image

OM: Geen goede reden om microfoon uit telefoon te slopen

woensdag 29 november 2017, 14:00 door Redactie, 23 reacties

Legale afnemers hebben geen goede reden om de microfoon uit hun telefoon te slopen, zo stelt officier van justitie Martijn Egberts in een rapport over de aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit in 2016 (pdf). Egberts reageert in het rapport op de zaak rond Ennetcom, een bedrijf dat aangepaste BlackBerry-smartphones leverde om versleuteld mee te communiceren.

Een niet bij naam genoemde politieman die in het rapport wordt gequote laat weten dat steeds meer criminelen gebruik maken van Blackberry's  die niet aftapbaar zijn. "Vanaf 2012 zien we die pgp-telefoons vaker opduiken bij aanhoudingen en doorzoekingen." De politieman merkt op dat pgp-versleuteling op zichzelf niet illegaal is. "Maar omdat de anonimiteit van de communicatie zo sterk is, zien we dat de verkeerde mensen voor grof geld zo'n aangepaste telefoon aanschaffen."

"Ennetcom verkocht volledig versleutelde telefoons die niet afluisterbaar zijn en waar geen microfoon meer in zit. Ook is de gps-functie onbruikbaar gemaakt. Je kunt je afvragen waarom iemand daar zo veel geld voor neertelt. Legale afnemers hebben geen goede reden om de microfoon uit de telefoon te laten slopen", zegt Egberts. Vorig jaar adviseerde klokkenluider Edward Snowden juist nog dat mensen die niet willen worden bespioneerd of afgeluisterd er verstandig aan doen om de microfoon en camera uit hun smartphone te verwijderen.

De servers van Ennetcom werden vorig jaar offline gehaald, wat het einde van het versleutelde communicatienetwerk betekende. De centrale server van het bedrijf die zich in Canada bevindt wordt door de Canadese autoriteiten in beslag genomen, waarna er een kopie naar Nederland wordt gestuurd. Om toegang tot de data te krijgen heeft het Team High Tech Crime (THTC) van de politie het Ennetcom-systeem zelf nagemaakt om daarna één voor één de beveiligingslagen te kraken. "We kwamen steeds een stapje verder om de beveiliging op te heffen en de benodigde encryptiesleutels te achterhalen", zegt een van de technische rechercheurs. 

Na ruim twee maanden digitaal onderzoek lukt het de politie met behulp van het NFI in november 2016 om bij de verborgen data te komen. Volgens het rapport dachten criminelen dat als ze de berichten van hun telefoon verwijderden die ook daadwerkelijk weg waren. Ze bleven echter nog op de centrale server van Ennetcom staan, waar ze uiteindelijk door de politie konden worden ingezien.

Reacties (23)
29-11-2017, 14:24 door Anoniem
Legale afnemers hebben geen goede reden om de microfoon uit de telefoon te laten slopen
Ik kan me anders wel situaties bedenken, waarbij legale afnemers dit wel willen. Ik denk hierbij b.v. aan bedrijven die met zeer confidentiële dingen bezig zijn en die zeker willen weten, dat gesprekken niet worden afgeluisterd, ongeacht degene die dat doet.

Ik mag hopen dat onze overheid in voorkomende gevallen over soortgelijke telefoons beschikt, omdat veiligheid van het land of haar medewerkers in het geding komen.
29-11-2017, 14:30 door -karma4 - Bijgewerkt: 29-11-2017, 14:31
Man, man, man! Een teleFOON zonder microfoon is toch geen telefoon meer! Hoe wil je daarme gaan bellen?

"Het woord telefoon bestaat uit twee delen. Uit het woord 'tele' en het woord 'foon'. Het woord 'tele' betekent in het grieks 'ver' en het woord 'foon' betekent in het grieks 'geluid'." - https://wikikids.nl/Telefoon
29-11-2017, 14:38 door abj61
Gewoon (encrypted) text messages. Kan je ook niet gewoon afgeluisterd worden.
29-11-2017, 14:49 door johanw
Een volkomen achterhaald model natuurlijk nu we gratis versleutelinhgsprogramma's als Signal hebben. En dan ook nog secret keys en berichten op de server bewaren.

