/dev/null - Overig

unix/linux distros. door de bomen het bos niet meer zien.

26-06-2018, 22:42 door Anoniem, 137 reacties
1 linux

als linux beginner vraag ik me af waarom er eigenlijk zo veel distros zijn. ergens is het wel goed dat er zoveel vrijheid is. maar ook wel een minpunt omdat het erg moeilijk kan zijn om te kiezen. bovendien zijn de verschillen vaak echt maar minimaal. zoals bij ubuntu/lubuntu/kubuntu/xubuntu/linux mint. vaak gaat het alleen maar om meer opties qua aanpasbaarheid. of een andere default desktop environment. (correct me if im wrong)

lubuntu snap ik nog enigszins vanwege de optimalisatie voor oudere hardware. maar ik zie geen toegevoegde waarde in kubuntu of xubuntu. ik zou zeggen pak dan ubuntu of mint met de desktop environment die je wil hebben. want daarin ben je ook nog vrij. of zijn er daadwerkelijk andere verschillen die ik over het hoofd zie?


2 BSD

als ik kijk naar bepaalde unix distros is het weer hetzelfde verhaal. zo heb je freeBSD, netBSD, openBSD en dragonfly BSD (wat is nou het verschil tussen al deze BSD distros?) en wat is het voordeel van BSD überhaupt eigenlijk? ik wil het best eens proberen maar ik weet al niet eens waar te beginnen. welke distro raden jullie mij aan om kennis te maken met BSD?


3 overig

dan hebben we ook nog de volgende distros. die redelijk populair zijn maar waarvan het voor mij vaak niet helemaal duidelijk is waarom je het zou willen gebruiken en in welke situatie. ik zal een poging wagen. verbeter of vul aan waar nodig.

debian: gericht op stabiliteit en kan ook gebruikt worden als server maar ook prima voor dagelijks gebruik.
centos: gericht op stabiliteit en wordt vaak gebruikt als server om bijvoorbeeld websites te hosten
fedora: altijd de nieuwste updates en innovaties (?)
gentoo: ?
opensuse: ?
arch linux: compleet aanpasbaar en weinig resources nodig. al moet je hiervoor wel een die hard linux guru zijn.
manjaro: de verbeterde/nieuwere versie van arch met zijn eigen unieke features
Reacties (137)
27-06-2018, 16:48 door [Account Verwijderd]
Je merkt het verschil tussen alle bomen niet als je er niet in klimt.
Oplossing? uitproberen.
Zo ben ik uiteindelijk uitgekomen op Linux en Xubuntu.
Niet op één schijf met de bootloader Grub naast Windows, maar op verschillende 250 GB HDD's die ik kan uitwisselen d.m.v. een hot-swap bay geplaatst in een reserve 5,25" device tray aan de voorzijde van een Desktop PC.

P.s.

Moet ieder voor zich maar uitmaken, ik vind een HDD hot swap bay ideaal en gebruik daarom nog steeds Xubuntu en Linux en Windows afwisselend van elkaar op ieder zijn eiden HDD.
27-06-2018, 17:05 door MathFox
Welke Linux (of BSD) distributie je kiest is een kwestie van smaak, het doel van de machine en van ondersteuning door softwareleveranciers.

Ben je bereid te betalen voor ondersteuning, dan kun je aan Red Hat of Suse denken. Vind je het niet erg dat een commercieel bedrijf de distributies samenstelt, maar wil je niet betalen, dan kun je bij Fedora, Opensuse of Ubuntu terecht. Debian is de oudste en grootste van de door vrijwilligers beheerde distro's.

Wat Aha zegt: probeer de verschillende distributies eens uit. Maak een virtuele machine aan en kijk hoe de desktop er uit ziet, speel wat met de package manager, enz. Ik heb op mijn machines verschillende distributies geprobeerd; Debian "testing" is al een paar jaar mijn vaste desktop, terwijl ik "stable" draai op de servers. Mint en Ubuntu zien er misschien wat mooier uit, maar ik vind de beschikbaarheid van programma's in de standaard repository belangrijker. En mijn privacy.
27-06-2018, 17:43 door -karma4
Door Anoniem: 1 als ik kijk naar bepaalde unix distros is het weer hetzelfde verhaal. zo heb je freeBSD, netBSD, openBSD en dragonfly BSD

Je vergeet de meest gebruikersvriendelijke: TrueOS - https://www.trueos.org/
27-06-2018, 17:56 door Anoniem
Moet ieder voor zich maar uitmaken, ik vind een HDD hot swap bay ideaal en gebruik daarom nog steeds Xubuntu en Linux en Windows afwisselend van elkaar op ieder zijn eiden HDD.
Ik gebruik ook een hot-swap bay om verschillende distros of OS uit te proberen.
Bij Conrad heb ik een 5,25" kastje gekocht in de computer geplaatst waar mee ik tussen vier verschillende Harddisk kan schakelen, hoef ik geen HD steeds om te wissen die ik gebruik.
27-06-2018, 17:57 door Anoniem
Op de site Distrowatch.com treft je een "Page Hit Ranking" aan: de Top 100 van de meest toegepaste GNU/Linux en BSD varianten. Houd het simpel: kies één van de bovenste drie á vier op de lijst, en begin daar mee. Later zie je verder.

Leer de Terminal commandline daadwerkelijk te beheersen. Te beginnen met Bash. Daarmee leer een praktische manier van denken aan met een consistente filosofie voor probleemoplossing. Kijk daarna eens verder, naar Python en C/C++.

"The Linux Command Line" 2008-2017 by William E. Shotts, Jr. (PDF)
http://www.linuxcommand.org/

Daarna verder weinig uit welke Linux distro je kiest, omdat je dan middels de UNIX commandline en je ervaring met C/C++ beschikt over een "Zwitsers zakmes" waarmee je vrijwel elk probleem in de ICT kunt aanpakken.
27-06-2018, 18:36 door Anoniem
beschouw het maar net als een nieuwe smartphone kopen. ook heel veel keus en heel veel overlap.
27-06-2018, 19:56 door [Account Verwijderd]
Kies een distro met een actieve community die je graag wil helpen. Zowel met Mint als Manjaro heb ik daar goede ervaringen mee. Het zijn goede beginners distro's naar mijn mening en op de betreffende fora helpt men je graag en snel.
Ik heb een aantal jaren met Mint 13 en 17 gewerkt naar volle tevredenheid, met desktops Xfce, Mate en Cinnamon. Helaas had ik met Mint 18 regelamtig stabiliteit problemen, haperende Wifi en vastlopende Chromium en Firefox browsers.
Na het overstappen op Manjaro Gnome ben ik van die problemen af met dezelfde laptop, een 2e desktop met mindere hardware draait nog steeds Mint 17.3 Maté tot april 2019 (update support stopt dan)
Gnome is even wennen qua werking als desktop maar eenmaal aan de slag bevalt het prima.

P.S. Manjaro is een rolling release dus heeft niet echt een versienummer zoals b.v. Mint. Tot nu toe nog nooit met bugs te maken gehad, ook niet met updates.

Dit is gewoon mijn ervaring de afgelopen 5 jaar, er zijn vast en zeker meer mooie en goede distro's.
27-06-2018, 22:53 door Anoniem
advies, neem niet de distro-du-jour wat nu hip is als beginner. neem iets mainstreams als debian, ubuntu, suse, fedora waarbij je veel over kunt googlen. wil je rhel maar niet de kosten, denk aan dan aan centos (is equivalent) en red hat heeft heel veel documentatie online die up to date is. in bepaalde kringen (academia bijv) is rhel (of fedora) een defacto standaard min of meer.
27-06-2018, 23:40 door Anoniem
Ik draai Debian op servers en Xubuntu op mijn laptop / desktops, omdat de Ubuntu kernel sneller fixes heeft voor wifi/gpu. Ik kies voor Xubuntu omdat het niet zoveel diskspace gebruikt. Als desktop env installeer ik altijd i3-wm (dus kan vooruit met iedere Ubuntu variant).

TinyCoreLinux is ook een grappig concept. Zeer beperkt in storage gebruik (ideaal voor PXE). Dit is mijn favoriete "LEGO".

Bij klanten zie ik veel RedHat en CentOS (zowel server als clients).
28-06-2018, 00:00 door Anoniem
Okay, even een hele snelle crash course.

De *BSDs stammen af van (uiteindelijk) de Berkeley Software Distribution, wat een verzameling gereedschap was geknutseld op de universiteit van Berkeley voor (het originele) AT&T Unix. Dat groeide uit tot een compleet OS, BSD. Fast forward over een hele hoop gebeuren en drama inclusief een zeer infame rechtszaak, en je hebt vier "grote" BSDs. (Ik laat BSD/OS er even uit want commercieel en dan moet ik die rechtszaak gaan uitleggen.)

NetBSD, de oudse, FreeBSD, OpenBSD dat begon als een fork van NetBSD (meer drama), en DragonFly BSD dat begon als fork van FreeBSD over (alweer drama en) verschillen van technisch inzicht. FreeBSD is eigenlijk de grootste en het is lange tijd mijn favoriet geweest.

Linux heeft die afstamming van AT&T Unix niet: Het is een complete herimplementatie die regelmatig die familiehistorie niet snapt en dus wel eens rare dingen doet. Dat betekent onder andere dat het makkelijker is om onder een *BSD je software te schrijven en dan te "porten" naar linux dan andersom. GNU heeft ook wel eens de neiging om het wiel opnieuw uit te vinden. Dus als je een generiek "Unix"-introductieboek pakt dan kom je een heel eind op bijna alle Unix-derivaten, maar precies bij linux wil het wel eens afwijken van de rest. Goed om in het achterhoofd te houden.

Ook een groot verschil is dat "linux" geen coherent systeem is. Het is alleen de kernel, ook al gebruikt iedereen de GNU tools. Die waren eigenlijk bedoeld voor de GNU HURD, maar, eh, daar gingen een paar dingen een beetje niet zo als gepland. Hier zijn de *BSDs echt anders: Die komen als compleet OS dat je installeert en daarna voeg je extra software toe als "packages". linux komt als distributie en alles is los zand, tot de kernel aan toe. Dus om kernel+tools een beetje makkelijk op je systeem te krijgen als je niet al een werkend linux systeem had, ontstonden "distributies". De eerste was slackware. Die is heel simplistisch en je moet dus heel veel zelf doen.

Verder heb je een paar grote distributies met uitgebreide installers en package management en GUIs daaromheen en noem maar op. Die tools zijn ook open source dus iedereen die zin heeft die kan z'n eigen distributie inelkaar flansen, noem het een "respin"; vrijwel dezelfde code, een paar andere standaardwaarden en een ander standaardlijstje van te installeren software, logotje erop, voila een distributie.

Met andere woorden, je kan de meeste distributies negeren. Kijk naar het al eerder genoemde distrowatch en kies een grote. Installeer, probeer, en pak dan een andere. Bijvoorbeeld ubuntu (afgeleid van debian) en centos (red hat zonder commercieele support). Merk op dat ze hele verschillende package management hebben. Het is wel goed er een paar gezien te hebben. Idem dito met minstens een *BSD, twee is beter. Ook daar zijn wel respins te vinden, maar de vier grote ken je nu. En je kan zelfs naar iets kijken als minix, gewoon om dat ook eens geprobeerd te hebben. Verwacht daar geen GUI, dus een beetje wegwijs zijn op de CLI is wel nuttig.

Een van de hele sterke punten van *BSD, naast de code, is de documentatie. Kijk naar de manpages maar zeker ook het gebruikershandboek van FreeBSD. Niet alles is even goed of even bij de tijd, maar het is centraal te vinden en redelijk goed georganiseerd. Er is zelfs een artikel waaring FreeBSD wordt vergeleken met linux. Bij "linux" is de documentatie snel gefragmenteerd, hoewel er een paar distributies zijn die ook forums en een wiki bieden specifiek voor hun eigen gebruikers.

En dan is er de licentie. In plaats van "copyright" heet de GPL "copyleft" en de BSD licentie soms wel "copymiddle". Ook daar zitten wat filosofieverschillen die je wel moet kennen, dus lees minstens de GPLv2 en de BSD "2 clause" licenties. Dat is bijelkaar een pagina of twee, dus wel te doen.

Oh, en nog een artikel: http://www.over-yonder.net/~fullermd/rants/bsd4linux/01
28-06-2018, 00:03 door Anoniem
Door The FOSS:
Door Anoniem: 1 als ik kijk naar bepaalde unix distros is het weer hetzelfde verhaal. zo heb je freeBSD, netBSD, openBSD en dragonfly BSD

Je vergeet de meest gebruikersvriendelijke: TrueOS - https://www.trueos.org/

Vind je? Ik denk dat dit een kwestie van smaak is. Ik heb het even gedraaid, maar ging toch weer terug naar Linux. Maar waarom zou je TrueOS adviseren boven de bekend(st)e Linux distro's?
28-06-2018, 09:52 door -karma4 - Bijgewerkt: 28-06-2018, 09:59
Door Anoniem:
Door The FOSS:
Door Anoniem: 1 als ik kijk naar bepaalde unix distros is het weer hetzelfde verhaal. zo heb je freeBSD, netBSD, openBSD en dragonfly BSD

Je vergeet de meest gebruikersvriendelijke: TrueOS - https://www.trueos.org/

Vind je? Ik denk dat dit een kwestie van smaak is. Ik heb het even gedraaid, maar ging toch weer terug naar Linux. Maar waarom zou je TrueOS adviseren boven de bekend(st)e Linux distro's?

