image

Privacy First in beroep in zaak over anoniem betalen voor parkeren

vrijdag 27 oktober 2017, 16:36 door Redactie, 21 reacties

Privacyorganisatie Privacy First gaat in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechtbank Amsterdam over het anoniem kunnen betalen voor parkeren. De zaak was aangespannen door Bas Filippini, voorzitter van Privacy First. Hij had een parkeerboete van 58,90 euro gekregen en ging hier tegen in beroep.

Filippini wilde naar eigen zeggen wel voor het pakeren betalen, maar stelt dat dit niet mogelijk was zonder zijn privacy te schenden. Er kon namelijk niet met cash worden betaald. De rechter oordeelde dat er in deze zaak geen inbreuk is op de privacy en stelde Filippini in het ongelijk (pdf). Volgens Privacy First heeft de rechter de zaak daarmee terzijde geschoven zonder de principiële en inhoudelijke kant in behandeling te nemen.

De privacyorganisatie stelt dat het recht op privacy hier wel in het geding is. "Middels kentekenparkeren heeft de overheid immers onbeperkt zicht op wie waar en wanneer in Nederland parkeert. Dit is in strijd met het recht van burgers om in eigen land vrij en anoniem te kunnen reizen en parkeren. Dit wordt nog verergerd door het gebrek aan contante betaalmogelijkheid: middels elektronische betaling is immers traceerbaar wie waar en wanneer parkeert. Daarmee vormt verplicht kentekenparkeren met verplichte elektronische betaling een dubbele privacyschending", schrijft Filippini.

Hij merkt verder op dat contant geld een kwestie van Europees recht is. Privacy First gaat dan ook beroep aantekenen bij het Hof Amsterdam. Tevens gaat de privacyorganisatie proberen om de kwestie aan het Europees Hof van Justitie in Luxemburg voorgelegd te krijgen. Er is namelijk nog geen jurisprudentie hierover, terwijl deze kwestie volgens Filippini voor alle Europeanen van belang is naarmate cash geld steeds meer wordt uitgebannen en het recht op anonieme betaling steeds meer onder druk komt te staan. "In de huidige uitspraak van de rechtbank Amsterdam valt niets van dit alles terug te lezen. Het is een wereldvreemd vonnis dat totaal los lijkt te staan van de juridische en feitelijke realiteit", aldus de voorzitter.

Reacties (21)
27-10-2017, 16:50 door SPer
Dit is naar mijn idee inderdaad een groot pijnpunt, zelfs als je vind dat je niets te verbergen hebt. Stel je parkeert ergens en voert je kenteken in en/of betaald met de verplichte pinkaart. Toevallig in de buurt en tijd van een plek waar een moord plaatsvind.

Voordat je het weet ramt de politie je voordeur in. Dus aan deze schendingen van privacy moet onmiddellijk een einde worden gemaakt.

Nu begrijp ik dat met een kaart betalen op allerlei manieren aantrekkelijk is, geen gekraakte betaalzuilen, niemand hoeft het geld op te halen, administratief veel makkelijker.

Ik stel deze oplossing voor, er wordt een anonieme betaalkaart in het leven geroepen, desnoods af te schermen met een pincode welke herlaadbaar is , voorwaarde van het herladen is wel dat dit met cash moet kunnen , probleem opgelost en iedereen blij (toch ?, of is het toch gewoon een truc om de handel en wandel van ons te kunnen volgen) .
27-10-2017, 17:34 door Anoniem
Hij merkt verder op dat contant geld een kwestie van Europees recht is.
Nee, want 4 Europese jongetjes waren hier dus tegen waaronder Nederland. In plaats daarvan: "kwestie van contract".
Het nationaal recht prevaleert hier, en een Eurpees recht ten aanzien van deze kwestie bestaat waarschijnlijk niet.

Wat nog wel kan worden opgemerkt is dat het "contract" hier wel heel erg eenzijdig is opgesteld,
en parkeren is typisch iets waar je niet gemakkelijk even van kan afzien, en waar vaak geen alternatieven voor zijn.
"O, ik hang mijn auto wel even een aantal meters in de lucht, daar zijn zelfs geen eens parkeermeters", gaat helaas niet.
27-10-2017, 18:29 door Anoniem
Met een anonieme kaart ben je er niet. Dat ding heeft ongetwijfeld een nummer en dat wordt uiteraard opgeslagen - net als met de OV-shit kaart. Dus als weet je niet direct wie de eigenaar is, je weet wel een heel patroon van die eigenaar en als je op de een of andere manier die kaart *ergens* aan de eigenaar kunt relateren, dan heb je alsnog alles.
De voordelen van met een kaart betalen zie ik nergens - voor de parkeerder.

