image

ICO bezorgd over gebruik gezichtsherkenning door politie

dinsdag 15 mei 2018, 11:38 door Redactie, 6 reacties

De Britse privacytoezichthouder ICO maakt zich zorgen over het gebruik van gezichtsherkenningssystemen door de politie. Onlangs werd bekend dat de politie van Wales tijdens de Champions League-finale gezichtsherkenningssoftware had ingezet die 2.000 mensen ten onrechte als verdachte bestempelde.

Volgens de ICO heeft het gebruik van gezichtsherkenning voordelen voor de openbare veiligheid, maar kan de manier waarop de technologie in openbare ruimtes wordt ingezet ook erg indringend zijn. "Het is een grote stap in de manier waarop gezagsgetrouwe burgers in hun dagelijks leven worden gemonitord", aldus Elizabeth Denham, hoofd van de ICO.

Denham stelt dat de autoriteiten niet transparant zijn over het gebruik van gezichtsherkenning en dat er geen voordelen mee worden gehaald als de technologie niet door het publiek wordt vertrouwd. Zo zijn allerlei belangrijke vragen over gezichtsherkenning, zoals het voorkomen van false positives en bescherming van onschuldige burgers, niet beantwoord terwijl dit wel belangrijk voor het vertrouwen is, merkt Denham op.

Op een ander vlak maakt ze zich zorgen over de afwezigheid van een nationale aanpak om de privacyrisico's te bepalen en het opstellen van een uitgebreid framework om op de uitrol van gezichtsherkenningstechnologie toe te zien. Een ander punt waar de ICO zich zorgen over maakt is het gebruik van afbeeldingen van personen die door de politie zijn opgepakt. Inmiddels zou de database van de Britse politie 19 miljoen afbeeldingen bevatten. De toezichthouder kijkt ook naar de transparantie en proportionaliteit van het bewaren van deze afbeeldingen.

"Om het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie legaal te laten zijn moet politie duidelijk bewijs hebben dat het gebruik van gezichtsherkenning in openbare ruimtes effectief is in het oplossen van de beoogde problemen en dat er geen minder indringede technologie of methodes beschikbaar zijn om dat probleem op te lossen", stelt Denham. Als straks de nieuwe Europese privacywetgeving in werking treedt moeten organisaties het gebruik van indringende technologieën, met name die waarbij biometrische data is betrokken, eerst beoordelen en deze beoordeling aan de ICO overhandigen.

Reacties (6)
15-05-2018, 11:42 door karma4
Volgens mij doen handhavers al eeuwen aan gezichtsherkenning. Het is de menselijke aanpak van een identificatie (geen bewijs, dat is authenticatie).
15-05-2018, 11:55 door Anoniem
Door karma4: Volgens mij doen handhavers al eeuwen aan gezichtsherkenning. Het is de menselijke aanpak van een identificatie (geen bewijs, dat is authenticatie).
Mensen kunnen alleen niet de gezichten van 19 miljoen mensen onthouden..
15-05-2018, 13:22 door Anoniem
Door Anoniem:
Door karma4: Volgens mij doen handhavers al eeuwen aan gezichtsherkenning. Het is de menselijke aanpak van een identificatie (geen bewijs, dat is authenticatie).
Mensen kunnen alleen niet de gezichten van 19 miljoen mensen onthouden..

Klopt en ze kunnen ze niet makkelijk gedurende langere tijd bij het verplaatsen door de openbare ruimte volgen. Zeker wanneer het een false positive is, is dat een ongewenste extra.
15-05-2018, 13:46 door Anoniem
2000?

Ik vind het wel aangenaam als iedereen standaard verdacht is. Dan voel ik mij weer vrij.
15-05-2018, 14:26 door Anoniem
Je kunt de berichten toch nog even nalezen op security.nl,
want wat er nu in de aziatische landen gebeurt gaat nog VEEL verder dan dit bericht.

Ja mensen,we protesteren niet voldoende,wel steeds meer privacy-organisaties die
voor je rechten en plichten opkomen,maar het is allemaal mosterd na de maaltijd,
elke dag word er hard gewerkt om de digitale panopticum architectuur uit te breiden en
af te bouwen,het word nog enger en extremer.

Wie beschermt jou als burger de EU? brussel? goede wetten en regels? en wie controleert het
of dat goed gebeurt,lekke systemen,hackers,spectre en meltdown? sleepwet,epd.
En niet te vergeten de toenemende corruptie in diverse landen corrupte employees,web-systeembeheerders

Het begon zo onschuldig,iets nieuws,het begin van het internet,je modem,en je pc,nieuwsgierig als
we allen waren,en je ziet waar het eindigt.
15-05-2018, 15:32 door karma4
Door Anoniem:
Mensen kunnen alleen niet de gezichten van 19 miljoen mensen onthouden..

Klopt en ze kunnen ze niet makkelijk gedurende langere tijd bij het verplaatsen door de openbare ruimte volgen. Zeker wanneer het een false positive is, is dat een ongewenste extra.[/quote]Heb je weinig als je met naam en gezicht aangemerkt wordt als lastig persoon. Het gaat er niet om dat ze 19 miljoen gezichten onthouden, het gaat er om uit een beperkte set gezichten personen vinden of met een beperkte set te verwachten personen (ook beperkt in aantal) door te laten gaan. Geheel conform de ouderwets stijl. Ik heb nog nergens wat anders gezien.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.