image

"Hoe mooi zou het zijn als je bij de geboorte een chip krijgt"

vrijdag 30 maart 2018, 14:12 door Redactie, 58 reacties
Laatst bijgewerkt: 01-04-2018, 11:31

Een opmerkelijke uitspraak over het krijgen van een chip bij de geboorte door een gemeentesecretaris van de gemeente Bloemendaal die bij de werkgroep Digitale Identiteit van Samen Organiseren is betrokken heeft voor vragen in politiek Den Haag gezorgd.

"Hoe mooi zou het zijn als je direct bij je geboorte een chip krijgt die je in je hele verdere leven kunt gebruiken? Bijvoorbeeld bij het aanvragen van een rijbewijs, bij het leasen van een auto, de aangifte van een geboorte, een bezoek aan de notaris, bij het afsluiten van een hypotheek of bij opname in een ziekenhuis", laat Wilma Atsma in een magazine van iBestuur weten (pdf). IBestuur is een platform over i-overheid en wordt mede mogelijk gemaakt door het bedrijfsleven en het ministerie van Justitie en Veiligheid

"Als je nu de overstap wilt maken van ziekenhuis A naar ziekenhuis B, moet je zelf de informatie meenemen in een mapje. Terwijl de meeste ziekenhuizen wel digitaal werken, maar vaak onderling nog niet kunnen uitwisselen. Dat is toch van de zotte. Zo'n persoonlijke chip zou ook goed van pas komen bij het stemmen", stelt Atsma verder. De digitale identiteit is één van de speerpunten van de Taskforce Samen Organiseren van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

SP-Kamerlid Alkaya heeft naar aanleiding van de uitspraken Kamervragen aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken gesteld. Zo wil Alkaya weten of de minister het eens is met de uitspraak dat het mooi zou zijn om een chip bij de geboorte te krijgen. Volgens het Kamerlid gaat een dergelijk plan te ver. "Deelt u de mening dat nadenken over digitale identiteiten en chips in lichamen, op zijn zachtst uitgedrukt, een stap te ver is nu er nog geen goede Basisregistratie Personen (BRP) is en DigiD onveilig is? Zo nee, waarom niet?", aldus een andere vraag aan de minister.

Minister Ollongren moet daarnaast haar mening geven over de ethische bezwaren van een dergelijk plan. "Deelt u de mening dat er ontzettend veel ethische bezwaren en bezwaren op heb gebied van privacy kleven aan het creëren van zo'n "digitale identiteit" en het plaatsen van chips in mensen bij de geboorte? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe wordt dit geborgd bij de werkzaamheden van de Taskforce Samen Organiseren?", vraagt Alkaya verder (pdf). De minister heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden.

Update

Hoofdredacteur Peter Lievense van iBestuur laat in een reactie aan Security.NL weten dat het niet om het inbrengen van chips bij pasgeborenen gaat. "Het gaat over een chip in bijvoorbeeld een identiteitsbewijs. Het zou mooi zijn als je direct bij je geboorte een elektronische identiteit krijgt die je de rest van je leven kunt gebruiken." Lievense heeft SP-Kamerlid Alkaya nu gevraagd om de vragen aan de minister aan te passen. De inleiding van dit artikel is hierop ook aangepast. Bij het originele artikel van iBestuur, die net als de pdf offline is gehaald, was echter wel een injectienaald met een rfid-chip te zien.

VNG, opdrachtgever van de special laat het volgende weten: "VNG Realisatie betreurt het dat door de combinatie van de oorspronkelijke illustratie en de verwijzing in kop en tekst naar 'geboorte' ten onrechte de indruk kon ontstaan dat geïnterviewde gemeentesecretaris Atsma pleitte voor het inbrengen van een chip bij een pasgeborene."

Reacties (58)
30-03-2018, 14:18 door Robuuust
Ja, heel handig.
Ze scannen je even als verzekeringsmaatschappij op een treinstation of elders en ze weten alles van je.
Kan niet mis gaan.

Ik begrijp de intentie wel, maar dan wel met een fysieke of andere key op een andere plek. Zodat je zelf kunt kiezen wanneer het gedeeld mag worden. O nee dan heb je niets meer aan je chip.
30-03-2018, 14:28 door Anoniem
Je hoort me niet beweren, dat een onderhuidse chip geen voordelen kan hebben. Ongetwijfeld zullen er die zijn. Maar mijn ervaring met de chip bij huisdieren is, dat deze kan gaan wandelen, waardoor die niet altijd op de oorspronkelijke plek blijft.

Dus wil je van de voordelen van de chip gebruik maken, moet je straks misschien wel i.p.v. je pols, je achterwerk tegen de scanner plaatsen. Erg oncomfortabel en niet charmant. Dan heb ik het alleen nog maar over problemen bij het gebruik. Wat voor materiaal wordt er gebruikt? Want mensen kunnen tegen van alles en nog wat allergisch zijn of worden. Hoe zit het met de straling die nodig is om de chip uit te lezen, wat doet die gedurende een leven met ons? Wat gebeurt er als een chip door welke reden dan ook niet aanwezig is? Ben je dan meteen een verdachte of denken ze "nou ja, pech, dan maar de oude manier"?

