image

Wiebes: Elf procent weigert aangeboden slimme meter

maandag 2 juli 2018, 17:44 door Redactie, 67 reacties

Elf procent van de particulieren die vorig jaar een slimme meter kreeg aangeboden weigerde die, zo heeft minister Wiebes van Economische Zaken aan de Tweede Kamer laten weten (pdf). In de periode van 2015 tot en met 2020 wordt de slimme meter grootschalig onder de bevolking aangeboden.

Gedurende deze periode monitort de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de marktontwikkeling van energiebesparingsdiensten bij de slimme meter. Ongeveer één op de tien particulieren (elf procent) die vorig jaar een slimme meter kreeg aangeboden heeft de plaatsing geweigerd en twee procent heeft deze na plaatsing administratief laten uitzetten. De meest genoemde reden om de slimme meter te weigeren heeft te maken met de negatieve nieuwsberichten in de media over de betrouwbaarheid van de slimme meter.

Vorig jaar konden weigeraars voor het eerst de optie: "de negatieve berichtgeving over de slimme meter in de media" kiezen. Dit is meteen het meest gekozen antwoord van 2017 (27 procent). Privacyvermindering (8 procent) en nadelen bij teruglevering bij zonnepanelen (6 procent) zijn daardoor vorig jaar veel minder genoemd dan in 2016 (respectievelijk 20 procent en 17 procent). "Het verloop van de acceptatie van de slimme meter laat zien dat de acceptatiegraad nog steeds hoog is, maar wel dat de negatieve publiciteit in 2017 gevolgen heeft gehad voor acceptatie", aldus de RVO in de Marktbarometer Aanbieding Slimme Meters (pdf).

Verder blijkt dat 18 procent van de eigenaren van een slimme meter een energieverbruiksmanagers bezit, een 4 procent toename ten opzichte van 2016. Via een energieverbruiksmanager (app, tool of display) kunnen particulieren meer inzicht krijgen in het eigen energieverbruik. De populairste energieverbruiksmanagers zijn: de Essent Thuis App, de Toon van Eneco, de Eneco app en de Mijn Nuon App. Volgens de RVO kan er op het gebied van het aanbieden van energieverbruiksmanagers nog wel het een en ander worden verbeterd. "Samen met de betrokken partijen zal ik zoveel mogelijk opvolging geven aan deze aanbevelingen", laat Wiebes weten.

Image

Reacties (67)
02-07-2018, 17:47 door root
Eerlijk gezegd zie ik het nut niet van deze massale vervanging. Wat zijn de kosten en wat zijn de baten?
02-07-2018, 17:51 door Anoniem
De kosten zijn niet relevant. Die betaalt de gebruiker.
De baten zijn dat de burger beter in de gaten te houden is. Dat wil de Roverheid erg graag. Kijk naar alle camera's langs de weg, de pin-dwang, de sleepnet wet, verplichte registratie als je lijfeigene wilt blijven en zo zijn er nog legio voorbeelden.
02-07-2018, 18:00 door Anoniem
Zelfs wanneer je contact opneemt met een energiebedrijf en er expliciet naar vraagt, blijft het onduidelijk wat nou de toegevoegde waarde voor jou als klant is.
02-07-2018, 18:02 door Anoniem
Door root: Eerlijk gezegd zie ik het nut niet van deze massale vervanging. Wat zijn de kosten en wat zijn de baten?

De kosten zijn voor de consument en de baten zijn voor de overheid.
02-07-2018, 18:05 door Anoniem
Door root: Eerlijk gezegd zie ik het nut niet van deze massale vervanging. Wat zijn de kosten en wat zijn de baten?
Als eerste het feit dat afname en teruglevering apart geregistreerd kunnen worden en dus ook (vanaf 2020) apart verrekend kunnen worden.

Daarnaast zou het de consument meer inzicht moeten geven in het energieverbruik wat weer zou moeten leiden tot meer energiebewust gedrag (bijv. het uitschakelen van een lap is direct zichtbaar in een energieverbuiksmanager).
02-07-2018, 18:07 door karma4 - Bijgewerkt: 02-07-2018, 18:08
Belangrijkste reden: negatieve berichtgeving over de slimme meters in de media.
Daar hoort de vraag bij wat de onderbouwing is van de media is om zo negatief te zijn. Het resultaat geeft nu aan dat de meesten afgaan op horen zeggen. Waar of niet is niet aan de orde.
02-07-2018, 18:07 door Nietsnut - Bijgewerkt: 02-07-2018, 18:09
Grootste ergenis is als je zonnepanelen hebt en je lekker veel terug levert als je een oude meter hebt telt deze gewoon terug het is ook niet na te gaan hoeveel je terug levert.
Een slimme meter kan dat wel nu krijg je nog 1 op 1 terug maar 2020 gaat dat veranderen en wie lacht er dan inderdaad al die mensen die de slimme meter geweigerd hebben en zonnepanelen bezitten.

Meer info : https://www.duurzaamnieuws.nl/slimme-meters-met-zonnepanelen-niet-altijd-de-slimste-stap/
02-07-2018, 18:12 door Anoniem
Via een energieverbruiksmanager (app, tool of display) kunnen particulieren meer inzicht krijgen in het eigen energieverbruik.

Dit is zo grote onzin. Je ziet alleen je TOTAAL verbruik! Je kunt dus nooit zien welk apparaat hoeveel stroom verbruikt. Dus het is helemaal niet mogelijk om op basis van een 'energieverbruiksmanager' te zien welk apparaat de stroom slurper is. En zal dit dus nooit tot gevolg hebben dat het stroom verbruik omlaag gaat. Dat dacht men toen ook toen dag en nacht stroom tarief kwam...

Verder geef je wel elke 15 min door wat je stroom verbruik is, wat door alle stroom leveranciers is in te zien in een centrale database. Dit kan (en zal) in de toekomst je stroomprijs kunnen beïnvloeden. Want een nieuwe leverancier kan dus van te voren al het stroom profiel zien en daar op in spelen. Mij niet gezien.

TheYOSH
02-07-2018, 18:21 door [Account Verwijderd]
Door root: Eerlijk gezegd zie ik het nut niet van deze massale vervanging. Wat zijn de kosten en wat zijn de baten?

Er zijn alleen maar kosten die verhaald worden op de eindgebruiker via transportkosten of vast recht. De baten zijn voor de regering, die kunnen precies zien hoeveel jij terug geleverd hebt met je zonnepanelen, dit i.v.m. misgelopen energiebelasting.
Zoals @Nietsnut terecht opmerkt: analoge meter laten hangen, zeker met zonnepanelen.
02-07-2018, 18:27 door [Account Verwijderd]
Door karma4: Belangrijkste reden: negatieve berichtgeving over de slimme meters in de media.
Daar hoort de vraag bij wat de onderbouwing is van de media is om zo negatief te zijn. Het resultaat geeft nu aan dat de meesten afgaan op horen zeggen. Waar of niet is niet aan de orde.