Ho, wacht even! Misverstandje: ik draai zelf Debian Stable en bedoelde helemaal niet TrueOS boven Linux te adviseren! Dat 'meest gebruikersvriendelijke' sloeg op de BSD-varianten onderling. Zelf heb ik ook allerlei BSD-varianten geprobeerd en kwam al snel ook weer bij Linux uit. Op de server kan ik me voorstellen dat bv. FreeBSD nog te overwegen is. Maar dat heb ik nog niet goed uitgezocht of uitgeprobeerd - https://unix.stackexchange.com/questions/14489/why-would-someone-choose-freebsd-over-linux.
28-06-2018, 11:18 door Anoniem
Door Anoniem: als linux beginner vraag ik me af waarom er eigenlijk zo veel distros zijn. ergens is het wel goed dat er zoveel vrijheid is. maar ook wel een minpunt omdat het erg moeilijk kan zijn om te kiezen.
Al die distro's zijn er simpelweg omdat mensen ze maken. Er is geen gecentraliseerde Linux-autoriteit die bepaalt welke distro's er wel en niet worden gemaakt, het zijn allemaal aparte clubjes mensen (van heel klein tot heel groot) en bedrijven die hun eigen redenen hebben om juist die distributie te willen maken. Dit is een onvermijdelijk gevolg van die vrijheid. En dat het het lastig maakt een keuze te maken als beginner is een waarheid als een koe maar helaas al even onvermijdelijk gevolg daarvan.
bovendien zijn de verschillen vaak echt maar minimaal. zoals bij ubuntu/lubuntu/kubuntu/xubuntu/linux mint. vaak gaat het alleen maar om meer opties qua aanpasbaarheid. of een andere default desktop environment. (correct me if im wrong)
Dat de *buntu-familie van distro's een aparte distributie rond een specifieke desktopomgeving bouwen heeft mij ook altijd gestoord. Als je naar Debian kijkt, waar Ubuntu een afgeleide van is, dan zie je dat die gewoon de keuze geven, en niet het beeld wekken dat je voor een ander uiterlijk meteen een andere distro nodig hebt. De oorzaak van de *buntu-differentiatie is vermoedelijk dat Canonical heeft gekozen om niet een zo groot mogelijke distro te maken met lange tijden tussen major releases, maar in plaats daarvan voor een kleinere basis te kiezen die elk half jaar een major release kent, met de mogelijkheid om software die niet tot die basis hoort makkelijk toe te kunnen voegen. Mensen die Ubuntu wel mooi vonden maar liever een andere desktop gebruiken zijn afgeleiden gaan maken, denk ik.

Maar dat is niet het enige waar distro's zich in onderscheiden. De ene distro streeft ernaar het nieuwste van het nieuwste aan boord te hebben terwijl de andere zich juist op maximale stabiliteit richt, en weer een ander richt zich op maximale performance en laat daarom de gebruiker alle software zelf voor zijn specifieke hardware compileren. De ene distro richt zich op gebruikers die liever niet met al die techniek geconfronteerd worden en de andere richt zich juist op gebruikers die graag de technische diepte ingaan.

Al die keuzemogelijkheden leveren, ondanks de keuzestress die ze met zich meebrengen, ook de mogelijkheid op om je als gebruiker te ontwikkelen en gaandeweg te ontdekken wat voor jou eigenlijk het beste werkt. In vergelijking daarmee hebben de commerciële besturingssystemen een one size fits all-benadering die het weliswaar doet maar die ook de mogelijkheid blokkeert om te ontdekken wat voor jou werkt en je daarin te ontwikkelen. Ik heb, juist door al die keuzemogelijkheden, kunnen ontdekken dat ik een voorkeur heb voor een OS dat stabiliteit benadrukt boven een OS dat the latest and greatest wil bieden. Ik heb kunnen ontdekken dat het voor mij beter werkt om een nieuw systeem te leren kennen door het vanuit een minimale basis steeds verder op te bouwen dan door een kant en klaar systeem dat alles al kan te moeten doorgronden, dan zie ik door de bomen het bos niet meer (en voor wie dat als indicatie ziet dat Linux te moeilijk is: dit heb ik bij Windows net zo goed, alleen heb ik daar niet de mogelijkheid om met een minimale basis te beginnen). En ik heb kunnen ontdekken dat de desktop-metafoor niets voor mij is en dat ik met een tiling window manager en terminalvensters als een vis in het water ben. Ik ben geen typische computergrebruiker daarmee, maar het punt is dat al die mogelijkheden me in staat stelden te ontdekken wat ik dan wel voor gebruiker ben en uiteindelijk veel prettiger met de computer te werken dan ik zonder die zelfkennis en mogelijkheden had gekund.

Daar zijn vele jaren overheen gegaan, ik gebruik Linux sinds ongeveer 1997 en sinds 2000 als mijn primaire OS. Omdat ieder mens anders is is het denk ik ondoenlijk om jou een specifieke distributie aan te raden, en je moet denk ik niet verwachten dat je in een keer de ideale keuze kan maken. Bedenk, voor zover je dat nu kan beoordelen, wat voor eigenschappen voor jou belangrijk zijn (van stabiliteit tot hoe gelikt de interface moet zijn) en zoek gericht naar informatie waaruit blijkt hoe distributies daarin verschillen. Maak dat niet te zwaar, kies gewoon een paar bekende distro's en doe wat indrukken op, en installeer dan gewoon wat en ga ermee werken. Er zijn trouwens vaak live-cd's beschikbaar die het mogelijk maken eerste indrukken op te doen zonder iets op schijf te installeren. Als je tijdens dat gebruik merkt dat sommige dingen je niet bevallen, ga er dan niet vanuit dat dat een in beton gegoten gegeven is maar houd in je achterhoofd dat er misschien ook heel andere benaderingen uitgewerkt zijn die met een andere desktop- of window-manager gewoon beschikbaar zijn. Als je af en toe de moeite doet gericht te gaan zoeken naar alternatieven dan is er soms verrassend veel te vinden. En dat is min of meer hoe ik met al die keuzemogelijkheden omga.
28-06-2018, 20:49 door Anoniem
Door Anoniem: advies, neem niet de distro-du-jour wat nu hip is als beginner. neem iets mainstreams als debian, ubuntu, suse, fedora waarbij je veel over kunt googlen. wil je rhel maar niet de kosten, denk aan dan aan centos (is equivalent) en red hat heeft heel veel documentatie online die up to date is. in bepaalde kringen (academia bijv) is rhel (of fedora) een defacto standaard min of meer.

Ik vind debian prima als stabiele basis maar debian zelf is niet echt een beginners distro. Net even het maar liefst 2,6 Gb grote live image van Debian 9.4 KDE getest via usb stick en kon zelfs geen wifi verbinding krijgen omdat de laptop wifi niet herkend werd, toch wel wat amateuristisch temeer ik meer dan 10 andere live distro's meteen live werkend had met alle hardware werkend. Mint, Ubuntu, Manjaro, Devuan, KaOS, KDE Neon, SolydXK enz.

De Topic Starter is een beginner, Mint, *Ubuntu, Manjaro lijkt me dan wel het meest geschikt.
28-06-2018, 20:50 door linuxpro
Denk dat je het om moet draaien. Wat wil je er mee en kies dan de beste distro. Andersom werkt volgens mij niet. Net zoals bij auto's is het ondoenlijk om van alle auto's alle verschillen en eigenschappen te weten voor je een keus maakt. Ook daar bepalen persoonlijke voorkeur, opties en gebruik de keuze.

Dus wat wil je met je linux doen, desktop, ontwikkeling, server ?
28-06-2018, 22:00 door Anoniem
Al die distro's zijn opgezet door luitjes die stiekmpjes door MS betaald worden. Daarmee is het graf gegraven van Linux.
28-06-2018, 23:36 door Krakatau - Bijgewerkt: 28-06-2018, 23:37
Door Anoniem: Ik vind debian prima als stabiele basis maar debian zelf is niet echt een beginners distro. Net even het maar liefst 2,6 Gb grote live image van Debian 9.4 KDE getest via usb stick en kon zelfs geen wifi verbinding krijgen omdat de laptop wifi niet herkend werd, toch wel wat amateuristisch temeer ik meer dan 10 andere live distro's meteen live werkend had met alle hardware werkend. Mint, Ubuntu, Manjaro, Devuan, KaOS, KDE Neon, SolydXK enz.

Hele nieuwe hardware? Debian stable loopt altijd wat achter en het zou dus zomaar kunnen dat de installer nog geen drivers heeft voor de nieuwste hardware.

Je kan ook Debian testing of zelfs unstable gaan draaien. Met de laatste heb je een rolling release die niet eens zo unstable is. Voor mij was het zo weinig mogelijk hoeven updaten een specifiek criterium omdat ik een software ontwikkelomgeving heb draaien die ik liefst niet wil moeten afsluiten. Met Linux hoef je al bijna niet te rebooten maar het kan altijd nog minder. Dus voor mij toch stable in plaats van testing of sid ('unstable', maar in tegenstelling tot wat de naam suggereert niet eens zo onstabiel en effectief een rolling release).
29-06-2018, 07:08 door Anoniem
BSD onder Linux scharen ....... Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Mijn advies, verdiep je in Unix! en ga daarna kijken welke variant het beste bij je past.
29-06-2018, 07:19 door Anoniem
Hele nieuwe hardware? Debian stable loopt altijd wat achter en het zou dus zomaar kunnen dat de installer nog geen drivers heeft voor de nieuwste hardware.

De laatste jaren met Stretch is dat niet meer een probleem.

Je kan ook Debian testing of zelfs unstable gaan draaien. Met de laatste heb je een rolling release die niet eens zo unstable is. Voor mij was het zo weinig mogelijk hoeven updaten een specifiek criterium omdat ik een software ontwikkelomgeving heb draaien die ik liefst niet wil moeten afsluiten. Met Linux hoef je al bijna niet te rebooten maar het kan altijd nog minder. Dus voor mij toch stable in plaats van testing of sid ('unstable', maar in tegenstelling tot wat de naam suggereert niet eens zo onstabiel en effectief een rolling release).

Debian Testing is qua driverkwaliteit de beste Linux van het moment. Maar het is niet verstandig in een live omgeving vanwege het ontbreken van de normale beveiliginsupdates. Het belooft wel wat voor de opvolger van Stretch.
29-06-2018, 08:58 door Anoniem
Door Krakatau:
Door Anoniem: Ik vind debian prima als stabiele basis maar debian zelf is niet echt een beginners distro. Net even het maar liefst 2,6 Gb grote live image van Debian 9.4 KDE getest via usb stick en kon zelfs geen wifi verbinding krijgen omdat de laptop wifi niet herkend werd, toch wel wat amateuristisch temeer ik meer dan 10 andere live distro's meteen live werkend had met alle hardware werkend. Mint, Ubuntu, Manjaro, Devuan, KaOS, KDE Neon, SolydXK enz.

Hele nieuwe hardware? Debian stable loopt altijd wat achter en het zou dus zomaar kunnen dat de installer nog geen drivers heeft voor de nieuwste hardware.

Je kan ook Debian testing of zelfs unstable gaan draaien. Met de laatste heb je een rolling release die niet eens zo unstable is. Voor mij was het zo weinig mogelijk hoeven updaten een specifiek criterium omdat ik een software ontwikkelomgeving heb draaien die ik liefst niet wil moeten afsluiten. Met Linux hoef je al bijna niet te rebooten maar het kan altijd nog minder. Dus voor mij toch stable in plaats van testing of sid ('unstable', maar in tegenstelling tot wat de naam suggereert niet eens zo onstabiel en effectief een rolling release).

Asus R704A van ca. 4 jaar oud. En alle genoemde distro's (Mint, Ubuntu, Manjaro, Devuan, KaOS, KDE Neon, SolydXK) hadden er geen problemen mee, inclusief LMDE2
29-06-2018, 09:14 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vind debian prima als stabiele basis maar debian zelf is niet echt een beginners distro. Net even het maar liefst 2,6 Gb grote live image van Debian 9.4 KDE getest via usb stick en kon zelfs geen wifi verbinding krijgen omdat de laptop wifi niet herkend werd, toch wel wat amateuristisch temeer ik meer dan 10 andere live distro's meteen live werkend had met alle hardware werkend. Mint, Ubuntu, Manjaro, Devuan, KaOS, KDE Neon, SolydXK enz.
Als je bedenkt hoeveel distro's direct of indirect op Debian gebaseerd zijn[1] dan denk ik dat je alleen al op grond daarvan kan concluderen dat "amateuristisch" onmogelijk de juiste typering kan zijn.

Het is meer een verschil in focus. Debian maakt een erg brede basis (het is een joekel van een distro) waarin alle afhankelijkheden tussen pakketten in de stable-releases moeten kloppen (een foutje in een definitie van een afhankelijkheid tussen pakketten is bij Debian een release critical bug die dus de uitrol van een major release kan blokkeren) en waarin security upgrades actief worden verwerkt. Dat maakt van Debian een heel degelijke basis om andere distro's op te baseren. Daar is niets amateuristisch aan. De afgeleide distro's maken het gebruikersvriendelijker, gelikter, hebben frequenter major releases of wat hun focus ook mag wezen. Verbeteringen die daar worden aangebracht kunnen ook weer in Debian belanden.

[1] https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1b/Linux_Distribution_Timeline.svg
29-06-2018, 09:33 door Anoniem
Door Anoniem: Asus R704A van ca. 4 jaar oud. En alle genoemde distro's (Mint, Ubuntu, Manjaro, Devuan, KaOS, KDE Neon, SolydXK) hadden er geen problemen mee, inclusief LMDE2
Kan het zijn dat je een propriëtaire driver nodig hebt en dat die bij Debian niet in het default-systeem zit, of dat je de non-free-secties van repositories niet had meegenomen? Debian hanteert richtlijnen voor wat ze als open source beschouwen, waar de "officiële" open source-definitie van de Open Source Initiative op gebaseerd is, en hoewel ze bij lange na niet zo streng in de leer zijn als de Free Software Foundation (die zouden geen contrib- en non-free-secties in hun repositories hebben) zijn ze wel meer hierop gericht dan een aantal afgeleide distro's. Dat maakt het inderdaad mogelijk dat hardware met alleen propriëtaire drivers in Debian meer moeite kost om aan de praat te krijgen dan in afgeleiden die zich tot doel stellen alles zo makkelijk mogelijk te laten zijn en die het minder kan schelen of software open is of niet.
29-06-2018, 09:38 door Krakatau - Bijgewerkt: 29-06-2018, 09:48
Door Anoniem:
Door Krakatau:
Door Anoniem: Ik vind debian prima als stabiele basis maar debian zelf is niet echt een beginners distro. Net even het maar liefst 2,6 Gb grote live image van Debian 9.4 KDE getest via usb stick en kon zelfs geen wifi verbinding krijgen omdat de laptop wifi niet herkend werd, toch wel wat amateuristisch temeer ik meer dan 10 andere live distro's meteen live werkend had met alle hardware werkend. Mint, Ubuntu, Manjaro, Devuan, KaOS, KDE Neon, SolydXK enz.