En hoe gaan we dit rijmen met de GVPD? Want het wordt nu heel makkelijk om altijd die chip te gebruiken voor identificatie, de code (soort BSN) voor uitwisseling van gegevens enz. Straks i.p.v. een Ov-kaart alleen nog toegang met die chip? Pinnen alleen met die chip? Enz., enz., enz., genoeg vragen over mijn en uw privacy, veiligheid, recht op zelfbeschikking enz.

Laten we dit idee maar heel gauw vergeten, als zijnde een idiote opmerking in een vlaag van verstandsverbijstering en alleen opnemen in de lijst van absolute no-go opties.
30-03-2018, 14:39 door Anoniem
Het zou beter zijn als deze malloot nooit geboren zou zijn.
30-03-2018, 14:53 door Anoniem
Binnen 1 jaar gehacked.... 80 jaar last van.... nee dank u. En nee, ik ga ook niet elke 5 jaar een nieuwe chip implanteren omdat de huidige niet meer veilig is....

TheYOSH
30-03-2018, 14:53 door Anoniem
Door Robuuust: Ja, heel handig.
Ze scannen je even als verzekeringsmaatschappij op een treinstation of elders en ze weten alles van je.
Kan niet mis gaan.

Ik begrijp de intentie wel, maar dan wel met een fysieke of andere key op een andere plek. Zodat je zelf kunt kiezen wanneer het gedeeld mag worden. O nee dan heb je niets meer aan je chip.

of iedereen een mooi aluminium pak geven zodat we niet ongewenst gescand kunnen worden.
ik hou het bij het chippen van m'n kat!
30-03-2018, 15:11 door User2048
Ik dacht serieus dat dit een 1-aprilgrap was. Maar de link in het artikel wijst echt naar een document met Kamervragen.
30-03-2018, 15:13 door Anoniem
Er zit een nfc chip in je paspoort en id-kaart, gebruik die maar ;)
Beter dan een chip in het lichaam.... daarbij gaan ook chips stuk.
30-03-2018, 15:19 door Anoniem
Hoe mooi zou het voor de maatschappij zijn als deze geestgestoorde personen geen
maatschappelijke functie's meer geven.
30-03-2018, 15:54 door Anoniem
Zouden ze dit ook echt kunnen verplichten?
30-03-2018, 15:58 door Hyper - Bijgewerkt: 30-03-2018, 16:01
"The ultimate goal is to get everybody in this world chipped with an RFID chip. And to have all the money to be on those chips, and everything on those chips. And if anybody wants to protest what we do or violate what we want, we just turn off their chip."

-Nicholas Rockefeller-
30-03-2018, 16:01 door W.T.
Beter krijgt elke boreling 2 grote gele registratie-labels in de oren, net zoals de koeien en schapen.

Bij alle oudere mensen mag dat , wat mij betreft, al vanaf 1 april.
Geen paspoort e.d. meer nodig.

Dat maakt de samenleving transparanter.
30-03-2018, 16:02 door Anoniem
Heel goed dat Alkaya deze vragen heeft gesteld. Ik ben heel erg benieuwd naar de reactie van mevr. Orwellongren.
30-03-2018, 16:11 door Anoniem
Handig, je ziet hoe lang technologie mee gaat, chips van een jaar of 10 jaar geleden zijn inmiddels allemaal zwaar achterhaald of gekraakt... En zo'n chip zou dan 80 jaar mee moeten kunnen?? Succes!
30-03-2018, 16:24 door Anoniem
"1984 was not a guide..."
30-03-2018, 16:38 door Anoniem
Dit is een vreselijk duidelijke uitspraak: De overheid wordt bevolkt door wensdenkers die niet geinteresseerd zijn in eventuele negatieve effecten of keuze geven aan de burger, en daar ook naar handelen.
30-03-2018, 17:34 door karma4
Door Anoniem: Dit is een vreselijk duidelijke uitspraak: De overheid wordt bevolkt door wensdenkers die niet geinteresseerd zijn in eventuele negatieve effecten of keuze geven aan de burger, en daar ook naar handelen.
Ik verdenk eerder Lobbyisten via het bedrijfsleven en figuren op ministeries. Politici zijn maar tijdelijk bij aanstelling is gebrek aan kennis en inzicht meer een eis dan beperking.
30-03-2018, 17:48 door Anoniem
Goh, wat zou het handig zijn zulke bestuursdwazen te verbannen naar N. Korea oid....

Nog nooit gehoord van artikel 11 van de Nederlandse grondwet? Onaantastbaarheid van het lichaam? Nee?
(d.w.z. dit gebeurt niet zonder toestemming bij volle verstand, en dus in ieder geval geen baby's / kinderen, en ook geen volwassenen die dit niet willen, en willen ze het toch, dan moet het ook op elk moment weer verwijderd worden als ze dat later willen)
30-03-2018, 17:49 door Anoniem
Is dit een slechte 1 April grap?