Die negatieve berichtgeving is deels begrijpelijk. https://www.utwente.nl/nieuws/!/2017/3/313543/elektronische-energiemeters-kunnen-bijna-zes-keer-te-hoog-verbruik-aangeven. Niet alle meters zijn even betrouwbaar, vooral bij schakelende voedingen en die gebruiken we steeds meer.
02-07-2018, 18:28 door Anoniem
Heb je een huis gekocht waar al en zogenaamd slimme prul is laten ophangen door de infantiele consument of domme vorige eigenaar, dan heb je pech. Een analoge, goede, privacyvriendelijke meter krijg je niet meer. Dat is vast recht dat krom is.
02-07-2018, 18:45 door Ron625
Er is nog een punt, wanneer je veel radio wilt ontvangen met een eigen antenne, dan kan een slimme meter een probleem zijn, omdat sommige typen storing op de kortegolf geven.
02-07-2018, 18:48 door Anoniem
Overhaaste beslissing en weinig weten, zullen zelden het ongeluk ontlopen.
02-07-2018, 19:27 door abj61
Door Anoniem:
Verder geef je wel elke 15 min door wat je stroom verbruik is
TheYOSH
Alleen als je er voor kiest om je gegevens door te sturen, iets wat overigens niet te controleren is
02-07-2018, 19:33 door Anoniem
Je wordt al gauw als weigeraar geregistreerd. Ik had namelijk wel toegestemd om de slimme meter te laten plaatsen. De monteur die kwam bleek de klus niet te kunnen uitvoeren. De tweede monteur die op een nieuwe afspraak zou moeten komen zegde af vlak voor het einde van het tijdvenster. Ik heb er toen maar van afgezien. Het is zo vervelend om iedere keer maar thuis te blijven voor niks.
02-07-2018, 19:38 door Anoniem
Door Anoniem: Dit is zo grote onzin. Je ziet alleen je TOTAAL verbruik! Je kunt dus nooit zien welk apparaat hoeveel stroom verbruikt. Dus het is helemaal niet mogelijk om op basis van een 'energieverbruiksmanager' te zien welk apparaat de stroom slurper is. En zal dit dus nooit tot gevolg hebben dat het stroom verbruik omlaag gaat. Dat dacht men toen ook toen dag en nacht stroom tarief kwam...
O, reken maar dat je dat wel ziet als je per 5 minuten een meting kan zien. Je ziet een piek als je water kookt, als je eten klaarmaakt, als je koffie zet, noem maar op. Maar je ziet ook regelmatig terugkerende pieken, en kan opeens beseffen dat dat je koelkast is die aanslaat en dat die schokkend veel stroom verbruikt. Of dat dat handige gootsteenboilertje dat direct warm water geeft toch een stuk minder goed geïsoleerd is dan hij leek en een grootverbruiker is. Ik heb dat allemaal meegemaakt en reken maar dat mijn energieverbruik fors omlaag is gegaan.
02-07-2018, 19:51 door Anoniem
Door Anoniem:
Door root: Eerlijk gezegd zie ik het nut niet van deze massale vervanging. Wat zijn de kosten en wat zijn de baten?
Als eerste het feit dat afname en teruglevering apart geregistreerd kunnen worden en dus ook (vanaf 2020) apart verrekend kunnen worden.
Wat dus meer papierwerk oplevert en bovendien geld kost. Een draaischijfmeter draait gewoon terug, dus krijg je precies hetzelfde voor jouw teruglevering als wat je voor afname betaalt. Bij een "slimme" meter is dat --heel slim-- toch net even anders. Plus je moet ze maar op hun papierwerk geloven dat ze dat bijhouden van teruglevering ook aangezet hebben, anders ben je je terugleveringspoen gewoon kwijt.

Daarnaast zou het de consument meer inzicht moeten geven in het energieverbruik wat weer zou moeten leiden tot meer energiebewust gedrag (bijv. het uitschakelen van een lap is direct zichtbaar in een energieverbuiksmanager).
Mja, kun je ook met zo'n inprikmeter doen, en dan weet je zeker dat je alleen dit apparaat meet en dat niet toevallig de aan- of afslaande koelkast is die het verschil maakt.

Trouwens, je echte winst zit in zuinige gewoontes, en die kun je ook heel goed bijhouden door iedere dag zelf even een getalletje op te schrijven en het verschil uit te rekenen. Of je automatiseert dat door zo'n flitsteller voor het lampje in de draaischijfmeter te plakken en dan krijg je ook van die mooie grafiekjes.

Het is dus vooral technofapperij, en niet direct nuttig voor de gebruiker.

Het is wel heel leuk voor de stroomleveranciers want die kunnen je nu practisch realtime in het huis kijken. Met allerlei slimme data-analyse kunnen ze heel aardig zien wat voor huishouden je draait. En op de lange termijn wordt die "slimme" meter nog slimmer: Hij kan dan gaan bepalen of jij wel of niet nu je was mag draaien naargelang er genoeg energie beschikbaar is. Handig want hoe "groener" de energie, hoe grilliger het beschikbare energieaanbod. Dit zijn al aangekondigde plannen in het wereldje.


Door Anoniem: Heb je een huis gekocht waar al en zogenaamd slimme prul is laten ophangen door de infantiele consument of domme vorige eigenaar, dan heb je pech. Een analoge, goede, privacyvriendelijke meter krijg je niet meer. Dat is vast recht dat krom is.
Ik hoorde dat je die wel kan krijgen alleen moet je er dan voor betalen(!) maar het scheelt wel dus heb je 'm er in een jaar ofzo alweer uit.


Door abj61:
Door Anoniem:
Verder geef je wel elke 15 min door wat je stroom verbruik is
TheYOSH
Alleen als je er voor kiest om je gegevens door te sturen, iets wat overigens niet te controleren is
Oncontroleerbaar heb je niets aan. Maar wat je zegt is niet waar: Zo'n meter geeft altijd om de zoveel minuten (in plaats van twee keer per jaar) de stand door. Uitzetten is "administratief" wat betekent dat pas helemaal aan het eind ze beloven de doorgestuurde cijfertjes niet op te slaan. En alweer, oncontroleerbaar dus waardeloos.

Dat doorsturen gebeurt dus altijd. Wel met versleuteling maar dan vaak weer zo dat de hele straat dezelfde sleutel gebruikt dus als je die kraakt en een tijdje blijft luisteren kan je makkelijk zien wie er met vakantie is en wie gewoon thuis.
02-07-2018, 20:35 door Anoniem
Ja, grappig... BESPAREN op je stroom..
Net zoals met TOON werd voorgeschoteld... Elke maar (nu maar) 4.50 euro ophoesten en een apparaat kopen van 275+ euro.
Dat is 1.25MWh...

Dus om een lampje van 75W uit te doen voor een periode van 30 minuten per dag (welke misschien inmiddels al een spaarlamp is van 15W),

Effe uit mijn hoofd is dat 0.001 euro per dag. Dus als je lamp een uur laat aan staan onnodig en je wordt via de TOON (of andere meuk) gewaarschuwd, gaat je dat 30 cent per jaar opleveren, maar daarvoor geeft je in het eerste jaar wel 300 euro extra uit.
02-07-2018, 20:38 door karma4
Door linux4:
Die negatieve berichtgeving is deels begrijpelijk. https://www.utwente.nl/nieuws/!/2017/3/313543/elektronische-energiemeters-kunnen-bijna-zes-keer-te-hoog-verbruik-aangeven. Niet alle meters zijn even betrouwbaar, vooral bij schakelende voedingen en die gebruiken we steeds meer.
Die kennen we en verder onderzocht waarom het gaat?
Vervorming van het normale sinusvormige signaal buiten alle proporties in een bijzonder gebruiksgebied. Juist ook schakelende voedingen horen zich aan de sinusvorm te houden. Het is een gebeid waar ook de ferrarismeter het laat afweten.
Probeer het eens met een elektrische installatie conform en een woning wat in de jaren 30 normaal was.
Genoeg foute gevallen met die oude aanpak. Daar hoor je niemand meer over. Vernieuwing was ooit verbetering en betere kwaliteit. Hier lijkt het uigelegd te worden dat je door de overheid opgelicht wordt. Rusland en anarchisten zijn er blij mee.
02-07-2018, 21:04 door john west
Energie leveranciers en Overheden zijn niet te vertrouwen,vooral als het om geld gaat.
Ik heb zonnecollectors, net genoeg voor eigen gebruik.

Ik zit eigenlijk te wachten op een systeem van energie opslag.
Elektrische energie -> waterstof
En een waterstof generator die dan als er geen zon is stroom levert.

Zal blij zijn als ik geen energie leverancier meer nodig heb.
De facturen zijn voor mij totaal ondoorzichtig,dus totaal onbetrouwbaar.
Uitleg van ze geeft me een onbehaaglijk gevoel van oplichting.

