image

Symantec lanceert tool die routers op VPNFilter-malware checkt

dinsdag 3 juli 2018, 10:59 door Redactie, 1 reacties

Anti-virusbedrijf Symantec heeft een gratis online tool gelanceerd die routers op de VPNFilter-malware checkt. In mei werd bekend dat VPNFilter wereldwijd 500.000 routers en NASsen heeft geïnfecteerd. Eenmaal actief kan de malware verschillende dingen doen, zoals het stelen van inloggegevens en het onbruikbaar maken van apparaten door de firmware te overschrijven.

Daarnaast kan de malware, zodra een router eenmaal is geïnfecteerd, ook computers in het achterliggende netwerk aanvallen. VPNFilter is in staat om apparaten van Linksys, MikroTik, Netgear, QNAP, Asus, D-Link, Ubiquiti, Upvel, Huawei en ZTE te infecteren. Hoe de malware dit precies doet is nog altijd niet bekend, maar er wordt aangenomen dat er van bekende kwetsbaarheden of standaardwachtwoorden gebruik wordt gemaakt.

De "VPNFilter Check" van Symantec controleert of de router geïnfecteerd is. De check is echter niet volledig, aangezien alleen op de aanwezigheid van de "ssler-plug-in" wordt gecontroleerd. Via deze plug-in kan de malware gegevens onderscheppen en systemen in de rest van het netwerk aanvallen. In het geval deze plug-in niet op de router wordt gedetecteerd wil dat niet zeggen dat die niet door andere onderdelen van de VPNFilter-malware is besmet.

Gebruikers die zich zorgen maken dat hun router is gecompromitteerd krijgen het advies om de fabrieksinstellingen terug te zetten, de router uit te schakelen en te herstarten, het standaard beheerderswachtwoord te wijzigen en de laatste firmware-updates te installeren.

Reacties (1)
04-07-2018, 08:43 door Anoniem
Ik gebruik DDWRT op een Netgear en heb altijd de laatste versies.
Na de test geeft deze aan dat ik mogelijk geinfecteerd ben...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.