image

Tor Project waarschuwt voor online tracking door Facebook

vrijdag 8 juni 2018, 12:30 door Redactie, 18 reacties
Laatst bijgewerkt: 11-06-2018, 17:20

Het Tor Project waarschuwt internetgebruikers voor tracking door Facebook en andere partijen, en adviseert gebruikers van het sociale netwerk om Tor Browser te gebruiken. Volgens Silvia Puglisi is het web veranderd in een systeem van "surveillance-kapitalisme", waar advertentienetwerken gebruikers over het web volgen en continu allerlei persoonlijke informatie verzamelen voor het maken van profielen.

"Door het web te gebruiken ben je een doelwit. En vanwege de ongebreidelde tracking op websites word je elke keer dat je het web gebruikt een eenvoudiger doelwit", zo merkt ze op. Zelfs gebruikers die geen cookies accepteren of niet op hun Google- of Facebook-account zijn ingelogd kunnen nog steeds door derde partijen worden gevolgd en geprofileerd. Dit kan via http-verzoeken.

Het http-verzoek dat een browser naar een website verstuurt kan allerlei persoonlijke voorkeuren en instellingen bevatten, zoals taal- en fontinstellingen, geïnstalleerde browserextensies en batterijstatus. Door een specifiek http-verzoek tegen een bepaald tijdsvenster, locatie of getoonde interesses af te zetten is het mogelijk om een gebruiker te identificeren. Het is daarom belangrijk dat gebruikers doen wat ze kunnen om door trackers en advertentiebedrijven geëxploiteerd te worden, stelt Puglisi.

Ze gaat ook in op de manier waarop Facebook gegevens over mensen verzamelt. Dit gebeurt via like-knoppen, berichten op de sociale netwerksite en mobiele applicaties. Als oplossing adviseert Puglisi het gebruik van Tor Browser. De browser laat gebruikers via het Tor-netwerk surfen, dat hun werkelijke ip-adres afschermt. Daarnaast beschikt Tor Browser over verschillende maatregelen om tracking te voorkomen. Zo kunnen websites en trackers in geopende tabs niet zien wat de gebruiker in de andere tabs doet.

Link shimming

Daarnaast biedt Tor Browser voor Facebook-gebruikers een techniek genaamd "link shimming". Een link op Facebook.com wijst niet direct naar de bedoelde website, maar eerst naar een url van Facebook. Deze url stuurt de gebruiker vervolgens door naar de bedoelde website. Zodra een link op Facebook.com door een gebruiker wordt geopend ziet Facebook daardoor wie de gebruiker is, waar die vandaan komt en waar die naar toe gaat. Facebook gebruikt echter code om link-tracking voor gebruikers te verbergen.

Zodra die met hun muis over een link bewegen lijkt die gewoon direct naar de bedoelde website te gaan en wordt de tracking-link verborgen. Wanneer gebruikers de link openen wordt de tracking-link alsnog uitgevoerd. Om dit tegen te gaan stript Tor Browser alle tracking-links op Facebook, zodat gebruikers direct naar de bedoelde website gaan, zonder dat dit eerst langs Facebook gaat. De techniek werd eerder al aan de Privacy Badger-extensie voor Chrome, Firefox en Opera toegevoegd.

Reacties (18)
08-06-2018, 14:25 door Anoniem
Ik blijf het zeggen, als je FB gebruikt verdien je niet beter.......
08-06-2018, 14:33 door Anoniem
Kan Facebook onderhand niet aangemerkt worden als een criminele organisatie, ze stelen data en gegevens van mensen waar ze geen zakelijke overeenkomst mee hebben en verkopen die door aan de helers.
08-06-2018, 14:37 door Anoniem
Door Anoniem: Ik blijf het zeggen, als je FB gebruikt verdien je niet beter.......

Snap jij dan nog steeds niet dat ook NIET FB gebruikers doelwit zijn?
08-06-2018, 14:49 door Anoniem
Door Anoniem: Ik blijf het zeggen, als je FB gebruikt verdien je niet beter.......

Ook als je niet op facebook zit ben je al slachtoffer..
08-06-2018, 14:58 door Anoniem
Mensen zouden onderhand tegen zichzelf beschermd moeten worden, waar het facebook betreft.