En ik heb af gezien van een zogenaamde slimme meter.
02-07-2018, 22:26 door [Account Verwijderd]
Door karma4:
Door linux4:
Die negatieve berichtgeving is deels begrijpelijk. https://www.utwente.nl/nieuws/!/2017/3/313543/elektronische-energiemeters-kunnen-bijna-zes-keer-te-hoog-verbruik-aangeven. Niet alle meters zijn even betrouwbaar, vooral bij schakelende voedingen en die gebruiken we steeds meer.
Die kennen we en verder onderzocht waarom het gaat?
Vervorming van het normale sinusvormige signaal buiten alle proporties in een bijzonder gebruiksgebied. Juist ook schakelende voedingen horen zich aan de sinusvorm te houden. Het is een gebeid waar ook de ferrarismeter het laat afweten.
Probeer het eens met een elektrische installatie conform en een woning wat in de jaren 30 normaal was.
Genoeg foute gevallen met die oude aanpak. Daar hoor je niemand meer over. Vernieuwing was ooit verbetering en betere kwaliteit. Hier lijkt het uigelegd te worden dat je door de overheid opgelicht wordt. Rusland en anarchisten zijn er blij mee.

Behalve "super deskundig" op informatica gebied ben je ook super deskundig op electro gebied? Wat voor opleiding heb je genoten? Of ga je dat ook alleen face to face onder het genot van koffie en na ondertekening van een NDA vertellen?
02-07-2018, 23:21 door Anoniem
Door Anoniem:
Via een energieverbruiksmanager (app, tool of display) kunnen particulieren meer inzicht krijgen in het eigen energieverbruik.

Dit is zo grote onzin. Je ziet alleen je TOTAAL verbruik! Je kunt dus nooit zien welk apparaat hoeveel stroom verbruikt. Dus het is helemaal niet mogelijk om op basis van een 'energieverbruiksmanager' te zien welk apparaat de stroom slurper is. En zal dit dus nooit tot gevolg hebben dat het stroom verbruik omlaag gaat. Dat dacht men toen ook toen dag en nacht stroom tarief kwam...

TheYOSH
Anderen kunnen precies zien of er iemand thuis is of niet. Iemand thuis: zo tussen 6-9 loopt het stroomverbruik op, dan weer af. Zo tegen vijven begint men te koken, dus is er een massieve piek. Is die er niet, dan niemand thuis. En als er wel iemand thuis is, dan zakt zo na 11'en het verbruik weer in. Je kunt dus vrij goed zien of er iemand is of niet. Voor de zekerheid: doe het een paar dagen na elkaar, dan weet je echt of men op vakantie is of niet...
02-07-2018, 23:44 door Anoniem
Rusland en anarchisten kun je overal de schuld van geven tegenwoordig kennelijk. Pas maar op met die Russen, misschien zitten ze wel onder je bed. Anarchist of populist of nationalist maakt ook tegenwoordig niet zo veel meer uit,
allemaal vijanden van het collectief en niet geliefd op facebook en bij Google, die duckduckgoers.

Die Russen zullen zeker niet blij zijn met het overal van het aardgas af gaan, dat is toch ook niet goed voor de Rus en NordStream2, alhoewel je Merkel niet meer hoort over Nordstream2 voorlopig, die heeft andere zorgen aan het hoofd.

Doorzettende vernieuwing wordt tegenwoordig verhinderd door uiterst doorgezette marktwerking en het benauwd zijn om monopolie markten kwijt te raken. Men kon ook gelijk de sprong maken naar "op waterstof" rijden, maar dan moet het eerst in exclusief handen zijn van de grote spelers (zoals Shell in Nederland). Maar wij allemaal gaan als we tijd van leven hebben dit rijden op waterstof nog meemaken. Zeer zeker en beslist.

De "slimme" meter als onderdeel van de IoT dreiging is maar een klein facetje van een steeds groter wordende kwaal, die verkocht wordt als gemak en dat ook wel tot op zekere hoogte is. Maar dat is een hele andere discussie.

Een ding staat als een paal boven water, alles wordt duurder, belasting moet je betalen en het leven is eindig.
Geluk ermee.

Jodocus Oyevaer
03-07-2018, 00:06 door Bitwiper
Door karma4: Probeer het eens met een elektrische installatie conform en een woning wat in de jaren 30 normaal was.
Tuurlijk joh, laten we allemaal weer gloeilampen ophangen i.p.v. TL-buizen, spaarlampen en LED-verlichting (en die gloelampen zonder dimmers natuurlijk - want dat zijn pas -variabele- fase aansnijdende krengen)!
En laten we weer buizenradio's en andere apparatuur met (energieverspillende) lineaire voedingen gebruiken...

Heb jij toevallig deze "slimme" meters ontworpen - wellicht met jouw eigen woning als referentiekader?
Zo ja dan denk dat ik weet hoe oud die is en hoe de inrichting eruit ziet ;-)
03-07-2018, 00:10 door Anoniem
Door karma4:
Door linux4:
Die negatieve berichtgeving is deels begrijpelijk. https://www.utwente.nl/nieuws/!/2017/3/313543/elektronische-energiemeters-kunnen-bijna-zes-keer-te-hoog-verbruik-aangeven. Niet alle meters zijn even betrouwbaar, vooral bij schakelende voedingen en die gebruiken we steeds meer.
Die kennen we en verder onderzocht waarom het gaat?
Vervorming van het normale sinusvormige signaal buiten alle proporties in een bijzonder gebruiksgebied. Juist ook schakelende voedingen horen zich aan de sinusvorm te houden. Het is een gebeid waar ook de ferrarismeter het laat afweten.
Probeer het eens met een elektrische installatie conform en een woning wat in de jaren 30 normaal was.
Genoeg foute gevallen met die oude aanpak. Daar hoor je niemand meer over. Vernieuwing was ooit verbetering en betere kwaliteit. Hier lijkt het uigelegd te worden dat je door de overheid opgelicht wordt. Rusland en anarchisten zijn er blij mee.

De ferrarismeter laat het niet afweten bij niet-sinus-vormige verbruikers, hij integreert de pieken en dalen juist netjes zodat je een juist opgenomen vermogen meet. De eerste generatie slimme meters integreren niet en meten alleen de pieken die dimmers en geschakelde voedingen maken !
Moet de consument afgestraft worden voor het gebruiken van dimmers en geschakelde voedingen ?
Weet iedereen dat je bij een dimmer alleen dimbare led en spaarlampen mag gebruiken ?
Denk het niet en juist de mensen die een slimme meter hebben en willen besparen door led/spaarlampen te dimmen worden de dupe. Laat dan de overheid ook de in de bouwmarkt verkochte spullen strenger controleren !

Bron: https://www.utwente.nl/nieuws/!/2017/3/313543/elektronische-energiemeters-kunnen-bijna-zes-keer-te-hoog-verbruik-aangeven

Agentschap Telecom heeft haastig een tegen onderzoek gepubliceerd en zegt dat het alleen onder extreme omstandigheden fout gaat.
https://www.agentschaptelecom.nl/actueel/nieuws/2017/maart/15/slimme-elektriciteitsmeters-zijn-betrouwbaar

Maar ik kan onderstaande niet echt extreem vinden:
"De grootste verschillen ontstonden met de dimmers die voor ruim een derde waren opgedraaid en een reeks led- en spaarlampen. De afwijkingen zaten tussen de -32 en +582 procent. Bij een andere stand van de dimmer, voor een kwart opgedraaid, zaten de verschillen tussen de -28 en +64 procent."
03-07-2018, 06:01 door karma4
Door Bitwiper: [Tuurlijk joh, laten we allemaal weer gloeilampen ophangen i.p.v. TL-buizen, spaarlampen en LED-verlichting (en die gloelampen zonder dimmers natuurlijk - want dat zijn pas -variabele- fase aansnijdende krengen)!
En laten we weer buizenradio's en andere apparatuur met (energieverspillende) lineaire voedingen gebruiken...