Net zoals bij de OV-shit kaart is het enige doel om ons te kunnen volgen. En de dooddoener 'terrorisme' wordt nu eens niet uit de kast gehaald...
27-10-2017, 18:31 door Anoniem
Klaagt hij ook zijn werkgever aan dat hij geen loonzakje meer krijgt op vrijdag maar zijn salaris op een bankrekening gestort krijgt?

En toen hij een hypotheek nam voir een huis hij dat geld niet cash en zonder identiteitsbewijs van de bank kreeg vond hij dat ook niet erg denk ik.

En hij zijn bolide bij de dealer niet cash mocht betalen?
27-10-2017, 18:55 door Anoniem
Door SPer: Dit is naar mijn idee inderdaad een groot pijnpunt, zelfs als je vind dat je niets te verbergen hebt. Stel je parkeert ergens en voert je kenteken in en/of betaald met de verplichte pinkaart. Toevallig in de buurt en tijd van een plek waar een moord plaatsvind.

Voordat je het weet ramt de politie je voordeur in. Dus aan deze schendingen van privacy moet onmiddellijk een einde worden gemaakt.

Nu begrijp ik dat met een kaart betalen op allerlei manieren aantrekkelijk is, geen gekraakte betaalzuilen, niemand hoeft het geld op te halen, administratief veel makkelijker.

Ik stel deze oplossing voor, er wordt een anonieme betaalkaart in het leven geroepen, desnoods af te schermen met een pincode welke herlaadbaar is , voorwaarde van het herladen is wel dat dit met cash moet kunnen , probleem opgelost en iedereen blij (toch ?, of is het toch gewoon een truc om de handel en wandel van ons te kunnen volgen) .

Die anonieme betaalkaart moet dan niet voorzien zijn van enig traceerbaar/uniek id aangezien het anders nog een koud kunsje is dat auto met kenteken 00-LUL-LO bij betaalkaart #00587105387087 hoort.
27-10-2017, 19:44 door Anoniem
Door SPer: Nu begrijp ik dat met een kaart betalen op allerlei manieren aantrekkelijk is, geen gekraakte betaalzuilen, niemand hoeft het geld op te halen, administratief veel makkelijker.
Lucratiever ook voor al die tussenpersonen die dat wel even voor je regelen.

Ik stel deze oplossing voor, er wordt een anonieme betaalkaart in het leven geroepen, desnoods af te schermen met een pincode welke herlaadbaar is , voorwaarde van het herladen is wel dat dit met cash moet kunnen , probleem opgelost en iedereen blij (toch ?, of is het toch gewoon een truc om de handel en wandel van ons te kunnen volgen) .
Niet helemaal, want kenteken. Papieren kaartje achter de voorruit blijft noodzakelijk.

En je moet op de ene of de andere manier kunnen garanderen dat er niet stiekem toch transactiepatronen aan kaarten worden gekoppeld, per wiskunde en niet per opgeheven vingertje.

Maar inderdaad, gegarandeerd anoniem electronisch kunnen betalen is wel een noodzaak als je contant af wil schaffen en nog een vrije en leefbare samenleving overhouden, iets wat DNB als voorzitter van contanthaatlobbyclub "maatschappelijk overleg betalingsverkeer" systematisch genegeerd heeft. Zelfs als ze het niet zelf hadden kunnen bedenken wisten ze het want ik heb ze al jaren geleden herhaaldelijk op gewezen. Dus toen ze laatst mompelden dat contant toch niet helemaal uitgefaseerd moest worden klonk dat in mijn oren niet geloofwaardig. Ze hebben geschitterd door afwezigheid.

Overigens kan je hier mooi zien hoe synergieen hadden kunnen ontstaan, in dit geval door hun gemis. Want wat als die ov-faalkaart nou eens niet zo hard faalde maar echt makkelijk in het gebruik was geweest, echt anoniem, simpel met ieder bedrag op te laden en dat je extra er ook weer af kan halen, zoals dat in Londen gewoon kan (waar ze toch vergelijkbare techniek gebruiken!). Waar je in het kort een systeem hebt dat de reiziger centraal stelt, en niet het de poet onderling verdelen van de "vrije marktige" concessiehouders.

