image

EU-lidstaten gaan Europese "cyber response force" opzetten

dinsdag 26 juni 2018, 17:28 door Redactie, 1 reacties

Verschillende EU-lidstaten, waaronder Nederland, willen een Europese "cyber response force" opzetten, zo meldt het Litouwse ministerie van Defensie. Mocht er de komende jaren een groot cyberincident plaatsvinden dan moet deze internationale cyber response force hierop reageren.

"EU-landen hebben nog niet de mogelijkheid gehad om samen cyberincidenten aan te pakken en de aanvallen zijn niet beperkt tot de landsgrenzen. Litouwen heeft de rol op zich genomen om een praktische oplossing voor te stellen in het versterken van de gezamenlijke verdediging in cyberspace en het tegengaan van dreigingen in een nieuwe dimensie", aldus Raimundas Karoblis, de Litouwse minister van Defensie.

Elk EU-land dat aan de response force deelneemt heeft een "cybereenheid" klaarstaan die kan assisteren bij het neutraliseren en onderzoeken van cyberincidenten. Litouwen, Estland, Kroatië, Nederland, Roemenië en Spanje hebben een intentieverklaring getekend voor het opzetten van de response force en later dit jaar zullen vier meer landen volgen. Deze herfst zal de eerste van de response teams aan een cyberoefening in Litouwen deelnemen.

Reacties (1)
27-06-2018, 00:57 door Anoniem
EU-landen hebben nog niet de mogelijkheid gehad om samen cyberincidenten aan te pakken en de aanvallen zijn niet beperkt tot de landsgrenzen.
Typisch een uitspraak van politici en militairen die jaren lang onder stenen hebben geleefd.

Sinds de vorige eeuw werken er in de EU al veel landen internationaal samen om cyber security te verbeteren en incidenten te voorkomen en te bestrjden. Dit verdrag komt van politici en militairen die geen belang bij die sturcturen hebben en meer waarde hechten aan nieuwe structuren waarbij militairen meer macht en meer geld krijgen. Dat er miljarden zijn geinvesteerd in samenwerking, vertrouwen, kennis opbouw en verspreiding en defensie zelden een bijdrage zijn zal die politici en militairen een zorg zijn. Dit heeft niets met cyber incidenten te maken, dit gaat om geld, macht en populariteit van een paar politici en militairen zonder enige vorm van tact of kennis van zaken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.