Heb jij toevallig deze "slimme" meters ontworpen - wellicht met jouw eigen woning als referentiekader?
Zo ja dan denk dat ik weet hoe oud die is en hoe de inrichting eruit ziet ;-)
Natuurlijk heb ik ze niet ontworpen.
Waarop ik doel is dat je niet alles zo maar moet geloven maar je er wat meer in moet verdiepen. Hogere harmonischen er uit filteren hoort bij betere apparatuur. Niets nieuws maar wordt bij goedkope massaproductie wel achterwege gelaten.
Dan maak je gewoon het rekensommetje investering-kosten vs mogelijke andere effecten.

Gebruiken met kennis en verdieping is wat anders dan in een groepsgebonden merken storen doen.
Welke merk sneakers draag je, welke hooter. Als dat je wereld is dan is hij bepertk.
03-07-2018, 08:07 door Anoniem
Meer technologie onder het mom van 'vooruitgang' maar in wezen een politiek machtsmiddel: meer controle, meer betutteling.

De meeste consumenten snappen niets van elektra.Straks gaat een digitale meter hen voorkauwen wat zij precies verbruiken en snappen zij er nog minder van. Nog meer kans voor de overheid om precies voor te kauwen wat wel en niet kan en mag.

Zelfs een theoretische berekening maken van energieverbruik is voor velen te veel gevraagd. Ongetwijfeld zal dit leiden tot minder energieverbruik (op een gegeven moment) maar diezelfde energie wordt dan weer verbruikt door allerlei malle initiateven op computerkracht die voorheen gewoonweg niet nodig waren en dit zal leiden tot meer afhankelijkheid van dergelijke systemen.

Hoe een natie alsmaar dommer en afhankelijker wordt gemaakt van de heren regenten en dit slikt als zoete koek want de consument leeft om te consumeren, niet om kritisch en onafhankelijk te denken.

Dat iets meer dan 1 op de 10 weigert is wel mooi.
03-07-2018, 08:29 door SPer
Sommige aparaten laten de spanning en stroom uit fase lopen waardoor de ouderwetse energiemeter er geen wijs meer uit kan worden en een onjuist verbruik aangeeft. Misschien doen moderne meters dat beter, dus nog een argument om geen moderne meter te nemen ;-)
03-07-2018, 08:37 door Anoniem
Belangrijkste reden waarom energieleveranciers over willen stappen op slimme meters is kostenbesparing: eenmaal per jaar een mannetje (m/v) bij je langssturen om de meter af te lezen is kostbaar. Met de slimme meter kan dat op afstand.
03-07-2018, 08:52 door Anoniem
Door Anoniem:
Via een energieverbruiksmanager (app, tool of display) kunnen particulieren meer inzicht krijgen in het eigen energieverbruik.

Dit is zo grote onzin. Je ziet alleen je TOTAAL verbruik! Je kunt dus nooit zien welk apparaat hoeveel stroom verbruikt. <knip>

TheYOSH

Er staat "inzicht in het eigen energieverbruik". Daar is niks aan gelogen. Er staat niet "energieverbruik van je föhn", maar je eigen energieverbruik. Ook als je niet weet of het je föhn of je elektrische trein is kan je nog steeds zien of er sluipverbruik is en hoeveel dat is. Als jij om 3 uur in de nacht nog steeds 600 Watt aan energie gebruikt dan is er iets loos. Die app geeft je dat inzicht - inzicht dat je niet had met een oude Ferraris meter. Wil je nog meer inzicht dan zul je zelf met slimme stekkers aan de slag moeten...

Jodocus Oyevaer
03-07-2018, 08:55 door Anoniem
Daarom heb ik mij aangemeld bij Slimmemeterportal.nl. Ook het sluimerverbruik is hierop af te lezen. Deze site was een tip van de VVE.
03-07-2018, 08:57 door Anoniem
Door karma4:
Door Bitwiper:Heb jij toevallig deze "slimme" meters ontworpen - wellicht met jouw eigen woning als referentiekader?
Zo ja dan denk dat ik weet hoe oud die is en hoe de inrichting eruit ziet ;-)
Natuurlijk heb ik ze niet ontworpen.
Dan maak je gewoon het rekensommetje investering-kosten vs mogelijke andere effecten.

Jonge lui. "Keep it simple."

Als je met dezelfde apparatuur in huis, met een slimme meter meer "verbruikt" dan met een niet slimme meter (ongeacht de oorzaak), dan ben je een dief van je eigen beurs als je voor de slimme meter kiest.
Of je wilt graag meer betalen aan de energie-leverancier en overheid?

Dan kan de uitleg nog steeds zijn, dat de slimme meter beter meet. Maar het kost je toch meer geld. En ik ben nog steeds een zuinige Hollander :-)
En inzicht in mijn verbruik heb ik al jaren door simpelweg pen en papier te gebruiken. Daar heb ik geen appje van de leverancier voor nodig. En hoofdrekenen is nog goed voor je gezondheid ook. Het houdt je hersenen actief.
03-07-2018, 08:57 door Anoniem
Een "slimme" meter (beter: een op afstand uitleesbare meter) is een goed hulpmiddel om "smart grids" (beter: lokale energie distributie) te krijgen.
03-07-2018, 09:19 door Anoniem
Een draaischijfmeter draait gewoon terug, dus krijg je precies hetzelfde voor jouw teruglevering als wat je voor afname betaalt. Bij een "slimme" meter is dat --heel slim-- toch net even anders.

Dat is niet alleen zo bij een slimme meter: dat is zo bij (volgens mij) alle digitale meters, omdat die een levering en terugleverings telwerk hebben.

Ik heb geen slimme meter, maar toen ik in dit huis kwam wonen is er een "niet slimme" maar wel digitale meter geplaatst (de oude, analoge, meter functioneerde niet goed meer). Ik wilde graag een analoge meter terug, maar dit kon niet (werd niet meer geleverd), maar het was nog geen meter die zelf rapporteert.
03-07-2018, 09:29 door Anoniem
Door Anoniem:
Door root: Eerlijk gezegd zie ik het nut niet van deze massale vervanging. Wat zijn de kosten en wat zijn de baten?

De kosten zijn voor de consument en de baten zijn voor de overheid.
hangt er vanaf hoe je er naar kijkt. Stroomnet wordt steeds meer belast. Hoe meer realtime inzicht hierin is, hoe beter men kan anticiperen. Nu kunnen we natuurlijk ook overal zwaardere kabels naar de huizen trekken, meer hoog spannings masten plaatsen..... En wie betaald dat dan denk je?

Door Anoniem: Je wordt al gauw als weigeraar geregistreerd. Ik had namelijk wel toegestemd om de slimme meter te laten plaatsen. De monteur die kwam bleek de klus niet te kunnen uitvoeren. De tweede monteur die op een nieuwe afspraak zou moeten komen zegde af vlak voor het einde van het tijdvenster. Ik heb er toen maar van afgezien. Het is zo vervelend om iedere keer maar thuis te blijven voor niks.
Als je inderdaad de slimme meter niet laat plaatsen, wordt dit inderdaad registered, wat immers ook nodig is.


Door Anoniem: Ja, grappig... BESPAREN op je stroom..
Net zoals met TOON werd voorgeschoteld... Elke maar (nu maar) 4.50 euro ophoesten en een apparaat kopen van 275+ euro.
Dat is 1.25MWh...