Stel je voor. Dan had je heel soepeltjes een werkend betaalsysteem gehad waar je dus ook "even" je parkeerkaartje mee kan betalen op de P+R om vervolgens in de trein te stappen, met een enkel gekocht kaartje op de kaart en een draadloos betaalde verse koffie in de hand. Ik noem maar een dwarsstraat. Maar TLS is zo'n bedrijf dat ze dit nooit soepel zullen kunnen. Doe het goed, je hebt wat moois. Maak iets wat lijkt te werken maar gewoon niet goed genoeg is, en het blijft altijd weer modderen.

En, nog een stapje doordenken: Ik had dus van de overheid, van de zogenaamd verantwoordelijke ministers en kamerleden, echt verwacht dat ze zouden zien hoe geweldig TLS had kunnen zijn maar het nooit zou worden, en hun wanprestatie"product" dus niet heel de bevolking door de strot zouden rammen. Net zoals de DNB en anonimiteit van betalen waarborgen, ook in een nieuwe electronische wereld. Tevergeefs.
27-10-2017, 20:59 door Anoniem
"In de huidige uitspraak van de rechtbank Amsterdam valt niets van dit alles terug te lezen. Het is een wereldvreemd vonnis dat totaal los lijkt te staan van de juridische en feitelijke realiteit"

Uit dezelfde serie wereldvreemdheden

Vrouwen die in de mannenkrul moeten piesen omdat de rechter vindt dat dat kan.
Hoe ziet dat er dan uit?
https://static0.persgroep.net/volkskrant/image/4bbe81cf-cdf9-49d5-82da-365b3c24661c?width=664&height=374
Zo https://www.volkskrant.nl/binnenland/nederland-telt-honderden-zeikwijven~a4518222/

Nee, privacy, dat is een begrip dat niet helemaal op waarde geschat wordt zo her en der : helemaal niet dus!
Als het over privacy gaat moeten we kennelijk keer op keer naar het europees recht uitwijken.
Dus denk eraan, weg europa betekent ook weg privacybescherming.
27-10-2017, 21:38 door Anoniem
Nog erger dan het kentekenparkeren langs de weg vind ik het kentekenparkeren met gebruik van een bezoekersvergunning (die iemand kan hebben als je woont in een gebied waar het betaald parkeren is). In dat geval moeten de code van de vergunning (identificatie van de persoon waar je op bezoek gaat) en het kenteken (identificatie van de bezoeker) opgegeven in de "veilige" website van een 3e partij. Dit komt wat mij betreft wel heel erg dichtbij of zelfs in de persoonlijke levenssfeer.
27-10-2017, 21:42 door Anoniem
Natuurlijk heeft Privacy First een punt

De elementaire rechten van de mens stelt als grondrecht dat ieder bescherming van de persoonlijke levenssfeer mag verwachten. Tenzij een andere wet dit recht op een deelgebied beperkt (bijv opsporing of veiligheid vd staat), is dit basis van de GDPR. De GDPR is in het leven geroepen om met behoud van dit beginsel toch Europese open markt te behouden. Naleving en toezicht erop is zelf een verantwoordelijkheid van de overheid. De rechter gaat in deze volledig voorbij aan het elementaire recht voor de bescherming persoonlijke levenssfeer. Zeker als je bedenkt dat (voor zover ik weet) de munteenheden het enige echt wettelijke betaalmiddel is. Dus als contant betalen wordt afgeschaft, dan worden nmm zelfs 2 wetten geschonden. Nl een grondrecht en een betalingsrecht. en dat door een overheid ingesteld. Wat is hierin de betekenis van het begrip machtsmisbruik.

Natuurlijk kan je als burger toch nog veel doen. Bijvoorbeeld. Alleen maar winkelen en verblijven waar onbetaald parkeren mogelijk is. In veel gemeenten is dit inmiddels mogelijk. Ik kan het zelf niet helemaal volmaakt doen, maar toch. Ik parkeer helemaal niet daar waar ik moet betalen voor parkeren. Het betekent namelijk ook dat ik twee maal betaal voor het gebruik van de openbare ruimte. Enerzijds met motorrijtuigenbelasting, En anderzijds met parkeerbelasting. Ik koop alleen op plaatsen waar ik geen parkeerbelasting betaal. Principieel. En ik zeg dat altijd tegen de winkeliers.

