Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Windows pc klok en datum in de tijd vooruit!?

13-11-2017, 17:52 door Anoniem, 13 reacties
Hoi ik heb een 10 jaar vista desktop pc die een paar maanden niet is gebruikt, dus ook offline en vd electriciteit af.De klok is maanden geleden blijven stilstaan die heb ik handmatig op de goede datum en tijdstip ingesteld maar telkens toch weer dat ie de verkeerde datum en tijd aangeeft. Eerst een gepasseerde datum maar de afgelopen dagen geeft ie een datum aan die nog moet komen. Vandaag dus 14 November 2017 stond die op 24 november 2017. De internetsecurity is ook helemaal in de war. 11 dagen niet geupdate terwijl ik dat gisteren nog had gedaan. Dus moet ik na handmatig instellen vd juiste datum en tijd eerst de pc herstarten alvorens de internetsecurity weer aangeeft dat ie slechts 1 dag niet is geupdate. Ik dacht eerst aan een batterij die gewoon "op" is maar het feit dat de datum nu een toekomstige is vindt ik wel verdacht. Is dit het werk van malware/hacking?
Reacties (13)
13-11-2017, 19:52 door Anoniem
Malware/hacking probeert onopgemerkt te blijven en zal dus niet je datum/tijd veranderen.
Dus andere oorzaak.
13-11-2017, 20:37 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 14-11-2017, 08:01
[Verwijderd]
13-11-2017, 20:40 door [Account Verwijderd]
Als de klok de tijd vergeten is zou ik de batterij maar vervangen.
Daarna meteen de BIOS instellingen nalopen, goede kans dat daar ook wat dingen niet goed meer staan.
Als je dat gedaan hebt zijn de problemen die je beschrijft waarschijnlijk wel weg.
13-11-2017, 21:05 door Anoniem
Door hp-snl: Als de klok de tijd vergeten is zou ik de batterij maar vervangen.
Daarna meteen de BIOS instellingen nalopen, goede kans dat daar ook wat dingen niet goed meer staan.
Als je dat gedaan hebt zijn de problemen die je beschrijft waarschijnlijk wel weg.
Als de instellingen corrupt zijn krijg je daar doorgaans gewoon een "checksum" foutmelding van, gevolgd door een volledige reset van de waardes.

Mocht de batterij echter dusdanig lang leeg zijn geweest dat de CMOS volledig blank is, zul je hier inderdaad even naar moeten kijken. Ik acht de kans laag dat dit afgevangen wordt.
13-11-2017, 23:03 door Anoniem
Door hp-snl: Als de klok de tijd vergeten is zou ik de batterij maar vervangen.
Daarna meteen de BIOS instellingen nalopen, goede kans dat daar ook wat dingen niet goed meer staan.
Als je dat gedaan hebt zijn de problemen die je beschrijft waarschijnlijk wel weg.

Ja dit klopt hoor, heb het zelf ook eens gehad met een XP - PC en de klok van je moederbord wordt aangestuurd door een knoopcel CR 2032 en bij heropstart ga je naar de bios en zet daar je klok weer gelijk en start opnieuw op.
Een batterij gaat 4 à 5 jaar of soms langer mee, dan moet je hem vervangen.
Succes hoor !
13-11-2017, 23:25 door Anoniem
Handboek van je computer erbij zoeken, hoofdstuk --- "batterij vervangen" ---
Meestal type CR2032, wordt wel voor meer dingen gebruikt.
Voordelige winkels: Action, Bigbazar, soms Lidl (meerdere stuks in één verpakking voor 1 of 2 euro o.i.d.)
(merkverpakkingen met 1 batterij kan je wel 5 euro kwijt zijn, en gaan nog niet 2 x zo lang mee)
14-11-2017, 11:08 door Anoniem
Offtopic tip: Als je BIOS dan weer goed werkt vervang dan Vista door een goede beginners Linux Distro, Mint Xfce zou een leuke start zijn. Kun je er gewoon weer mee het internet op.
14-11-2017, 12:00 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 14-11-2017, 14:00
[Verwijderd]
14-11-2017, 13:07 door swake - Bijgewerkt: 14-11-2017, 13:09
Ik heb nog nooit geweten dat als het CMOS batterijtje leeg is de tijd in toekomst word weergegeven , maar altijd in het verleden .Daar het ook nog eens om Windows Vista gaat waarvoor geen (beveiligings) updates meer verschijnen is hacking op afstand wel degelijk mogelijk . Een geschikte Linux distro voor deze PC zou Linux Mint Xfce of Xubuntu zeker kunnen .

https://linuxmint.com/rel_sonya_xfce.php

https://www.ubuntu-nl.org/xubuntu/
14-11-2017, 13:15 door swake
Ja dit klopt hoor, heb het zelf ook eens gehad met een XP - PC en de klok van je moederbord wordt aangestuurd door een knoopcel CR 2032 en bij heropstart ga je naar de bios en zet daar je klok weer gelijk en start opnieuw op.
Een batterij gaat 4 à 5 jaar of soms langer mee, dan moet je hem vervangen.
Succes hoor !