Die microfoon eruit is omdat sommige mensen bang zijn anders op afstand afgeluisterd te worden. Hetzelfde geldt voor de GPS en camera - als Google het kan kunnen anderen het (misschien) ook.
29-11-2017, 14:53 door Anoniem
Door The FOSS: Man, man, man! Een teleFOON zonder microfoon is toch geen telefoon meer! Hoe wil je daarme gaan bellen?

"Het woord telefoon bestaat uit twee delen. Uit het woord 'tele' en het woord 'foon'. Het woord 'tele' betekent in het grieks 'ver' en het woord 'foon' betekent in het grieks 'geluid'." - https://wikikids.nl/Telefoon

Op het moment dat je wilt bellen sluit je een headset aan, na het gesprek stekker eruit en niemand kan je meer afluisteren.
29-11-2017, 14:54 door Anoniem
Door abj61: Gewoon (encrypted) text messages. Kan je ook niet gewoon afgeluisterd worden.
Tenzij je berichten gewoon op de server bij je provider staan.
29-11-2017, 15:59 door PietdeVries
Door Anoniem:
Door The FOSS: Man, man, man! Een teleFOON zonder microfoon is toch geen telefoon meer! Hoe wil je daarme gaan bellen?

"Het woord telefoon bestaat uit twee delen. Uit het woord 'tele' en het woord 'foon'. Het woord 'tele' betekent in het grieks 'ver' en het woord 'foon' betekent in het grieks 'geluid'." - https://wikikids.nl/Telefoon

Op het moment dat je wilt bellen sluit je een headset aan, na het gesprek stekker eruit en niemand kan je meer afluisteren.

De essentie in dit verhaal staat in de titel: "OM: Geen goede reden om microfoon uit telefoon te slopen". Geen *goede* reden. Dus eigenlijk: op het moment dat jij een telefoon hebt zonder microfoon kan je daar alleen een *slechte* reden voor hebben. Je moet wel een pedo/terrorist zijn want een normaal mens zou dat nooit doen. Een interessante uitspraak van het OM dus...
29-11-2017, 16:50 door Anoniem
Legale afnemers hebben geen goede reden om de microfoon uit de telefoon te laten slopen

Misschien advocaten die niet afgeluisterd willen worden terwijl ze met hun clienten aan het spreken zijn. Dat lijkt me een "legale" reden, voor zover je al zou moeten gaan uitleggen waarom je voor een toestel kiest zonder microfoon.

Of is de vrijheid om iets wel of niet te gebruiken nu opgeheven door deze oom agent omdat hem dat niet bevalt?

We draaien het om:
Laat hem maar uitleggen waarom onschuldige burgers opeens geen vrijheid/recht meer hebben om zo'n toestel te kopen. En dat zonder verdachtmakingen rond te slingeren. :-)

Is het toestel illegaal? Nee.
Verstoot het tegen de geldende regels en wetten? Nee.

Klaar.
29-11-2017, 17:51 door karma4
Door Anoniem: .....
We draaien het om:
Laat hem maar uitleggen waarom onschuldige burgers opeens geen vrijheid/recht meer hebben om zo'n toestel te kopen. En dat zonder verdachtmakingen rond te slingeren. :-) ...
Moet je het wel goed doen. Geef die reden voor de normale burger. Zoals de normale burger kan aanvoeren dat zijn veiligheid gediend is met het gereed hebben van een reeks ar-15's met daarbij een chemicaliën depot voor een leuke explosie.
Dat soort zaken zijn ook in nl niet illegaal voor een bepaalde groep. Alleen bij dd gewone man thuis is zoiets abnormaal.
29-11-2017, 18:11 door Anoniem
Bellen met Signal?
29-11-2017, 18:14 door Anoniem
Dit is wel een rode draad door heel de ennetcomzaak: Ze hebben eigenlijk niets tegen het bedrijf in deze zaak dus zetten ze maar zoveel mogelijk in op achterbakse verdachtmakingen. En de rechter gaat er nog in mee ook. Zo kun je wel achter iedereen aan. Wat mij betreft reden om hier zo hard mogelijk tegenin te gaan.