Als het geen 1 april grap is: Misschien moet Wilma Atsma een veemerk in zijn oor (geen bedreiging op de persoon, maar op zijn mening)? Je gaat mensen toch niet chippen als een hond/kat?!! Ethisch is dit NIET verantwoord!

Je kan geen aluminiumfolie om jezelf doen (ja oke, het "kan", maar dat is niet echt handig).
De chips in je portemonnee kan je afschermen met een privacy-wallet of aluminiumfolie.

En dat staat nog los van de houdbaarheid van een chip, geef het 5~10 jaar (zoals anderen hier ook al zeiden). En criminelen kunnen nu al autosleutels op afstand misbruiken (radio relay attack, of hoe heet dat?). Het misbruik van een onderhuidse chip op afstand lijkt me niet zo moeilijk!

Als ze doorgaan met dit idee, dan gok ik dat er veel actie gevoerd gaat worden.
30-03-2018, 17:58 door Anoniem
Ach, maak technologie leuk en superhandig en mensen staan ervoor in de rij.
Kijk maar naar je spyphone. Velen kunnen al niet zonder meer en hoe duurder dat ding hoe meer processingpower ze hebben om ongemerkt nog meer data van je te krijgen.
Velen interesseert het niet eens of willen het liever niet zien want stel je voor dat ze hun smartphone niet meer kunnen gebruiken.
Dus ga maar nou gewoon braaf die chip halen. Het kost je tenminste minder dan je smartphone.
En natuurlijk helemaal te gek dat je bij de AH gewoon met je kar vol boodschappen naar buiten kan rijden zonder een kassa gezien te hebben en scanners bij de deur realtime de boodschappen scannen en het bedrag meteen van de rekening afschrijven.
Ook leuk dat de deuren van de trein automatisch voor je openen tegelijk met het afschrijven van de kosten.
Geen vervelende paspoorten meer meenemen, de douane weet straks je priveleven en alles. Geen rijen meer op Schiphol, je kan zo inchecken zonder ook maar een document tevoorschijn te halen..
Wedden dat de meerderheid erom staat te springen? Monkey see is monkey do en als je ziet hoe makkelijk en leuk de ‘chippers’ door de maatschappij en de wereld bewegen dan is de keuze snel gemaakt, zeker als je begint te merken dat je je sociaal isoleert.
Nee, ze zullen de chip echt niet gaan verplichten hoor. Daar krijgen ze veel teveel tegengas op maar net als de smartphone zorgen ze ervoor dat je de chip maar wat graag wilt gewoon door het leuk te maken.
De smartphone is er al mee bezig, het is al net die chip maar hij zit nog niet in je lichaam maar je doet er al zowat alles mee.
30-03-2018, 18:18 door Anoniem
Bij veroordeelde TBS-ers, en ander zwaar tuig; heel graag.

Een dierenvriend.
30-03-2018, 18:42 door Anoniem
Tja... de overheid is 100% te vertrouwen. De gemiddelde mens heeft nu al helemaal niets te verbergen. Die schiet die dingen er maar in. Zonder chip geen leven maar wel volledige controle. Leuk toch?
30-03-2018, 18:45 door Anoniem
Door Anoniem: Bij veroordeelde TBS-ers, en ander zwaar tuig; heel graag.

Een dierenvriend.
Zwaar tuig,.. dat zijn dierenrechten-terroristen?
30-03-2018, 18:50 door Anoniem
Nou als de gemeente Bloemendaal negatieve aandacht zocht dan hebben ze die nu.

Verknipt zijn ze wel daar, en na dit soort opmerkingen zal de vergrijzing er ook wel toeslaan want wie wil er nu in een gemeente wonen waar gemeenteambtenaren dit soort misselijke grappen maken en de draak steken met hun onderdanen?
30-03-2018, 18:54 door Anoniem
1 april zeker, en maar zeuren op china.
30-03-2018, 18:58 door Anoniem
Of was het een stiekeme luchtballon?
30-03-2018, 19:38 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Het zou beter zijn als deze malloot nooit geboren zou zijn.

Dit zijn nu werkelijk opmerkingen waarvan je heel ermstig gaat denken of het laaste restje fatsoen of moraal op de meerderheid van de Nederlandse bevolking nog maar zelfs rudimentair van toepassing is. En vaak zijn het dezelfden die schetterend toeteren dat Nederland in een politiestaat veranderd, onbenullig onkundig van het feit dat àls je dit zou schrijven àls er sprake was van een politiestaat je spoorloos verdwijnt in the Void

De gemiddelde Nederlandse 'burger' anno 2018:
Schrijnend,
Weerzinwekkend
30-03-2018, 20:02 door Anoniem
Nou,helemaal niet mooi,want dan ben je letterlijk je hele leven te volgen,en kan je nergens prive zijn.
30-03-2018, 20:14 door Anoniem
De gemiddelde Nederlandse 'burger' anno 2018:
Schrijnend,
Weerzinwek
Ik ben benieuwd wat je van Wilma Atsma vind, en ja het mischien anders gekund maar wat
dit persoon hier zegt, weerzinwekkend.
Ik ben niet de topic schrijver, maar als dit het Nederland van de toekomst wordt.
30-03-2018, 21:24 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:
De gemiddelde Nederlandse 'burger' anno 2018:
Schrijnend,
Weerzinwek
Ik ben benieuwd wat je van Wilma Atsma vind, en ja het mischien anders gekund maar wat
dit persoon hier zegt, weerzinwekkend.
Ik ben niet de topic schrijver, maar als dit het Nederland van de toekomst wordt.

