image

EU-privacywet gaat niet voor 1,5 miljard Facebook-gebruikers gelden

donderdag 19 april 2018, 17:12 door Redactie, 6 reacties

Facebook neemt maatregelen zodat de nieuwe Europese privacywetgeving die volgende maand van kracht wordt niet voor 1,5 miljard gebruikers in Afrika, Azië, Australië en Latijns-Amerika gaat gelden. Op dit moment vallen al deze gebruikers nog onder de gebruiksvoorwaarden van het internationale hoofdkantoor in Ierland. Hierdoor zou vanaf 25 mei ook de EU-privacywetgeving voor deze gebruikers gaan gelden.

Volgende maand neemt Facebook echter maatregelen zodat de gebruikersovereenkomst van Facebook Ierland alleen nog geldt voor Europese gebruikers, zo meldt persbureau Reuters. De sociale netwerksite zegt in een reactie dat voor alle gebruikers dezelfde privacybescherming geldt. De 1,5 miljard getroffen gebruikers zullen echter geen klacht bij de Ierse databeschermingsautoriteit of een Ierse rechter kunnen indienen. "Ze vallen straks onder de veel mildere Amerikaanse privacywetgeving", zegt Michael Veale van University College London.

Ook krijgt Facebook meer ruimte in de manier hoe het met data van deze gebruikers omgaat. Bepaalde gegevens zoals browsegeschiedenis zijn voor de Europese privacywetgeving persoonlijke data, maar zijn in de Verenigde Staten veel minder beschermd, aldus Veale. Volgens Facebook neemt het de maatregel omdat EU-wetgeving "specifieke taal vereist". Het gaat dan bijvoorbeeld om juridische terminologie over de juridische basis voor het verwerken van data die niet in Amerikaanse wetgeving bestaat.

Reacties (6)
19-04-2018, 21:20 door Anoniem
Iedere nationaliteit zijn eigen privacy. De een minder dan s ander omdat het kan. Facebook legt niet uit hoe ze bepalen of een gebruiker buiten de EU valt. Ze controleren geen identiteitsbewijs.
19-04-2018, 23:58 door Anoniem
Ik denk dat ze lekker verder gaan met waar ze mee bezig zijn.
De lobby spreekt uit diepe zakken.

Je denkt toch echt niet dat de tandeloze EU waakhond ineens gaan bijten?

Multinational corporations, ook Big Tech, regeren de wereld.

Wat meet u zich aan, vermetel sh33ple exemplaar?
Scheert u weg van onze data-graas-weide!

luntrus
20-04-2018, 09:23 door Anoniem
Door Anoniem: Iedere nationaliteit zijn eigen privacy. De een minder dan s ander omdat het kan. Facebook legt niet uit hoe ze bepalen of een gebruiker buiten de EU valt. Ze controleren geen identiteitsbewijs.

Pffff, mijn account is al een hele tijd geleden geblokkeerd, en ze vragen wel degelijk om een identiteitsbewijs! (En elke upload een plaatje met 'fuck you') :p
20-04-2018, 10:11 door Anoniem
Door Anoniem: Iedere nationaliteit zijn eigen privacy. De een minder dan s ander omdat het kan. Facebook legt niet uit hoe ze bepalen of een gebruiker buiten de EU valt. Ze controleren geen identiteitsbewijs.

Facebook heeft aan de hand van hun dataslurp model al lang bepaald waar je woont, dus ID?
20-04-2018, 10:39 door Anoniem
Door Anoniem: Ik denk dat ze lekker verder gaan met waar ze mee bezig zijn.
De lobby spreekt uit diepe zakken.

Je denkt toch echt niet dat de tandeloze EU waakhond ineens gaan bijten?
Waarom zouden Facebook en LinkedIn (die volgens Reuters dezelfde verandering doorvoert) dan zoveel mogelijk gebruikers buiten de EU-wetgeving brengen? De reden lijkt me een open deur: omdat zij bang zijn dat de EU-waakhond wel degelijk gaat bijten.

Nog een open deur: als die lobby uit diepe zakken allesbepalend was geweest had de hele AVG niet bestaan.

Er bestaan industrielobby's en ze hebben zeker invloed. AP en collega-privacywaakhonden kunnen meer geld en mensen gebruiken dan ze hebben. Het is verre van ideaal maar het is ook niet zo dat er helemaal niets gebeurt.
20-04-2018, 20:02 door karma4
Dat kan nog interessant worden. Wel willen profiteren van de double irish/dutch belastingontwijking en niet aan de wettelijke verplichtingen zoals met de gdpr. Geld die nou niet of wel met de hoofdvestiging in de EU.

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32016R0679&from=EN
Artikel 3
Territoriaal toepassingsgebied
1. Deze verordening is van toepassing op de verwerking van persoonsgegevens in het kader van de activiteiten van een vestiging van een verwerkingsverantwoordelijke of een verwerker in de Unie, ongeacht of de verwerking in de Unie al dan niet plaatsvindt.
2. Deze verordening is van toepassing op de verwerking van persoonsgegevens van betrokkenen die zich in de Unie bevinden, door een niet in de Unie gevestigde verwerkingsverantwoordelijke of verwerker, wanneer de verwerking verband houdt met:
a) het aanbieden van goederen of diensten aan deze betrokkenen in de Unie, ongeacht of een betaling door de betrokkenen is vereist; of
b) het monitoren van hun gedrag, voor zover dit gedrag in de Unie plaatsvindt.
3. Deze verordening is van toepassing op de verwerking van persoonsgegevens door een verwerkingsverantwoordelijke die niet in de Unie is gevestigd, maar op een plaats waar krachtens het internationaal publiekrecht het lidstatelijke recht van toepassing is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.