image

Kamervragen over NPO-app die adverteerders kijkgedrag laat volgen

dinsdag 9 januari 2018, 12:40 door Redactie, 14 reacties

De SP heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van de NPO-app die advertentiebedrijven de mogelijkheid biedt om het kijkgedrag van gebruikers te volgen. Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom berichtte vorige week over de nieuwste versie van de NPO Start-app.

Deze versie laat gebruikers een melding zien dat hun kijkgedrag door adverteerders en door hen ingeschakelde partijen kan worden verzameld. Gebruikers moeten met deze voorwaarde akkoord gaan, anders kan er geen gebruik van de app worden gemaakt. "Op deze manier is je 'toestemming' natuurlijk een wassen neus. Want van in vrijheid gegeven toestemming, zoals vereist wordt door de wet, is hier geen sprake", zegt David Korteweg van Bits of Freedom. De NPO stelt dat de maatregel nodig is om gepersonaliseerde Ster-advertenties te laten zien.

SP-Kamerlid Kwint heeft minister Van Engelshoven van Onderwijs nu verschillende Kamervragen over de werking van de app gesteld. "Deelt u de mening dat het (verplicht) verstrekken van kijkgegevens van individuele gebruikers aan commerciële bedrijven op zijn minst dubieus is, vanuit de publieke rol van de Nederlandse Publieke Omroep?", aldus Kwint.

Hij wil ook weten of de minister het ermee eens is dat zolang er geen optie is voor app-gebruikers om informatieverstrekking over hun kijkgedrag tegen te houden, dit niet meer mag plaatsvinden. Kwint vraagt of de minister bereid is om hierover met de NPO in gesprek te gaan. Van Engelshoven heeft drie weken de tijd om de vragen (pdf) te beantwoorden.

Image

Reacties (14)
09-01-2018, 12:45 door Anoniem
Is de NPO vergeten dat ze betaald worden uit mijn en Uw belastinggeld?
09-01-2018, 12:47 door Anoniem
Lof voor BoF
09-01-2018, 13:20 door Anoniem
Ik kreeg na de update ook plotseling die "keuze" ...... floep, weg APP van mijn iDevice.
09-01-2018, 14:21 door Anoniem
En zo gaat het overal, eerst even uittesten of je misschien niet teruggefloten wordt
en anders gaan met die privacy verstorende app banaan.

Arrogant gedrag en minachting van degenen, die zorgen dat ze ueberhaupt wat binnen te harken hebben.

De andere kant opkijkende politici en lobbyisten doen de rest, het is ook immers hun belang.

Goede actie van BoF.
09-01-2018, 14:22 door Anoniem
Zijn er ook apps die de privacy *niet* schenden ? Ik ben niet erg verbaast.
09-01-2018, 15:01 door Anoniem
Geen app is echt privacy vriendelijk net zoals het device waarop ie draait.

Je kunt wel zorgen dat je 'm niet helemaal hersenloos gebruikt:

https://appyourservice.nu/privacy-en-apps-6-tips-om-je-beter-te-beschermen/

Jodocus Oyevaer
09-01-2018, 15:44 door Briolet - Bijgewerkt: 09-01-2018, 16:04
Ik heb die app al maanden niet gebruikt, maar zie dat ik ook de laatste versie 5.0.1 heb. Ik kan me die melding helemaal niet herinneren.

Ik kan me ook geen reclame herinneren. Ik kom nu ook geen reclame tegen als ik wat wil bekijken. Zit hier misschien verschil in tussen de Android en de iOS versie?

Edit:
Ik lees in de beschijving:
Met een NPO Start Plus-account (€2,95 per maand, eerste maand gratis) kun je langer terugkijken, kijk je zonder reclame en in HD-kwaliteit.
Er behoort dus wel reclame te zijn. Misschien dat mijn adblocker dit tegenhoud en de app het daarom overslaat en niet door een pauze of foutmelding vervangt.

Edit2:
Inderdaad zie ik reclame als ik de app buiten mijn lan gebruik. Dan vraag ik me af wat hij met die toestemming gedaan heeft. Dat dialoog is waarschijnlijk ook geblokkeerd geweest.
09-01-2018, 15:49 door Anoniem
"Op deze manier is je 'toestemming' natuurlijk een wassen neus. Want van in vrijheid gegeven toestemming, zoals vereist wordt door de wet, is hier geen sprake"
Het staat een ieder vrij om de App niet te gebruiken. Dus er is wel degelijk sprake van in vrijheid gegeven toestemming.

Voor de meeste gratis* Apps zal dit ook de enige mogelijkheid zijn om zichzelf te financiëren. Maar voor een App van de publieke omroepen is dit natuurlijk wel erg dubieus, omdat de financiëring grotendeels met belastinggeld plaatsvindt...


* Meestal betaal je dan niet met geld, maar met je persoonsgegevens, dus echt gratis is het niet.
09-01-2018, 15:54 door Anoniem
I had de betaalde versie waardoor ik dacht geen advertenties meer te krijgen. Toch kreeg ik deze melding. En toen was de app weg van mijn iphone en stopte ik de betaling ...
09-01-2018, 22:58 door Anoniem
Door Anoniem: Zijn er ook apps die de privacy *niet* schenden ? Ik ben niet erg verbaast.
apps uit fdroid zijn privacy vriendelijk, werkt geweldig met lineage os
10-01-2018, 11:04 door Anoniem
€, € en nog meer €'s, das het motto, een publieke instelling die teveel commerciële trekjes vertoont. Mede mogelijk gemaakt (ofwel veroorzaakt) doordat onze fantastische regering minder gelden vrijmaakt om op redelijke wijze iets goeds te kunnen presenteren. Zo wordt de NL burger eigenlijk dubbel belast door nu ook voor de online services te moeten gaan betalen, ofwel door 'gericht' adverteren wat bespieden van je kijkgedrag als kwalijke bijwerking heeft en/of betalen om oudere uitzendingen terug te kunnen zien. Soms is het al het geval dat je na een week een betreffende uitzending niet meer gratis terug kan kijken. En daarmee gaan ze te ver, kan het geen publieke service meer noemen, omdat commercie (lees: geld binnen harken) de overhand heeft gekregen. Oplossing om niet meer bespied te worden of met ongevraagde reclame te worden bestookt of te moeten betalen: https://www.helpdeskweb.nl/gemistdownloader/
PL
10-01-2018, 14:51 door ph-cofi
Die gratis EXE gaat uiteraard niet spioneren (wat je kijkt, watje nog meer doet), zeker?
11-01-2018, 18:08 door Anoniem
Ik heb de APP al betaald, via de luister en kijkgeld belasting, inkomstenbelasting, BTW en accijns.

Maar goed, hij is er vanaf todat ze tot inkeer komen en geen gegevens met derden gaan delen.
31-01-2018, 12:54 door Anoniem
Lof voor de SP om gelijk actie te ondernemen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.