Ik vind het een weerzinwekkend idee en degene die dit poneert is de weg in het opzicht van respect voor de mens in zijn evolutionaire staat van vooruitgang door beschaving - ik hoop tijdelijk - uit het oog verloren.
Ik noem het verstandsverbijstering.
Neemt niet weg dat de ambtenaar in kwestie Mw. Atsma scherp op het algemeen gewaardeerde morele spoor dient te worden teruggefloten en zeker haar woorden in het openbaar dient terug te nemen!
Een ambtenaar heeft een voorbeeldfunctie. Ook in het geval van een gemeentesecretaris.

Vooral omdat er krapuul existeert in onze samenleving die deze ingreep graag zouden toepassen op zekere bevolkingsgroepen vind ik dit ontoelaatbare uitspraken. Ja! zelfs hoewel dit voorstel uitsluitend ten doel heeft de op het individu toegespitste zorg zo efficient mogelijk te laten zijn.

De staat van de mens als dier werd ooit gezien als slavernij. Deze 'dieren' werden gemerkt als zij waren verhandeld/verkocht.

Een andere associatie heb ik niet bij dit voorstel tot verdere digitale efficiëntie van onze maatschappelijke structuur.
30-03-2018, 21:32 door Anoniem
Dat je helemaal niets hoort in dit verband met aanhalen van teksten uit Openbaringen?
Want met de implicaties van een en ander kan het dicht in de buurt komen
van het door Christenen zo gevreesde "Teken van het Beest".

Zelfs een enkel SGP-lid hoor je hier niet over of zij komen ze weer met de smoes,
dat dit pas staat te gebeuren als heel de aarde van het evangelie heeft kennis kunnen nemen.

Of zijn christenen in ons huidig bestel al zo gemarginaliseerd ten opzichte van andere religieuze stromingen ,
dat ze deze stem niet meer durven te verheffen.

Weer on-topic, we kunnen bijna software matig niet meer op tegen deze beweging die alles pn*wed en compromitteerd is,
in dit geval staatsacteurs (en daartoe kunnen ook vele politici gerekend worden) of Big Commerce met hun graai CEO's
verdedigen dit. Denk aan het verdedigen van super-bonussen zonder er aan vastgekoppelde buitengewoon speciale prestaties. je hoeft niet eens een buitengewone voetballer te zijn.

Het enige wat nog rest is buiten het veiliger maken van code, is een hardware-matige oplossing die lettrlijk alles rond uw persoonlijke sfeer "borgt" tegen invloeden, die u niet onvoorwaardelijk kan vertrouwen. Zoals het nu gaat reken ik de overheid/overheden/en de voor elkaar legaal verantwoorden van taken door de zogenaamde "nine eyes" ook tot die partijen die ik meen niet meer ten volle te kunnen vertrouwen en dat is een kwalijke zaak.

Orthodoxe christenen en zouden kunnen menen, dat we al dicht bij de Eindtijd leven, wat zeker ook een Orwelliaans drama zal worden en lijken zal op het klassieke "in de grot leven" van Plato.
30-03-2018, 22:05 door Remmilou
Door Anoniem: Goh, wat zou het handig zijn zulke bestuursdwazen te verbannen naar N. Korea oid....

Nog nooit gehoord van artikel 11 van de Nederlandse grondwet? Onaantastbaarheid van het lichaam? Nee?
(d.w.z. dit gebeurt niet zonder toestemming bij volle verstand, en dus in ieder geval geen baby's / kinderen, en ook geen volwassenen die dit niet willen, en willen ze het toch, dan moet het ook op elk moment weer verwijderd worden als ze dat later willen)

Ja, van gehoord. Zou ook graag zien dat het wat beter werd nageleefd. Maar ik vrees dat het sneuvelt. Hoeveel gelijk je ook hebt met dit argument.
Ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op onaantastbaarheid van zijn lichaam.
De kneep gaat 'm natuurlijk weer ziten in die "bij de wet te stellen beperkingen".
En de eed van Hypocrates schrijft voor dat behandeling zonder indicatie niet mag. Maar ja...
Meisjes mogen in NL dan wel niet meer besneden worden, jongens nog steeds wel.
30-03-2018, 22:31 door Anoniem
De integriteit van het lichaam zal net als de integriteit van de persoonlijke levensfeer steeds meer via allerlei drogredenen worden aangetast. De 'doorgedraaide' bewindslieden willen niet anders.