Dus om een lampje van 75W uit te doen voor een periode van 30 minuten per dag (welke misschien inmiddels al een spaarlamp is van 15W),

Effe uit mijn hoofd is dat 0.001 euro per dag. Dus als je lamp een uur laat aan staan onnodig en je wordt via de TOON (of andere meuk) gewaarschuwd, gaat je dat 30 cent per jaar opleveren, maar daarvoor geeft je in het eerste jaar wel 300 euro extra uit.
Je hebt echter geen TOON nodig. Daarnaast TOON doet veel meer, maar bied je ook de mogelijkheid aan om dit inderdaad te traceren. En met een spaarlamp maakt het niet zoveel uit. Overige apparaten kunnen wel een groot verschil maken.


Door john west: Energie leveranciers en Overheden zijn niet te vertrouwen,vooral als het om geld gaat.
Ik heb zonnecollectors, net genoeg voor eigen gebruik.
Goede onderbouwing.....
03-07-2018, 10:15 door Anoniem
Alle nog goed werkende meters op de milieu puinhoop gooien en na een paar jaar van het gas af. Slim toch?
03-07-2018, 10:27 door Anoniem
Daarmee kunnen ze de domme burgers uitstekend mee in de gaten houden.
Gedrags-analyse, uitwisseling data met de verschillende diensten /marketing / etc :
https://bijvoorbaatverdacht.nl/wat-is-syri/

Het is sneu voor de mensen met een slimme meter die het niet begrijpen of willen snappen, men kijkt met dit apparaat tot diep in de woning.

Ook kan bij een eventuele inval / instap (en/of bij het plaatsen van verborgen camera's en microfoons in uw woning) de stroom uitgezet worden.(uw eigen camera/radar-apparatuur om uw eigendom/lijf te bewaken zal dan niet meer werken, als u geen goede NSA heeft draaien, u heeft dan geen enkel bewijs tegen de overheid.)
https://www.youtube.com/watch?v=KmIPVrkN1hA

De burger heeft geen enkel recht.

https://www.internetconsultatie.nl/verwijzingsportaalbankgegevens

Het gaat stap voor stap.


Tel alles eens bij elkaar op en dan komen we op de volgende slotsom : <vult u zelf maar in>


(Karma4 zal zo weer gaan reageren.)
03-07-2018, 10:34 door Anoniem
11% is één op negen. Niet één op tien.
03-07-2018, 10:56 door Anoniem
Wacht op de overheidsreflex: weigeraars beboeten
03-07-2018, 11:37 door [Account Verwijderd]
Door Ron625: Er is nog een punt, wanneer je veel radio wilt ontvangen met een eigen antenne, dan kan een slimme meter een probleem zijn, omdat sommige typen storing op de kortegolf geven.

Niet alleen de slimme meter, ook de Powerline Adapters, zonnepaneel omvormers. De Korte Golf is ten dode opgeschreven maar dat interesseert weinigen, geen economisch belang meer. Laat die paar radio amateurs maar tobben...
03-07-2018, 11:40 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Een "slimme" meter (beter: een op afstand uitleesbare meter) is een goed hulpmiddel om "smart grids" (beter: lokale energie distributie) te krijgen.

Belang voor de netbeheerder dus. Ik de toekomst word je gedwongen grootverbruikers te laten werken op een tijdstip dat het de netbeheerder uitkomt, wasmachine wordt dan bestuurd door de slimme meter.
03-07-2018, 11:44 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Belangrijkste reden waarom energieleveranciers over willen stappen op slimme meters is kostenbesparing: eenmaal per jaar een mannetje (m/v) bij je langssturen om de meter af te lezen is kostbaar. Met de slimme meter kan dat op afstand.

Ik geef de stand van mijn Ferraris meter gewoon op verzoek van mijn leverancier via internet door, 1x per jaar de meterstand zelf opnemen. Ze zijn al ruim 5 jaar niet langs geweest. Als het verbruik een beetje met het verwachtingspatroon overeenkomt dan komen ze echt niet. De zogenaamde slimme meter heb ik geweigerd, die optie kreeg ik gewoon aangeboden en ik kreeg een brief met bevestiging terug. Nooit iemand aan de deur gehad die kwam zeuren.
03-07-2018, 11:55 door Anoniem
De baten zijn dat de burger beter in de gaten te houden is. Dat wil de Roverheid erg graag.

Wow. De overheid weet zo mijn energie verbruik. Wist je dat ze die informatie ook al konden opvragen aan de hand van de meterstanden die je door gaf. Verschil is dat het nu realtime kan. Als jij daar toestemming voor geeft.

Welke dreiging zie je voortvloeien uit het feit dat men achter je energie verbruik kan komen ? Waar ben je precies bang voor ?
03-07-2018, 12:43 door Anoniem
Het wordt op een nogal achterbakse wijze aangeboden, zonder verdere uitleg, alsof het normaal is en of je het wel moet doen. Er wordt je helemaal niets gevraagd. Vandaar dat het maar 11% zou zijn.
03-07-2018, 13:06 door Anoniem
Door Anoniem: Ja, grappig... BESPAREN op je stroom..
Net zoals met TOON werd voorgeschoteld... Elke maar (nu maar) 4.50 euro ophoesten en een apparaat kopen van 275+ euro.
Dat is 1.25MWh...

Dus om een lampje van 75W uit te doen voor een periode van 30 minuten per dag (welke misschien inmiddels al een spaarlamp is van 15W),

Effe uit mijn hoofd is dat 0.001 euro per dag. Dus als je lamp een uur laat aan staan onnodig en je wordt via de TOON (of andere meuk) gewaarschuwd, gaat je dat 30 cent per jaar opleveren, maar daarvoor geeft je in het eerste jaar wel 300 euro extra uit.

dat ding installeren ze gratis, en dat abonnement kan je meteen stop zetten.
Desondanks gebruikt dat ding ook stroom natuurlijk,.
03-07-2018, 13:12 door Anoniem
Volgens mij kan het ding niet weigeren als je meter te oud is.
Dat was bij mij het geval.

Verder is het ophef om niks.
03-07-2018, 15:58 door Anoniem
Door Anoniem:
Een draaischijfmeter draait gewoon terug, dus krijg je precies hetzelfde voor jouw teruglevering als wat je voor afname betaalt. Bij een "slimme" meter is dat --heel slim-- toch net even anders.
Dat is niet alleen zo bij een slimme meter: dat is zo bij (volgens mij) alle digitale meters, omdat die een levering en terugleverings telwerk hebben.
Niet dus. Dat zijn aparte telwerken en die moeten administratief aangeschakeld worden. Als dat niet gebeurt krijg je niets. En van die teruglevering krijg je alleen de teruggeleverde kilowattuurtjes sans belasting vergoed, waar bij "dom" terugdraaien van de meter het verschil niet te zien is en dus een kWh teruggeleverd hetzelfde oplevert als een kWh geleverd kost.

Ik heb geen slimme meter, maar toen ik in dit huis kwam wonen is er een "niet slimme" maar wel digitale meter geplaatst (de oude, analoge, meter functioneerde niet goed meer). Ik wilde graag een analoge meter terug, maar dit kon niet (werd niet meer geleverd), maar het was nog geen meter die zelf rapporteert.
Poot stijf houden of desnoods aanbieden te betalen voor een draaischijfmeter, dan schijnt het ineens wel te kunnen. Kan ook goed liggen aan waar en welke belmiep enzo.
03-07-2018, 16:49 door Anoniem
Door Anoniem: Volgens mij kan het ding niet weigeren als je meter te oud is.
Dat was bij mij het geval.
De persoon die je dat heeft wijs gemaakt heeft je dan verkeerd voorgelicht of je hebt te weinig interesse om je rechten te onderscheiden van de mogelijkheden. Als je een (ver)ouderde of defecte meter hebt hoef je zeker geen slimme meter te accepteren. Of je een nieuwe meter zal moeten accepteren is een andere kwestie, maar dat heeft niets met je recht te maken om van een slimme meter af te zien.
03-07-2018, 17:32 door Anoniem
Door Anoniem: Een "slimme" meter (beter: een op afstand uitleesbare meter) is een goed hulpmiddel om "smart grids" (beter: lokale energie distributie) te krijgen.
Wat heb ik aan betere lokale energie distributie als de kosten van mijn elektricitiet er niet significant van dalen maar ik mezelf wel meer risico geef dat mijn gegevens fout gebruikt worden? Dit gaat niet om smart grids maar om geld. Als ik iets persoonlijks weg geef dan verwacht ik daar toch echt iets waardevols voor terug en snel ook. Het enige wat deze slimme meters opleveren is dat energiebedrijven en vage bedrijfjes omzetten in winst voor zichzelf. En of daar ook nog een beetje winst voor mij in zit daar doen ze heel vaag over. Zo leveren mijn gegevens dus vooral geld voor een paar commerciele bedrijven en de schatkist op.

