image

Politie: Ouderen opgelicht door nep-Microsoftmedewerkers

woensdag 25 oktober 2017, 17:35 door Redactie, 15 reacties

De afgelopen tijd zijn weer tientallen aangiftes bij de politie binnengekomen van voornamelijk oudere mensen die door zogenaamde Microsoftmedewerkers zijn opgelicht, zo meldt de Politie Zeeland. De slachtoffers worden thuis opgebeld door oplichters die zich voordoen als medewerkers van Microsoft.

Ze stellen dat de computer een virus bevat of dat er dringend een update nodig is. Vervolgens wordt geprobeerd om het slachtoffer software te laten installeren waarmee de oplichter controle over de computer krijgt. "Tevens lijkt het er op dat ze geld storten op uw rekening om aan te tonen dat ze echt van Microsoft zouden zijn. In werkelijkheid wordt er geld van de spaarrekening naar de betaalrekening overgeboekt", aldus de politie.

Uiteindelijk moet het slachtoffer voor de 'technische hulp' betalen. Eén van de methodes die op dit moment wordt toegepast is dat de oplichters vragen om iTunes- betaalkaarten te kopen en de codes hiervan door te geven aan de oplichter. Een andere optie die ze gebruiken is dat zij zelfstandig geld overschrijven van de betaalrekening. "De kosten voor de geleverde hulp kan oplopen tot wel tienduizenden euro’s", zo laat de politie weten.

Bij de Zeeuwse politie zijn de afgelopen tijd tientallen aangiftes binnen gekomen van mensen die door de oplichters zijn benaderd. Volgens de politie komen de aangiftes voor een groot deel van oudere mensen die hun computer niet regelmatig gebruiken. "Zij komen er te laat achter dat zij zijn opgelicht", aldus de politie. Het cybercrimeteam van de politie Zeeland - West Brabant doet samen met andere cybercrimeteams in het land onderzoek naar deze vorm van criminaliteit. De politie merkt op dat het om omvangrijke onderzoeken gaat, aangezien de verdachten vanuit het buitenland opereren. Bij deze internationale onderzoeken werkt de politie samen met Interpol.

Reacties (15)
25-10-2017, 18:03 door SecGuru_OTX
.... en de rest opgelicht door echte Microsoftmedewerkers.
25-10-2017, 18:32 door karma4
Door SecGuru_OTX: .... en de rest opgelicht door echte Microsoftmedewerkers.
De meesten opgelicht door het gratis syndrome van oss.
25-10-2017, 19:09 door SecGuru_OTX
;-)
25-10-2017, 20:00 door Anoniem
Mooiste ooit toen ze mij belden Hello i am John Wick from Microsoft and there is a problem with your computer. Toen moest ik serieus mijn lachen echt in houden. Diverse malen deze lui lopen trollen langste bleef bijna 30 minuten aan de lijn. Als ze bellen en ik heb geen zin in te trollen neem ik op met Microsoft helpdesk of Applestore en dan hangen ze gelijk op.
25-10-2017, 21:36 door Anoniem
De politie schrijft dat voornamelijk ouderen aangifte hebben gedaan. De bereidheid om aangifte te doen is laag. Waar is dan de vraag of voornamelijk ouderen het slachtoffer zijn of dat er veel meer slachtoffers zijn en of de leeftijd dan verschilt. Vragen die nauwelijks aan bod komen maar wel belangrijk zijn bij het stellen van prioriteiten bij de politie. Zonder die vragen komt de politie zelf niet met die antwoorden. Hebben ze zelf geen belang bij en vermoedelijk ook niet de durf om dat gemis te belichten.
26-10-2017, 08:54 door Anoniem
Door Anoniem: De politie schrijft dat voornamelijk ouderen aangifte hebben gedaan. De bereidheid om aangifte te doen is laag. Waar is dan de vraag of voornamelijk ouderen het slachtoffer zijn of dat er veel meer slachtoffers zijn en of de leeftijd dan verschilt. Vragen die nauwelijks aan bod komen maar wel belangrijk zijn bij het stellen van prioriteiten bij de politie. Zonder die vragen komt de politie zelf niet met die antwoorden. Hebben ze zelf geen belang bij en vermoedelijk ook niet de durf om dat gemis te belichten.

De politie kan weinig doen tegen dit tuig dat meestal vanuit India belt. Enige dat m.i. helpt is een campagne van Microsoft met wat tv spotjes om ouderen te waarschuwen.
26-10-2017, 09:06 door Anoniem
Ik vraag me af op het open karakter van internet (communicatie) door dit soort zaken niet een keer stopt. Zelf merk ik het ook dat ik nummers die ik niet ken niet meer oppak (ik erger me dan ook kappot dat je op iOS anonieme gesprekken niet kan blokkeren).

Maar kan me ook best voorstellen dat we straks naar een omgeving gaan die wordt bepaald door whitelists. Leuk dat internet maar 99,99% van de ip adressen heb je nooit wat mee te maken - dus waarom ze toelaten.