Stel je mu eens voor als in alle grote plaatsen grote groepen weigeren in die plaatsen spullen te kopen. Dan wordt er onmiddellijk geen parkeerbelasting binnen geharkt. Dan gaat (helaas) de lokale middenstand kapot. Dan krijgt de gemeente ook geen (of veel minder) overige belastingen binnen, Dan wordt de parkeerbelasting afgeschaft. Dan stoppen de privacy schendingen van de gemeentelijke overheid (en het vermeende misbruik). Dan kan je weer lokaal gaan parkeren en kopen, dan komt er vernieuwde ruimte voor de lokale middenstand. bedenk zelf maar verder.

Tip aan Privacy First
Beschouw ook beginselen van vrij parkeren, betrek de lokale middenstand, organiseer een volksbeweging en kom met samenwerkende gezamenlijke strategie tot het bereiken van de meerdere doelen.
28-10-2017, 02:13 door Anoniem
Laten we niet vergeten dat we dit mede te danken hebben aan de "parkeermeters inbreek- en sloop"-club,
en dat wij daar met zijn allen toen bar weinig tegen hebben gedaan.

Als de samenleving zelf niet massaal optreedt en corrigeert dan vragen we er zelf om dat het zo wordt zoals het nu is.
En ook de ouders van iemand bij zo'n club zouden voor een deel aansprakelijk moeten blijven.
Laat ze maar betalen. Gaat later weer van de erfenis van de dader af, en herinnert elke ouder aan een zekere mate van medeverantwoordelijkheid. Zou heel gewoon moeten zijn in dit land.
Oproepen tot verantwoordelijkheid noem ik dat.
28-10-2017, 02:26 door Anoniem
Hier in Hong Kong, maar ook in Japan, is het vrij gebruikelijk om met je anonieme OV kaart koffie en broodjes af te rekenen, en ook veel frisdrankautomaten accepteren de kaart om mee te betalen, In Japan willen ze je naam hebben, maar in Hong Kong is het anoniem. (want de Chinese overheid weet toch al alles van je.)
De kaart kun je opwaarderen met flappen geld.
28-10-2017, 11:30 door Anoniem
Door Anoniem: Laten we niet vergeten dat we dit mede te danken hebben aan de "parkeermeters inbreek- en sloop"-club,
en dat wij daar met zijn allen toen bar weinig tegen hebben gedaan.

Nee, natuurlijk is dat de reden niet, hoeveel NS stations zijn er overvallen toen we nog gewoon een kaartje kochten met geld.

De enige reden is totale traceerbaarheid, chip- en betaalkaarten, kentekenparkeren, ANPR cameras, videobewaking etc .etc. heeft slechts e e n doel en dat is traceerbaarheid.
28-10-2017, 12:34 door Anoniem
Anonieme kaart klinkt geweldig, alleen hebben de steden geinvesteerd in "scan auto's" waarbij foto's van de auto gematcht worden met kentekennummers van "parkeerdiensten op kenteken (brick)"of het met tikfouten ingevoerde kenteken op straat.
Een vorm van bezuiniging waarbij het onduidelijk is wat er (in de toekomst) meer met de foto's gebeurd, bijv. naast kentekenherkenning ook herkenning van fietsers en voetgangers, vuilcontainers e.d.
Terug naar mannetjes op de straat die bonnetjes achter de voorruit controleren ... werkverschaffing en een persoonlijk gezicht .. dat gaan gemeenten nooit meer doen, dat gaat ten koste van de privacy van gemeentelijk ambtenaren.
28-10-2017, 12:48 door Anoniem
Door SPer: Dit is naar mijn idee inderdaad een groot pijnpunt, zelfs als je vind dat je niets te verbergen hebt.
Zoals de meeste gewoon hebben. Ik gebruik zelf PartMobile en werkt perfect. Ik zou niet anders meer willen. Allemaal pasjes of los muntgeld. Ideaal gewoon. Zoals de meeste mensen ook vinden.

Stel je parkeert ergens en voert je kenteken in en/of betaald met de verplichte pinkaart. Toevallig in de buurt en tijd van een plek waar een moord plaatsvind.

Voordat je het weet ramt de politie je voordeur in. Dus aan deze schendingen van privacy moet onmiddellijk een einde worden gemaakt.
Tja..... In theorie kan jij ook net vermoord/overvallen worden omdat je naar de parkeer automaat liep. Immers je hebt iets van waarde bij je, waar criminelen in geïnteresseerd zijn. Deze kans is ongeveer even groot. De Politie ramt echt niet "zomaar even" je voordeur in. Als je daar bang voor bent moet dit, dan moet je echt eens met iemand gaan praten.