Kijk als iemand bewust en in volledige vrijheid zich wil laten "chippen" is dat zijn of haar pakkie an.

Maar het verplicht mensen laten chippen al was het vee of huisdier is een belediging van de menselijke waardigheid en een aantasting van de primaire rechten van de mens.

Wie dit dus wil opleggen is niet alleen een dwingeland, maar ook dictatoriaal bezig. De vrijheid van keuze laten en ruimte bieden voor minderheidsstandpunten is een teken van een vrije natie en een goed functionerend model, dit waar de vrijheid van de een die van de ander niet aantast.

Zaken doordrijven omdat het de overheid of grote monopolisten zo goed uitkomt, is m.i. verwerpelijk beleid.

luntrus
30-03-2018, 22:47 door Anoniem
Dank je wel voor je reactie Aha, ik heb ook de zelfde mening als jij maar wij zijn in een andere maatschappij
opgegroeid toen respect een heel gewoon woord was.
30-03-2018, 22:55 door Anoniem
Zo kom je snel van de onrendabelen (denkers, hackers) af bij elk chokepoint.

Het begint wel eng te worden. Als ik nou wist wie de nieuwe SS was dan zou ik me aanmelden. Ik heb werk nodig maar ik wil niet in kosmonautische godswezens of duivels geloven. De geldloze slaafsociety is voor iemand in mijn situatie geen echte achteruitgang dus wanneer kunnen we beginnen?
30-03-2018, 23:06 door Anoniem
Door Anoniem: Het zou beter zijn als deze malloot nooit geboren zou zijn.

Helemaal mee eens. Normaal ben ik redelijk pro overheid. Maar hier heb ik geen woorden voor. Hoe halen ze het uberhaupt in hun hoofd om zoiets voor te dragen.

Direct ontslaan ambtenaren die zulke voorstellen in dienen.

Het word tijd dat er eens een frisse wind door heen gaat.

Ik schaam me voor Nederland met een ambtenaar die zoiets durft voor te stellen.
30-03-2018, 23:07 door Anoniem
Dit is extremisme van de overheid. Ik ben echt woedend.
30-03-2018, 23:09 door Anoniem
Ambtenaren die zulke weerzinwekkende ideeen hebben direct. Chippen en een dossier van opslaan want dan spoort er wel meer niet.

Laat die maar in bloemendaal blijven, voor eeuwig.
30-03-2018, 23:13 door Anoniem
Door Remmilou:
Nog nooit gehoord van artikel 11 van de Nederlandse grondwet? Onaantastbaarheid van het lichaam? Nee?

Dan moet de grondwet aangepast worden natuurlijk. Trans-humanisme is de evolutie van de denkende mens gekoppeld aan het slimme net en IoT. Er is zoveel te bedenken voor de nieuwe wereld.
30-03-2018, 23:33 door Anoniem
Door Anoniem: Nou,helemaal niet mooi,want dan ben je letterlijk je hele leven te volgen,en kan je nergens prive zijn.

Je kunt ook niet meer jezelf zijn dan. Dat is je eigen burgers innovatiekracht afnemen, een cadeau voor de vijand.
Wie is het dus schuld???


Het journaal meldde nog dat Nederlanders optimistisch zijn over de economie, regering, beleid. Nog nooit zo optimistisch geweest sinds 2008. Het CBP onderbouwt dit met cijfers.
30-03-2018, 23:37 door Anoniem
Hoop dat een nieuwe BSN (burger slaven nr haha) meteen een global-id is maar vooruitdenken is niet de sterkste kant van de $elite. Ik kan zelf wel weer een nieuw nr gebruiken.....tips? Ik heb wat uitvinden gedaan maar kan niet in stilte onderzoek doen
31-03-2018, 07:17 door Anoniem
Door Anoniem: Dat je helemaal niets hoort in dit verband met aanhalen van teksten uit Openbaringen?
Want met de implicaties van een en ander kan het dicht in de buurt komen
van het door Christenen zo gevreesde "Teken van het Beest".

Zelfs een enkel SGP-lid hoor je hier niet over of zij komen ze weer met de smoes,
dat dit pas staat te gebeuren als heel de aarde van het evangelie heeft kennis kunnen nemen.

Of zijn christenen in ons huidig bestel al zo gemarginaliseerd ten opzichte van andere religieuze stromingen ,
dat ze deze stem niet meer durven te verheffen.

Religie is zóó vorige eeuw. Daar doen we niet meer aan hoor! En al zeker niet met quotes uit een boek vol met mythen.
31-03-2018, 07:25 door karma4
Beetje erg dom om met een chip te willen werken. Duidelijk niet op de hoogte wat de mogelijkheden en gangbare methode zijn. Je bent zodra je op de wereld komt herkenbaar aan vele kenmerken. Mensen zijn daar van natuur uit goed in om mee om te gaan. Je wordt je hele leven in de gaten gehouden en gevolg. Eigenschap van het sociaal wezen zijn.

