image

Duitsland verbiedt verkoop kinderhorloges met afluisterfunctie

vrijdag 17 november 2017, 16:33 door Redactie, 8 reacties

De Duitse overheid heeft de verkoop van kinderhorloges verboden waarmee kinderen en hun omgeving kunnen worden afgeluisterd. Het gaat om smartwatches die over een simkaart beschikken. Ouders kunnen via een app verbinding met de smartwatch maken en zo ongemerkt voor het kind meeluisteren.

Ouders zouden de apparaten ook gebruiken om leraren in de klas van hun kind af te luisteren, aldus de toezichthouder Bundesnetzagentur. Die stelt dat dergelijke afluisterfuncties in Duitsland verboden zijn. De horloges mogen dan ook niet meer in Duitsland worden verkocht. De toezichthouder adviseert met name scholen om te controleren dat kinderen niet met dergelijke horloges rondlopen.

Personen die de horloges hebben gekocht en bij de toezichthouder bekend zijn kunnen worden opgedragen de horloges te vernietigen en het bewijs hiervan naar de Bundesnetzagentur te sturen. Eerder dit jaar besloot de toezichthouder al een smart speelgoedpop wegens privacyzorgen te verbieden. Recentelijk kwam de Noorse Consumentenbond Forbrukerradet nog met onderzoek waaruit bleek dat smartwatches voor kinderen ernstige kwetsbaarheden bevatten.

Reacties (8)
17-11-2017, 17:06 door karma4
Prima oplossing voor die Belgische rechter die graag alle apparatuur afgetapt wil hebben... uh wacht eens DE verbied het ding. Wat jammer nou /sarcasm.
17-11-2017, 19:24 door Anoniem
Na pedoringen worden ook kinderhorloges verbannen. Wat volgt? Die nieuwe gameconsole controller met tactical feedback die kinderhanden alvast doet trainen?
17-11-2017, 20:19 door Anoniem
Wie nog een beetje privacy over wil houden kan beter in Duitsland gaan wonen geloof ik.
18-11-2017, 11:34 door Anoniem
Door Anoniem: Wie nog een beetje privacy over wil houden kan beter in Duitsland gaan wonen geloof ik.

Klopt voor een deel, Zwitserland idem. Ik heb mijn e-mail tegenwoordig in Duitsland en mijn cloudopslag in Zwitserland. Facebook en Microsoft geheel verbannen. Alleen Google nog niet helemaal kwijt, blijft handig zo'n smartphone.
100% privacy gaat niet meer lukken tegenwoordig maar je kunt een aardig eind komen door een paar simpele dingen te veranderen.
18-11-2017, 17:11 door Anoniem
Tsja, Duitsland verbied wel vaker wat (Google Streetview, Carmageddon, anonieme sim-kaarten, boren op zondag). Maar erg praktisch is dat natuurlijk niet met de huidige globalisering, en de open EU grenzen. Als ik nu zo'n dingetje ga bestellen (zie hier een voorbeeld: https://www.aliexpress.com/item/Toper-2017-Hot-Children-Kid-tracker-Smart-Watch-Q50-Wristwatch-with-GSM-GPRS-GPS-Locator-Smartwatch/32802382775.html), dan is de kans nihil dat de Duitse douane dat in beslag neemt. En al helemaal niet als een Duitser dat koopt in een Nederlandse (web)winkel. Net zoals je voor die niet-anonieme sim-kaart je ook niet hoeft te legitimeren, waardoor het eigenlijk toch wel een anonieme sim-kaart is.

Dit soort wetgeving is vaak voor de bühne, en het onderbuikgevoel van de gemiddelde (conservatieve) Duitser. Maar per saldo kansloos.
18-11-2017, 19:26 door Anoniem
Door Anoniem: Tsja, Duitsland verbied wel vaker wat (Google Streetview, Carmageddon, anonieme sim-kaarten, boren op zondag). Maar erg praktisch is dat natuurlijk niet met de huidige globalisering, en de open EU grenzen. Als ik nu zo'n dingetje ga bestellen (zie hier een voorbeeld: https://www.aliexpress.com/item/Toper-2017-Hot-Children-Kid-tracker-Smart-Watch-Q50-Wristwatch-with-GSM-GPRS-GPS-Locator-Smartwatch/32802382775.html), dan is de kans nihil dat de Duitse douane dat in beslag neemt. En al helemaal niet als een Duitser dat koopt in een Nederlandse (web)winkel. Net zoals je voor die niet-anonieme sim-kaart je ook niet hoeft te legitimeren, waardoor het eigenlijk toch wel een anonieme sim-kaart is.

Dit soort wetgeving is vaak voor de bühne, en het onderbuikgevoel van de gemiddelde (conservatieve) Duitser. Maar per saldo kansloos.

Al is het per saldo dan kansloos, in elk geval hebben ze nog principes als het op privacy aankomt. Kun je van Nederland niet zeggen.
18-11-2017, 21:08 door Anoniem
Door Anoniem:
Al is het per saldo dan kansloos, in elk geval hebben ze nog principes als het op privacy aankomt. Kun je van Nederland niet zeggen.

Het is leuk dit soort regelgeving, maar het valt amper te handhaven dus hoe kan het dan ooit een goed idee zijn? Dit is (Duitse) bureaucratie ten top.

Ja, Duitsland is vrij streng als het aankomt op het garanderen (lees: reguleren) van horizontale privacy, maar qua verticale privacy hebben Duitsers even veel te vrezen van hun overheid als wij, daar maak ik me geen illusie over (Bundestrojaner is daar al jaren een feit, terwijl wij hier al vier jaar te lopen bakkeleien om die wetgeving erdoor te krijgen).
19-11-2017, 19:40 door Anoniem
Tja, nu had je kunnen horen dat je kind ontvoerd is door een pedo of dat ie bedreigd werd door zijn leraar. Masr DAT hebben ze liever niet dat je dat weet. De enige die mag afluisteren is de roverheid en fie die duldt geen concurentie.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.