image

CTIVD doet onderzoek naar samenwerkingsrelaties AIVD

dinsdag 15 mei 2018, 15:30 door Redactie, 3 reacties

De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) heeft een onderzoek aangekondigd naar de samenwerkingsrelaties van de AIVD en MIVD (pdf). Voordat de inlichtingendiensten met buitenlandse diensten mogen samenwerken moet er eerst een "wegingsnotitie" zijn gemaakt.

Daarin worden verschillende criteria meegenomen, zoals de democratische inbedding van de buitenlandse dienst, de mensenrechtensituatie in een land, professionaliteit en betrouwbaarheid van de dienst, wettelijke bevoegdheden en mogelijkheden van de dienst en het niveau van gegevensbescherming. De wegingsnotitie leidt tot een oordeel over hoe ver de samenwerking mag gaan.

De CTIVD gaat nu, als onderdeel van de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv 2017), de wegingsnotities van de AIVD en MIVD onderzoeken. Het kabinet deed afgelopen december de toezegging dat bij de inwerkingtreding van de Wiv 2017 de wegingsnotities met betrekking tot de meest hechte samenwerkingsrelaties van de AIVD en de MIVD reeds vastgesteld zullen zijn. De CTIVD zal nu onderzoeken of de toegezegde wegingsnotities vastgesteld zijn en of deze voldoen aan de Wiv 2017. Het onderzoek wordt afgesloten met een openbaar toezichtsrapport.

Reacties (3)
15-05-2018, 15:40 door karma4
jscu ofwel de ICT is al lang gedeeld https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2014/07/03/aivd-en-mivd-slaan-handen-ineen-tegen-cyberdreigingen Geheel met medeweten van het CTIVD. Dit gaat om samenwerking met bijvoorbeeld duitsland belgie (EU) zwitersland waar de landsgrenzen onzichtbaar zijn.
15-05-2018, 15:45 door Anoniem
Codenaam: Operatie Wassen Neus
15-05-2018, 15:54 door Anoniem
De grootse samenwerking, in de vorm van een enorme rechtstreekse datapijp daarheen en af en toe wat kruimeltjes deze kant op*, zal wel met vlag en wimpel door deze wc-eendkeuring heen komen.


* "Bewijs voor massavernietigingswapens" bijvoorbeeld.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.