image

Honderden huisartsen en psychologen gebruiken Gmail en Hotmail

woensdag 23 mei 2018, 13:23 door Redactie, 26 reacties

Honderden huisartsen en psychologen maken gebruik van Gmail en Hotmail voor het communiceren met patiënten, waardoor het risico bestaat dat beroepsgeheim wordt geschonden. Dat blijkt uit een rondgang van EenVandaag. Het probleem met het gebruik van deze diensten is dat derden toegang tot de communicatie kunnen krijgen. "Hetgeen neerkomt op een ongeoorloofde schending van het beroepsgeheim", aldus Artsenfederatie KNMG.

"Van veel e-mail-aanbieders is bekend dat wordt meegekeken en meelezen, of op trefwoorden wordt gekeken. Als dokter ben je onderworpen aan het medisch beroepsgeheim. Als patiënt vertrouw je op een goede dienstverlening. Dan moet je nooit gaan mailen met onbeveiligde mail", zegt Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens. De privacytoezichthouder, KNMG, huisartsen vereniging LHV en het Nederlands Instituut van Psychologen roepen huisartsen en psychologen dan ook op om via andere diensten te communiceren.

Reacties (26)
23-05-2018, 13:41 door Anoniem
Net als de rest van de wereld.
Waaronder ambtenaren (want het is makkelijk en werkmail niet) scholieren/studenten en bedrijven (verplicht gebruik van uit studie of werkgever)

Ik kijk hier niet meer van op
23-05-2018, 13:48 door Anoniem
"Van veel e-mail-aanbieders is bekend dat wordt meegekeken en meelezen, of op trefwoorden wordt gekeken. Als dokter ben je onderworpen aan het medisch beroepsgeheim. Als patiënt vertrouw je op een goede dienstverlening. Dan moet je nooit gaan mailen met onbeveiligde mail", zegt Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens."

Hierbij wordt voorbijgegaan aan het feit, dat email op zich een onbeveiligde vorm van communicatie is en ook op alle tussenliggende punten van de inhoud kennis kan worden genomen. Inherent is email dus alleen geschikt voor artsen, mits de communicatie encrypt wordt afgehandeld, maar dat is voor veel mensen een probleem. Oplossing is dus, afspraak plannen en recept aanvragen alleen via een beveiligde website, overige communicatie via een brief in envelop?
23-05-2018, 13:53 door Anoniem
als je een iegen mail server heb heb je het zelfde probleem nog steeds als je naar een patient moet emailen die een gmail/hotmail heeft.
23-05-2018, 13:55 door Anoniem
Wat, willen ze daar bij eenvandaag insinueren dat google en hotmail (redmond) gewoon niet te vertrouwen zijn?

Nouja zeg.

Mischien iets voor de beroepsverenigingen om een emailadres met je verplichte registratie mee te leveren en te garanderen dat die wel veilig genoeg is om patientdata te bevatten?
23-05-2018, 14:00 door karma4 - Bijgewerkt: 23-05-2018, 14:29
Aleid Wolfsen... Dat is toch de persoon die beweerd dat:
1/ iedereen alle bedrijven en deze artsen zich in 2016 aangemeld hebben welke persoonsgegevens er verwerkt worden.
2/ Het AP alles va die meldingen nagelopen heeft en gekeurd heeft.
3/ Iedereen binnen een maand uitslag van die keuring heeft gehad.
Nu vervalt met de GDPR 2/ en 3/ als afwijkende NL invulling en is alleen 1/ nog nodig.
Raakt het hele bedrijfsleven in paniek dat ze iets ineens bijzonders afwijkends op korte termijn moeten doen.
AP Aleid Wolfsen -> faal. Voor zover ik het begrijp wordt het AP 25 mei opgeheven en gaat iedereen daar over naar een nieuwe organisatie.

https://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/melding-verwerking-persoonsgegevens-niet-meer.9574851.lynkx
23-05-2018, 14:20 door Anoniem
Geboden alternatief? Staat gereguleerde inbox...?
23-05-2018, 14:26 door Anoniem
miljoenen burgers gebruiken ook gmail en hotmail voor hun zaken met bedrijven en overheid, dus....
23-05-2018, 14:31 door Anoniem
Het ligt er natuurlijk aan wat die artsen gebruiken. Gebruiken ze gmail (de persoonlijke, gratis versie) of G Suite (betaald, vergelijkbaar met xs4all en andere normale e-mail providers)?
Het is voor een beheerder van xs4all eenvoudiger om een dergelijke mailbox in te zien dan bij Google (en Hotmail?).