Het grootste verkoopargument dat ze voorhouden is energiebesparing. Maar ook deze marketingtroep van een barometeronderzoek weigert in te gaan naar de motivatie van gebruikers om de slimme meter te accepteren en naar de effectiviteit van slimme meters op eventuele energiebesparking. Van 13% is bekend waarom die niet mee doen, maar van het grootste deel is volstrekt onduidelijk wat die van de slimme meter vinden en of ze er gebruik van maken. Je ziet alleen wat beweging in acceptatie en het percentage neemt zelfs af. Zelfs het getal dat een paar procent (ooit) een meetservice heeft gekozen zegt niets of ze daar nog iets mee doen of dat het zelf maar bijgedragen heeft aan energiebesparing. Als geen concument gebruik maakt van die slimme meter dan hangt dat ding er vooral voor een anderen.
03-07-2018, 18:01 door Bitwiper - Bijgewerkt: 03-07-2018, 18:04
(Sorry, per ongeluk dubbel gepost., zie hieronder)
03-07-2018, 18:02 door Bitwiper
Door Anoniem: Welke dreiging zie je voortvloeien uit het feit dat men achter je energie verbruik kan komen ?
Triest dat er nog steeds mensen zijn (notabene die deze site bezoeken) die niet weten dat gebruikersgegevens geld waard zijn, of mogelijk worden, en daarom massaal worden verzameld. Er komt altijd wel iemand met ideëen hiervoor (jij bent dat kennelijk niet), en daarom krijgen internetbedrijven bakken geld van banken en andere investeerders voor het slechts verzamelen van gebruikersgegevens - waarbij zelfs jaren verlies draaien geen probleem is. Raad eens uit wiens zak dat geld uiteindelijk komt? Probeer nou eens te denken als iemand die ten koste van jou zijn of haar zakken wil vullen...

Extreem geval: als het inbrekersgilde geld over heeft voor de door de energiebedrijven verzamelde gegevens (waarop te zien is wanneer iemand thuis is, werkt of op vakantie is), is er altijd wel een idioot met toegang tot deze gegevens die deze wil verkopen. Wellicht aan iemand die zich voordoet als jou (de klant dus), een wetenschapper (zie het Cambridge Analytica schandaal), of als marketeer van energiebesparende spulleboel. Maar het kan ook echt om een wetenschapper of marketeer gaan, die -al dan niet bewust- onzorgvuldig met jouw gegevens omspringt (bijv. door ze op een onvoldoende beveiligde cloudserver te zetten - of ze te verkopen).

Ook verwacht ik dat, vroeger of later, "slimme" meters van bepaalde merken en types "hackbaar" zullen blijken te zijn (door fysieke toegang, of op afstand via GPRS) en dat personen met foute bedoelingen daar misbruik van zullen maken, t/m vervangen van firmware aan toe. Fijn ook als je een tijdje in een huis woont met zo'n ding en deze blijkt te zijn gemanipuleerd door de vorige eigenaar (waarschijnlijk om deze minder aan te laten geven). Los van de aanslag voor achterstallige kosten: bewijs jij maar eens dat niet jij dat ding gehacked hebt...

Door Anoniem: Wacht op de overheidsreflex: weigeraars beboeten
Die boete is al aangekondigd: het nachtstroomtarief vervalt in 2020 [1] voor huishoudens zonder "slimme" meter. Zodra dat gebeurt ga ik (en de rest van die 11% waarschijnlijk) de wasmachine, droger en vaatwasser laten draaien wanneer mij dat uitkomt, maar gezien deze "straf" ga ik dat dan nooit meer tussen 00:00 en 05:00 doen...

Uit [1] = https://www.liander.nl/consument/meters/enkel-dubbeltarief:
[...] Dubbeltarief kan straks alleen nog met een slimme meter. [...]
03-07-2018, 19:18 door karma4
Door Anoniem:De persoon die je dat heeft wijs gemaakt heeft je dan verkeerd voorgelicht of je hebt te weinig interesse om je rechten te onderscheiden van de mogelijkheden. Als je een (ver)ouderde of defecte meter hebt hoef je zeker geen slimme meter te accepteren. Of je een nieuwe meter zal moeten accepteren is een andere kwestie, maar dat heeft niets met je recht te maken om van een slimme meter af te zien.
Ferrarismeters gaan niet meer, wat is het alternatief? https://www.agentschaptelecom.nl/documenten/publicaties/2017/augustus/1/afgekeurde-electriciteitsmeters

Die mensen met foute ideeen hebben genoeg andere opties om jouw het leven zuurt te maken. Wil je echt alle opties weten? Je zou er gek van worden en geen leven meer hebben.
03-07-2018, 19:51 door Anoniem
Hoe komt het toch dat de overheid zoveel interesse heeft in dit onderwerp?
En negatief? Waarom is de behoefte aan privacy nou negatief?
03-07-2018, 21:56 door Anoniem
Door SPer: Sommige aparaten laten de spanning en stroom uit fase lopen waardoor de ouderwetse energiemeter er geen wijs meer uit kan worden en een onjuist verbruik aangeeft. Misschien doen moderne meters dat beter, dus nog een argument om geen moderne meter te nemen ;-)
De ouderwetse energiemeter kan/kon daar prima mee overweg en registreren correct het werkelijke verbruik (uiteraard met een kleine foutmarge voor de fijnslijpers onder ons). Waarschijnlijk zelfs beter dan de moderne electronische meters.
04-07-2018, 07:16 door Anoniem
Door Nietsnut: Grootste ergenis is als je zonnepanelen hebt en je lekker veel terug levert als je een oude meter hebt telt deze gewoon terug het is ook niet na te gaan hoeveel je terug levert.
Een slimme meter kan dat wel nu krijg je nog 1 op 1 terug maar 2020 gaat dat veranderen en wie lacht er dan inderdaad al die mensen die de slimme meter geweigerd hebben en zonnepanelen bezitten.

Meer info : https://www.duurzaamnieuws.nl/slimme-meters-met-zonnepanelen-niet-altijd-de-slimste-stap/


Tegen die tijd komt er gewoon een wet die slimme meters verplicht stelt voor huizen met zonnepanelen en dergelijke.
04-07-2018, 10:48 door Anoniem
Door linux4:
Door Anoniem: Een "slimme" meter (beter: een op afstand uitleesbare meter) is een goed hulpmiddel om "smart grids" (beter: lokale energie distributie) te krijgen.

Belang voor de netbeheerder dus. Ik de toekomst word je gedwongen grootverbruikers te laten werken op een tijdstip dat het de netbeheerder uitkomt, wasmachine wordt dan bestuurd door de slimme meter.

