image

Hof VS: Geen privacy voor telefoon met wachtwoord 1234

donderdag 14 juni 2018, 13:36 door Redactie, 2 reacties

Een Amerikaanse man die zijn slecht beveiligde telefoon tijdens een inbraak verloor en zo kon worden opgespoord en veroordeeld zit terecht een gevangenisstraf van 18 jaar uit, zo heeft een Amerikaans Hooggerechtshof bepaald. Advocaten van de man vonden dat zijn recht op privacy was geschonden omdat agenten de telefoon zonder gerechtelijk bevel hadden doorzocht.

De telefoon werd eind 2011 door agenten op de plek van een inbraak in James Island gevonden en als bewijsmateriaal in een kluis opgeslagen. Na zes dagen was de telefoon niet door de rechtmatige eigenaar opgeëisten besloten agenten het wachtwoord te raden, wat 1234 bleek te zijn, zo meldt de Associated Press. Informatie op het toestel leidde agenten uiteindelijk naar de Amerikaanse man. Die stelde dat de agenten geen recht hadden om zijn telefoon te doorzoeken.

De rechters van het Hooggerechtshof van South Carolina waren het daar niet mee eens. Ze stelden dat een telefoon die na zes dagen niet door de rechtmatige eigenaar wordt opgehaald als "verlaten goed" kan worden beschouwd en zonder gerechtelijk bevel is te doorzoeken. Het Hooggerechtshof erkende dat moderne telefoons niet zomaar een goed zijn, aangezien ze vaak privégegevens bevatten. Maar de gedachte dat een inbreker zijn telefoon op een plaats delict verliest en niet verwacht dat agenten die zullen doorzoeken "is niet een idee dat de samenleving als redelijk zal accepteren", aldus de rechters.

Reacties (2)
15-06-2018, 16:41 door Anoniem
18 jaar voor inbraak? Wat had de man in vredesnaam gestolen? De onafhankelijkheidsverklaring? Een Van Gogh? Een document over het benoemen van een burgemeester of zo?
18-06-2018, 09:32 door Anoniem
Door Anoniem: 18 jaar voor inbraak? Wat had de man in vredesnaam gestolen? De onafhankelijkheidsverklaring? Een Van Gogh? Een document over het benoemen van een burgemeester of zo?

In dit land krijg je 3 jaar cel waarvan 2 voorwaardelijk als je iemand doodt.
Alle gemiddeldes zijn opgebouwd uit extremiteiten, waarbij in dit geval VS en NL beide hun eigen uiterste representeren.

Beter is een middenweg, in dat opzicht kunnen onze strafmaatregelen nog leren van een land als de VS.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.