Hele nieuwe hardware? Debian stable loopt altijd wat achter en het zou dus zomaar kunnen dat de installer nog geen drivers heeft voor de nieuwste hardware.

Asus R704A van ca. 4 jaar oud

Dat is nog niet zo oud inderdaad. Daar zit geloof ik een 802.11n Qualcomm Atheros AR9485 WiFi chipset in? Die wordt wel degelijk ondersteund door de ath9k driver. Probeer anders eens te installeren met een bedrade internetverbinding en stel later de WiFi in.

https://wiki.debian.org/ath9k

Zelf draai ik Debian stable op een Asus laptop. Ik tik dit in via een WiFi-verbinding met internet. Er zit een Qualcomm Atheros AR9285 Wireless Network Adapter in die via de ath9k driver wordt ondersteund.

Door Anoniem:
Door Krakatau: Je kan ook Debian testing of zelfs unstable gaan draaien. Met de laatste heb je een rolling release die niet eens zo unstable is. Voor mij was het zo weinig mogelijk hoeven updaten een specifiek criterium omdat ik een software ontwikkelomgeving heb draaien die ik liefst niet wil moeten afsluiten. Met Linux hoef je al bijna niet te rebooten maar het kan altijd nog minder. Dus voor mij toch stable in plaats van testing of sid ('unstable', maar in tegenstelling tot wat de naam suggereert niet eens zo onstabiel en effectief een rolling release).

En alle genoemde distro's (Mint, Ubuntu, Manjaro, Devuan, KaOS, KDE Neon, SolydXK) hadden er geen problemen mee, inclusief LMDE2

Debian stable stelt stabiliteit boven het uitbrengen van de nieuwste software. De distro's die je noemt zijn - als het de Debian tak betreft - afgeleiden van Debian testing en/of unstable. Gemaximaliseerde stabiliteit heeft z'n prijs en er is een afweging stabiliteit vs. nieuwste software en meer gebruikersvriendelijkheid.

Zie voor een vergelijking Debian vs. BSD-varianten bv.:
- https://www.freebsd.org/doc/nl_NL.ISO8859-1/articles/explaining-bsd/comparing-bsd-and-linux.html
- https://wiki.debian.org/WhyDebian.
29-06-2018, 10:30 door Anoniem
Als je het eens vanuit een andere hoek bekijkt... ga met je vrouw/vriendin/vriend kleren kopen.
Je kent het ritueel, winkeltje in, winkeltje uit, knoopje verkeerd, strikje niet mooi...en toen 30 winkels later..misschien dat er iets gevonden wordt...

En om die reden heb je nu zoveel distributies....
29-06-2018, 12:45 door Anoniem
Dat is juist het mooie van Linux, je hebt de keuze uit verschillende distro's. Het enige waarin je moet investeren is tijd om te testen. Kijk naar distrowatch en begin te lezen (website) over je favoriete linux versie. Je kan ook op youtube kijken waar de distro worden uitgelicht.Je hebt tal van testen de meesten zijn wel duidelijk.
Daarna ga je over op fysieke test middels "live"medium van je distro. Hardware/ Ram geheugen is erg belangrijk voor de juiste distro.
Tegenwoordig met SSD kom je een heel end met snelheid op oudere hardware

Heb zo diverse Pc en laptops voorzien en draaien allemaal naar wens.
29-06-2018, 18:49 door [Account Verwijderd]
@Krakatau en Anoniem 09:33 over de Asus R704A Wifi card en driver:

Ben nu even ingelogd op het forum...


*-network
description: Wireless interface
product: RT5390 Wireless 802.11n 1T/1R PCIe
vendor: Ralink corp.
physical id: 0
bus info: pci@0000:02:00.0
logical name: wlp2s0
version: 00
serial: 54:35:30:17:a7:38
width: 32 bits
clock: 33MHz
capabilities: pm msi pciexpress bus_master cap_list ethernet physical wireless
configuration: broadcast=yes driver=rt2800pci driverversion=4.14.48-2-MANJARO firmware=0.40 ip=192.168.1.51 latency=0 link=yes multicast=yes wireless=IEEE 802.11
resources: irq:17 memory:f7d00000-f7d0ffff
*-network

Zou dit moeten werken in "puur" Debian? Ik heb Manjaro destijds live gestart met alleen free drivers. Had direct Wifi en kon daarom direct met de installatie beginnen. Geldt eigenlijk voor vrijwel alle distro's behalve Debian Live
29-06-2018, 22:02 door Nietsnut
Wat een verhalen allemaal neem gewoon een grote distributie ikzelf gebruik al jaren Ubuntu en die heeft is een zeer actieve community https://forum.ubuntu-nl.org/. Ik probeer andere distributies ook wel uit ( in een VM ) en alle grote namen zijn prima besturingsprogramma,s met veel mogelijkheden. Het is heel simpel ben je een gamer en wil je de laatste games spelen is Linux in het algemeen niets voor jou speel je af een toe een spelletje dan zijn er tegenwoordig via Steam ( https://store.steampowered.com/linux ) aardige tittels te verkrijgen.
Voor de rest is er zeer veel software te verkrijgen voor honderden toepassingen en bovenal voor 95 % gratis als voorbeeld Libreoffice is een heel gebruiksvriendelijk office pakket en redelijk compatibel met Windows office.
Voor fotobewerking als voorbeeld Gimp 2.8 en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Dus kijk eerst wat je met je computer wil doen het grote voordeel is wel dat ik sinds Ubuntu 10.04 LTS nooit meer last heeft gehad van virussen of spyware of ander digitaal gespuis. Zelfs het per ongeluk klikken op een verkeerde E-mail bijlage heeft voor 99% geen gevolgen. De dagelijkse virusscans die processorkracht vreten zijn dan ook verleden tijd.

En uiteraard is een Dual-boot ook mogelijk al zou ik daar tegenwoordig wel twee aparte harde schijven voor aanraden. Maar ook een virtuele machine is goed te doen bij een moderne computer als je dan toch een keertje Windows nodig hebt.
Ikzelf heeft het helaas zakelijk nog wel eens nodig om in het bedrijfsnetwerk in te loggen en het remote desktop op te starten want Remmina werkt nog steeds niet lekker.
29-06-2018, 23:57 door [Account Verwijderd]
Door Nietsnut: Wat een verhalen allemaal neem gewoon een grote distributie ikzelf gebruik al jaren Ubuntu en die heeft is een zeer actieve community https://forum.ubuntu-nl.org/. Ik probeer andere distributies ook wel uit ( in een VM ) en alle grote namen zijn prima besturingsprogramma,s met veel mogelijkheden. Het is heel simpel ben je een gamer en wil je de laatste games spelen is Linux in het algemeen niets voor jou speel je af een toe een spelletje dan zijn er tegenwoordig via Steam ( https://store.steampowered.com/linux ) aardige tittels te verkrijgen.
Voor de rest is er zeer veel software te verkrijgen voor honderden toepassingen en bovenal voor 95 % gratis als voorbeeld Libreoffice is een heel gebruiksvriendelijk office pakket en redelijk compatibel met Windows office.
Voor fotobewerking als voorbeeld Gimp 2.8 en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Dus kijk eerst wat je met je computer wil doen het grote voordeel is wel dat ik sinds Ubuntu 10.04 LTS nooit meer last heeft gehad van virussen of spyware of ander digitaal gespuis. Zelfs het per ongeluk klikken op een verkeerde E-mail bijlage heeft voor 99% geen gevolgen. De dagelijkse virusscans die processorkracht vreten zijn dan ook verleden tijd.

En uiteraard is een Dual-boot ook mogelijk al zou ik daar tegenwoordig wel twee aparte harde schijven voor aanraden. Maar ook een virtuele machine is goed te doen bij een moderne computer als je dan toch een keertje Windows nodig hebt.
Ikzelf heeft het helaas zakelijk nog wel eens nodig om in het bedrijfsnetwerk in te loggen en het remote desktop op te starten want Remmina werkt nog steeds niet lekker.

Nou ja zeg, wàt een verhalen toch zeg. En dan nu te lezen: zelf voeg je - verdikkeme nog an toe - óóók een verhaal toe.
Je lijkt heer Bommel wel die tegen Joost zegt: "Een boek?!? Waarom lees jij een boek? IK lees toch al een boek!"

Dus a.u.b. niet zo laatdunkend doen @Nietsnut.
Dit is een machtig interessant topic geworden, en het groeit nog. Heel plezierig om te lezen, vol informatie voor mensen die met Linux/Ubuntu willen beginnen soms ontspoort het een beetje richting zeer ervaren gebruikers (prima!) maar ga nu geen afbreuk doen hieraan met semi-betweterige opmerkingen of jij het allemaal het beste weet dat is doodgewoon... zonde.
30-06-2018, 08:38 door Krakatau - Bijgewerkt: 30-06-2018, 08:49
Door linux4: @Krakatau en Anoniem 09:33 over de Asus R704A Wifi card en driver:

Ben nu even ingelogd op het forum...

*-network
description: Wireless interface
product: RT5390 Wireless 802.11n 1T/1R PCIe
vendor: Ralink corp.

Zou dit moeten werken in "puur" Debian? Ik heb Manjaro destijds live gestart met alleen free drivers. Had direct Wifi en kon daarom direct met de installatie beginnen. Geldt eigenlijk voor vrijwel alle distro's behalve Debian Live

Die staat er inderdaad bij: https://wiki.debian.org/rt2800pci. Indien de installer 'm niet oppikt kan je na installatie (via een tijdelijke bedrade verbinding met internet) de instructies volgen die in het gelinkte artikel staan. Daarbij i.p.v. jessie natuurlijk stretch invullen (dat is de laatste, huidige, versie).

Wat je eventueel ook kan doen - dat heb ik zelf wel eens gedaan - is de installer een handje helpen door vanuit de Debian Live omgeving de instructies uit het bovenstaande gelinkte artikel volgen. Dan heeft de installer WiFi en als je geluk hebt neemt hij de gedane instellingen automatisch over voor de uiteindelijke installatie.

Maar het is inderdaad wel fijn als een installer dit allemaal automatisch detecteert en automatisch voor je instelt...
30-06-2018, 08:58 door Nietsnut - Bijgewerkt: 30-06-2018, 09:13
Door Aha:
Door Nietsnut: Wat een verhalen allemaal neem gewoon een grote distributie ikzelf gebruik al jaren Ubuntu en die heeft is een zeer actieve community https://forum.ubuntu-nl.org/. Ik probeer andere distributies ook wel uit ( in een VM ) en alle grote namen zijn prima besturingsprogramma,s met veel mogelijkheden. Het is heel simpel ben je een gamer en wil je de laatste games spelen is Linux in het algemeen niets voor jou speel je af een toe een spelletje dan zijn er tegenwoordig via Steam ( https://store.steampowered.com/linux ) aardige tittels te verkrijgen.
Voor de rest is er zeer veel software te verkrijgen voor honderden toepassingen en bovenal voor 95 % gratis als voorbeeld Libreoffice is een heel gebruiksvriendelijk office pakket en redelijk compatibel met Windows office.
Voor fotobewerking als voorbeeld Gimp 2.8 en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Dus kijk eerst wat je met je computer wil doen het grote voordeel is wel dat ik sinds Ubuntu 10.04 LTS nooit meer last heeft gehad van virussen of spyware of ander digitaal gespuis. Zelfs het per ongeluk klikken op een verkeerde E-mail bijlage heeft voor 99% geen gevolgen. De dagelijkse virusscans die processorkracht vreten zijn dan ook verleden tijd.

En uiteraard is een Dual-boot ook mogelijk al zou ik daar tegenwoordig wel twee aparte harde schijven voor aanraden. Maar ook een virtuele machine is goed te doen bij een moderne computer als je dan toch een keertje Windows nodig hebt.
Ikzelf heeft het helaas zakelijk nog wel eens nodig om in het bedrijfsnetwerk in te loggen en het remote desktop op te starten want Remmina werkt nog steeds niet lekker.

Nou ja zeg, wàt een verhalen toch zeg. En dan nu te lezen: zelf voeg je - verdikkeme nog an toe - óóók een verhaal toe.
Je lijkt heer Bommel wel die tegen Joost zegt: "Een boek?!? Waarom lees jij een boek? IK lees toch al een boek!"

Dus a.u.b. niet zo laatdunkend doen @Nietsnut.
Dit is een machtig interessant topic geworden, en het groeit nog. Heel plezierig om te lezen, vol informatie voor mensen die met Linux/Ubuntu willen beginnen soms ontspoort het een beetje richting zeer ervaren gebruikers (prima!) maar ga nu geen afbreuk doen hieraan met semi-betweterige opmerkingen of jij het allemaal het beste weet dat is doodgewoon... zonde.

Interessant voor de wat meer gevorderde gebruiker misschien maar als je wilt beginnen met Linux jagen deze moeilijke verhalen je wel weg. Wat ik met mijn verhaal wilde zeggen is hou het simpel want het is simpel te gebruiken .
En voor wie is dit een machtig interessante topic geworden inderdaad niet voor de beginner meer.

Wat voorbeelden :

een hot-swap bay geplaatst in een reserve 5,25" device tray aan de voorzijde van een Desktop PC.
Uhhh pfff normaal koop ik een computer in de winkel die doet het gelijk lolz ...

Leer de Terminal commandline daadwerkelijk te beheersen. Te beginnen met Bash. Daarmee leer een praktische manier van denken aan met een consistente filosofie voor probleemoplossing. Kijk daarna eens verder, naar Python en C/C++.
Als de moed je nu al niet in de schoenen is gezakt.

Helaas had ik met Mint 18 regelmatig stabiliteit problemen, haperende Wifi en vastlopende Chromium en Firefox browsers.
Nou de meeste starters zijn nu wel afgehaakt.