Ik weet niet dat deze stukjes huisvlijt moesten kosten, maar ik weet dat de producten van cryptophone (dat Duitse bedrijf met hun open source voice encryptie) begonnen bij zo'n 4000 euro, en dat de "red/black"-telefoons toegestaan voor "NATO secret" voor 8000 euro per stuk aan europese overheden verkocht zijn, exclusief onderhoud en infrastructuur (NT-servertjes voor de key management, remote revoke, etc.). Geen van beiden oorspronkelijk "smart", maar vrij simpele telefoontjes met weinig toeters en bellen.

En zowel voor overheden als voor commerciele bedrijven zijn de belangen snel zo groot dat zulke fratsen het gewoon waard kunnen zijn. Ondanks dat het toch wel een rib uit je lijf is als je het vergelijkt met een "normale" maar tegelijkertijd als een vergiet zo lekke consumenten-smartphone. Deze redenering volstrekt zonder nog "telefoons voor mensen met geld teveel", zoals modelletjes met bladgoud en diamanten en al verourderd bij uitlevering.

Dus ik denk dat ennetcom ruim meer dan 4000 euro moet vragen willen hun producten als exorbitant duur gelden.

En de microfoon verwijderen? Dat is een practische beveiligingsmaatregel voor een apparaat dat niet bedoeld was als telefoon te gebruiken, en wel om veilig berichtenverkeer mogelijk te maken. Daarover roepen dat dat "onredelijk" is, is pure kinnesinne. Die gast heeft oftewel de realiteit van techniek adaptief veiliger maken niet gesnapt, oftewel is hij op de hand van het OM. Een rechter onwaardig.
29-11-2017, 18:29 door Anoniem
Fake news alert! (En iedereen die toehapt)

Als je het betreffende rapport lees zie je namelijk dat het niet het OM is die beweerd dat er geen goede reden is om je microfoon uit je telefoon te slopen, het is slechts een politieagent van het THTC die dat beweert.

Behalve dergelijke quotes is het eigenlijk een vrij feitelijk rapport met daar in een aantal casus die men heeft gezien. Er worden verder ook helemaal geen conclusies of iets dergelijks getrokken.

Misschien kan de titel van dit nieuwsbericht aangepast worden?
29-11-2017, 18:33 door Anoniem
Wat overigens bijzonder is, is dat de betreffende politieman aangeeft dat het 'anonieme' communicatie betreft. Terwijl PGP verder van anoniem is, immers is alle metadata bekend (sender address, receiver address, time stamps, source ip's, x-mailer gegevens, het subject, gebruikte mailservers, etc, etc,etc). Het enige wat men niet kan lezen is het bericht zelf, maar de rest ligt allemaal "op straat".

En zoals we ondertussen wel weten hoef je geen raketgeleerde te zijn om ook uit metadata een verhaal op te maken. Je kunt ook prima hele netwerken in kaart brengen via die methode.
29-11-2017, 19:20 door Anoniem
Legale afnemers hebben geen goede reden om de microfoon uit de telefoon te laten slopen

What's next in dit waanzinnig geworden land?

* "Computergebruikers hebben geen goede reden om met hun computer offline te zijn"

* "Smartphone gebruikers hebben geen goede reden om geen simkaart in hun telefoon te hebben"

* "Computergebruikers hebben geen goede reden om Windows 10 eraf te halen en er een ander systeem op te zetten"

* "Computergebruikers hebben geen goede reden om hun passwords niet af te geven aan de politie of de douane als die er gewoon om vraagt"

* "Smartphone gebruikers hebben geen enkele goede reden om wantrouwend te zijn naar de politie die de telefoon afpakt en vraagt om het wachtwoord

* "Aanbieders hebben geen goede reden om pc's met linux aan te bieden"

* "Gebruikers hebben volstrekt geen enkele goede reden om een computer te bezitten waar geen harddisk in zit en TAILS te draaien".