Nee, in de toekomst kun je KIEZEN dat je wasmachine/droger aangaat als het tarief binnen bepaalde door JOU ingestelde grenzen ligt.
04-07-2018, 14:50 door Anoniem
Kun je als reden voor weigering van de slimme meter ook aanvinken "wil ik niet, want die kan ik niet terugdraaien", of "nee, want dan kunnen ze mijn wietplantage op zolder te makkelijk traceren" ? Easy men opgeeft als reden hoeft natuurlijk niet de echte reden te zijn. Belachelijk dat men KÀN weigeren, een systeem kan alleen werken als het consequent is ingevoerd. Gewoon na weigering €100 per jaar meer netwerk beheer kosten berekenen, voor jaarlijks bezoek van de meteropnemer en controle installatie. Je mag bij de supermarkt toch ook niet je kar volgooien en bij de kassa zeggen dat je je boodschappen niet geteld wilt hebben, maar dat je ze wel een tientje voor de volle kar wilt geven?
04-07-2018, 15:06 door Anoniem
Door Nietsnut: Grootste ergenis is als je zonnepanelen hebt en je lekker veel terug levert als je een oude meter hebt telt deze gewoon terug het is ook niet na te gaan hoeveel je terug levert.
Een slimme meter kan dat wel nu krijg je nog 1 op 1 terug maar 2020 gaat dat veranderen en wie lacht er dan inderdaad al die mensen die de slimme meter geweigerd hebben en zonnepanelen bezitten.

Meer info : https://www.duurzaamnieuws.nl/slimme-meters-met-zonnepanelen-niet-altijd-de-slimste-stap/

De mensen die de slimme meter geweigerd hebben gaan ook niet lachen. Gezien het feit dat iedereen eerlijk behandeld moet worden gaat de wet zodanig aangepast worden dat de oude meters vervangen worden door een digitale meter (voor de personen die geen slimme meter willen).
04-07-2018, 15:09 door Anoniem
Door Anoniem:
Door root: Eerlijk gezegd zie ik het nut niet van deze massale vervanging. Wat zijn de kosten en wat zijn de baten?
Als eerste het feit dat afname en teruglevering apart geregistreerd kunnen worden en dus ook (vanaf 2020) apart verrekend kunnen worden.

Als de salderingsregel verdwijnt zal iedereen met zonnepanelen gewoon verplicht worden om een digitale meter te laten plaatsen. Ofwel een slimme of wel een conventionele digitale meter. Je gaat echt dan echt niet meer wegkomen met een draaischijfmeter.
Overigens al al diverse malen aangetoond dat je dief bent van eigen portemonnee door de draaischijfmeter te behouden. Deze draait wel terug maar in de meeste gevallen draait deze veel te weinig terug.
04-07-2018, 16:45 door Bitwiper - Bijgewerkt: 04-07-2018, 16:46
Door Anoniem:
Door SPer: Sommige aparaten laten de spanning en stroom uit fase lopen waardoor de ouderwetse energiemeter er geen wijs meer uit kan worden en een onjuist verbruik aangeeft. Misschien doen moderne meters dat beter, dus nog een argument om geen moderne meter te nemen ;-)
De ouderwetse energiemeter kan/kon daar prima mee overweg en registreren correct het werkelijke verbruik (uiteraard met een kleine foutmarge voor de fijnslijpers onder ons).
Bij "zuiver Ohmse" belastingen zoals een gloeilamp, is er geen sprake van blindstroom (Engels: power factor).

Belastingen kunnen "niet zuiver Ohms" zijn, zoals een TL-buis met uitsluitend een voorschakelapparaat (in serie met die TL-buis):

.-----{~~~voorschakelapparaat~~~}---- fase 230 Volt (zwarte schakeldraad of bruine draad)
|
`-------[====TL-buis====]------------- nul (blauwe draad)

Zo'n voorschakelapparaat is een spoel van koperdraad in en om een metalen kern, bedoeld om de stroom door de TL-buis te beperken, zodanig dat er ca. 80 Volt over de TL-buis zelf staat en de rest van de 230 Volt (dus ca. 150 Volt) over die spoel. In plaats van een spoel zou je in theorie [*] ook een weerstand kunnen gebruiken, maar dan zou die weerstand bijna 2x zoveel vermogen gebruiken (en dissiperen) als de TL-buis. Een spoel dwingt de spanning en stroom uit fase, waardoor er veel minder vermogen in de spoel wordt gedissipeerd dan in een weerstand zou gebeuren. In de praktijk is dit bijna verwaarloosbaar, waardoor een TL-armatuur met een TL-buis van 80 Watt bijv. 82 Watt vermogen opneemt uit het elektriciteitsnet, en dat is dan ook precies waar je met een klassieke elektriciteitsmeter (met draaiende schijf) voor betaalt.

Of dat terecht is, is discutabel. Want bij een gloeilamp van 82 Watt zou in de leidingen van de centrale naar jouw 82 Watt gloeilamp, bij een netspanning van 230 Volt, een stroom van P/V = 82/230 = ca. 0,36 Ampere lopen. In de prijs die jij betaalt zijn de verliezen van het elektriciteitsnet tussen de centrale en jouw huis inbegrepen. Het probleem is dat die leidingen weerstand hebben, waardoor er -afhankelijk van de stroom die er doorheen loopt- vermogen wordt gedissipeerd. Oftewel, als jij een lamp aan doet, wordt de buitenlucht extra verwarmd (een klein beetje). Maar zoals gezegd, dat is bij de prijs inbegrepen.

Het probleem ontstaat bij "niet Ohmse" belastingen. Bijvoorbeeld bij het genoemde TL-armatuur, zou er best een stroom van bijv. 0,72 Ampere kunnen lopen - alleen uit fase met de spanning. Het gedissipeerde vermogen in de leidingen van de centrale naar jouw huis is echter uitsluitend afhankelijk van de weerstand van die leidingen en de stroom die er door loopt. Dus als jij het TL-armatuur van 82 Watt uit bovenstaand plaatje aanzet, in plaats van een gloeilamp van 82 Watt, moet de centrale meer energie leveren (zolang jouw TL-buis brandt) omdat de leidingen naar jouw huis de buitenlucht twee maal zo hard verwarmen!

De extra stroom die er loopt, die niet bijdraagt aan het gedissipeerde vermogen in jouw TL-armatuur of andere effectief "spoelse" of "capacitieve" belasting, noemen we blindstroom. Nogmaals, met een klassieke energieverbruiksmeter (die de tijd maal de effectieve spanning maal stroom meet), wordt blindstroom niet geregistreerd en betaal je er dus niet direct voor (uiteindelijk wil het energiebedrijf geld zien, dus elke klant betaalt er een beetje aan mee als jouw apparatuur veel blindstroom veroorzaakt).

Het energiebedrijf houdt niet van blindstroom, want zij moet er dikkere draden en zwaardere trafo's voor gebruiken. En tenzij die leidingen onder een wegdek met ijzel liggen, leidt blindstroom tot pure energieverspilling. Om die reden horen TL-armaturen tevens van een condensator te zijn voorzien, met een dusdanige capaciteit dat deze de faseverschuiving, veroorzaakt door (het spoelse) voorschakelapparaat, opheft. Waarmee het zich weer ongeveer Ohms gedraagt.

Overigens heeft blindstroom niet persé wat te maken met schakelende voedingen.

[*] Het voorschakelapparaat speelt ook een rol bij het starten van de TL-buis, vervangen door een weerstand kan daarom ook niet.