Dus met al die verhalen jaagt je in mijn visie starters juist weg terwijl een standaard installatie van een grote distributie is zeker niet moeilijker is dan een installatie van een Windows versie. De verhalen hier zijn goed bedoeld maar schieten hun doel voorbij denk ik. En ik spreek uit ervaring als ik iemand op Ubuntu wilde laten overstappen vertelde ik dezelfde verhalen 9 van de 10 mensen haakte dan af. Nu vertel ik geen moeilijke verhalen meer maar installeert het gewoon met alles erop en eraan en de mensen zijn er helemaal happy mee,
De meeste gebruikers willen zich helemaal niet verdiepen in een besturingsprogramma maar willen gewoon wat internetten en een briefje tikken.
Soms wat hulp op afstand maar daar houd het wel mee op en daar zijn de grote distributies zeer geschikt voor want het draait allemaal reten stabiel en op wat updaten na geen moeilijke verhalen.

En dat zou door iedere tevreden Linux gebruiker moeten worden uitgedragen dat het simpel te gebruiken is en niets meer en zeker niet minder.
30-06-2018, 10:59 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 30-06-2018, 11:00
Het is altijd uit blijven proberen.

Zelf heb ik jarenlang naar volle tevredenheid Linux Mint in gebruik gehad, totdat opeens de mobiele router niet meer herkend werd. Mijn vermoeden is dat een update van een systeemkern hiervan de oorzaak is geweest.

Toevallig merkte ik dat Debian hier wel mee overweg kon. Dus sinds kort ben ik overgestapt op Debian. Als om wat voor een reden mijn verbinding uitvalt of de gewone modem kapot gaat, dan moet er wel een internetverbinding tot stand kunnen worden gebracht met de laptop. Ik heb 1 keer meegemaakt dat ik van de buitenwereld was afgesloten, maar dat wil ik graag geen tweede keer meer meemaken.
30-06-2018, 15:25 door [Account Verwijderd]
Door Krakatau:
Door linux4: @Krakatau en Anoniem 09:33 over de Asus R704A Wifi card en driver:

Ben nu even ingelogd op het forum...

*-network
description: Wireless interface
product: RT5390 Wireless 802.11n 1T/1R PCIe
vendor: Ralink corp.

Zou dit moeten werken in "puur" Debian? Ik heb Manjaro destijds live gestart met alleen free drivers. Had direct Wifi en kon daarom direct met de installatie beginnen. Geldt eigenlijk voor vrijwel alle distro's behalve Debian Live

Die staat er inderdaad bij: https://wiki.debian.org/rt2800pci. Indien de installer 'm niet oppikt kan je na installatie (via een tijdelijke bedrade verbinding met internet) de instructies volgen die in het gelinkte artikel staan. Daarbij i.p.v. jessie natuurlijk stretch invullen (dat is de laatste, huidige, versie).

Wat je eventueel ook kan doen - dat heb ik zelf wel eens gedaan - is de installer een handje helpen door vanuit de Debian Live omgeving de instructies uit het bovenstaande gelinkte artikel volgen. Dan heeft de installer WiFi en als je geluk hebt neemt hij de gedane instellingen automatisch over voor de uiteindelijke installatie.

Maar het is inderdaad wel fijn als een installer dit allemaal automatisch detecteert en automatisch voor je instelt...

Bedankt voor de tip maar ook bedraad krijg ik 'm live (KDE) niet aan de praat. Het verbinden met de Asus RT-68 router gaat al zeer moeizaam, 3 connects en disconnects en uiteindelijk verbinding (denk je). Geen internet helaas, geen ping, zelfs de router is op 192.168.1.1 niet bereikbaar. Krijgt wel een ip adres van de router.

Op Kinfocenter staat bij Network Interface info:
Name enp3s0
IP Address 192.168.1.19
Networkmask 255.255.255.0
Type Broadcast
State Up
HWAddr e0:3f enz het juiste mac adres

Manjaro weer gestart, werkt meteen via kabel. Nog wat info over de hardware via Manjaro:


*-network
description: Ethernet interface
product: AR8161 Gigabit Ethernet
vendor: Qualcomm Atheros
physical id: 0
bus info: pci@0000:03:00.0
logical name: enp3s0
version: 10
serial: e0:3f:49:bf:be:06
size: 1Gbit/s
capacity: 1Gbit/s
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: pm pciexpress msi msix bus_master cap_list ethernet physical tp 10bt 10bt-fd 100bt 100bt-fd 1000bt-fd autonegotiation
configuration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=alx duplex=full ip=192.168.1.19 latency=0 link=yes multicast=yes port=twisted pair speed=1Gbit/s
resources: irq:19 memory:f7c00000-f7c3ffff ioport:e000(size=128)
30-06-2018, 16:16 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 30-06-2018, 16:38
Nog even wat extra adapters geprobeerd:

TP-Link TL-WN722N, werkt al 3 jaar prima onder Ubuntu, bij Kinfocenter is ie zichtbaar bij USB devices als Atheros AR9271 802.11n maar niet bij network devices en dus geen netwerk.

Fritz Wlan stick, werkt al 4 jaar prima vanaf Mint Maté 17.0 op een Dell desktop, zichtbaar als USB device AVM GmbH ook Atheros 9271 en daarom zelfde verhaal, geen internet.

Ik heb er alle vertrouwen in dat Debian een prima systeem is maar blijkbaar niet voor mijn laptop. Omdat ik 'm puur als desktop gebruik en niet als server zal Manjaro Gnome een goede keuze zijn schat ik gezien het feit dat ie al die maanden dat ik Manjaro gebruik nog nooit tegen 1 enkele storing aangelopen ben.

In elk geval bedankt voor jullie hulp!

P.S. Ook geen werkend power management maar daar was waarschijnlijk wel wat aan te doen geweest. De accu is gelukkig recent vervangen...
30-06-2018, 16:45 door Krakatau
Zelfs bedraad niet aan de praat te krijgen. Dat is echt vreemd want dat zit meestal toch niet op de wireless chipset. Bedraad zou gewoon altijd moeten werken. IP-adres via dhcp, klaar.

Maar dit is veel te veel gedoe inderdaad. Dan maar een andere distro, er zijn er genoeg. Manjaro is niet verkeerd, Mint, Ubuntu...
30-06-2018, 17:04 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 30-06-2018, 17:05
Door Krakatau: Zelfs bedraad niet aan de praat te krijgen. Dat is echt vreemd want dat zit meestal toch niet op de wireless chipset. Bedraad zou gewoon altijd moeten werken. IP-adres via dhcp, klaar.

Maar dit is veel te veel gedoe inderdaad. Dan maar een andere distro, er zijn er genoeg. Manjaro is niet verkeerd, Mint, Ubuntu...

IP adres krijgt ie ook wel bedraad maar daar stopt het... Type: broadcast, klopt dat?
30-06-2018, 17:34 door Anoniem
Door Fidelis: Het is altijd uit blijven proberen.

Zelf heb ik jarenlang naar volle tevredenheid Linux Mint in gebruik gehad, totdat opeens de mobiele router niet meer herkend werd. Mijn vermoeden is dat een update van een systeemkern hiervan de oorzaak is geweest.

Toevallig merkte ik dat Debian hier wel mee overweg kon. Dus sinds kort ben ik overgestapt op Debian. Als om wat voor een reden mijn verbinding uitvalt of de gewone modem kapot gaat, dan moet er wel een internetverbinding tot stand kunnen worden gebracht met de laptop. Ik heb 1 keer meegemaakt dat ik van de buitenwereld was afgesloten, maar dat wil ik graag geen tweede keer meer meemaken.

Je had ook met de vorige kernel kunnen opstarten, toen je mobiele router nog wèl herkend werd. Het kan altijd gebeuren dat bij een kernelupdate ineens een stukje hardware niet meer herkend wordt. Kwestie dan van met de laatst werkende kernel opstarten en deze vervolgens vastzetten zodat deze niet meer geüpdatet wordt. Het veiligheidsrisico dat je daarmee oploopt is verwaarloosbaar.

Had je een hoop tijd gescheeld, want Debian is meestal ook voorzien van oudere kernels.

Maar wacht eens... Linux Mint zei je? Daarbij kon je kiezen uit verschillende stabiliteitsniveau's. Linux Mint is er niet zo happig op dat de kernelversie wijzigt. Linux Mint, en zelfs Ubuntu, blijft binnen de kernelrange zitten waarmee de distro bij aanvang mee gestart werd. Dus als je kernel 4.13 hebt zou in principe de gehele looptijd gebleven zijn bij de 4.13 versie. Zodra je overstapt naar een hogere versie, tja.... dan kunnen dit soort dingen gebeuren.
30-06-2018, 18:37 door [Account Verwijderd]
Door Krakatau: Zelfs bedraad niet aan de praat te krijgen. Dat is echt vreemd want dat zit meestal toch niet op de wireless chipset. Bedraad zou gewoon altijd moeten werken. IP-adres via dhcp, klaar.

Maar dit is veel te veel gedoe inderdaad. Dan maar een andere distro, er zijn er genoeg. Manjaro is niet verkeerd, Mint, Ubuntu...

En het wordt nog gekker: op een Dell Optiplex 745 met Pentium D van 10 jaar oud krijgen de vensters niet eens een titelbalk! (KDE). Kan dus alleen programma's starten, niet afsluiten met de muis. Nee, ik heb genoeg gezien. Iemand vertelde eerder dat ik Debian niet amateuristisch mag noemen, ik zou het dan eerder "niet van deze tijd" noemen om een distro zo te verspreiden. Op deze optiplex draaien alle mint en manjaro versies prima, inclusief KDE.
30-06-2018, 18:46 door Ron625 - Bijgewerkt: 30-06-2018, 18:47
Misschien ten overvloede:
Debian heeft standaard alleen OpenSource software, dus geen GeslotenSource drivers van hardware fabrikanten.
Hierin is Debian heel principieel, de meeste andere distro's hebben wel fabrieksdrivers standaard beschikbaar.
30-06-2018, 19:29 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 30-06-2018, 19:31
Door Ron625: Misschien ten overvloede:
Debian heeft standaard alleen OpenSource software, dus geen GeslotenSource drivers van hardware fabrikanten.
Hierin is Debian heel principieel, de meeste andere distro's hebben wel fabrieksdrivers standaard beschikbaar.

Begrijp ik maar de rt2800pci driver die ik nodig heb voor wifi is free en toch werkt het niet. Ook bekabeld werkt het netwerk niet. Dan is installeren onmogelijk.
En geen titelbalk bij KDE windows op een 10 jaar oude pc met een simpel onboard Intel videokaart...

Bovendien start ik Manjaro ook altijd live met uitsluitend free drivers, dat kun je instellen in het live bootmenu. En dan werkt alles wel.

Prima principe verder van Debian m.b.t drivers.

De Topic Starter is een beginner en daarom zou ik hem Debian op dit moment afraden.
30-06-2018, 19:35 door JanAnoniem
Beste 26-06-2018, 22:42 door Anoniem,

Ik voel heel erg met je mee! Ik heb sinds 2006 ervaring met Linux (meerdere distributies) en dit is het resultaat:

https://pc-makkelijk.nl/linux.html

Groet.
30-06-2018, 19:55 door [Account Verwijderd]
Door JanAnoniem: Beste 26-06-2018, 22:42 door Anoniem,

Ik voel heel erg met je mee! Ik heb sinds 2006 ervaring met Linux (meerdere distributies) en dit is het resultaat:

https://pc-makkelijk.nl/linux.html

Groet.

Je zegt dat je met meerdere distributies ervaring hebt maar je schrijft enkel over xubuntu en raad deze als enige aan.
Wat zijn je ervaringen met andere distros en waarom denk je dat xubuntu de beste keuze is?
30-06-2018, 20:18 door JanAnoniem
Ook met een aantal andere distro's heb ik ervaring. Ik krijg de indruk dat je niet goed gelezen hebt. Ik raad Xubuntu niet als enige aan. En ik denk niet dat Xubuntu de beste keus is.
30-06-2018, 21:36 door Krakatau - Bijgewerkt: 30-06-2018, 21:47
Door linux4:
Door Krakatau: Zelfs bedraad niet aan de praat te krijgen. Dat is echt vreemd want dat zit meestal toch niet op de wireless chipset. Bedraad zou gewoon altijd moeten werken. IP-adres via dhcp, klaar.

Maar dit is veel te veel gedoe inderdaad. Dan maar een andere distro, er zijn er genoeg. Manjaro is niet verkeerd, Mint, Ubuntu...

En het wordt nog gekker: op een Dell Optiplex 745 met Pentium D van 10 jaar oud krijgen de vensters niet eens een titelbalk! (KDE). Kan dus alleen programma's starten, niet afsluiten met de muis. Nee, ik heb genoeg gezien. Iemand vertelde eerder dat ik Debian niet amateuristisch mag noemen, ik zou het dan eerder "niet van deze tijd" noemen om een distro zo te verspreiden. Op deze optiplex draaien alle mint en manjaro versies prima, inclusief KDE.

Misschien een rare vraag: heb je de checksum van je installatieimage gecontroleerd? Mogelijk is dat ding gewoon corrupt. Want dit soort ervaringen heb ik dus absoluut niet met Debian + KDE. Eerder het tegenovergestelde: vergeleken met andere distributies werken dingen juist goed en volledig out of the box. En ik heb heel wat distributies geprobeerd. Inclusief Manjaro, KUbuntu, SolydK, Mint, Fedora, OpenSUSE.
01-07-2018, 08:51 door [Account Verwijderd]
Door Krakatau:
Door linux4:
Door Krakatau: Zelfs bedraad niet aan de praat te krijgen. Dat is echt vreemd want dat zit meestal toch niet op de wireless chipset. Bedraad zou gewoon altijd moeten werken. IP-adres via dhcp, klaar.

Maar dit is veel te veel gedoe inderdaad. Dan maar een andere distro, er zijn er genoeg. Manjaro is niet verkeerd, Mint, Ubuntu...

En het wordt nog gekker: op een Dell Optiplex 745 met Pentium D van 10 jaar oud krijgen de vensters niet eens een titelbalk! (KDE). Kan dus alleen programma's starten, niet afsluiten met de muis. Nee, ik heb genoeg gezien. Iemand vertelde eerder dat ik Debian niet amateuristisch mag noemen, ik zou het dan eerder "niet van deze tijd" noemen om een distro zo te verspreiden. Op deze optiplex draaien alle mint en manjaro versies prima, inclusief KDE.