* eeeenzovoort....



Accepteer deze drogwaanzin niet !!

* "Overheidsmannetjes zouden eigenlijk geen valse redenen moeten hebben om steeds maar weer publiekelijk alles dat afwijkt van hun norm verdacht te maken."

* "Media zouden eigenlijk geen enkele reden moeten hebben dit soort mannetjes een gratis (en ook niet betaald) podium te blijven bieden".

Burgers die nog een beetje meer dan gemiddeld nadenken en praktische oplossingen bedenken voor een overheid die geen grenzen meer wil accepteren noch kennen
hebben alle redenen en rechten van de wereld om op te komen voor hun eigen privacy.

Want met die nieuwe Sleepnet wet waar alle gesprekken worden getapt en voor drie jaar bewaard?
Dan vergaat je de lust tot bellen toch?
En de lust tot mailen ook.

Dus als je geen zin meer hebt om digitaal te communiceren omdat de ratten die continue besnuffelen, opslaan , analyseren en wereldwijd te grabbel gooien.
Waar heb je dan die extra's nog voor nodig?

De politie doet zich voortdurend voor als wetenschappers en geeft onterecht selectieve geldigheid aan tal van scheve conclusies.
Dat heeft niets met waarheden verkopen te maken maar met de publieke opinie beïnvloeden.
Dat gaat fout en leidt tot afbraak van de rechtsstaat waarbij alles wat afwijkt per definitie tot crimineel is verklaard.

Alles is erop gericht om profiling op alles wat afwijkt geaccepteerd te krijgen als bewijsmateriaal tegen.., ons bang te maken en mee te krijgen is dit soort waanzin redenaties
Allemaal marcheren in gelijke pakken en gelijke pas; terug naar een volledige bruingeschoeide maatschappij?
Extreem gevaarlijke griezels.

"Godwins" dichtbij, en terecht, omdat het keihard aan de orde is!
29-11-2017, 20:18 door Anoniem
Beetje merkwaardig bericht: de essentie van een telefoon is bellen. Dan sloopt men de microfoon eruit voor het geval men per ongeluk toch domweg gaat bellen en extern getapt wordt? Of heeft men geen vertrouwen in de software van de telefoon? In dat laatste geval is versleutelde tekst dus ook zinloos: mallware die de microfoon kan aanzetten kan evengoed sleutels of tekst van de telefoon stelen.
29-11-2017, 21:30 door karma4
....
Alles is erop gericht om profiling op alles wat afwijkt geaccepteerd te krijgen als bewijsmateriaal tegen.., ons bang te maken en mee te krijgen is dit soort waanzin redenaties
Allemaal marcheren in gelijke pakken en gelijke pas; terug naar een volledige bruingeschoeide maatschappij?
Extreem gevaarlijke griezels. ...
Enge griezels, laat ik die nu hier tussen die negatieve reageerders terugzien. Lees je het PDF uit het artikel dan zie je het politiewerk en de foute zaken rond ennetcom. Nog even met auto in de wijk verhaal halen door "vriendjes".
29-11-2017, 22:55 door Anoniem
Door The FOSS: Man, man, man! Een teleFOON zonder microfoon is toch geen telefoon meer! Hoe wil je daarme gaan bellen?
Man, man, man man! Ooit wel eens gehoord van SMS-tekst berichten???????
30-11-2017, 03:36 door Anoniem
Je brengt ook pas een slot op de deur aan nadat er ingeslopen is. Voorzorg is vermoeiend.
30-11-2017, 10:04 door Anoniem
Het bedrijfsleven blijkt een geliefd doelwit van buitenlandse hackers, iets waarin de meeste Nederlandse partijen en bedrijven naiëf blijken te zijn. Voorzorgsmaatregelen nemen om je intellectuele eigendommen en handelsbelangen te beschermen is meer dan verstandig en dat kan onder andere door gevoelige projecten en onderhandelingen via dergelijke hardware te doen. Juist het Nederland dat leeft van zijn handel en ver ontwikkelde technologie.

