image

FBI doet onderzoek naar Cambridge Analytica

woensdag 16 mei 2018, 09:46 door Redactie, 5 reacties

De FBI en het Amerikaanse ministerie van Justitie doen onderzoek naar databedrijf Cambridge Analytica. Aanklagers hebben de afgelopen weken mogelijke getuigen gehoord en hen laten weten dat er een open onderzoek naar het bedrijf plaatsvindt, zo meldt The New York Times.

Veel details zijn nog niet beschikbaar, aangezien het onderzoek zich nog in de beginfase bevindt, waarbij de onderzoekers informatie zoeken over het bedrijf en diens werkwijze. Volgens The New York Times lijkt het onderzoek vooral gericht te zijn op de financiële transacties van Cambridge Analytica. Zo zouden onderzoekers bijvoorbeeld de banken van het bedrijf hebben benaderd.

Cambridge Analytica verkreeg de gegevens van tientallen miljoenen Facebook-gebruikers, die vervolgens voor politieke doeleinden werden gebruikt. Als onderdeel van het FBI-onderzoek is ook Facebook benaderd, alsmede Christopher Wylie, een voormalige medewerker van Cambridge Analytica die allerlei misstanden over het bedrijf naar buiten bracht. Ook in Groot-Brittannië loopt er een onderzoek naar het databedrijf.

Reacties (5)
16-05-2018, 09:48 door Anoniem
Gaan ze ook onderzoek doen naar i360 ? DataTrust ?

https://canadiandimension.com/articles/view/cambridge-analytica-aint-nuthin-look-out-for-i360-and-datatrust

En hoe zit dat eigenlijk met soortgelijke bedrijven, die de DNC ondersteunden tijdens de campagne ? Hebben die niet soortgelijke tactieken ingezet ?
16-05-2018, 12:09 door karma4
Door Anoniem: En hoe zit dat eigenlijk met soortgelijke bedrijven, die de DNC ondersteunden tijdens de campagne ? Hebben die niet soortgelijke tactieken ingezet ?
Het echte probleem met Cambridge Analytica is niet de data rond de campagnes.
Dat soort zaken zijn namelijk al jaren gemeengoed, polls inschatting effect verloop campagnes met de openbaarheid van de budgetten. Met CA speelt het onbewust zeer gericht maar tevens massaal beïnvloeden van mensen. Dat is echt nieuw.
16-05-2018, 13:17 door Anoniem
@karma4,

Dit is eerder ook gebeurd bij de Obama campagne, maar daar werd geen ruchtbaarheid aan gegeven (verschil is dat er wel expliciete toestemming van de gebruikers was verkregen, al was het op een "linkse" manier). In het geval van de Trump campagne was dat anders en daarom roept iedereen nu "wolf, wolf".

Ik denk als het geen specifiek doel dient, het nooit aangekaart zou zijn geworden. De klokkenluider kreeg pas bloed voor z'n hart, toen hij wist waar zijn inspanningen toe hadden gediend.

Het massaal trachten te manipuleren van mensen is niet nieuw, het USA imperium doet dit al meer dan twintig jaar via allerlei Internet dienstverleners. Alleen had niemand er oog voor, pas nu nu de kat goed in de gordijnen gejaagd is en de mest de ventilator begint te raken.. Hypocriete natie dat "Anglo-Murica". Niet dat anderen beter zijn, want hoe de waard is vertrouwt ie z'n gasten.

Jodocus Oyevaer
16-05-2018, 16:46 door karma4
Door Anoniem: @Jodocus Oyevaer,
..
Dit is eerder ook gebeurd bij de Obama campagne, maar daar werd geen ruchtbaarheid aan gegeven
..
De complete kieslijsten van vele landen hebben het nieuws gehaald door open op het internet te staan (mongo-db).
Je mag open discussies voeren promotie doen zolang het maar herkenbaar en open gaat. Pamfletten billboards gebruiken en bijeenkomsten met de kopstukken die de straat op gaan het hoort bij een democratische campagne.
Dat je zo mensen manipuleert is een kwestie van opvoeding en overtuiging.

Gerichte onherkenbare fake berichten gaan gebruiken is wat anders.
Ik heb ooit gezegd zowel Clinton als Trump waren kandidaten waar je als je even opletten heel veel betere gezien had. Dat heeft niets met links of rechts of rechts te maken. Met de VS is het nationalistisch (republiekein GOP) dan wel Democraat (meer NL VVD Liberaal), let even op de grote rol van het militaire vertoon bij de republiekijnen. Het 2 partijen stelsel daar is sowieso een aanfluiting voor de democratie.Het heeft niets meer met democratisch belangen te maken.
16-05-2018, 16:56 door Anoniem
Met CA speelt het onbewust zeer gericht maar tevens massaal beïnvloeden van mensen. Dat is echt nieuw.

Wat bij iedere verkiezing weer nieuw is, dat zijn de technologische ontwikkelingen op dit gebied. Waar je wel vanuit kan gaan, is dat zowel de RNC als de DNC gebruik maakt van dit soort dienstverlening.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.