Misschien een rare vraag: heb je de checksum van je installatieimage gecontroleerd? Mogelijk is dat ding gewoon corrupt. Want dit soort ervaringen heb ik dus absoluut niet met Debian + KDE. Eerder het tegenovergestelde: vergeleken met andere distributies werken dingen juist goed en volledig out of the box. En ik heb heel wat distributies geprobeerd. Inclusief Manjaro, KUbuntu, SolydK, Mint, Fedora, OpenSUSE.

Controleer ik altijd. In Linux met
sha256sum -b image.iso
Zeker na die hack ooit bij Mint. Image naar USB schrijf ik vanuit Manjaro met Suse Image writer.
Overigens heb ik op de Asus laptop wel gewoon titelbalken in de vensters. Het lijkt voor mij allemaal meer op driver problemen.
Enfin, alle distro tot nu toe werken out of the box op zowel Asus laptop als op de Dell Optiplex 745 behalve Debian. Ik kan nog andere images proberen met andere DE's...
01-07-2018, 09:18 door Ron625
Door linux4:
Begrijp ik maar de rt2800pci driver die ik nodig heb voor wifi is free en toch werkt het niet.
Als de driver OpenSource is, dan is er vast wel een .DEB pakket voor de vinden........
01-07-2018, 09:27 door Anoniem
Door Ron625: Misschien ten overvloede:
Debian heeft standaard alleen OpenSource software, dus geen GeslotenSource drivers van hardware fabrikanten.
Hierin is Debian heel principieel, de meeste andere distro's hebben wel fabrieksdrivers standaard beschikbaar.

En soms een noodzakelijk kwaad om de zaak aan de gang te krijgen, met name video en wifi meuk die aan hun closed source drivers vasthouden.
01-07-2018, 09:31 door Anoniem
@TS

Ik zou gewoon voor een Ubuntu gaan, desnoods aanvinden dat je de proprietary drivers wilt installeren en 99,9% kans dat het out of the box werkt. Indien je dan nog problemen hebt heb je wel sterk afwijkende hardware op één of meerdere fronten.
01-07-2018, 10:19 door Krakatau - Bijgewerkt: 01-07-2018, 10:42
Door linux4:
Door Krakatau: Misschien een rare vraag: heb je de checksum van je installatieimage gecontroleerd? Mogelijk is dat ding gewoon corrupt. Want dit soort ervaringen heb ik dus absoluut niet met Debian + KDE. Eerder het tegenovergestelde: vergeleken met andere distributies werken dingen juist goed en volledig out of the box. En ik heb heel wat distributies geprobeerd. Inclusief Manjaro, KUbuntu, SolydK, Mint, Fedora, OpenSUSE.

Controleer ik altijd. In Linux met
sha256sum -b image.iso
Zeker na die hack ooit bij Mint. Image naar USB schrijf ik vanuit Manjaro met Suse Image writer.
Overigens heb ik op de Asus laptop wel gewoon titelbalken in de vensters. Het lijkt voor mij allemaal meer op driver problemen.
Enfin, alle distro tot nu toe werken out of the box op zowel Asus laptop als op de Dell Optiplex 745 behalve Debian. Ik kan nog andere images proberen met andere DE's...

Geen corrupt installatie image dus. Het lijkt er dus gewoon op dat de Debian installer jouw systemen niet goed herkent. Bij driverproblemen zullen die andere images ook niet helpen. En waarom zou je de moeite doen als de installers van andere distro's wel goed werken...

Manjaro wordt het dan? Hun installer is in ieder geval erg snel. Dat is al erg fijn als je veel systemen moet installeren.
01-07-2018, 10:56 door [Account Verwijderd]
Door Krakatau:
Door linux4:
Door Krakatau: Misschien een rare vraag: heb je de checksum van je installatieimage gecontroleerd? Mogelijk is dat ding gewoon corrupt. Want dit soort ervaringen heb ik dus absoluut niet met Debian + KDE. Eerder het tegenovergestelde: vergeleken met andere distributies werken dingen juist goed en volledig out of the box. En ik heb heel wat distributies geprobeerd. Inclusief Manjaro, KUbuntu, SolydK, Mint, Fedora, OpenSUSE.

Controleer ik altijd. In Linux met
sha256sum -b image.iso
Zeker na die hack ooit bij Mint. Image naar USB schrijf ik vanuit Manjaro met Suse Image writer.
Overigens heb ik op de Asus laptop wel gewoon titelbalken in de vensters. Het lijkt voor mij allemaal meer op driver problemen.
Enfin, alle distro tot nu toe werken out of the box op zowel Asus laptop als op de Dell Optiplex 745 behalve Debian. Ik kan nog andere images proberen met andere DE's...

Geen corrupt installatie image dus. Het lijkt er dus gewoon op dat de Debian installer jouw systemen niet goed herkent. Bij driverproblemen zullen die andere images ook niet helpen. En waarom zou je de moeite doen als de installers van andere distro's wel goed werken...

Manjaro wordt het dan? Hun installer is in ieder geval erg snel. Dat is al erg fijn als je veel systemen moet installeren.

Ja Manjaro gaat het worden. Afgelopen maanden geen enkel probleem ondervonden tijdens dagelijks gebruik. Na jaren Mint (vanaf 13) nu Manjaro. Ik ben wel een beetje Linux hobbyist maar uiteindelijk moet mijn laptop gewoon voor dagelijks werk vlot en probleemloos draaien.
01-07-2018, 12:21 door Krakatau - Bijgewerkt: 01-07-2018, 12:57
Door linux4:
Door Krakatau: Manjaro wordt het dan? Hun installer is in ieder geval erg snel. Dat is al erg fijn als je veel systemen moet installeren.

Ja Manjaro gaat het worden. Afgelopen maanden geen enkel probleem ondervonden tijdens dagelijks gebruik. Na jaren Mint (vanaf 13) nu Manjaro. Ik ben wel een beetje Linux hobbyist maar uiteindelijk moet mijn laptop gewoon voor dagelijks werk vlot en probleemloos draaien.

Dat is Linux ten voeten uit: veel keus, zodat je, met je eigen specifieke requirements als grondslag, altijd een optimale distro kan vinden. Mijn hart ligt eigenlijk bij Gentoo + KDE maar dat kostte toch teveel tijd bij updates (source-based rolling release). Na wat omzwervingen kwam ik bij Debian stable uit. Want mijn softwareontwikkelomgeving heeft nogal wat opstarten en optuigen nodig, zodat maximale uptime het primaire criterium is. Geen (semi-)rolling release meer voor mij dus. Wat ik wel nog eens opnieuw wil proberen is FreeBSD + ZFS + KDE.
01-07-2018, 19:42 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 01-07-2018, 19:44
Door Krakatau:
Door linux4:
Door Krakatau: Manjaro wordt het dan? Hun installer is in ieder geval erg snel. Dat is al erg fijn als je veel systemen moet installeren.

Ja Manjaro gaat het worden. Afgelopen maanden geen enkel probleem ondervonden tijdens dagelijks gebruik. Na jaren Mint (vanaf 13) nu Manjaro. Ik ben wel een beetje Linux hobbyist maar uiteindelijk moet mijn laptop gewoon voor dagelijks werk vlot en probleemloos draaien.

Dat is Linux ten voeten uit: veel keus, zodat je, met je eigen specifieke requirements als grondslag, altijd een optimale distro kan vinden. Mijn hart ligt eigenlijk bij Gentoo + KDE maar dat kostte toch teveel tijd bij updates (source-based rolling release). Na wat omzwervingen kwam ik bij Debian stable uit. Want mijn softwareontwikkelomgeving heeft nogal wat opstarten en optuigen nodig, zodat maximale uptime het primaire criterium is. Geen (semi-)rolling release meer voor mij dus. Wat ik wel nog eens opnieuw wil proberen is FreeBSD + ZFS + KDE.

Absoluut! En daarnaast stabiel, snel en relatief veilig. Al mis je soms Linux versies van bepaalde soorten software. Ondanks dat mis ik MS Windows als kiespijn.
Het enige wat mij niet lukt is via Linux mijn Tomtom updaten omdat die firma te eigenwijs is een Linux versie van de update software uit te brengen. De tomtom zelf draait notabene op Linux. Arrogant clubje maar de Tomtom wijst goed de weg...
01-07-2018, 23:34 door Krakatau
Door linux4: Het enige wat mij niet lukt is via Linux mijn Tomtom updaten omdat die firma te eigenwijs is een Linux versie van de update software uit te brengen. De tomtom zelf draait notabene op Linux. Arrogant clubje maar de Tomtom wijst goed de weg...

Het schijnt te kunnen met een Windows die in een VirtualBox sessie draait: https://sites.google.com/site/computertip/samsung (zelf nooit geprobeerd).
01-07-2018, 23:39 door Krakatau
Door Krakatau: Wat ik wel nog eens opnieuw wil proberen is FreeBSD + ZFS + KDE.

Hmmm... (geïnstalleerd onder VirtualBox). Geen goed werkende docker? Weet iemand daar meer over (FreeBSD en Docker)?
02-07-2018, 07:44 door Anoniem
Door Krakatau:
Door Krakatau: Wat ik wel nog eens opnieuw wil proberen is FreeBSD + ZFS + KDE.

Hmmm... (geïnstalleerd onder VirtualBox). Geen goed werkende docker? Weet iemand daar meer over (FreeBSD en Docker)?

Experimental volgens: https://wiki.freebsd.org/Docker
02-07-2018, 07:48 door Anoniem
Door Krakatau:
Door linux4: Het enige wat mij niet lukt is via Linux mijn Tomtom updaten omdat die firma te eigenwijs is een Linux versie van de update software uit te brengen. De tomtom zelf draait notabene op Linux. Arrogant clubje maar de Tomtom wijst goed de weg...

Het schijnt te kunnen met een Windows die in een VirtualBox sessie draait: https://sites.google.com/site/computertip/samsung (zelf nooit geprobeerd).

Er zijn in de enterprise wereld meer fabrikanten die alleen tooling voor Windows uitbrengen, gelukkig stappen wel steeds meer fabrikanten over op WEB based clients zodat je met een browser naar keuze de zaak kunt managen.
02-07-2018, 08:01 door Anoniem
Door linux4: Het enige wat mij niet lukt is via Linux mijn Tomtom updaten omdat die firma te eigenwijs is een Linux versie van de update software uit te brengen. De tomtom zelf draait notabene op Linux. Arrogant clubje maar de Tomtom wijst goed de weg...
Dat soort dingen ben ik helaas diverse keren tegengekomen. Ik weet niet of het bij TomTom ook zo gaat, maar bij alle mobiele apparaten waarbij je firmware kan upgraden die ik heb gehad (Garmin GPS-ontvangers, fototoestellen) werkt het steevast zo:
• Er is een firmware-image die gedownload moet worden en op het appaat moet worden geplaatst, op het interne flashgeheugen of op een verwisselbare geheugenkaart (en mijn allereerste voorbeeld was een draagbare CD-speler waarbij je de upgrade op een cd moest branden). Het moet op een vastgestelde plaats met een vastgestelde naam staan.
• Afhankelijk van hoe de ontwerpers het bedacht hebben wordt zo'n firmware-image ofwel automatisch geïnstalleerd bij de volgende herstart ofwel moet je de installatie via een menu starten.
• Het apparaat begint meestal met een integriteitscontrole op de firmware en laat dan pas de installatie doorgaan.

Er zijn fabrikanten die dit proces netjes beschrijven en er zijn er ook die per se de download en de plaatsing op het apparaat via hun eigen software willen laten lopen, en die is dan alleen voor Windows en vaak ook OS/X beschikbaar. Maar die software doet voor de upgrade niets anders dan een image downloaden, dat op het kaartje plaatsen, en ofwel via instructies aan een mens ofwel door een vanuit de software aangestuurde herstart de firmware-upgrade initiëren.

Garmin is een fabrikant die het per se door software wil laten doen. De locatie van de firmware-image is gelukkig als HTML-commentaar in de webpagina waar upgrades voor een model worden aangekondigd terug te vinden, voor mensen die de download en installatie op verschillende machines doen, al zullen de meesten van hen niet op het idee komen om in HTML-sources te gaan kijken om daar dat soort informatie te vinden.

Het is volslagen idioot. Klanten die Linux gebruiken hebben nog altijd gewoon voor hun apparaat betaald. Ze hoeven echt geen Linux-versies van hun software aan te bieden om die klanten te bedienen, het apparaat zelf is namelijk hetgene dat de firmware installeert en dat is niet afhankelijk van een OS op de computer van de klant. Maar men wringt zich in de vreemdste bochten om die afhankelijkheid kunstmatig toe te voegen. Ik snap werkelijk niet waarom men een groep betalende klanten actief tegenwerkt terwijl technisch alles al aanwezig is om de klant de upgrade OS-onafhankelijk te laten uitvoeren, er hoeft werkelijk niets meer dan een korte beschrijving met een download-link te worden toegevoegd, en aan de procedure via hun eigen software hoeft helemaal niets veranderd te worden.

Bij Garmin is het zelfs zo dat de handmatige procedure betrouwbaarder lijkt te zijn. Ik gebruik die dingen al vele jaren en heb nog nooit een mislukte firmware-upgrade meegemaakt. Ik ken iemand die het via de sofware van Garmin op Windows doet en die heeft al meerdere keren meegemaakt dat een gecorrumpeerde image op het apparaat belandde. Die wordt niet geïnstalleerd, maar het apparaat komt in een reboot-loop terecht die je alleen kan doorbreken door hem op USB aan te sluiten en de corrupte image te verwijderen.