Dat knoopcel batterijtje is er om het BIOS te voeden . Als het BIOS niet gevoed word zullen de BIOS instellingen niet meer bewaard blijven . dat batterijtje is er niet alleen voor de tijdsinstelling !
14-11-2017, 17:04 door Anoniem
Heb je met je PC-bak in een speciaal geconstrueerde Delorian naar "back to the future" gezeten? ;)

Even serieus weer: als je batterij echt leeg is, zou je ook een melding verwachten over het herstellen van je BIOS configuratie. Maar ook zonder dat: na 10 jaar is zo'n batterij wel aan vervanging toe.

Anders kan het volgende scenario gebeuren:
Uit ervaring weet ik dat Lithium knoopcellen wat kuren hebben. Bijv. als ze heeel lang geen energie hoeven te leveren neemt hun inwendige weerstand heel erg toe.
Daardoor kan de batterijspanning tijdelijk zakken op het moment dat je de PC van het net haalt en de batterij noet bijspringen. Het zou kunnen dat het CMOS-geheugen deze spanningsdaling nog wel net kan hebben, maar je klokchip niet.

Door de geringe belasting neemt de inwendige weerstand van de batterij na verloop van tijd weer wat af, en zou hij na een tijdje weer voldoende stroom kunnen leveren. Maar de klok is dan al van slag als deze weer genoeg stroom krijgt.
De klokchip heeft immers gedurende een korte tijd "tussen hemel en aarde " gezweefd door een tijdelijk randgeval met de voedingsspanning van de klokchip. Dus als je vervolgens de PC aanzet, is de klok van slag, maar je hebt geen CMOS error.

En ik zou in ieder geval eerst de batterij vervangen om zoiets uit te sluiten. Na 10 jaar wordt dat wel eens tijd.
15-11-2017, 11:41 door Anoniem
Malware/hacking probeert onopgemerkt te blijven en zal dus niet je datum/tijd veranderen. Dus andere oorzaak.

Dat is wel erg kort door de bocht. Wil een ransomware maker ook onopgemerkt blijven ? Wil een hacker, die duizenden systemen wipen (i.e. bij Saudi Aramco) onopgemerkt blijven ? Sommige malware en hacks zijn bedoeld om onopgemerkt te blijven, en andere weer zeer zeker niet. Intenties verschillen.

Omtrent de vraag, zie ook niet direkt hacking/malware als de oorzaak.
15-11-2017, 13:35 door Anoniem
Door Neb Poorten:
Door Anoniem: Offtopic tip: Als je BIOS dan weer goed werkt vervang dan Vista door een goede beginners Linux Distro, Mint Xfce zou een leuke start zijn. Kun je er gewoon weer mee het internet op.

Je hebt denk ik een lichtgewicht Linux distributie nodig voor een dergelijk ouder systeem. De Q4OS distributie is een lichtgewicht kampioen en lijkt ook nog veel op Windows (selecteer de Trinity Desktop Environment).

https://www.theregister.co.uk/2017/10/30/q4os_distro_review/

Om eerlijk te zijn vind ik dit geen geweldig advies. Als een pc Vista draait, dan draait XFCE daar ook zeker op, anders is LXDE of LXQt ook nog een optie. Q4OS is nou ook niet echt een bekende grote distro ook al is het gebaseerd op Debian, en ook de Trinity DE is dat niet. Dus zeker voor een beginner niet ideaal omdat het lastiger is hiervoor ondersteuning te vinden op fora's. De mogelijkheid tot installeren van een andere DE is er wel, maar ook dat is niet echt wat voor de beginner.

Xubuntu/Lubuntu en Mint XFCE of Mate zijn de betere opties voor de beginner, en ook lichtgewicht. Zeker het Ubuntu forum geeft een schat aan informatie en heeft ook vele kundige gebruikers die je verder kunnen helpen als je ergens tegenaan loopt. Zelf ben ik ook begonnen met Mint en Ubuntu, vandaar uit verder gegroeid en ook andere distro's leren kennen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.