties

Een bug in de populaire Firefox-extensie NoScript zorgt ervoor dat het icoon om de extensie te bedienen niet meer in de browser wordt weergegeven. NoScript is een uitbreiding voor Firefox die scripts op webpagina's blokkeert en allerlei extra beveiliging aan de browser toevoegt.

De extensie wordt door mening beveiligingsexpert aangeraden. Met meer dan 1,7 miljoen gebruikers is het ook één van de populairste uitbreidingen voor Firefox. Afgelopen vrijdag verscheen er een update met versienummer 5.1.2 die ervoor zorgt dat het NoScript-icoon niet meer zichtbaar is. Scripts worden nog wel geblokkeerd, maar het is niet meer mogelijk om de extensie te bedienen. Op het forum van NoScript maakten tal van gebruikers melding van het probleem. Het probleem is onder andere op te lossen door Firefox in veilige modus te herstarten, te sluiten en vervolgens weer normaal te herstarten.

Reacties (7)
16-10-2017, 11:15 door Anoniem
Bizar dat zoiets het oplost, maar er zal wel een logische verklaring voor zijn...
16-10-2017, 12:06 door Anoniem
Voor mij het opnieuw installeren van NoScript ook voldoende om het icoon terug te krijgen. Alles settings waren er gewoon nog.
16-10-2017, 14:37 door Anoniem
Firefox heeft met versie 56.0 een tijdelijke Safe Browsing addon meegeleverd die standaard aan staat. Die conflicteert dus met NoScript, is bij mij gebleken. Door het uitschakelen van die addon verdween ook het probleem.

Het gekke is dat bij een ander systeem het bovenstaande weer niet hielp. Het volledig verwijderen van deze tijdelijke addon liet NoScript weer zijn werk doen.

Er zijn blijkbaar dus meerdere oplossingen mogelijk, mocht het ene niet werken.
16-10-2017, 15:21 door Anoniem
Door Anoniem: Firefox heeft met versie 56.0 een tijdelijke Safe Browsing addon meegeleverd die standaard aan staat. Die conflicteert dus met NoScript, is bij mij gebleken. Door het uitschakelen van die addon verdween ook het probleem.

Het gekke is dat bij een ander systeem het bovenstaande weer niet hielp. Het volledig verwijderen van deze tijdelijke addon liet NoScript weer zijn werk doen.

Er zijn blijkbaar dus meerdere oplossingen mogelijk, mocht het ene niet werken.

Firefox veranderingen zijn zwaar onderbelicht!

In de nieuwe firefox versies heeft mozilla de voorkeurpanelen zwaar vereenvoudigd : bijna nog minder mogelijkheden dan onder een chrome browser!

Het is niet heel raar dat als een organisatie de boel zo op de kop zet dat addon makers alle zeilen moeten bij zetten om de spullen nog werkend te houden.
Sterker nog, veel addon makers zijn nog helemaal niet compatible met de nieuwe firefox.
En velen zullen afhaken en zich richten op andere actriviteitern bij zoveel tegenwerking.

En wat doet firefox?
Grote gele meldingen zetten met het woord legacy in je addon paneel.
Legacy wat is dat? Snappen gebruikers dat?
Nee natuurlijk niet, gebruikers zien (als ze er al kijken) een grote gele enge waarschuwing met een woord dat ze niet begrijpen.
mozilla jaagt haar eigen gebruikers steeds meer en steeds harder weg met slecht beleid en het weggooien van haar unieke en sterke kanten.

Firefox de snelste browser?
Nu?
Straks?
Nou en?
Een doorsnee gebruiker loopt heen milliseconden te meten en het is onzin gebruikers te willen supporten of aan te moedigen 20, 50 of honderd tabs met pagina's open te hebben laten staan.
Dat is een security en privacy risico.

Firefox verwordt tot een browser voor de ontwikkelaars ervan, niet voor het publiek want die zitten niet te wachten op continue stiekeme veranderingen!!
Na elke update moet je er weer een onderzoek van maken wat er nou weer stiekem is veranderd op privacy en security gebied.
Zo eist firefox dat je je systeem security tegenwoordig verlaagt door het update proces onder te brengen in een aparte app die daarvoor 1000 open poorten extra nodig heeft om van alles en nog wat naar the mothership te telemetrieen.
16-10-2017, 18:19 door Anoniem
Door Anoniem: Bizar dat zoiets het oplost, maar er zal wel een logische verklaring voor zijn...
Zo vreemd vind ik dat niet. Als je naar veilige modus en terug schakelt dan deactiveer je alle addons én hun icoontjes en heractiveer je alles vervolgens weer. Ik kan me best voorstellen dat zo'n statusovergang initialisaties nodig maakt die bij een normale herstart overgeslagen worden, en dat daar het toevoegen van een icoontje aan de knoppenbalk bij zit ligt redelijk voor de hand. Ze gebruiken die dubbele herstart gewoon als trucje om het uitvoeren van de code voor die initialisatie te forceren.
17-10-2017, 00:30 door Anoniem
@anoniem 15:21

Al een enige tijd lees ik commentaren en artikelen over de (slechte) gang van zaken binnen Firefox browser. Met de meeste van de commentaren kan ik mij invinden en begrijp ik hoe de lezer/gebruiker tot een bepaalde standpunt komt.
Echter vraag ik mij af of Firefox zelf ook niet tot deze ideeën/commentaren opkomen en alsnog bepaalde handelingen doorzetten.

Kun je mij informeren waarom je denkt dat Firefox alsnog bepaalde stappen zet en hiermee in haar eigen vingers snijdt (bijvoorbeeld de wijzigingen m.b.t. extensies)?


Groet,
-
18-10-2017, 09:13 door Anoniem
Met dank voor het artikel, ik miste NoScript op een van mijn systemen. Daar mag FF zichzelf nog updaten.
Afgelopen vrijdag verscheen er een update met versienummer 5.1.2
Op mijn hoofdsysteem houd ik de updates maar even tegen. Zolang als Keepass nog Keefox als add-on gebruikt, ga ik FF niet meer updaten. Al dat achterlijke gedoe met die extensies. Terug naar Pale Moon is voor mij geen optie, daar ben ik van afgeknapt na meerdere problemen met mijn bookmarks en het uiteindelijke verlies daarvan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.