image

Zorginstelling VS annuleert afspraken wegens ransomware

maandag 23 oktober 2017, 10:13 door Redactie, 2 reacties

Een Amerikaanse zorginstelling met meer dan honderd fysieke locaties, waaronder vijf ziekenhuizen, heeft afspraken wegens de gevolgen van een ransomware-infectie moeten annuleren. Het zorgnetwerk werd afgelopen dinsdag, na ontdekking van de ransomware, door het it-team van FirstHealth offline gehaald.

De infectie vond plaats via een 'non-clinical device' en verspreidde zich snel naar andere apparaten in het netwerk, aldus de zorginstelling tegenover The Pilot. De exacte manier waardoor het virus het netwerk infecteerde wordt nog onderzocht. FirstHealth heeft meer dan 4.000 computers en andere apparaten en meer dan honderd fysieke locaties die met het netwerk zijn verbonden. Alle locaties worden nu gecontroleerd voordat het netwerk weer wordt ingeschakeld. De zorginstelling laat weten dat door het snelle optreden er geen patiëntgegevens zijn gecompromitteerd en er geen schade aan het netwerk en apparaten lijkt te zijn veroorzaakt.

"Het virus was een nieuwe variant van het WannaCry-virus. Een anti-virus patch is specifiek voor dit virus ontwikkeld en wordt binnen het FirstHealth-systeem uitgerold", zo meldt FirstHealth op de eigen website die op het moment van schrijven nog altijd onbereikbaar is. Volgens de zorginstelling zal de patch ook voor andere anti-virussoftware beschikbaar komen. Doordat het netwerk is uitgeschakeld moesten er afspraken worden geannuleerd en heeft de zorginstelling met vertragingen te maken.

Reacties (2)
23-10-2017, 18:21 door karma4
100 fysieke locaties is veel en dan maar 4000 computers.
Dat is niet meer dan 40 per locatie. Ik kan begrijpen dat een deugdelijke netwerkscheiding in dat geval een uitdaging is.
Met zo veel kleinschalige locaties moet het prima te doen zijn op pen en papier terug te vallen ten minste als die kennis nog bestaat.
25-10-2017, 09:52 door Anoniem
Nou Karma4 dat is een bijzondere aanname. Natuurlijk is er een centrale database en geen decentrale. Hoe denk jij dat met papier te kunnen doen. Papieren vliegtuigjes versturen met data vanaf de main server?

Denk nou eens na voordat je klakkenloos van alles intypt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.