Maar ik vrees met grote vreze dat facebook noch door overheid en noch door EU etc. niet echt aangepakt gaat worden, want ze werken "hand in voet" met degenen, die ze tegen de massa moeten beschermen. Dat zijn de gevestigde belangen, de massa media, de grote manipulators, allen krrijgen waardevolle Big Data via facebook en gelijkgestemde diensten om via Think Tanks hun plannetjes op te baseren, die ze voortdurend uitbroeden.

Dus of zul je zelf zo wijs moeten zijn om te stoppen of af te kicken of jezelf verder een oor wil laten aannaaien door M.Z. en zijn vriendjes, daar ben je gelukkig nog vrij in.

Kijk als je chaos wil bevorderen vanuit een cultureel marxistische optiek, dan geld al het bovenstaande natuurlijk niet voor jou en ben je toch zeer goed bezig met het ontwrichten van de maatschappij, zoals wij de kennen of gekend hebben. Laten we maar afwachten, waar het uiteindelijk op uitdraait. Het eindje zal de last wel dragen.

Jodocus Oyevaer
08-06-2018, 15:22 door Anoniem
Door Anoniem:als je FB gebruikt verdien je niet beter.......
en als je geen FB gebruikt ben je niet beter af. Het probleem is dat Facebook trackers op websites plaatst die bezoekers volgt. Ook personen die geen Facebook account hebben, dat is geen enkele voorwaarde.
08-06-2018, 16:30 door Anoniem
Tor is dus juist bedoeld om uit handen te blijven van 'criminelen'.
08-06-2018, 19:32 door Anoniem
Facebook staat nu in het middelpunt, maar Google is ook nog steeds heel erg hard bezig met datamining (of niet, security.nl: Google Analytics). En nog tig anderen. En nee, je hoeft niet eens een account bij FB of Google te hebben, via trackers, analytics etc wordt je ook gevolgd.

Is dit te stoppen? Ik weet het niet... Ik heb naar mijn idee al het mogelijke gedaan om mijn mijn data niet zomaar te grabbel te gooien, ook al weet ik dat ik misschien juist daardoor een duidelijkere, unieke footprint heb...
08-06-2018, 19:58 door Anoniem
Weet iemand of tracking-links op Facebook ook door Privacy Possum worden verwijderd? Dat is een soort fork door de originele ontwikkelaar van Privacy badger.
09-06-2018, 08:26 door Anoniem
Zoek even op Internet (liefst DuckDuckGo of ander niet privacy-schendende zoekmachine) naar 'block Facebook with hostfile', dan krijg je een lijst met alle fakebook servers en dan is het simpel kopieren en plakken in je hostfile en klaar.
Problem solved.

Zo kan je ook sites blokkeren waarvan men weet dat ze fake zijn of rotzooi uit willen halen. Zoek op 'blocking unwanted sites through the hostfile' en je komt op websites die legio sites verzameld hebben en deze kan je in je eigen hostfile zetten en ze zo blokkeren.
Wat een eenvoudig wonder die hostfile en o zo goed in het tegenhouden van ongewenste sites.
09-06-2018, 12:16 door Anoniem
Door Anoniem: Zoek even op Internet (liefst DuckDuckGo of ander niet privacy-schendende zoekmachine)
Strikt genomen het wereldwijde web.

naar 'block Facebook with hostfile', dan krijg je een lijst met alle fakebook servers en dan is het simpel kopieren en plakken in je hostfile en klaar.
Behalve dat ik zulke hostfiles gezien heb waarin ze dan 0.0.0.0 gebruiken, wat in principe gewoon een valide IPadres is. Dat geeft me toch te denken dat degenen die dat voorstelden niet helemaal wisten wat ze nu precies aan het doen waren.

