image

EFF hekelt nieuw douanebeleid VS voor doorzoeken laptops

dinsdag 9 januari 2018, 15:32 door Redactie, 9 reacties

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF heeft uitgehaald naar het nieuwe beleid van de Amerikaanse douane voor het doorzoeken van laptops, smartphones en andere elektronische apparaten (pdf). Zo kan de douane apparatuur in beslag nemen als reizigers hun wachtwoord niet afstaan.

De douane in de Verenigde Staten mag zonder aanleiding en gerechtelijk bevel apparaten vorderen en onderzoeken. Het nieuwe beleid stelt dat er voor het uitvoeren van forensisch onderzoek een redelijk vermoeden moet bestaan. Dat geldt echter niet voor "basale" onderzoeken. Binnen het nieuwe beleid bestaan er twee soorten onderzoeken. Bij een basaal onderzoek bekijkt een douanebeambte handmatig het apparaat, terwijl bij geavanceerde onderzoeken andere apparaten of software voor forensisch onderzoek worden ingezet.

Douanebeambten kunnen zodoende nog steeds zonder aanleiding apparaten vorderen en zelf bekijken, zo laat de EFF weten. Daarnaast is er een uitzondering voor het uitvoeren van forensisch onderzoek. In gevallen waar het om de "staatsveiligheid" gaat zijn forensische onderzoeken zonder aanleiding nog steeds toegestaan. Ook hekelt de EFF het beleidsgedeelte over het ontgrendelen van apparaten. Het beleid stelt dat reizigers verplicht zijn om hun apparatuur en de inhoud daarvan op zo'n manier te presenteren dat die doorzocht kan worden.

Reizigers zijn echter niet verplicht om wachtwoorden af te staan of apparaten te ontgrendelen. Dit kan er wel voor zorgen dat het apparaat in beslag wordt genomen of de toegang tot de VS wordt geweigerd. Volgens de EFF worden onschuldige reizigers niet door het nieuwe beleid beschermd en zijn de doorzoekingen nog steeds met de Amerikaanse grondwet in strijd. De burgerrechtenbeweging is eind vorig jaar een rechtszaak tegen de doorzoekingen door de douane gestart.

Image

Reacties (9)
09-01-2018, 15:56 door Anoniem
Douanebeambten kunnen zodoende nog steeds zonder aanleiding apparaten vorderen en zelf bekijken, zo laat de EFF weten. Daarnaast is er een uitzondering voor het uitvoeren van forensisch onderzoek. In gevallen waar het om de "staatsveiligheid" gaat zijn forensische onderzoeken zonder aanleiding nog steeds toegestaan.

Indien de staatsveiligheid in gevaar is, dan moet dat ergens op gebaseerd zijn. En dan is er dus wel sprake van een ''aanleiding''. Anders is het gevaar voor de staatsveiligheid niet te onderbouwen ?
09-01-2018, 17:12 door Anoniem
Mooi zeg

Daar gaan je cryptowachtwoorden en bedrijfsgeheimen.
Ook de mobiels van je puberende kids worden bekeken.

Zullen we het eens omdraaien ?
Elke amerikaan die Europa in komt de mobiel , laptop afpakken ?!
Hoe zouden zij reageren ??
Antwoord niet moeilijk
09-01-2018, 18:49 door Anoniem
Door Anoniem: Mooi zeg

Daar gaan je cryptowachtwoorden en bedrijfsgeheimen.
Ook de mobiels van je puberende kids worden bekeken.

Zullen we het eens omdraaien ?
Elke amerikaan die Europa in komt de mobiel , laptop afpakken ?!
Hoe zouden zij reageren ??
Antwoord niet moeilijk

Gewoon niet naar de US gaan.
09-01-2018, 19:42 door Planeten Paultje
Staatsveiligheid is per definitie permanent in gevaar zodat je altijd alles kan doen wat je maar wilt. Trump heeft het niet bedacht, maar met hem aan het roer geen schijn van kans dat er iets aan verandert.
09-01-2018, 23:58 door Anoniem
Door Anoniem: Gewoon niet naar de US gaan.

Je kan prima gaan. Je zet het datapakketje wat je de USA in wil nemen op een server die je vanaf daar kan benaderen. Dat kan zelfs een compleet image van een schijf zijn. Als je geland bent koop je in de eerste de beste winkel een laptop, trek je je bestand over het lijntje en je gaat aan de gang.

Voor telefoons idem dito. Koop een goedkoop toestel als je daar bent. Moet toch want de frequentiebanden zijn daar anders. Even inloggen met je Google/iCloud account en je data komt binnen.

Het kost wat meer geld maar het voorkomt eindeloos wachten bij de douane omdat de beambten een vermoeden hebben dat je iets meeneemt wat niet mag. Daarna verplichten ze om je toestel te ontgrendelen en vanaf daar is het game on voor ze.
10-01-2018, 05:15 door Anoniem
Succes! Als ik Amerikaan was/naar Amerika op vakantie zou gaan dan is mijn laptop is altijd net geinfecteerd door ransomware dus kan ik geen key of wachtwoord afgeven. Zie voor bewijs de melding op het scherm of onderzoek de bootloader. Toon mij het tegendeel maar aan in de rechtzaak die volgt voor het onrechtmatig in beslag nemen van mijn hardware.
10-01-2018, 09:42 door Anoniem
De douane in de Verenigde Staten mag zonder aanleiding en gerechtelijk bevel apparaten vorderen en onderzoeken.

Oja?

2.1 CBP will protect the rights of individuals against unreasonable search and seizure and ensure privacy protections while accomplishing its enforcement mission.

De eerste vraag die je een CBP beambte moet stellen, is in hoeverre zijn verzoek in lijn is met 2.1.

Peter
11-01-2018, 14:23 door Anoniem
Door Anoniem: Succes! Als ik Amerikaan was/naar Amerika op vakantie zou gaan dan is mijn laptop is altijd net geinfecteerd door ransomware dus kan ik geen key of wachtwoord afgeven. Zie voor bewijs de melding op het scherm of onderzoek de bootloader. Toon mij het tegendeel maar aan in de rechtzaak die volgt voor het onrechtmatig in beslag nemen van mijn hardware.

Tja, het is maar hoe je je tijd in Amerika door wil brengen. Op de luchthaven in afwachting van of ze met je bewering akkoord gaan; weer terug in Nederland in voorbereiding op de rechtszaak over je apparatuur; of gewoon lekker in het hotel waar je van tevoren een kamer had besproken.
15-01-2018, 13:25 door Anoniem
tja...en daarmee is bedrijfsspionage een eitje. is er geen bron bescherming. zit er patent op jouw idee voordat je er over nagedacht heb.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.