Oorafdrukken vingerafdrukken dna irisscan, genoeg mogelijkheden om wat mee waar te nemen zonder inbreuk te maken.
31-03-2018, 10:58 door Anoniem
Het bsn onder de oksel tatoeeren lijkt mij goedkoper.. voor technisch advies kan je vast wel bij de oosterburen aankloppen.
31-03-2018, 12:34 door Anoniem
Ik wil graag dat m'n DNA aangepast wordt zodat ziektes geen kans meer hebben.
Muteer het gelijk maar zo, zodat m'n hersenen beter functioneren en mij een übermensch maakt.
Nee, ik ben geen arts en ik heb niet veel met ethische kwesties, maar ik zag laatst op teevee dat je nu met een dna-knip-pakketje zelf je genen kan aanpassen, dus...

Schoenmaker, blijf aUb bij Uwe leest. Mensen die de klok hebben horen luiden en hun eigen klepel daarbij fantaseren.
Iedereen denkt maar verstand te hebben van de onbegrensde mogelijkheden betreffende de au-to-ma-ti-se-ring.
Leuk dat er zich fantastische ideetjes in je hoofd manifesteren, net als mijn dna-hersenspinsel, maar als je d'r niet voor heb gestudeerd en je je eigen verzonnen klepel invult voor de 'big-picture', leg dat idee dan eerst eens voor bij experts, die je ook de nadelen kunnen presenteren. Dat zou zo moeten werken, maar mensen die machtsgeil zijn, hebben een te groot EGO, die niet wensen de les voorgelezen te krijgen waarbij hun bekrompen ideetjes de grond in worden beargumenteerd.

"Wie heeft er bijvoorbeeld nog contant geld op zak?"

Ik -en met mij vele- heb nóg contant geld op zak. Is het niet voor het behoud van de nog overgebleven privacy vanwege de onbetrouwbare banken die je pingegevens willen verkopen of andere zogenaamde gerechtigde die er in mogen grasduinen, dan is het wel om beter bij te houden hoeveel geld ik uitgeef. Contant geld uit een portemonnee laat mij dat makkelijker inzien dan een pinpas waarbij ik achteraf op mijn papieren afschriften kan nakijken hoeveel ik voor wat heb uitgegeven. En dat na een maand, aangezien de bank nog gieriger is geworden om me de bankafschriften frequenter toe te sturen. 'Dan moet je maar online gaan bankieren' wordt je dan geadviseerd.

"Alles gaat digitaal en vrijwel iedereen vertrouwt erop dat het goed gaat.

Ik, die enigszins wel de klepel heeft bestudeerd, heb geen vertrouwen in waar het naartoe gaat in dit digitale tijdperk. Jij, als gemeenteambtenaar blijkbaar wel. Maar jij komt dan ook niet dagelijks op deze of andere IT-fora, wil je zo'n uitspraak durven te maken dat "vrijwel iedereen erop vertrouwt dat het goed gaat". Het enige IT contact dat U blijkbaar beleeft, is als de helpdesk je probleem op je laptop weer's heeft verholpen, na het klikker-de-klik-maar-OK-surfgedrag en het openen van wie-weet-wat-voor-verkeerde-links die je per mail toegestuurd worden.

En je hoeft toch echt geen ethiek te hebben gestudeerd, om voor jezelf te kunnen bepalen dat er een verkeerd luchtje aan dit idee hangt:
Vanuit het geloof dat voorspeld is dat we als nummer behandeld gaan worden,
Hitler die de joden een nummer had getatoeëerd,
diezelfde man met een medisch übermensch bezig was en derde rijk ideeën.

Als we niet kunnen leren van ons verleden, niet inzien dat we weer in diezelfde valkuil gaan trappen en d'r mensen op dit soort 'machtige' posities met hun fictieve klepel dit soort ver-van-mijn-leest-uitspraken maken, zie ik een vervelende toekomst.

Misschien helpt het dat mensen die met dit soort uitspraken het van de daken gillen, eerst geadviseerd wordt om alle afleveringen van black mirror te gaan bekijken om daarmee hun gefantaseerde klepel wat realistischer te maken.
31-03-2018, 15:08 door Anoniem
Kijken mensen met die desastreuze ideeen nooit naar een films als Total Recall (2012)? Dat zou zelfs een totale IT-analfabeet aan het denken moeten zetten dat zo'n chip nogal onverstandig is.
31-03-2018, 15:50 door Anoniem
Door Anoniem: Ik wil graag dat m'n DNA aangepast wordt zodat ziektes geen kans meer hebben.
Muteer het gelijk maar zo, zodat m'n hersenen beter functioneren en mij een übermensch maakt.

Het zal eerst voor slecht gebruikt worden voor goed. Je hersenen zullen ze dommer willen maken om het evenwicht tussen
mens en computer te houden, anders is de maatschappij niet meer controleerbaar.


