image

"Facebook wil gebruikers bij privacyinstellingen weghouden"

donderdag 19 april 2018, 11:36 door Redactie, 11 reacties

Facebook gaat gebruikers in de EU toestemming vragen voor het verzamelen van persoonlijke informatie, maar de schermen zijn zo ontwikkeld dat gebruikers doen wat de sociale netwerksite wil en niet hun privacyinstellingen gaan aanpassen, zegt voormalig Facebook-manager Sandy Parakilas tegen Wired.

Vanwege de aankomende nieuwe Europese privacywetgeving krijgen Facebook-gebruikers de komende week verschillende schermen te zien waarin om toestemming wordt gevraagd. De schermen zijn echter zo vorm gegeven dat gebruikers in een bepaalde richting worden geduwd, aldus de Belgische wiskundige Paul-Olivier Dehay. Zo zijn de gebruiksvoorwaarden voorzien van een grote blauwe "I Accepteer" knop, terwijl er voor een andere optie een kleine grijze hyperlink wordt gebruikt.

En zo zijn er nog meer ongelijkheden, zoals kleine fonts en "grayed-out" opties. "De pagina is zo ontworpen om je te manipuleren dat je de dingen doet die zij willen", aldus Parakilas. "Het doel van het ontwerp is dat je accepteert en niet naar je instellingen gaat om dingen uit te schakelen." Facebook laat in een verklaring weten dat alle producten en diensten aan de aankomende privacywetgeving voldoen.

Reacties (11)
19-04-2018, 11:57 door Anoniem
Wat een verassing.
19-04-2018, 12:07 door Anoniem
Tja daar heb je niks aan,als fb gebruiker als je niks kan instellen over privacy. Ik ben blij dat ik deze hele zooi niet gebruik aan sociaal media.
19-04-2018, 12:27 door Anoniem
Verrassing.
Anders staat er wat anders!
19-04-2018, 12:41 door Anoniem
Facebook gaat gebruikers in de EU toestemming vragen voor het verzamelen van persoonlijke informatie, maar de schermen zijn zo ontwikkeld dat gebruikers doen wat de sociale netwerksite wil en niet hun privacyinstellingen gaan aanpassen, zegt voormalig Facebook-manager Sandy Parakilas tegen Wired.

Helemaal correct: veel te ingewikkeld.

Je hoeft maar EEN optie in te stellen: #DeleteFacebook.
19-04-2018, 12:52 door spatieman
watt er niet bij staat.
is dat ook buiten facebook om, gegraaid word om zo adds te laten zien.en andere enge dingen
19-04-2018, 13:06 door Anoniem
Het houdt niet op... niet vanzelf...
19-04-2018, 13:20 door buttonius
Doet me denken aan de Windows privacy instellingen. Die staan (in het begin) ook allemaal verkeerd.
19-04-2018, 15:01 door Anoniem
Daarom loopt alles tegenwoordig steeds meer op de client af, waarvan men weet dat de doorsnee gebruiker zich heel moeilijk kan weren tegen dit soort data-gegrootgraai.

Voor de instellingen moet je diep in de instellingen en op android is het nog problematischer dan op een ander systeem om de rotzooi van je device te houden.

Voor facebook en goolgle zijn dit dagen van "Vrij Amerika voor hen en de rest heeft het nakijken". Ook hoeven ze niet bang te zijn voor regulering, want het hele zooitje is op hun hand, van boven tot beneden is het amoreel graai-geboefte, die geen strobreed in de weg wordt gelegd door collaborateurs, die de handhaving achterwege laten.

Klaar ben je als eindgebruiker en.... die vinden het meestal ook (nog) wel best. Moet je niet klagen als je al je data en privacy kwijt bent. Je wist immers dat je met een krokodil en alligator geen afspraken kunt maken, alleen tape om z'n bek, want hij klapt die veel harder dicht als dat ie 'm open krijgt. Wie geeft ons de nodige privacy tape?

Jodocus Oyevaer
19-04-2018, 16:13 door Anoniem
Door buttonius: Doet me denken aan de Windows privacy instellingen. Die staan (in het begin) ook allemaal verkeerd.
Die instellingen hebben er ook een handje van om na een update weer verkeerd (lees goed voor MS) te staan.
19-04-2018, 16:30 door Anoniem
Facebook laat in een verklaring weten dat alle producten en diensten aan de aankomende privacywetgeving voldoen.

Dit lijkt me niet juist. De wetgever gaat er bij het geven van toestemming dat je die vrij en ongedwongen geeft, nadat je de kans hebt gehad om je goed te informeren. Als ik de beschrijving zo lees dan is de toestemming niet ongedwongen en je krijgt ook niet de kans om je goed te informeren.

Peter
19-04-2018, 18:07 door Anoniem
Dit kan nog interessant worden. Want Facebook kan wel vinden dat ze zich aan de GDPR houden (met het zoeken naar loopholes die duidelijk uit de koker van Amerikaanse advocaten komen), uiteindelijk telt de mening van de regulator in een meningsverschil, met een flinke boete in de hand, en een rechter waar Facebook het wel aan kan vechten, maar die op Europese wijze denkt...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.