Ik heb nooit een TomTom gehad. Kan je die in USB mass storage mode aansluiten op een pc? Dan is de kans aanwezig dat een firmware-image gewoon daarop geplaatst moet worden en wordt een upgrade misschien door een reboot geïnitieerd. Maar je moet wel weten hoe je aan de image komt en waar die onder welke naam geplaatst wordt. Als TomTom via een propriëtair protocol over USB communiceert en dat ook gebruikt om de firmware aan het apparaat over te dragen dan houdt het vermoedelijk op.
02-07-2018, 08:48 door -karma4 - Bijgewerkt: 02-07-2018, 08:51
Door Krakatau:
Door Krakatau: Wat ik wel nog eens opnieuw wil proberen is FreeBSD + ZFS + KDE.

Hmmm... (geïnstalleerd onder VirtualBox). Geen goed werkende docker? Weet iemand daar meer over (FreeBSD en Docker)?

Ja, dat werkt niet goed en wordt niet echt onderhouden. En als je ZFS wil proberen dan kan dat ook onder Linux: http://zfsonlinux.org.
02-07-2018, 10:00 door [Account Verwijderd]
Door Krakatau:
Door linux4: Het enige wat mij niet lukt is via Linux mijn Tomtom updaten omdat die firma te eigenwijs is een Linux versie van de update software uit te brengen. De tomtom zelf draait notabene op Linux. Arrogant clubje maar de Tomtom wijst goed de weg...

Het schijnt te kunnen met een Windows die in een VirtualBox sessie draait: https://sites.google.com/site/computertip/samsung (zelf nooit geprobeerd).

Ik zal het ooit eens proberen hoewel ik op dit moment geen Windows licenties meer heb. De laptop waar ik op werk bevat wel een W8.1 recover image en er zit een licentie sticker onderop maar ik weet niet of ik daar iets mee kan.
02-07-2018, 10:01 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:
Door linux4: Het enige wat mij niet lukt is via Linux mijn Tomtom updaten omdat die firma te eigenwijs is een Linux versie van de update software uit te brengen. De tomtom zelf draait notabene op Linux. Arrogant clubje maar de Tomtom wijst goed de weg...
Dat soort dingen ben ik helaas diverse keren tegengekomen. Ik weet niet of het bij TomTom ook zo gaat, maar bij alle mobiele apparaten waarbij je firmware kan upgraden die ik heb gehad (Garmin GPS-ontvangers, fototoestellen) werkt het steevast zo:
• Er is een firmware-image die gedownload moet worden en op het appaat moet worden geplaatst, op het interne flashgeheugen of op een verwisselbare geheugenkaart (en mijn allereerste voorbeeld was een draagbare CD-speler waarbij je de upgrade op een cd moest branden). Het moet op een vastgestelde plaats met een vastgestelde naam staan.
• Afhankelijk van hoe de ontwerpers het bedacht hebben wordt zo'n firmware-image ofwel automatisch geïnstalleerd bij de volgende herstart ofwel moet je de installatie via een menu starten.
• Het apparaat begint meestal met een integriteitscontrole op de firmware en laat dan pas de installatie doorgaan.

Er zijn fabrikanten die dit proces netjes beschrijven en er zijn er ook die per se de download en de plaatsing op het apparaat via hun eigen software willen laten lopen, en die is dan alleen voor Windows en vaak ook OS/X beschikbaar. Maar die software doet voor de upgrade niets anders dan een image downloaden, dat op het kaartje plaatsen, en ofwel via instructies aan een mens ofwel door een vanuit de software aangestuurde herstart de firmware-upgrade initiëren.

Garmin is een fabrikant die het per se door software wil laten doen. De locatie van de firmware-image is gelukkig als HTML-commentaar in de webpagina waar upgrades voor een model worden aangekondigd terug te vinden, voor mensen die de download en installatie op verschillende machines doen, al zullen de meesten van hen niet op het idee komen om in HTML-sources te gaan kijken om daar dat soort informatie te vinden.

Het is volslagen idioot. Klanten die Linux gebruiken hebben nog altijd gewoon voor hun apparaat betaald. Ze hoeven echt geen Linux-versies van hun software aan te bieden om die klanten te bedienen, het apparaat zelf is namelijk hetgene dat de firmware installeert en dat is niet afhankelijk van een OS op de computer van de klant. Maar men wringt zich in de vreemdste bochten om die afhankelijkheid kunstmatig toe te voegen. Ik snap werkelijk niet waarom men een groep betalende klanten actief tegenwerkt terwijl technisch alles al aanwezig is om de klant de upgrade OS-onafhankelijk te laten uitvoeren, er hoeft werkelijk niets meer dan een korte beschrijving met een download-link te worden toegevoegd, en aan de procedure via hun eigen software hoeft helemaal niets veranderd te worden.

Bij Garmin is het zelfs zo dat de handmatige procedure betrouwbaarder lijkt te zijn. Ik gebruik die dingen al vele jaren en heb nog nooit een mislukte firmware-upgrade meegemaakt. Ik ken iemand die het via de sofware van Garmin op Windows doet en die heeft al meerdere keren meegemaakt dat een gecorrumpeerde image op het apparaat belandde. Die wordt niet geïnstalleerd, maar het apparaat komt in een reboot-loop terecht die je alleen kan doorbreken door hem op USB aan te sluiten en de corrupte image te verwijderen.

Ik heb nooit een TomTom gehad. Kan je die in USB mass storage mode aansluiten op een pc? Dan is de kans aanwezig dat een firmware-image gewoon daarop geplaatst moet worden en wordt een upgrade misschien door een reboot geïnitieerd. Maar je moet wel weten hoe je aan de image komt en waar die onder welke naam geplaatst wordt. Als TomTom via een propriëtair protocol over USB communiceert en dat ook gebruikt om de firmware aan het apparaat over te dragen dan houdt het vermoedelijk op.

Ik zal eens kijken, mijn oude Tomtom gedroeg zich als een USB drive. Bedankt voor al je tips!
02-07-2018, 11:22 door Anoniem
Door linux4: Het enige wat mij niet lukt is via Linux mijn Tomtom updaten omdat die firma te eigenwijs is een Linux versie van de update software uit te brengen. De tomtom zelf draait notabene op Linux.

De oudere TomTom zuignap modellen maken onder Windows via een aangesloten USB kabel contact middels een ethernet poort, waardoor het automatisch mounten van het device als een USB volume onder Linux wordt bemoeilijkt. Daarvan is men inmiddels afgestapt, want een update uitvoeren onder Windows is voor velen al te veel van het goede gebleken.

De laatste generatie van TomTom modellen van het type GO en VIA kennen daarom "Updates via Wi-Fi®", waardoor geen verbinding meer met een USB kabel met een PC of laptop is vereist. Een draadloze verbinding maken met een versleuteld wifi is voldoende. Dit werkt prima zowel voor de kaart- als flitser updates, als voor het bijwerken van de firmware.
02-07-2018, 11:27 door Krakatau
Door linux4:
Door Krakatau:
Door linux4: Het enige wat mij niet lukt is via Linux mijn Tomtom updaten omdat die firma te eigenwijs is een Linux versie van de update software uit te brengen. De tomtom zelf draait notabene op Linux. Arrogant clubje maar de Tomtom wijst goed de weg...

Het schijnt te kunnen met een Windows die in een VirtualBox sessie draait: https://sites.google.com/site/computertip/samsung (zelf nooit geprobeerd).

Ik zal het ooit eens proberen hoewel ik op dit moment geen Windows licenties meer heb. De laptop waar ik op werk bevat wel een W8.1 recover image en er zit een licentie sticker onderop maar ik weet niet of ik daar iets mee kan.

Met heel veel geduld, moeite en gepuzzel kan je daar misschien iets mee. Ik heb het ooit voor mijn Asus laptop voor elkaar gekregen om een Windows 7 recovery image (of waren het nou de originele installatie DVD's?) die erop stond in een VirtualBox VM te zetten. Van de harde schijf gelezen met een Linux live-DVD en het dd commando. En de aangemaakte VM gemanipuleerd om deze op mijn computer te laten lijken (anders deed de installer het niet). De VM liep uiteindelijk prima, echter er was nog wel een telefoontje naar Microsoft nodig i.v.m. de licentie. Er waren veranderingen in de hardware vastgesteld :-)

http://www.learnlinux.co.uk/E/technical_notes/ln0034.htm
02-07-2018, 11:32 door Krakatau
Door Anoniem:
Door Krakatau:
Door Krakatau: Wat ik wel nog eens opnieuw wil proberen is FreeBSD + ZFS + KDE.

Hmmm... (geïnstalleerd onder VirtualBox). Geen goed werkende docker? Weet iemand daar meer over (FreeBSD en Docker)?

Experimental volgens: https://wiki.freebsd.org/Docker

Dan gaat FreeBSD 'm niet worden voor mij... Ik heb bepaalde tooltjes nodig en met Linux compatibility mode red ik het niet (er is ook een werkende fuse nodig voor een mount en hoewel ik libfuse.so erop heb gekregen en fusermount ook, gaat het alsnog stuk op fusermount omdat die de meegegeven opties alleen als root ondersteunt - sowieso teveel gedoe).

Door The FOSS:
Door Krakatau:
Door Krakatau: Wat ik wel nog eens opnieuw wil proberen is FreeBSD + ZFS + KDE.

Hmmm... (geïnstalleerd onder VirtualBox). Geen goed werkende docker? Weet iemand daar meer over (FreeBSD en Docker)?

Ja, dat werkt niet goed en wordt niet echt onderhouden. En als je ZFS wil proberen dan kan dat ook onder Linux: http://zfsonlinux.org.

ZFS onder Linux inderdaad ook een mogelijkheid. Dat werkt goed en is robuust?
02-07-2018, 11:39 door Anoniem
Door Krakatau: Met heel veel geduld, moeite en gepuzzel kan je daar misschien iets mee. Ik heb het ooit voor mijn Asus laptop voor elkaar gekregen om een Windows 7 recovery image (of waren het nou de originele installatie DVD's?) die erop stond in een VirtualBox VM te zetten. Van de harde schijf gelezen met een Linux live-DVD en het dd commando. En de aangemaakte VM gemanipuleerd om deze op mijn computer te laten lijken (anders deed de installer het niet). De VM liep uiteindelijk prima, echter er was nog wel een telefoontje naar Microsoft nodig i.v.m. de licentie. Er waren veranderingen in de hardware vastgesteld :-)
Misschien voegt dit wat toe:
https://developer.microsoft.com/en-us/microsoft-edge/tools/vms/
Microsoft biedt VM-images (ook voor Virtualbox) met verschillende Windows- en IE/Edge-versies voor webontwikkelaars om mee te testen. Die expireren na 90 dagen. Ik weet niet of ze er beperkingen hebben ingebouwd die maken dat zo'n TomTom-firmware-upgrade niet werkt, maar je krijgt in ieder geval geen gezeik over veranderde hardware op een bestaande Windows-installatie. Wie weet is dat aan de praat te krijgen.
02-07-2018, 13:37 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:
Door linux4: Het enige wat mij niet lukt is via Linux mijn Tomtom updaten omdat die firma te eigenwijs is een Linux versie van de update software uit te brengen. De tomtom zelf draait notabene op Linux.

De oudere TomTom zuignap modellen maken onder Windows via een aangesloten USB kabel contact middels een ethernet poort, waardoor het automatisch mounten van het device als een USB volume onder Linux wordt bemoeilijkt. Daarvan is men inmiddels afgestapt, want een update uitvoeren onder Windows is voor velen al te veel van het goede gebleken.

De laatste generatie van TomTom modellen van het type GO en VIA kennen daarom "Updates via Wi-Fi®", waardoor geen verbinding meer met een USB kabel met een PC of laptop is vereist. Een draadloze verbinding maken met een versleuteld wifi is voldoende. Dit werkt prima zowel voor de kaart- als flitser updates, als voor het bijwerken van de firmware.

Mijn Tomtom Via 52 welke ik iets meer dan een jaar geleden heb gekocht is blijkbaar al weer van een oudere generatie. Kan alleen via PC en USB kabel. Lifetime maps blijkt overigens bij Tomtom 4 jaar te betekenen maar dat terzijde. Maar bedankt voor het idee, het was te proberen.
02-07-2018, 13:39 door [Account Verwijderd]
Door Krakatau:
Door linux4:
Door Krakatau:
Door linux4: Het enige wat mij niet lukt is via Linux mijn Tomtom updaten omdat die firma te eigenwijs is een Linux versie van de update software uit te brengen. De tomtom zelf draait notabene op Linux. Arrogant clubje maar de Tomtom wijst goed de weg...

Het schijnt te kunnen met een Windows die in een VirtualBox sessie draait: https://sites.google.com/site/computertip/samsung (zelf nooit geprobeerd).

Ik zal het ooit eens proberen hoewel ik op dit moment geen Windows licenties meer heb. De laptop waar ik op werk bevat wel een W8.1 recover image en er zit een licentie sticker onderop maar ik weet niet of ik daar iets mee kan.

Met heel veel geduld, moeite en gepuzzel kan je daar misschien iets mee. Ik heb het ooit voor mijn Asus laptop voor elkaar gekregen om een Windows 7 recovery image (of waren het nou de originele installatie DVD's?) die erop stond in een VirtualBox VM te zetten. Van de harde schijf gelezen met een Linux live-DVD en het dd commando. En de aangemaakte VM gemanipuleerd om deze op mijn computer te laten lijken (anders deed de installer het niet). De VM liep uiteindelijk prima, echter er was nog wel een telefoontje naar Microsoft nodig i.v.m. de licentie. Er waren veranderingen in de hardware vastgesteld :-)

http://www.learnlinux.co.uk/E/technical_notes/ln0034.htm

Ik vind voor de Tomtom wel ergens een Windows pc te leen voor die paar keer per jaar. Zodra ik met Microsoft spul aan de slag moet is mijn geduld al snel op. Na een weekend thuis Linuxen word ik al knorrig als ik weer bij de baas met W10 aan de slag moet...
02-07-2018, 14:51 door Krakatau
Door Anoniem:
Door Krakatau: Met heel veel geduld, moeite en gepuzzel kan je daar misschien iets mee. Ik heb het ooit voor mijn Asus laptop voor elkaar gekregen om een Windows 7 recovery image (of waren het nou de originele installatie DVD's?) die erop stond in een VirtualBox VM te zetten. Van de harde schijf gelezen met een Linux live-DVD en het dd commando. En de aangemaakte VM gemanipuleerd om deze op mijn computer te laten lijken (anders deed de installer het niet). De VM liep uiteindelijk prima, echter er was nog wel een telefoontje naar Microsoft nodig i.v.m. de licentie. Er waren veranderingen in de hardware vastgesteld :-)
Misschien voegt dit wat toe:
https://developer.microsoft.com/en-us/microsoft-edge/tools/vms/
Microsoft biedt VM-images (ook voor Virtualbox) met verschillende Windows- en IE/Edge-versies voor webontwikkelaars om mee te testen. Die expireren na 90 dagen. Ik weet niet of ze er beperkingen hebben ingebouwd die maken dat zo'n TomTom-firmware-upgrade niet werkt, maar je krijgt in ieder geval geen gezeik over veranderde hardware op een bestaande Windows-installatie. Wie weet is dat aan de praat te krijgen.