Net zoals bij de OV-shit kaart is het enige doel om ons te kunnen volgen. En de dooddoener 'terrorisme' wordt nu eens niet uit de kast gehaald...[/quote]Nee hoor. De OV-chip kaart heeft ook grote voordelen. Ik zou ook niet meer anders willen. Met 1 kaart kan ik nu door het hele land reizen. Tram, bus, trein zonder enig probleem. En betalen kan straks ook nog eens achteraf. Ik heb nu hiervoor de NS Business card geregeld.
Is het een perfecte implementatie, zeker niet. Maar je hebt altijd azijn zeikers die het ergens niet mee eens zijn.
28-10-2017, 14:13 door SPer
Door Anoniem: Klaagt hij ook zijn werkgever aan dat hij geen loonzakje meer krijgt op vrijdag maar zijn salaris op een bankrekening gestort krijgt?

En toen hij een hypotheek nam voir een huis hij dat geld niet cash en zonder identiteitsbewijs van de bank kreeg vond hij dat ook niet erg denk ik.

En hij zijn bolide bij de dealer niet cash mocht betalen?

Ik waag te wedden dat die opmerking over de bolide niet waar is en ook dat je een huis contant mag afrekenen.

Wat betreft dat loonzakje , er zijn genoeg mensen die nog contant betaald krijgen (in deze zeg ik natuurlijk niets over de belastingen en witwassen ;-) )
28-10-2017, 14:43 door Anoniem
Gewoon betaald parkeren afschaffen en in elke wijk met parkeer drukte een mooie parkeer garage voor tig auto's bouwen voor gemeenschappelijk gebruikt. Waarom altijd dat uitbuiten? Waarom geld vragen voor parkeren wanneer dit geld voor alles behalve parkeren wordt gebruikt? Dit is gewoon diefstal en oneerlijke zelfverrijking.

Let maar op, wanneer we geen einde maken aan betaald parkeren, dan maakt betaald parkeren een einde aan ons.
LOL Flauw grapje maar mijn punt is, ongemoeid gelaten zullen lokale overheden in elke stad 24/7 betaald parkeren invoeren voor elke straat en wijk. Het is immers easy money.

Nog al kortzichtig dat 99% van de Nederlanders die ik spreek geen moeite hebben met betaald parkeren. Vraag me af of dat ook zou blijft wanneer geleidelijk de parkeer tarieven en boetes om hoog gaan. Dat wordt namelijk gewoon 25-250 euro per uur en dan hebben ze eindelijk wat ze willen een asociale elito-cratie waar alleen de allerrijkste dingen kunnen blijven doen die ooit voltrekt normaal waren voor jan en alleman. Maar voor lekker op VVD, PVDA, CDA, PVV en D66 blijven stemmen. Pfff

Ik zal het nooit snappen dat 80% blijft stemmen op elitaire 1% partijen! Partijen die dus geen FUCK geven om mensen onder de Balkenende norm. Die vooral de mensen daaronder willen controleren en bespioneren, terwijl de elite steeds meer verdwijnt buiten het juridische gezichtsveld. Vrijstellingen en privileges voor de rijken vs meer en meer belasting en meer en meer regels voor de armen.

Maar nu moet ik gaan, even geld werpen in de parkeer automaat. :)
28-10-2017, 18:29 door Anoniem
Door Anoniem: Nog erger dan het kentekenparkeren langs de weg vind ik het kentekenparkeren met gebruik van een bezoekersvergunning (die iemand kan hebben als je woont in een gebied waar het betaald parkeren is). In dat geval moeten de code van de vergunning (identificatie van de persoon waar je op bezoek gaat) en het kenteken (identificatie van de bezoeker) opgegeven in de "veilige" website van een 3e partij. Dit komt wat mij betreft wel heel erg dichtbij of zelfs in de persoonlijke levenssfeer.
Ook dat is een mooi voorbeeld van hoe "zekerheid" voor de beheersorganisatie gekocht wordt met privacy van bewoner én bezoeker. Het fundamentele probleem is dus de asymmetrie van belangen; zij dwingen jou iets op te geven zodat zij er iets voor terugkrijgen. Het komt dus neer op een soort van landjepik, een machtsverschuiving.