Het is bekend dat de Chinezen op grote schaal industriële geheimen stelen en er zijn diverse producten gespot die met gestolen tekeningen of code gefabriceerd zijn. Er bestaan behoorlijke vermoedens en aanwijzingen dat de Russen en Amerikanen dit ook doen. Alle partijen proberen economisch toonaangevend te blijven of te worden en schuwen niets. Het is hooguit poldernaïviteit te denken dat wij ons daaraan zouden kunnen onttrekken.

Het is niet voor niets dat de president van de VS zelf een aangepaste en gestripte mobiele telefoon heeft.
30-11-2017, 10:09 door Anoniem
_________________________________________________________________________________________
Verantwoording aanpak ondermijnende criminaliteit 2016
p. 17/33
De vraag die in het onderzoek centraal staat, is of de eigenaar en medewerkers van Ennetcom weten of vermoeden aan wie zij hun telefoons verkopen en hoe crimineel hun klantenkring is. De politie heeft om die reden personen die legaal
gebruik maken van de pgp?telefoons, bijvoorbeeld verschoningsgerechtigden als advocaten of notarissen,
opgeroepen zich te melden. Het bleef na de oproep angstvallig stil.
30-11-2017, 10:48 door Anoniem
Door Anoniem: _________________________________________________________________________________________
Verantwoording aanpak ondermijnende criminaliteit 2016
p. 17/33
De vraag die in het onderzoek centraal staat, is of de eigenaar en medewerkers van Ennetcom weten of vermoeden aan wie zij hun telefoons verkopen en hoe crimineel hun klantenkring is. De politie heeft om die reden personen die legaal
gebruik maken van de pgp?telefoons, bijvoorbeeld verschoningsgerechtigden als advocaten of notarissen,
opgeroepen zich te melden. Het bleef na de oproep angstvallig stil.

Die eerste vraag is denk ik wel terecht. Als je je product specifiek richt op 'foute' figuren (bijvoorbeeld adverteren op crime sites) dan weet je heel goed waarmee je bezig bent en aan wie je verkoopt. Dat die eigenaar dan ook een pistool in huis had versterkt dat gevoel; (i) dan ben je bang voor je eigen klanten, en (ii) je moet toch ook in een bepaald milieu zitten om illegaal aan een wapen te komen.

Dat tweede stuk ben ik het pertinent niet mee eens. Dus omdat er geen mensen waren die zich wilden beroepen op hun verschoningsrecht, betekend dat automatisch alle klanten van dat bedrijf criminelen waren? Hier gaat de redenatie de mist in. Die onderzoeksjournalist, of patenthouder, of klokkenluider, hebben allemaal geen wettelijk verschoningsrecht, maar zijn ook geen criminelen. Daarbij zullen velen hun eigen belangen hebben afgewogen: stap ik naar de politie (met de-anonimisering als gevolg) of hoop je dat de storm stilletjes overwaait.

Wat bijvoorbeeld interessant is om te weten, maar niet naar voren komt in dit rapport, is hoeveel cases / criminelen / leads daadwerkelijk afkomstig zijn n.a.v. de in beslag genomen dataset. Als dat bijzonder laag is gebleken, dat kun je wellicht alsnog concluderen dat het gros van de klanten of berichten niets te maken hadden met criminaliteit. Maar dat hoor je dan weer niet van het OM!
30-11-2017, 12:12 door Anoniem
Ik was niet op de hoogte dat we een goede reden moeten hebben om een telefoon hardwarematig aan te passen aan onze wensen. Ik kan dit al doen, enkel omdat ik het leuk vind. Daar heeft die agent verder niks mee te maken.
30-11-2017, 16:07 door karma4
Door Anoniem: Ik was niet op de hoogte dat we een goede reden moeten hebben om een telefoon hardwarematig aan te passen aan onze wensen. Ik kan dit al doen, enkel omdat ik het leuk vind. Daar heeft die agent verder niks mee te maken.
De clou is dat dd agent dat ook niet interessant vind todat er wat nare zaken op zijn pad zij nn gekomen waar die dingetjes rondslingeren. Criminelen hebben wat rommel bij een afrekening.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.