Zeker! Bedankt! Ik ken het al wel maar voor de lezers van dit forum zeker interessant om de download-lokatie bij de hand te hebben. Inderdaad veel minder gedoe dan een OEM-licentie binnen een VM aan de praat proberen te krijgen.
02-07-2018, 15:41 door Anoniem
Door Anoniem:
Net even het maar liefst 2,6 Gb grote live image van Debian 9.4 KDE getest via usb stick en kon zelfs geen wifi verbinding krijgen omdat de laptop wifi niet herkend werd......

De Topic Starter is een beginner, Mint, *Ubuntu, Manjaro lijkt me dan wel het meest geschikt.

Ergens is het wel logisch daar Debian open source drivers meelevert en de meeste Wifi drivers niet open source zijn.

Maar eens; Ubuntu en Mint zijn de meest logische keuzes voor een Linux beginner. Ik heb geen ervaring met Manjaro.
02-07-2018, 20:06 door Anoniem
debian: gericht op stabiliteit en kan ook gebruikt worden als server maar ook prima voor dagelijks gebruik.
centos: gebasseerd op RHEL gericht op stabiliteit en wordt vaak gebruikt als server om bijvoorbeeld websites te hosten
fedora: gebasseerd op RHEL altijd de nieuwste updates(testing voor RHEL) en innovaties met de stabiliteit van Red Hat
gentoo: Compleet aanpasbaar net als Arch linux, maar voor de wat doorgewinterde linux gebruiker. Gentoo heeft ook enkele BSD variaties.
opensuse: gebasseerd op Suse, van origine duits en word ook veel ingezet voor server doeleinden.
arch linux: compleet aanpasbaar en weinig resources nodig. al moet je hiervoor wel een die hard linux guru zijn.
manjaro: de verbeterde/nieuwere versie van arch met zijn eigen unieke features
Ubuntu: gebasseerd op Debian, maar gebruiksvriendelijk met een grote community. beste OOTB voor nieuwe gebruikers. install and use.
02-07-2018, 23:27 door -karma4
Door Anoniem: debian: gericht op stabiliteit en kan ook gebruikt worden als server maar ook prima voor dagelijks gebruik.
...
gentoo: Compleet aanpasbaar net als Arch linux, maar voor de wat doorgewinterde linux gebruiker. Gentoo heeft ook enkele BSD variaties.

Debian ook: https://www.debian.org/ports/kfreebsd-gnu/
02-07-2018, 23:41 door -karma4
Door Krakatau:
Door The FOSS:
Door Krakatau:
Door Krakatau: Wat ik wel nog eens opnieuw wil proberen is FreeBSD + ZFS + KDE.

Hmmm... (geïnstalleerd onder VirtualBox). Geen goed werkende docker? Weet iemand daar meer over (FreeBSD en Docker)?

Ja, dat werkt niet goed en wordt niet echt onderhouden. En als je ZFS wil proberen dan kan dat ook onder Linux: http://zfsonlinux.org.

ZFS onder Linux inderdaad ook een mogelijkheid. Dat werkt goed en is robuust?

Vast wel... Zoek het zelf effe op wil je? Google is your friend. Het is hier toch geen kleuterschool?
03-07-2018, 08:55 door Krakatau - Bijgewerkt: 03-07-2018, 08:57
Door The FOSS:
Door Krakatau: ZFS onder Linux inderdaad ook een mogelijkheid. Dat werkt goed en is robuust?
Vast wel... Zoek het zelf effe op wil je? Google is your friend. Het is hier toch geen kleuterschool?

Gut, gut, gut... Met het verkeerde been uit bed gestapt? Weer ruzie gemaakt? Kots. Get a life man.
03-07-2018, 10:42 door Krakatau
Nou zeg! Linux Mint heeft KDE laten vallen!

https://itsfoss.com/linux-mint-drops-kde/

Wat een idiote zet! Dat wordt 'm dus ook niet meer!
03-07-2018, 11:47 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 03-07-2018, 11:51
Door Krakatau: Nou zeg! Linux Mint heeft KDE laten vallen!

https://itsfoss.com/linux-mint-drops-kde/

Wat een idiote zet! Dat wordt 'm dus ook niet meer!

Dat is al een jaar bekend. Het is inderdaad treurig want Mint KDE was een fijne distro. De huidige versie krijgt overigens nog support tot april 2021. Het kost het Mint team gewoon te veel werk om KDE bij te houden omdat het te veel afwijkt van de Gnome varianten Mate en Cinnamon. Xfce houden ze nog wel, daar zit ook nauwelijks ontwikkeling meer in.

En nog dit: de nieuwe Mint Debian Edition 3 die binnenkort uitkomt zal enkel nog met Cinnamon verschijnen. LMDE3 Mate komt er niet meer in tegenstelling tot LMDE2
03-07-2018, 12:04 door Spiff has left the building
Door Krakatau, 10:42 uur:
Nou zeg! Linux Mint heeft KDE laten vallen!
Door linux4, 11:47 uur:
Dat is al een jaar bekend.
In ieder geval sinds vorig jaar oktober https://blog.linuxmint.com/?p=3418
Als alternatief benadert Kubuntu Mint KDE het meest, denk ik.
03-07-2018, 12:12 door Krakatau - Bijgewerkt: 03-07-2018, 12:14
Door linux4:
Door Krakatau: Nou zeg! Linux Mint heeft KDE laten vallen!

https://itsfoss.com/linux-mint-drops-kde/

Wat een idiote zet! Dat wordt 'm dus ook niet meer!

Dat is al een jaar bekend.

Ik zie het. Heb ik blijkbaar gemist.

Door linux4: Het is inderdaad treurig want Mint KDE was een fijne distro. De huidige versie krijgt overigens nog support tot april 2021. Het kost het Mint team gewoon te veel werk om KDE bij te houden omdat het te veel afwijkt van de Gnome varianten Mate en Cinnamon. Xfce houden ze nog wel, daar zit ook nauwelijks ontwikkeling meer in.

En nog dit: de nieuwe Mint Debian Edition 3 die binnenkort uitkomt zal enkel nog met Cinnamon verschijnen. LMDE3 Mate komt er niet meer in tegenstelling tot LMDE2

Ze gooien hun eigen glazen in. Net als Ubuntu met Unity destijds. Die hebben uiteindelijk bakzeil moeten halen en GNOME teruggehaald.

What are the best Linux distributions for KDE Plasma 5?
https://www.slant.co/topics/6251/~linux-distributions-for-kde-plasma-5
03-07-2018, 12:20 door Anoniem
Door linux4:
Door Krakatau: Nou zeg! Linux Mint heeft KDE laten vallen!

Dat is al een jaar bekend. Het is inderdaad treurig want Mint KDE was een fijne distro.
Dus Mint doet mee aan wat in de *buntu-wereld gangbaar is: doen alsof een andere desktop of window manager meteen een ander besturingssysteem oplevert.

KDE-gebruikers zouden eens naar Debian moeten kijken, daar is KDE gewoon een pakket dat je kan installeren (en bij installatie is het een van de desktopomgevingen waar je uit kan kiezen). Ik gebruik zelf i3 op Debian, wat een heel ander soort interface oplevert, maar Debian stable heb ik toevallig met KDE in een VM staan en dat ziet er in mijn ogen gelikt uit.
03-07-2018, 13:02 door [Account Verwijderd]
Door Krakatau:
Door linux4:
Door Krakatau: Nou zeg! Linux Mint heeft KDE laten vallen!

https://itsfoss.com/linux-mint-drops-kde/

Wat een idiote zet! Dat wordt 'm dus ook niet meer!

Dat is al een jaar bekend.

Ik zie het. Heb ik blijkbaar gemist.

Door linux4: Het is inderdaad treurig want Mint KDE was een fijne distro. De huidige versie krijgt overigens nog support tot april 2021. Het kost het Mint team gewoon te veel werk om KDE bij te houden omdat het te veel afwijkt van de Gnome varianten Mate en Cinnamon. Xfce houden ze nog wel, daar zit ook nauwelijks ontwikkeling meer in.

En nog dit: de nieuwe Mint Debian Edition 3 die binnenkort uitkomt zal enkel nog met Cinnamon verschijnen. LMDE3 Mate komt er niet meer in tegenstelling tot LMDE2

Ze gooien hun eigen glazen in. Net als Ubuntu met Unity destijds. Die hebben uiteindelijk bakzeil moeten halen en GNOME teruggehaald.

What are the best Linux distributions for KDE Plasma 5?
https://www.slant.co/topics/6251/~linux-distributions-for-kde-plasma-5

Heb je ervaring met Fedora KDE of Mageia KDE? Ik liep even het lijstje af van slant.co
03-07-2018, 15:01 door Anoniem
Kan je toch eerst eens testen? Deze webshop geeft je de mogelijkheid:
https://www.ubuntushop.be/index.php/test-ubuntu.html
03-07-2018, 15:18 door Anoniem
Door Anoniem: Kan je toch eerst eens testen? Deze webshop geeft je de mogelijkheid:
https://www.ubuntushop.be/index.php/test-ubuntu.html
Sorry url code vergeten:
https://www.ubuntushop.be/index.php/test-ubuntu.html
03-07-2018, 16:23 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Kan je toch eerst eens testen? Deze webshop geeft je de mogelijkheid:
https://www.ubuntushop.be/index.php/test-ubuntu.html
Sorry url code vergeten:
https://www.ubuntushop.be/index.php/test-ubuntu.html

Leuke site! In elk geval om te kijken of het er leuk uit ziet. Je kunt niet testen of al je hardware werkt.
03-07-2018, 17:01 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Kan je toch eerst eens testen? Deze webshop geeft je de mogelijkheid:
https://www.ubuntushop.be/index.php/test-ubuntu.html
Sorry url code vergeten:
https://www.ubuntushop.be/index.php/test-ubuntu.html

Leuke site! In elk geval om te kijken of het er leuk uit ziet. Je kunt niet testen of al je hardware werkt.

cool huh? doet me denken aan: https://bellard.org/jslinux/
03-07-2018, 17:11 door Krakatau
Door Anoniem: KDE-gebruikers zouden eens naar Debian moeten kijken, daar is KDE gewoon een pakket dat je kan installeren (en bij installatie is het een van de desktopomgevingen waar je uit kan kiezen). Ik gebruik zelf i3 op Debian, wat een heel ander soort interface oplevert, maar Debian stable heb ik toevallig met KDE in een VM staan en dat ziet er in mijn ogen gelikt uit.

Ik gebruik al jaren Debian stable met KDE en dat werkt inderdaad prima (en ziet er gelikt uit).
03-07-2018, 17:13 door Krakatau
Door linux4: Heb je ervaring met Fedora KDE of Mageia KDE? Ik liep even het lijstje af van slant.co

Mageia installeerde geloof ik niet en met Fedora had ik ook het een of andere probleem. Maar dat is alweer een tijdje geleden dus ik zou ze eigenlijk opnieuw moeten proberen om te zien hoe het nu gaat. In een VM dan...
03-07-2018, 19:13 door [Account Verwijderd]
Door Krakatau:
Door linux4: Heb je ervaring met Fedora KDE of Mageia KDE? Ik liep even het lijstje af van slant.co

Mageia installeerde geloof ik niet en met Fedora had ik ook het een of andere probleem. Maar dat is alweer een tijdje geleden dus ik zou ze eigenlijk opnieuw moeten proberen om te zien hoe het nu gaat. In een VM dan...

Ik heb het al geprobeerd. Ze starten beide goed, zien er goed uit. Alleen software distributie is nogal wazig bij Mageia en Fedora heeft ook niet alle software in de repositories zoals ik van debian/ubuntu/manjaro gewend ben.
03-07-2018, 19:14 door [Account Verwijderd]
Door Krakatau:
Door Anoniem: KDE-gebruikers zouden eens naar Debian moeten kijken, daar is KDE gewoon een pakket dat je kan installeren (en bij installatie is het een van de desktopomgevingen waar je uit kan kiezen). Ik gebruik zelf i3 op Debian, wat een heel ander soort interface oplevert, maar Debian stable heb ik toevallig met KDE in een VM staan en dat ziet er in mijn ogen gelikt uit.

Ik gebruik al jaren Debian stable met KDE en dat werkt inderdaad prima (en ziet er gelikt uit).

Zo jammer dat ik het netwerk niet aan de praat krijg. Het blijft een vreemd verhaal.
03-07-2018, 21:37 door Krakatau - Bijgewerkt: 03-07-2018, 21:54
Door linux4: Zo jammer dat ik het netwerk niet aan de praat krijg. Het blijft een vreemd verhaal.
*-network
description: Ethernet interface
product: AR8161 Gigabit Ethernet
vendor: Qualcomm Atheros
physical id: 0
bus info: pci@0000:03:00.0
logical name: enp3s0
version: 10
serial: e0:3f:49:bf:be:06
size: 1Gbit/s
capacity: 1Gbit/s
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: pm pciexpress msi msix bus_master cap_list ethernet physical tp 10bt 10bt-fd 100bt 100bt-fd 1000bt-fd autonegotiation
configuration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=alx duplex=full ip=192.168.1.19 latency=0 link=yes multicast=yes port=twisted pair speed=1Gbit/s
resources: irq:19 memory:f7c00000-f7c3ffff ioport:e000(size=128)

Probeer eens (Debian KDE Live DVD opstarten - terminal openen en sudo -i voor een root command prompt):
sudo -i

wijzig /etc/apt/sources.list.d/base.list met vi of nano editor en voeg contrib non-free aan de niet commented regel:
deb http://deb.debian.org/debian/ stretch main contrib non-free

bestand opslaan en dan vanaf de terminal prompt commando:
apt-get update

Vervolgens zoveel mogelijk firmware in de Live DVD omgeving toevoegen:
apt-get install firmware-linux-nonfree firmware-misc-nonfree firmware-atheros firmware-realtek

Negeer berichten over rebooten want dat kan niet met de Live DVD (dan ben je de gemaakte wijzigingen weer kwijt).