En je hoeft toch echt geen ethiek te hebben gestudeerd, om voor jezelf te kunnen bepalen dat er een verkeerd luchtje aan dit idee hangt:
Vanuit het geloof dat voorspeld is dat we als nummer behandeld gaan worden,
Hitler die de joden een nummer had getatoeëerd,
diezelfde man met een medisch übermensch bezig was en derde rijk ideeën.

Dit is de oorsprong van BigData computing, wist je dat?

VN meldt voor 2050 10 miljard bewoners op aarde. Waar laat je die?
31-03-2018, 16:42 door Anoniem
alsof je epd op een chip past.en dan moet dat ziekenhuis nog steeds data overpompen. geen oplossing voor een niet bestaand probleem. waar hebben we dat vaker gehoord?

oja, stemcomputers...
enne met de laatste verkiezingen waswel duidelijk hoe dat in elkaar stak.
ja/nee/ongeldig/blanco uitslag duurde week, terwijl stemform met 120 mensenbij 20 partijen binnen 24 uur klaar was.
niemand heeft behoefte om verkiezingsuitslag 4 uur sneller teweten dan nu maar heel veel mensenhebben behoefte aan een aangepaste verkiezingsuitslag die ontraceerbaar veranderd kan worden.
31-03-2018, 17:58 door Anoniem
Tja, zo'n chip gaat over identiteit.
Voor huisdieren vinden we kennelijk met ons allen dat dat een goede maatregel is om de identiteit van een dier vast te stellen. Ik kan me echter voorstellen dat het rendabel kan zijn om de chip van een topbeest te wisselen met een genetisch minder begaafd dier. waarschijnlijk illegaal, maar moeilijk te traceren identiteitsdiefstal,het dier kan geen bezwaar maken en ook voor insiders is het zeer lastig te bewijzen. We vertrouwen immers volledig op de chip en achterliggende IT.
Voor mensen is identiteitsdiefstal geen orde van de dag, maar het komt zeker voor. Met het 'geloof' in een chip komt de bewijslast van identiteitsdiefstal aanzienlijk moeilijker te liggen dan. Ik ben nog niet overtuigt dat een chip een probleem oplost, het voegt een laag extra compexiteit toe. Dat moeten we niet willen
31-03-2018, 18:39 door Anoniem
Wat een dom artikel. En wat een domme reacties. Iedereen weet dat de security in een RFID / NFC chip minimaal is en eenvoudig te hacken of the spoofen. Ik heb sinds 2014 een chips in mijn handen en gebruik deze om Bitcoin op te slaan: https://www.telegraph.co.uk/technology/news/11220577/Man-embeds-computer-chips-in-hands-to-store-Bitcoin.html en vertrouw (natuurlijk niet) op de security in de NFC chips want ja, is niet veel veiliger dan een autosleutel en heb daarvoor zelf iets verzonnen.

Daarnaast maak ik met de implants mijn voordeur open zodat ik zonder sleutels mijn woning in kan. Best handig, nooit meer een sleutelbos meedragen en gebruik het tevens als de snooze knop voor mijn alarm (is wat gepriegel dus tegen die tijd ben ik goed wakker, nooit meer verslapen)

Dit is mijn beslissing en iets persoonlijks, net als een piercing of een tatoeage. Het moment dat ik zoiets van de overheid of andere 3rd party zou 'krijgen' haal ik (met een hobbymes) het er net zo snel uit. Deze chips zijn namelijk niet secure, makkelijk te klonen of the spoofen en helemaal niet geschikt voor de creepy toepassingen waar deze politicus mee komt.

Daarnaast moet ik toch even opmerken... Die chip van de overheid... heb je al... In je passport welteverstaan. Ben je paranoid, stop 'm even in de magnetron en poef... chip is kapot.. Het scannen van de NFC chip in je passport is best grappig. Gebruik de machine readable text op het plastic gedeelte als key om te scannen en je krijgt een kleurenfoto versie van de zwartwit foto in je pas terug...
31-03-2018, 18:50 door Anoniem
Ik, die enigszins wel de klepel heeft bestudeerd, heb geen vertrouwen in waar het naartoe gaat in dit digitale tijdperk.
De Overheid ziet het zelfde probleem. Ze geven niet voor niets Google een dikke boete. En nu rond het schandaal bij Facebook / Cambridge Analytica.

En quote je altijd teksten die niet hier staan? En dan bedoel ik, er is geen referentie in dit topic met deze tekst:
Alles gaat digitaal en vrijwel iedereen vertrouwt erop dat het goed gaat.
Waarom quote je het dan? Of is dit "verkloot de quote"?

Jij, als gemeenteambtenaar blijkbaar wel.
Er zijn bij gemeentes ook mensen met inzicht. En nee, ik werk niet voor een gemeente.