Dan krijg je ipv van de kruidenier op de hoek de proxy-boer op de hoek die aan de hand van de services die je wel wil bereiken je firewall inregeld. Mooie eerste stap zou zijn dat KPN en Ziggo geoblocking opties toevoegen aan de klant router.
Zou veel ellende schelen.
26-10-2017, 09:21 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: De politie schrijft dat voornamelijk ouderen aangifte hebben gedaan. De bereidheid om aangifte te doen is laag. Waar is dan de vraag of voornamelijk ouderen het slachtoffer zijn of dat er veel meer slachtoffers zijn en of de leeftijd dan verschilt. Vragen die nauwelijks aan bod komen maar wel belangrijk zijn bij het stellen van prioriteiten bij de politie. Zonder die vragen komt de politie zelf niet met die antwoorden. Hebben ze zelf geen belang bij en vermoedelijk ook niet de durf om dat gemis te belichten.

De politie kan weinig doen tegen dit tuig dat meestal vanuit India belt. Enige dat m.i. helpt is een campagne van Microsoft met wat tv spotjes om ouderen te waarschuwen.

De politie doet sowieso erg weinig tot helemaal niets met dit soort zaken. Geen prio, geen kennis, geen juridische stok om mee te slaan. Hoe vaak lezen we niet dat de politie zelfs niet in actie komt bij oplichting via Marktplaats, waarbij zelfs het bankrekeningnummer van de crimineel overhandigd kan worden aan de politie (en dus ook de naam en vervolgens het adres kan worden achterhaald)? Via mijn stiefzoon meegemaakt. En dan zou een telefoonnummer ineens tot grootse daden leiden? Het enige dat ze ermee doen is statistieken verzamelen om het probleem in kaart te brengen. Verder kunnen en doen ze helemaal niets, zeker niet als vanuit het buitenland wordt gebeld, de pakkans klein is, het bewijs lastig is rond te krijgen etc. Ik zou zelf ook geen aangifte doen.
26-10-2017, 10:20 door Anoniem
Lekker makkelijk weer. De politie is verantwoordelijk mensen die bellen uit india, en natuurlijk ook voor mensen die vrijwillig software installeren, en ohja ook voor mensen die vrijwillig duizenden euros geven aan deze mensen.
26-10-2017, 15:52 door Anoniem
Door Anoniem: Lekker makkelijk weer. De politie is verantwoordelijk mensen die bellen uit india, en natuurlijk ook voor mensen die vrijwillig software installeren, en ohja ook voor mensen die vrijwillig duizenden euros geven aan deze mensen.
Het is strafbaar en de politie is opgericht om strafbare feiten te voorkomen maar ook te helpen in opsporing en vervolging.

Of prioriteiten stellen bij de politie wettelijk is toegestaan waag ik te betwijfelen, maar de politiek (en de kiezer) laat met de gemaakte keuzes over budget en lonen weinig andere mogelijheden kiezen of politiemedewerkers tijd aan een misdaad besteden en hoe veel tijd. De politie kan alleen moeilijk zonder juridische gevolgen zeggen dat je als slachtoffer mede schuldig bent aan de situatie en daarom je aangifte en misschien een persbericht het laatste zijn wat ze in die zaak voor je doen. En het kan goed dat slachtoffers dat zelf ook wel beseffen in hun beslissing om wel of geen aangifte te doen.
27-10-2017, 00:53 door Anoniem
Probeer om bij uw telefoon provider, via hun internet-site, in te stellen dat u niet vanuit het buitenland gebeld kan worden. En dat u niet naar het buitenland kan bellen.
27-10-2017, 01:03 door Anoniem
Elke zoveel weken gaat bij ons de landlijn weer met zo'n scammer, en dat is dan een paar dagen achter elkaar dat dat gebeurt. Je zou toch verwachten dat men ervan leert, maar ik denk dat dit telkens andere scammers zijn, die dezelfde techniek en bellijst gebruiken, en niet van de vorige keer/keren weten, dus denken dat ze als eerste ons bellen.

Ik blijf stug Nederlands kletsen, duurt drie dagen, dus drie keer een belletje en dan ben ik er weer vanaf voor een aantal weken. Dat 0032 nummer kan de beris krijgen, die bel ik echt niet terug. Daar hoor je niks op de lijn, of heel in de verte iets en dan opeens 'goodbye'. Verwachten dat je terugbelt a raison van 2 euro of meer per minuut. Gekke Henkie hier. ;-)
27-10-2017, 11:46 door petervdlee
Ik werd gebeld door een engels sprekende vrouw die voorgaf van Microsoft te zijn
het telefoonnummer was 003 256 98745
Ik heb meteen neergelegd
27-10-2017, 22:30 door Vicktor
[Verwijderd]
28-10-2017, 17:22 door Anoniem
Door Anoniem: Probeer om bij uw telefoon provider, via hun internet-site, in te stellen dat u niet vanuit het buitenland gebeld kan worden. En dat u niet naar het buitenland kan bellen.

Dat is niet altijd handig als je een bedrijf runt ;-)
Ik heb met regelmaat contact met bedrijven in Engeland en de U.S.
Zou toch flauw zijn als ze mij niet meer konden bereiken via de telefoon....

En ja, ik heb ook last van anonieme bellers vanuit het buitenland die je van alles aan proberen te smeren.... :-\
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.