Peter
23-05-2018, 14:37 door Anoniem
Dit onderzoek heeft wel weer een hoog EenVandaag gehalte. Ten eerste bestaat Hotmail sinds 2013 niet meer, dat is Outlook.com. En met een beetje Google vis je zo een handvol van dat soort e-mailadressen op maar wie zegt dat mailboxen met een eigen domeinnaam op een veilig systeem gehost worden. Wanneer je een dienst van derden gebruikt geeft je haast altijd je data uit handen.
23-05-2018, 15:44 door Anoniem
Ach, of het nou door mensen gemaakte computers en software is, of gewone briefpost: waar mensen werken....

Zo kreeg ik op mijn vorig adres vaak brieven met verslagen van psychiaters e.d. die bestemd waren voor de GGZ-instelling verderop in de straat. Retour sturen met melding dat huisnummer niet klopte had geen enkel effect. Ze bleven komen.
23-05-2018, 15:57 door Anoniem
Uitzendbureau's gebruiken ook gmail. (email-gebruik)

En dus ook bij smartphone-gebruik dus ook gmail-applicatie en mail en zaken die nog verder gaan:

Bij aanmelding bij een uitzendbureau,gebruiken ze hun smartphone,om je ID gegevens en je persoonlijke gegevens
om daar een foto van te maken of mee te scannen (hoe veilig is dat,en zijn deze smartphone's die de uitzendbureau's gebruiken wel veilig genoeg?

En we hebben nu ook de grootste bug allertijde (spectre & meltdown) lachen :P

Nemen ze de smartphones ook mee naar huis,(fraude,verlies of een corrupte medewerker zou allemaal kunnen).

Ik hoop dat ze het allemaal gaan inzien,ook met de verscherpte privacywet aanstaande vrijdag de 25e mei 2018.
23-05-2018, 16:16 door Anoniem
Schande, maar als je Gmail of dan ook maar iets van Google gebruikt heb je sowieso geen privacy meer. Dat geldt zeker voor dokters, maar ook voor andere mensen. Hotmail en dus Microsoft is dan in ieder geval nog wel een stuk meer te vertrouwen.
23-05-2018, 16:22 door Anoniem
Gmail is van Google en de informatie in (gratis) gmail dus ook.

Lijkt mij een gevalletje kansloos richting AP
23-05-2018, 16:23 door Anoniem
Ik heb liever dat mijn medisch specialisten Gmail gebruiken, dan 1 of andere pop3 box van een goedkope shared hoster. Daarnaast heeft Google de business variant van Gmail welke heel goed te gebruiken is.

uBlock installeren, of dus de betaalde Gmail variant kiezen, en het probleem is opgelost. Met bijkomend voordeel dat er 2way auth gebruikt kan worden en de email naadloos werkt op Android en IOS.
23-05-2018, 16:54 door Anoniem
Door Anoniem: Schande, maar als je Gmail of dan ook maar iets van Google gebruikt heb je sowieso geen privacy meer. Dat geldt zeker voor dokters, maar ook voor andere mensen. Hotmail en dus Microsoft is dan in ieder geval nog wel een stuk meer te vertrouwen.

Volgens mij is dit met de huidige versies die ook in de cloud draaien klinkklare onzin. Ik denk zelfs dat je meer privacy en continuiteit hebt bij Gmail en Microsoft dan in een eigengebrouwde maildoos. Registreer dan je eigen domein en neem een mailpakket af bij een hoster in de EU. Of doe protonmail.... of iets wat er op lijkt.
23-05-2018, 16:56 door Anoniem
Ik heb het "professioneel" gebruik van gmail (en andere met privacy betaalde email diensten) nooit begrepen. Hoeveel sites zie je net met de tekst "We vinden uw privacy erg belangrijk!" met daarna "mail ons op [whatever]@gmail.com". M'n eigen huisarts is er ook zo een, dan maar niet mailen :-)

Probleem met dit soort diensten is dat je niet alleen je eigen privacy te grabbel gooit (dat is je eigen keuze), maar ook die van iedereen met wie je contact hebt (en daar niet voor kiest).
23-05-2018, 17:47 door abj61
Door Anoniem:
"Van veel e-mail-aanbieders is bekend dat wordt meegekeken en meelezen, of op trefwoorden wordt gekeken. Als dokter ben je onderworpen aan het medisch beroepsgeheim. Als patiënt vertrouw je op een goede dienstverlening. Dan moet je nooit gaan mailen met onbeveiligde mail", zegt Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens."

overige communicatie via een brief in envelop?
Alleen als het aangetekend gebeurd, anders is het net zo onveilig als niet versleutelde email
23-05-2018, 18:51 door Anoniem
Artsen kunnen nog makkelijker gemanipuleerd worden met de informatie in het buitenland.

