image

EU gevraagd om op te treden tegen lidstaten met bewaarplicht

maandag 25 juni 2018, 13:38 door Redactie, 1 reacties

Een coalitie van 62 organisaties, academici, activisten en non-gouvernementele organisaties, waaronder het Nederlandse Bits of Freedom, heeft de Europese Commissie in een open brief opgeroepen om op te treden tegen lidstaten waar nog steeds een bewaarplicht van kracht is. (pdf)

De richtlijn dataretentie, waardoor de telecomgegevens van burgers voor maanden of jaren mogen worden opgeslagen, werd meer dan vier jaar geleden door het Europese Hof van Justitie ongeldig verklaard. Ondanks de uitspraak zijn er nog altijd 17 landen waar een bewaarplicht van kracht is en zaken als gebelde telefoonnummers, ip-adressen en locatiegegevens voor langere tijd worden bewaard. De coalitie van organisaties wil dat deze landen hun beleid aanpassen.

Hiervoor is er nu een open brief naar de Europese Commissie gestuurd en zijn er klachten ingediend. Daarin wordt de Europese Commissie tot actie opgeroepen om fundamentele rechten, zoals omschreven in het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie, te beschermen. Zo willen de organisaties dat er sancties worden opgelegd aan EU-lidstaten die zich niet aan de regels houden en de bewaarplicht niet afschaffen.

Reacties (1)
25-06-2018, 13:44 door Anoniem
Naming and shaming:

These countries are: Austria, Belgium, Bulgaria,Croatia, Cyprus, Czech Republic, France, Germany, Hungary, Ireland, Italy, Luxembourg, Poland,Portugal, Slovenia, Spain, Sweden, and the United Kingdom.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.