image

Microsoft gaat foute cleaners en optimalisatiesoftware aanpakken

woensdag 31 januari 2018, 09:46 door Redactie, 5 reacties

Om Windows-gebruikers tegen onnodige aankopen van schimmige software te beschermen gaat Microsoft dubieuze cleaners en optimalisatiesoftware aanpakken. Volgens de softwaregigant is er een toename van gratis versies van programma's die beweren de computer op problemen te scannen.

Vervolgens verschijnen er alarmerende en dwingende meldingen waarmee wordt geprobeerd de gebruiker een betaalde versie van het programma aan te laten schaffen. "De betaalde versies van deze programma's, vaak cleaner- of optimalisatiesoftware, beweren de fouten te verhelpen die de gratis versie ontdekte. We vinden deze werkwijze problematisch, omdat het klanten onder druk zet om onnodige aanschafbeslissingen te maken", aldus Microsofts Barak Shein.

Microsoft gaat daarom het beleid aanpassen dat wordt gebruikt om software als ongewenst aan te merken. Software mag geen alarmerende of dwingende berichten tonen die gebruikers onder druk kunnen zetten om iets te kopen of andere acties uit te voeren. In het geval software wel dergelijke berichten toont zal de beveiligingssoftware van Microsoft, zoals Windows Defender en Security Essentials, het programma als ongewenste software bestempelen, detecteren en vervolgens verwijderen. Het nieuwe beleid wordt op 1 maart van dit jaar van kracht.

Reacties (5)
31-01-2018, 10:47 door Anoniem
Goed "geleend" van Microsoft... https://customer.appesteem.com/Home/Checklist?minbar=y
31-01-2018, 10:57 door Anoniem
Hier is AppEsteem al een tijd mee bezig: https://customer.appesteem.com/deceptors

Dit komt voort uit de Clean Software Alliance (http://cleansoftware.net/) waar Microsoft is uitgestapt.

Waarom zij nu jij weer aparte regeltjes moeten maken?
31-01-2018, 12:44 door ph-cofi
Door Anoniem: Hier is AppEsteem al een tijd mee bezig: https://customer.appesteem.com/deceptors

Dit komt voort uit de Clean Software Alliance (http://cleansoftware.net/) waar Microsoft is uitgestapt.

Waarom zij nu jij weer aparte regeltjes moeten maken?
Commerciele belangen? Het zou mij niet verbazen wanneer Microsoft (+Apple, +Google) liever eigen software heeft, dat zich niet helemaal volgens de CSA guidelines gedraagt, dan software van anderen.

[enkele waartneming]Als ik dit lees dan vind ik tenminste het gedrag van AVG antivirus ook voor betalende klant te opdringerig.[/]
31-01-2018, 12:51 door Anoniem
Door ph-cofi:[enkele waartneming]Als ik dit lees dan vind ik tenminste het gedrag van AVG antivirus ook voor betalende klant te opdringerig.[/]

Ga eens naar https://customer.appesteem.com/deceptors, zet even [x] Show Resolved, dan zie je dat er inmiddels verschillende antivirus produkten op de lijst zijn gekomen (en sommige inmiddels "Fixed").

Ja, AVG, maar ook andere (gratis) antivirus produkten zijn nogal opdringerig (of installeren een hoop meuk)
01-02-2018, 10:52 door Anoniem
Ja, AVG, maar ook andere (gratis) antivirus produkten zijn nogal opdringerig (of installeren een hoop meuk)

Na de laatste grote update van AVG vorige week was het bluescreen na bluescreen, totdat het hele systeem weigerde nog iets te doen. Opstarten ja, maar geen beeld meer.
Het heeft enige uren geduurd voordat ik het systeem weer werkend kreeg, en vereiste uiteindelijk als laatste redmiddel een harde BIOS reset om het OS te kunnen booten en daarna AVG te kunnen verwijderen.

Misschien was het toeval, maar voor deze update draaide het systeem prima, zelfs met de W10 updates voor Meltdown/Spectre.
Een aantal jaren gelden was het een lichtere scanner, maar het is inderdaad meer en meer voorzien van 'rommel'...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.