(Gebruik een adres in 127.0.0.0/8, 127.0.0.1 is traditioneel maar bv. 127.0.0.0 kan ook als je wil; dat blijft op je eigen computer.)
09-06-2018, 13:36 door Anoniem
Waarom dat "zieke, snooping" facebook goed en afdoende blokkeren, lees https://tweakers.net/nieuws/137311/bijna-helft-sites-nederlandse-zorgverzekeraars-heeft-facebook-tracking.html

Jodocus Oyevaer
11-06-2018, 12:49 door Anoniem
Ik heb wel hostfiles op me PC staan, en het werkt goed. Alleen kan ik de fostfiles niet toevoegen op Android telefoon en tabletten, ik heb geen root rechten!
11-06-2018, 13:41 door Anoniem
Als mensen zich nog meer bewust worden van hun privacy, en dat duurt nog een paar jaar, dan verdwijnt Suikerberg voor lange tijd in de gevangenis wegens grootschalige en criminele privacy-schendingen. Daar zijn ook nu al mogelijkheden toe in het Strafrecht, maar niemand realiseert zich dat nog.
11-06-2018, 17:22 door Anoniem
Door Anoniem: Facebook staat nu in het middelpunt, maar Google is ook nog steeds heel erg hard bezig met datamining (of niet, security.nl: Google Analytics). En nog tig anderen. En nee, je hoeft niet eens een account bij FB of Google te hebben, via trackers, analytics etc wordt je ook gevolgd.

Is dit te stoppen? Ik weet het niet... Ik heb naar mijn idee al het mogelijke gedaan om mijn mijn data niet zomaar te grabbel te gooien, ook al weet ik dat ik misschien juist daardoor een duidelijkere, unieke footprint heb...

Daarom heb ik ghostery in mijn firefox browser. Blockt veel van deze trackers...
11-06-2018, 22:22 door Anoniem
@ anoniem van 17:22

Ghostery deelt ook weer zijn bevindingen met de advertentiewereld, zodat ze de methoden nog beter en geniepiger kunnen maken. Echt. waar, wat je ook probeert, helpen doet het niet. We hebben nu eenmaal dit systeem.

Als je het echt helemaal dichtimmert, zegt Google vervolgens: "u bent hoogstwaarschijnlijk een bot, vul de volgende captcha in om weer toegang tot internet te krijgen". Uw data zijn namelijk "de muntjes" waarop het systeem draait. De enige manier om er niet aan mee te doen is de "aan en uit knop" en dan gaan nog even uw smart meter, uw smart tv, uw smart stofzuiger, uw digitale horloge, uw stappenteller met uw gegevens aan de haal, dat heet IoT. De geest is uit de fles en Ghostery krijgt die er ook niet meer in terug. Geloof e.e.a. maar van een Adguard Beta tester, script injectie helpt ook maar ten dele, alhoewel je dan effectief geen advertenties meer voorgeschoteld krijgt.

doei,

Jodocus Oyevaer
12-06-2018, 00:34 door Anoniem
Misschien was dit schijn proces tegen suikerberg bedoeld om hem het idee te geven dat ze hem als ze willen elk moment de gevangenis in kunnen zetten en dat hij vanaf nu alle informatie wel met de overheid moet delen...
13-06-2018, 19:13 door Anoniem
@ anoniem van 00:34 van gisteren

Dat delen van info met de Anglo-Amerikaanse overheid doet facebook al sinds 2001 volop, daar is genoeg over uit de school geklapt. Sommigen stellen dat de dienst financieel door een drie-letterdienst werd geholpen na oprichting.

Als hij dat doet onder "gag-order", een knevelwet a la US Homeland Security (Vereinigte Staten Heimat Sicherheit) dan zijn de laatsten, die daarover horen, de b(g)etroffenen, dus u en ik. Anders was er wel anders gereageerd.

De (data van de) achterban van facebook wordt al lang als vijfde colonne gebruikt door de "beleidsmakers". Het is ook nog eens een keer slecht voor je gezichtsvermogen (hoe kleiner het scherm, hoe groter het visuele gekerm) en het terugschalen van het IQ (creatief IQ, sociaal IQ) tot dat van de aandachtsboog van de spreekwoordelijke goudvis, terwijl facebook op piranha sterkte data verzamelt. Vergeef mij mijn ironisch getinte vergelijkingen a.u.b. De zaak is echter ernstig genoeg in haar mogelijke uitwerkingen om niet cynisch te reageren.

Jodocus Oyevaer
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.