Dat is handig voor psychologische manipulatie (wetware hacking)
23-05-2018, 20:30 door Anoniem
ze hebben gewoon helemaal gelijk op eenvandaag en beter laat dan nooit, maar inderdaad de reacties van sommigen a-la that-ship-has-sailed. neemt niet weg dat wij als mensen ook were bewust een andere keuze kunnen maken en dit reguleren / om draaien omdat nu wel duidelijk gebeleken is dat 'de markt' van de big data ai boys zichzelf niet kunnen corrigeren. we gaan een turbulente tijd tegemoed waarin sommigen (bedrijven vooral) brand en moord zullen schreeuwen (ivm hun inkomsten model), maar om eerlijk te zijn, this was long overdue! ik kan dus aleen maar hulde voor de AVG uitroepen en voor die mense die toevaliig vandaag de metro gelezen hebben zullen dat misschien ook iets beter begrijpen.
23-05-2018, 22:06 door Anoniem
@ anoniem van 15:57

Niet alle uitzendbureau's doen het verkeerd. Ik krijg de mailtjes altijd netjes via mijn private (web)mail adres binnen.
Alles wordt ook nog dubbel gecheckt via een telefoontje, sms-je en/of bevestigd via mijn eigen mailadres van mijn provider.

Mijn bureau maakt gebruik van een app met twee factor autorisatie. Netjes eerst een pincode ingeven. dan kan ik pas mijn weekrooster lezen op mijn smartphone.

Kan alleen maar zeggen, dat deze mensen hun zaakjes qua communicatie goed op orde hebben. Ze zijn m.i. ook klaar voor komende vrijdag in dat opzicht.

luntrus
24-05-2018, 10:41 door Anoniem
Door Anoniem: Schande, maar als je Gmail of dan ook maar iets van Google gebruikt heb je sowieso geen privacy meer. Dat geldt zeker voor dokters, maar ook voor andere mensen. Hotmail en dus Microsoft is dan in ieder geval nog wel een stuk meer te vertrouwen.

Microsoft meer te vertrouwen dan Google? Grapjas, MS is geen haar beter.
24-05-2018, 15:58 door Anoniem
Tja, vroeger las de postbode gewoon je post en nu misschien je email provider.
Ik ben bang dat de tedere privacy zieltjes een beetje doorslaan.

In een echte stad heb je gelukkig privacy. Je hebt je buurman nog nooit gezien, je weet niet wie het is en plots komt een ontzettende stank je appartement in. Dat dat het rottende lijk van je buurman is is van ondergeschikt belang, die geur had hij wel prive moeten houden.
24-05-2018, 20:16 door Anoniem
Hierbij wordt voorbijgegaan aan het feit, dat email op zich een onbeveiligde vorm van communicatie is

Exact! Ik snap echt niet waarom mensen zich zo veilig en zeker voelen met freemail EN email.
25-05-2018, 01:52 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Net als de rest van de wereld.
Waaronder ambtenaren (want het is makkelijk en werkmail niet) scholieren/studenten en bedrijven (verplicht gebruik van uit studie of werkgever)

Ik kijk hier niet meer van op

Op welke persoonlijke ervaringen baseert Hr/Mw Anoniem de 'revalatie' zakelijk=werk dus evident... ambtenaren gebruiken gmail?
(Als je maar diep genoeg in je neus peutert komt er vanalles tevoorschijn en natúúúrlijk op security.nl zit men hevig verlegen om degelijke buitengewoon erudiete informatie!)

Ik geloof er geen promille, ja nog geen eenzame waterstofmolecule van!

Ik heb een adressenlijst in Outlook waaruit ik zo 8 email adressen kan ophoesten van ambtenaren. waarmee ik op wekelijkse basis vrij regelmatig contact moet onderhouden, en gossie nog an toe.... hoe verbááázingwekkend: Er zit er niet één tussen die een gmailadres gebruikt!
Al die emailadressen bestaan uit: naam@'plaatsnaam'.nl Ik zal vrijwillig doodvallen als ik lieg!

(Dat onophoudelijke gelul en gezwam en onwaarheden verkopen over overheidsmedewerkers is hier zo'n beetje een besmettelijke ziekte geworden!)
26-05-2018, 08:50 door Anoniem
Hoe komt het eigenlijk dat huisartsen en psychologen zo suf doen met gmail en hotmail?

Omdat huisartsen (medici) DE BALLEN verstand hebben van ICT,
ze het vaak RAZEND druk hebben, dus wat werkt dat werkt,
en (als ze al iets langer meedraaien) zo snel mogelijk weer terug willen naar de boot.
26-05-2018, 22:08 door Anoniem
Wat een miskleun van de Autoriteit Persoonsgegevens. Zijn zij wel bij de tijd?
Ook bij de consumentenversie van Gmail wordt je mail niet meer gelezen door Google. Bij de betaalde zakelijke variant was dat al zo.

Groot gelijk dat huisartsen en psychologen Gmail gebruiken. Dat is tenminste een hele grote speler die de beveiliging goed voor elkaar heeft.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-06-23/google-will-stop-reading-your-emails-for-gmail-ads
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.