En nu maar wachten op die "veilig opgeslagen" informatie door die derde partij doorverkocht gaat worden aan marketeers, of door de belastingdienst of de politie opgevraagd gaat worden omdat er mischien ergens in de buurt iets gebeurd is en mogelijk dat ze wellicht iets wijzer zouden kunnen worden met deze data, etc. Je weet gewoon dat dat gaat gebeuren.
28-10-2017, 23:21 door Anoniem
Door Anoniem:
Ook dat is een mooi voorbeeld van hoe "zekerheid" voor de beheersorganisatie gekocht wordt met privacy van bewoner én bezoeker. Het fundamentele probleem is dus de asymmetrie van belangen; zij dwingen jou iets op te geven zodat zij er iets voor terugkrijgen. Het komt dus neer op een soort van landjepik, een machtsverschuiving.

En nu maar wachten op die "veilig opgeslagen" informatie door die derde partij doorverkocht gaat worden aan marketeers, of door de belastingdienst of de politie opgevraagd gaat worden omdat er mischien ergens in de buurt iets gebeurd is en mogelijk dat ze wellicht iets wijzer zouden kunnen worden met deze data, etc. Je weet gewoon dat dat gaat gebeuren.
De belastingdienst (en natuurlijk andere "veligheids" diensten) graaien natuurlijk allang in die data. Bij de gemeente heb ik wat door zitten vragen en de gegevens worden volgens zeggen maar kort opgeslagen, en deze termijn wordt ook in alle publieke informatie (folders/website) gecommuniceerd. Als je verder doorvraagt dan geldt voor de belastingdienst natuurlijk de 7 jaar opslagtermijn, en op de vraag waarom deze termijn dan niet eerlijk gecommuniceerd wordt kreeg ik als antwoord dat iedere burger geacht wordt de wet te kennen ... :-(
30-10-2017, 11:06 door Anoniem
Door Anoniem: Gewoon betaald parkeren afschaffen en in elke wijk met parkeer drukte een mooie parkeer garage voor tig auto's bouwen voor gemeenschappelijk gebruikt. Waarom altijd dat uitbuiten? Waarom geld vragen voor parkeren wanneer dit geld voor alles behalve parkeren wordt gebruikt? Dit is gewoon diefstal en oneerlijke zelfverrijking.
Een beetje offtopic, maar parkeerplaatsen zijn niet gratis. Ze moeten gebouwd en onderhouden worden. Zeker de door jou voorgestelde parkeergarages zijn erg duur. Ook kan de grond die daar voor gebruikt wordt niet ergens anders voor gebruikt worden (bijvoorbeeld woningen). Er wordt door de gemeenten veel meer uitgegeven voor de parkeerplaatsen dan dat het oplevert aan parkeergeld en vergunningen.

Ook is betaald parkeren een heel goed middel om de te sturen op verkeersstromen en voertuiggebruik. Als in bijvoorbeeld Amsterdam het parkeren gratis zou zijn overal dan zouden veel minder mensen met het OV, fiets en lopend naar het centrum komen en zou heel Amsterdam (nog meer) vastlopen. Ook zou er een groot te kort aan parkeerplekken komen.

Betaald parkeren afschaffen lost misschien het privacy probleem (gedeeltelijk) op, maar je creëert er heel veel meer problemen mee (te weinig parkeerplaatsen, te veel auto's, minder leefbare steden, een groot financieel tekort voor gemeenten, nog slechtere luchtkwaliteit, langere files, enz).

Als je meer wilt weten over parkeertarieven kun je hier kijken: https://www.crow.nl/kennis/bibliotheek-verkeer-en-vervoer/kennisdocumenten/elf-waarheden-over-parkeren,-mobiliteit-en-retail
30-10-2017, 13:12 door Anoniem
Door SPer: Ik waag te wedden dat [...] dat je een huis contant mag afrekenen.
Dat verlies je:
https://www.bouwenwonen.net/immo/read.asp?id=36787&content=Waarom-mag-je-geen-huis-meer-kopen-met-cash-geld?
30-10-2017, 19:49 door Anoniem
Door Anoniem:
Door SPer: Ik waag te wedden dat [...] dat je een huis contant mag afrekenen.
Dat verlies je:
https://www.bouwenwonen.net/immo/read.asp?id=36787&content=Waarom-mag-je-geen-huis-meer-kopen-met-cash-geld?

Had ik ook niet goed gehad bij de kwis. Weer wat geleerd. Mag je een auto nog wel cash betalen? Of een keuken, of een leren hoekbank van 11.000 Euro?

Boven de 25.000 moeten ze het pas melden, tenslotte.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.