image

Celstraffen voor grootschalige oplichting via malafide webshops

zaterdag 23 december 2017, 12:24 door Redactie, 0 reacties

De Rechtbank in Den Haag heeft vier mannen veroordeeld tot onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van 48 tot 146 weken voor grootschalige internetoplichting via malafide webshops. Het gaat om mannen van 23, 24, 26 en 31 jaar afkomstig uit Blaricum, Den Haag en Hengelo.

De vier hebben webwinkels van bekende winkels als MediaMarkt, BCC en Prénatal nagemaakt. Om mensen naar de nepsites te lokken maakten de verdachten gebruik van gehackte Marktplaatsaccounts. Aan deze accounts werden advertenties voor de malafide webwinkels toegevoegd. Slachtoffers die via deze nepsites producten kochten maakten het geld nietsvermoedend over naar bankrekeningen van katvangers en kregen de producten nooit geleverd. In totaal deden ruim 405 privépersonen en enkele grote elektronicabedrijven en telefoonwinkels aangifte.

Verschillende keren stuurden de vier mannen naar slachtoffers een e-mail dat er iets was misgegaan met de betaling en werd er gevraagd om gebruik te maken van een 'retourlink'. Wanneer slachtoffers dat deden betaalden ze in het gunstigste geval nog een keer en in het ongunstigste geval haalde één van de mannen hen ook nog over om hun bankgegevens te verstrekken, waarna ongemerkt grote bedragen werden weggeschreven naar door de mannen uitgekozen rekeningnummers.

Het Openbaar Ministerie eiste gevangenisstraffen van 3 jaar en een half jaar. Anders dan het OM ziet de rechtbank de vier mannen niet als een dadergroep. Het ging volgens de rechtbank om een groep mannen die onafhankelijk van elkaar met hetzelfde soort strafbare feiten bezig waren en elkaar daar soms bij hielpen. Ook hadden zij hulp van anderen die de bankrekeningen en bankpassen aanleverden of het door de slachtoffers overgemaakte geld contant opnamen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.