image

Door FBI gezochte cybercrimineel bekent verspreiding scareware

woensdag 7 februari 2018, 15:52 door Redactie, 1 reacties

Een Letse man die op de lijst van de meest gezochte cybercriminelen van de FBI stond en een beloning van 50.000 dollar op zijn hoofd had staan heeft in de VS bekend schuldig te zijn aan de verspreiding van scareware. Van mei 2009 tot juni 2011 was hij de beheerder van een "bullet-proof" hostingprovider.

De man bekende dat hij wist dat zijn servers door cybercriminelen voor de verspreiding van malware en andere zaken werden gebruikt. Organisaties zoals Spamhaus waarschuwden de man voor het misbruik van zijn servers, maar hij negeerde de meldingen en beschermde zijn criminele klanten. Begin 2010 ging de man aan de slag met scareware. Hij en zijn handlangers richtten een zogenaamd advertentiebureau op. Dit advertentiebureau claimde de hotelketen Best Western te vertegenwoordigen die op de website van de Minneapolis Star Tribune wilde adverteren.

In eerste instantie ging het om normale advertenties die op de website verschenen. De man wijzigde echter de code in de advertenties waardoor ongepatchte bezoekers van de krantensite met malware besmet raakten. De malware liet de computer vastlopen en toonde allerlei pop-ups die van Windows afkomstig leken. De pop-ups lieten weten dat gebruikers een 50 dollar kostend anti-virusprogramma genaamd "Antivirus Soft" moesten aanschaffen om het probleem op te lossen. Het ging hier om scareware, kwaadaardige software die zich als legitieme beveiligingssoftware voordoet.

Gebruikers die "Antivirus Soft" aanschaften ontvingen een bestand dat hun computer weer liet werken en ervoor zorgde dat de pop-ups niet meer verschenen. De man bekende dat het hier niet om een echt anti-virusproduct ging. Het zorgde er alleen voor dat de malware van zijn handlangers op het systeem stopte met werken. Slachtoffers die Antivirus Soft niet kochten werden bedolven onder een golf van pop-ups waardoor alle informatie, data en bestanden op de computer ontoegankelijk werden, aldus het Amerikaanse ministerie van Justitie. De man bekende dat hij met de scareware een bedrag van tussen de 150.000 en 250.000 dollar verdiende.

In 2011 werd de Let op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten door de Letse politie opgepakt, maar door een rechtbank vrijgelaten en vluchtte het land uit. Eind 2016 wisten de Poolse autoriteiten hem aan te houden, waarna in juni vorig jaar zijn uitlevering naar de Verenigde Staten volgde.

Reacties (1)
07-02-2018, 17:51 door Anoniem
James Earl Ray bekende schuld aan de moord op Martin Luther King jr alleen om de elektrische stoel te ontlopen. Dus wat voor een waarde heeft een bekentenis als je daarmee een zwaardere straf ontloopt. ??????
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.