Door Anoniem: Waarschijnlijk zelfs beter dan de moderne electronische meters.
Of elektronische meters je laten betalen voor blindstroom, weet ik niet. Er hoort echter weinig blindstroom te lopen, want dat is slecht voor het milieu en iemands portemonnee.
04-07-2018, 20:09 door Anoniem
Buiten andere belangrijke punten hierboven genoemd (privacy,overheidscontrole) hebben energiebedrijven een leveringsverplichting (iemand noemde al smart-grid). Zij moeten dus zorgen voor voldoende stroom op elk moment. Mede via de inzichten uit slimme meters willen ze 'net' aan die leveringsverplichting voldoen. Als je goed inzicht krijgt wat iedereen op elk moment van de dag doet qua energieverbruik.. Dat bespaart de energiebedrijven een hele hoop geld en daar ziet u als gebruiker niets van. En het helpt de zittende macht om die macht te behouden en uit te breiden (SyRi)

Bedenk dit: is het niet bijzonder dat *commerciële* energiebedrijven u graag MINDER energie willen verkopen en daar gratis een moderne 'slimme' meter voor verstrekt? =)
05-07-2018, 09:16 door Anoniem
De Meetinstallatie en dus ook de slimme meter is van de netbeheerder en die is niet commercieel, en heeft geen baat bij meer dan wel minder energieverbruik door de klant. Met de huidige veranderingen in energieverbruik ( steeds meer en verschuiving van elektra naar gas) is effectief netbeheer een "must". Door het net te digitaliseren kan dit op een effectieve en onder lage kosten. Men kan ook de oude technologie blijven gebruiken maar dan zal men de netcapaciteit moeten vergroten wat een enorme kostenpost met zich mee brengt.
De slimme meter geeft een legio mogelijkheden; variabele tarieven, meerdere leveranciers op 1 adres, goede afstemming van een toekomstig energiemanagement systeem in huis die eigen opwek, eigen opslag en gebruik vanuit het net goed afstemt.
Dus je conspiracy theorie over de grote commerciële bedrijven klinkt leuk slaat de plank nogal mis.
05-07-2018, 12:15 door Anoniem
"steeds meer en verschuiving van elektra naar gas" Ik neem aan dat u het omgekeerde bedoelt.

De klimaathysterie viert hoogtij met warmtepompen en electrische autos en als enige land -met de beste gas-insfrastructuur- het verbannen van het relatief schone aardgas itt kolen/olie. Het netwerk (hoogspanningsstations/masten) zijn niet bestand tegen die enorme toename van het stroomverbruik.

Imho wat gestimlueerd zou moeten worden is isolatie en het zuinig omgaan met energie en minder energieslurpende apparaten (commercieel interessant en innovatief - plak er gelijk goede recycling aan vast als het vervangen moet worden).

Wat windmolens of zonnepanelen is ook goed,maar een heel land afhankelijk maken van alleen wind/zon is dom (we zagen onlangs het voorbeeld dat de zon tegenviel en de wind het af liet weten dat er in paniek -lol- groengrijze stroom ingekocht moest worden).

Niet zelf denken maar de overheid vertelt u wat goed voor u is. Variabele tarieven is om de burgers te sturen/dwingen,niet in het voordeel van de gebruiker (of u moet van hoge tarieven houden) maar het gedrag wat gewenst is. Zat informatie beschikbaar en Amerika is voorloper in deze.

Ben geen conspiracy denker maar ook niet naief.
06-07-2018, 12:45 door Anoniem
Wat vooral opvalt aan de reacties hier, is de onwetendheid wat de slimme meter nu precies wel en niet doet. Men gooit met argumenten die onjuist zijn of zelfs tot absolute nonsens kunnen worden betiteld.

Salderen is bijvoorbeeld vastgelegd in de Elektriciteitswet (art. 31C). Ongeacht welke meter je hebt wordt je netverbruik volledig gesaldeerd. Als je nog teruglevering overhoudt, dan krijg je een "redelijke" vergoeding. Hierbij maakt het niet uit welke meter je hebt (slim, analoog, conventioneel).

Na 2020 zal er waarschijnlijk een vaste teruglever vergoeding worden vastgesteld + een subsidie. Ergo, de analoge draaischijf ontduikt hiermee die Elektriciteitswet en zal verplicht vervangen gaan worden voor digitale meter (hoeft geen slimme meter te zijn)

Je maakt altijd zelfs nog uit of je een "stukje privacy" opgeeft. Je kunt kiezen voor een conventionele digitale meter of een slimme digitale meter. De conventionele heeft geen uitleesmodule (voor de anti-slimmemeter-mensen) en de slimme meter heeft dit wel (voor de gebruikersgemakkers).

Het administratief uitzetten van de slimme meter betekent niet dat er geen contact is. De meter is een "computer" en moet ook firmware-updates ontvangen (net als jouw telefoon). Dat de uitleesfunctie uitstaat is WEL zichtbaar op de meter (zie handleiding display) en je kunt ook zien wanneer de meter voor het laatst uitgelezen is

De gegevens die je via de datapoort zelf uit de meter kunt halen kunnen zo divers zijn als jezelf wilt. Hoe geavanceerder jouw hardware die je aansluit, hoe meer je ziet.

Digitalisering van het netwerk is noodzakelijk om ook in de toekomst een stabiel elektriciteitsnetwerk te kunnen garanderen. Iedereen neemt het voor lief dat je elke dag je stofzuiger kan gebruiken. Hoe wordt dit als je een eigen netwerkje hebt? Wie gaat dit onderhouden? Wat gebeurt er bij storingen? Ik vermoed dat mensen het belang van een stabiel centraal netwerk onderschatten.

Als laatste, ik heb het onderzoek van TU Twente gelezen (wie nog meer?). De labtest betrof een stresstest om de meter te laten falen. Een goeie test, want zodoende voorkom je ook uitzonderlijke situatie, waarin mensen benadeelt kunnen worden. Hierbij werden zowel, analoge, digitale als slimme digitale meters getest. Onder alle categorieën werden hiaten ontdekt. Inderdaad ivm de vervorming van de cosinus. Dit bleekt in een spoelelement te zitten die vervolgens verwijderd is door de fabrikanten en vervangen door een nieuw spoelelement. Het onderzoek stamt uit 2014!! en is pas opgepikt door consumentenprogramma's in 2017. In de tussentijd was dit spoelelement allang vervangen in de meters die vanaf 2015 geplaatst zijn/worden.
07-07-2018, 19:40 door Bitwiper - Bijgewerkt: 07-07-2018, 19:40
Door Anoniem: Digitalisering van het netwerk is noodzakelijk om ook in de toekomst een stabiel elektriciteitsnetwerk te kunnen garanderen.
Wat een gelul zonder argumenten, tot nu toe werkte dat prima zonder. En mocht er (om mij onbekende redenen) behoefte aan zijn: plaats verbruiksmeters die je vaak wilt uitlezen gewoon in wijktrafohuisjes, ik zie geen enkele reden (behalve commerciële, om huishoudens allerlei flutzooi zoals "Toon" meuk aan te smeren, en wietplantages te detecteren - dus ook alle onschuldige burgers te bespioneren) om per huishouden voortdurend te kunnen monitoren.

Door Anoniem: Het administratief uitzetten van de slimme meter betekent niet dat er geen contact is. De meter is een "computer" en moet ook firmware-updates ontvangen (net als jouw telefoon).
Los van het feit dat het hier niet om een multi-functioneel ding als een smartphone gaat, en elke update een ongewenste funtionaliteitsverandering (inclusief een nieuwe backdoor) tot gevolg kan hebben bij deze "briljante" IoT devices, heeft mijn "stomme" meter nog nooit een (al dan niet security-) update nodig gehad - en werkt al tientallen jaren probleemloos. Vandaag of morgen stoppen ISP's met GPRS - raad eens wie de harware updates naar LTE o.i.d. gaan betalen? En wie denk je dat al die huidige "slimme" meters en de montagekosten hebben betaald? Knappe lobby was dat, jij bent zeker ook van die club?
09-07-2018, 19:51 door Anoniem
Door Ron625: Er is nog een punt, wanneer je veel radio wilt ontvangen met een eigen antenne, dan kan een slimme meter een probleem zijn, omdat sommige typen storing op de kortegolf geven.
oh ja? welke slimme meter dan en waar op de korte golf?
12-06-2019, 18:57 door Anoniem
Ze kunnen der geld beter in een goed gasnet steken . Waterstof moet daar door heen . En die zonnen Cellen die ik heb .maak ik mijn eigen waterstof wel . Dus wat terug leveren .is gewoon baantjes op lossen . Maar wel mensen je land in laten . Daar bij die energie transactie is een lachertje en kost veelste veel
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.