Het enige IT contact dat U blijkbaar beleeft, is als de helpdesk je probleem op je laptop weer's heeft verholpen, na het klikker-de-klik-maar-OK-surfgedrag en het openen van wie-weet-wat-voor-verkeerde-links die je per mail toegestuurd worden.
Ik vind niet dat je op deze toon tegen je medemens kan praten. Zo kan ik het ook: De enige klepel die jij hebt gezien is 1 seconden voordat hij tegen je hoofd sloeg. Als je mij zou kennen dan weet je dat ik het bovenstaande niet meen, maar wel kritisch ben over wat je zegt,, en hoe je iemand neerzet als...

Vanuit het geloof dat voorspeld is dat we als nummer behandeld gaan worden,
Als dan verhaaltjes hebben geen zin.

En je wordt pas als nummer behandeld zodra je er zelf in geloofd. Een soort van zelfcensuur. De maatschappij ziet niemand als nummers, alleen individuen die mensen zo (onterecht) behandelen. Of mensen die zich zo neergezet voelen, terwijl dat niet zo is.

Uiteindelijk ben ik het met je eens, maak je daar geen zorgen over. Ik laat geen chip injecteren of ID tatoeëren.
Een RFID-zapper (en kleine EMP) kan eenvoudig geconstrueerd worden om de geïnjecteerde chip te slopen.

Ik heb deze flyer ergens liggen (fake/satire):
http://www.hetnieuwerijk.nl/media/FOLDER-overzicht.jpg
En b.v. (een van de vele) nieuwssites:
https://www.nu.nl/column-zaterdag/2132466/overheid-ken-uw-plaats.html
01-04-2018, 08:45 door karma4
Door Anoniem: ...
Dit is de oorsprong van BigData computing, wist je dat? {/quote]
Nope wist ik niet en het is niet waar ofwel fake.
War je naar verwijst is het makkelijk administreren ofwel het spreadsheetje bijhouden. Dat is de gangbare klerikale automatisering. https://en.wikipedia.org/wiki/IBM_and_the_Holocaust wat weer voortgeborduurd is vanuit https://en.wikipedia.org/wiki/Jacquard_loom ofwel het goedkoop kleding kunnen maken.

Big data heeft een andere achtergrond. Je start dan met https://nl.wikipedia.org/wiki/Analytische_machine babbage en ada.
Netjes tot the point voor een leek https://www.nu.nl/zakelijk-opinie/3670392/big-data-niets-waard.html Een weersvoorspelling is een fraai voorbeeld van wat big data is.

Het wordt pas ethisch problematisch als we mensen en menselijk gedrag er in gaan betrekken.
Dan kom je op de psychologie hoe je mensen beïnvloed met meer de vraag wat is het doel van de beïnvloeding.
Daar heb je iets wat in discussies met framing en vooringenomen standpunten best lastig is om te zeggen wie wie is.
Een krachtige framing via "sleepnet" aanduiding is een fraai voorbeeld van psychoanalytische beïnvloeding in de praktijk.

Door Anoniem: ...
VN meldt voor 2050 10 miljard bewoners op aarde. Waar laat je die?
Weet je in ieder geval dat de kans groter is een ander mens tegen te komen dan dat er pak weg 500000 zouden rondlopen.
01-04-2018, 09:14 door Werkezel
Gaat tog gauw ow eige chippe!
01-04-2018, 09:55 door Anoniem
Leuke vervroegde 1 april grap. Nog grappiger, de vele mensen hierboven die er in tuinen.
02-04-2018, 22:16 door Anoniem
Zie ook: http://www.truthandaction.org/un-plans-implant-everyone-biometric-id/2/
03-04-2018, 11:08 door hanspaint
Ik ga voor gele oormerken of een QR Code links op mijn jas genaaid.
04-04-2018, 13:54 door Anoniem
"Voorzitter, de gemeentesecretaris is knettergek"
04-04-2018, 21:17 door spatieman
chip met microlading gif die boem doet bij misdrijf, of een hack...
06-04-2018, 17:41 door Anoniem
Dat proefballonnetje, van die chippende ambtenaren, heeft inmiddels ook de alternatief-rechtse online media gehaald:

Ambtenaren willen een chip in elke baby: over het sluipende gif van de kletsende klasse, door Ronald van Raak
http://politiek.tpo.nl/column/ronald-van-raak-ambtenaren-willen-een-chip-in-elke-baby/

Ronald van Raak is Tweede Kamerlid voor de SP en columnist voor ThePostOnline. Hij schreef "De Tweede Kamer is geen talkshow". Raak is dus ook onderdeel van de 'kletsende klasse', want hij is 11 jaar actief in de Tweede Kamer.

Het oorspronkelijke geruchtmakende artikel: "Hoe mooi zou het zijn, een chip bij de geboorte" van Frits de Jong, over "hoe een digitale identiteit alle deuren zou gaan openen", 30 maart 2018, is na het ontstane media tumult dadelijk door iBestuur.NL offline gehaald.

Het bewuste artikel van iBestuur.NL blijkt echter nog tot in de eeuwigheid in het webcache van Googleusercontent.com te staan. De link naar het webcache vindt men boven in het bovengenoemd TPO.nl artikel van Van Raak.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.