Dan de alx module laden (die staat in jouw tekst hierboven):
modprobe alx

evt. controleren met
lsmod|grep alx

Dan wireless even uit en weer aanzetten in de KDE networks rechts onderin. Wordt de wireless kaart dan wel herkend? Zo ja, dan installatie vervolgen. Als je geluk hebt neemt hij de configuratie over naar het geïnstalleerde systeem. Zoniet dan na installatie dit verhaal herhalen op geïnstalleerde systeem.

Het zou de goede driver moeten zijn volgens modinfo:

# modinfo alx
filename: /lib/modules/4.16.0-0.bpo.2-amd64/kernel/drivers/net/ethernet/atheros/alx/alx.ko
license: GPL
description: Qualcomm Atheros(R) AR816x/AR817x PCI-E Ethernet Network Driver
author: Qualcomm Corporation, <nic-devel@qualcomm.com>
author: Johannes Berg <johannes@sipsolutions.net>
alias: pci:v00001969d000010A0sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001969d000010A1sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001969d00001090sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001969d0000E0B1sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001969d0000E0A1sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001969d0000E091sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001969d00001091sv*sd*bc*sc*i*
depends: mdio
retpoline: Y
intree: Y
name: alx
vermagic: 4.16.0-0.bpo.2-amd64 SMP mod_unload modversions

https://wiki.linuxfoundation.org/networking/alx
03-07-2018, 21:52 door [Account Verwijderd]
Door Krakatau:
Door linux4: Zo jammer dat ik het netwerk niet aan de praat krijg. Het blijft een vreemd verhaal.
*-network
description: Ethernet interface
product: AR8161 Gigabit Ethernet
vendor: Qualcomm Atheros
physical id: 0
bus info: pci@0000:03:00.0
logical name: enp3s0
version: 10
serial: e0:3f:49:bf:be:06
size: 1Gbit/s
capacity: 1Gbit/s
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: pm pciexpress msi msix bus_master cap_list ethernet physical tp 10bt 10bt-fd 100bt 100bt-fd 1000bt-fd autonegotiation
configuration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=alx duplex=full ip=192.168.1.19 latency=0 link=yes multicast=yes port=twisted pair speed=1Gbit/s
resources: irq:19 memory:f7c00000-f7c3ffff ioport:e000(size=128)

Probeer eens (Debian KDE Live DVD opstarten - terminal openen en sudo -i voor een root command prompt):
sudo -i

wijzig /etc/apt/sources.list.d/base.list met vi of nano editor en voeg contrib non-free aan de niet commented regel:
deb http://deb.debian.org/debian/ stretch main contrib non-free

bestand opslaan en dan vanaf de terminal prompt commando:
apt-get update

Vervolgens zoveel mogelijk firmware in de Live DVD omgeving toevoegen:
apt-get install firmware-linux-nonfree firmware-misc-nonfree firmware-atheros

Negeer berichten over rebooten want dat kan niet met de Live DVD (dan ben je de gemaakte wijzigingen weer kwijt).

Dan de alx module laden (die staat in jouw tekst hierboven):
modprobe alx

evt. controleren met
lsmod|grep alx

Dan wireless even uit en weer aanzetten in de KDE networks rechts onderin. Wordt de wireless kaart dan wel herkend? Zo ja, dan installatie vervolgen. Als je geluk hebt neemt hij de configuratie over naar het geïnstalleerde systeem. Zoniet dan na installatie dit verhaal herhalen op geïnstalleerde systeem.

Het zou de goede driver moeten zijn volgens modinfo:

# modinfo alx
filename: /lib/modules/4.16.0-0.bpo.2-amd64/kernel/drivers/net/ethernet/atheros/alx/alx.ko
license: GPL
description: Qualcomm Atheros(R) AR816x/AR817x PCI-E Ethernet Network Driver
author: Qualcomm Corporation, <nic-devel@qualcomm.com>
author: Johannes Berg <johannes@sipsolutions.net>
alias: pci:v00001969d000010A0sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001969d000010A1sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001969d00001090sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001969d0000E0B1sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001969d0000E0A1sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001969d0000E091sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001969d00001091sv*sd*bc*sc*i*
depends: mdio
retpoline: Y
intree: Y
name: alx
vermagic: 4.16.0-0.bpo.2-amd64 SMP mod_unload modversions

https://wiki.linuxfoundation.org/networking/alx

Bedankt voor al je moeite! Maar ik heb na lang zoeken de oplossing gevonden op de Debian server:

https://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/9.4.0-live+nonfree/amd64/iso-hybrid/

en dat werkt in 1 keer perfect! Direct Wifi, power manager werkt enz. Ik ben er heel blij mee en ga komende dagen uitgebreid met de KDE live versie spelen alvorens ik 'm ga installeren.

Nogmaals bedankt voor al je tips :-)
03-07-2018, 21:56 door Krakatau - Bijgewerkt: 03-07-2018, 22:16
Door linux4:
Door Krakatau: ...
Bedankt voor al je moeite! Maar ik heb na lang zoeken de oplossing gevonden op de Debian server:

https://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/9.4.0-live+nonfree/amd64/iso-hybrid/

en dat werkt in 1 keer perfect! Direct Wifi, power manager werkt enz. Ik ben er heel blij mee en ga komende dagen uitgebreid met de KDE live versie spelen alvorens ik 'm ga installeren.

Héé! Die kende ik dus niet! Daarmee hoef je niet handmatig allerlei firmware te gaan installeren op je Live DVD :-)

Door linux4: Nogmaals bedankt voor al je tips :-)

Graag gedaan (us Linux guys must stick together). Die Debian images met non-free firmware is echt een hele goeie om te weten! Daar ben ik dan weer blij mee!

N.B.: stel vooral ook de backports repository in! Dan kan je nieuwere versies van pakketten installeren. Zie:

https://backports.debian.org/news/stretch-backports/

Vanaf de command line zoeken en installeren resp. met:
apt-cache search -t stretch-backports pakketnaam
en
apt-get install -t stretch-backports pakketnaam
Vanuit GUI zal ook wel kunnen. Weet ik zo niet hoe dat in te stellen. Waarschijnlijk trivaal.
03-07-2018, 22:28 door [Account Verwijderd]
Door Krakatau:
Door linux4:
Door Krakatau: ...
Bedankt voor al je moeite! Maar ik heb na lang zoeken de oplossing gevonden op de Debian server:

https://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/9.4.0-live+nonfree/amd64/iso-hybrid/

en dat werkt in 1 keer perfect! Direct Wifi, power manager werkt enz. Ik ben er heel blij mee en ga komende dagen uitgebreid met de KDE live versie spelen alvorens ik 'm ga installeren.

Héé! Die kende ik dus niet! Daarmee hoef je niet handmatig allerlei firmware te gaan installeren op je Live DVD :-)

Door linux4: Nogmaals bedankt voor al je tips :-)

Graag gedaan (us Linux guys must stick together). Die Debian images met non-free firmware is echt een hele goeie om te weten! Daar ben ik dan weer blij mee!

N.B.: stel vooral ook de backports repository in! Dan kan je nieuwere versies van pakketten installeren. Zie:

https://backports.debian.org/news/stretch-backports/

Vanaf de command line zoeken en installeren resp. met:
apt-cache search -t stretch-backports pakketnaam
en
apt-get install -t stretch-backports pakketnaam
Vanuit GUI zal ook wel kunnen. Weet ik zo niet hoe dat in te stellen. Waarschijnlijk trivaal.

Het is wel even zoeken op de Debian site, het is allemaal wat onoverzichtelijk. Maar uiteindelijk iedereen blij, ook voor de Topic Starter een goede optie, ook genoeg keuze uit Desktop Environments.

De Debian site zou wel wat restyling kunnen gebruiken qua uiterlijk maar vooral qua navigatie.
04-07-2018, 09:18 door Anoniem
Door linux4: Het is wel even zoeken op de Debian site, het is allemaal wat onoverzichtelijk. Maar uiteindelijk iedereen blij, ook voor de Topic Starter een goede optie, ook genoeg keuze uit Desktop Environments.

De Debian site zou wel wat restyling kunnen gebruiken qua uiterlijk maar vooral qua navigatie.
Over het geheel genomen vind ik de site behoorlijk overzichtelijk. Als ik debian.org oproep zie ik meteen een blok hyperlinks die gegroepeerd zijn in de kolommen "Info", "Verkrijgen", "Nieuws", "Ondersteuning" en "Diversen". Dat ze niet voor de smartphone-app-achtige vormgeving zijn gegaan waar je heel weinig informatie heel groot in beeld ziet en overzicht alleen in losse fragmenten met handelingen ertussen voorgeschoteld krijgt vind ik alleen maar een voordeel.

De genoemde image met firmware is inderdaad niet eenvoudig te vinden, daar wordt niet via "verkrijgen" naar gelinkt. Een omissie? Het lijkt bewust zo te zijn gedaan. Het is namelijk een onofficiële image, een die niet aan de eisen voldoet die Debian aan zichzelf stelt, en via de primaire navigatie kom je bij officiële images terecht. De insteek van Debian is niet dat hun OS ten koste van alles makkelijk moet zijn en dat FLOSS mooi meegenomen is als dat ook werkt, hun insteek is dat FLOSS de norm is en ze raden hun gebruikers aan de moeite te nemen om de hardware die ze kopen vanuit dat perspectief te kiezen.

Wat je ziet past bij die insteek. Als je het daar grondig mee oneens bent kan je beter voor een op maximaal gemak gerichte distro kiezen. Als je hun standpunt wel verdedigbaar vindt dan moet je niet de site onoverzichtelijk noemen omdat iets wat eigenlijk niet in hun beleid past niet direct via de voorpagina toegankelijk is. En als je het wel met hun insteek eens bent en goede ideeën hebt over hoe ze hun website toegankelijker kunnen maken, kijk dan wat je zelf kan betekenen. Het is geen commerciële distro maar een organisatie van vrijwilligers, met (afgaande op wat ik bij bugmeldingen heb meegemaakt) een vriendelijke en behulpzame manier van met elkaar omgaan. Ik denk dat je als nieuwe vrijwilliger in een warm nest belandt daar. ;-)
04-07-2018, 11:06 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:
Door linux4: Het is wel even zoeken op de Debian site, het is allemaal wat onoverzichtelijk. Maar uiteindelijk iedereen blij, ook voor de Topic Starter een goede optie, ook genoeg keuze uit Desktop Environments.

De Debian site zou wel wat restyling kunnen gebruiken qua uiterlijk maar vooral qua navigatie.
Over het geheel genomen vind ik de site behoorlijk overzichtelijk. Als ik debian.org oproep zie ik meteen een blok hyperlinks die gegroepeerd zijn in de kolommen "Info", "Verkrijgen", "Nieuws", "Ondersteuning" en "Diversen". Dat ze niet voor de smartphone-app-achtige vormgeving zijn gegaan waar je heel weinig informatie heel groot in beeld ziet en overzicht alleen in losse fragmenten met handelingen ertussen voorgeschoteld krijgt vind ik alleen maar een voordeel.

De genoemde image met firmware is inderdaad niet eenvoudig te vinden, daar wordt niet via "verkrijgen" naar gelinkt. Een omissie? Het lijkt bewust zo te zijn gedaan. Het is namelijk een onofficiële image, een die niet aan de eisen voldoet die Debian aan zichzelf stelt, en via de primaire navigatie kom je bij officiële images terecht. De insteek van Debian is niet dat hun OS ten koste van alles makkelijk moet zijn en dat FLOSS mooi meegenomen is als dat ook werkt, hun insteek is dat FLOSS de norm is en ze raden hun gebruikers aan de moeite te nemen om de hardware die ze kopen vanuit dat perspectief te kiezen.

Wat je ziet past bij die insteek. Als je het daar grondig mee oneens bent kan je beter voor een op maximaal gemak gerichte distro kiezen. Als je hun standpunt wel verdedigbaar vindt dan moet je niet de site onoverzichtelijk noemen omdat iets wat eigenlijk niet in hun beleid past niet direct via de voorpagina toegankelijk is. En als je het wel met hun insteek eens bent en goede ideeën hebt over hoe ze hun website toegankelijker kunnen maken, kijk dan wat je zelf kan betekenen. Het is geen commerciële distro maar een organisatie van vrijwilligers, met (afgaande op wat ik bij bugmeldingen heb meegemaakt) een vriendelijke en behulpzame manier van met elkaar omgaan. Ik denk dat je als nieuwe vrijwilliger in een warm nest belandt daar. ;-)

Even een paar screenshots erbij hoe de diverse desktops eruit zien. Kijk eens naar de sites van Mint of Manjaro. Het doel is uiteindelijk toch zoveel mogelijk mensen te laten zien dat er meer is dan Windows 10. De Debian site ziet er echt uit alsof ie sinds de jaren 90 niet meer gewijzigd is, maar dat blijft mijn persoonlijke mening. Gewoon jammer dat je zo'n goed OS niet iets meer promoot zodat niet alleen de Linux insiders dat weten. Nu houdt het OS een degelijk maar stoffig imago wat geheel onterecht is.

Ik begrijp goed dat je missie als ontwikkelaar is om alles "free" te houden inclusief drivers. Maar soms kun je niet anders. Je hebt niet 100% vrije hardware keuze in sommige gevallen zoals de mijne. Ik heb een 4 jaar oude Windows 8.1 laptop verkregen die ik nieuw leven in wil blazen. Met de niet verwisselbare hardware gaat het met vrije drivers simpelweg niet lukken. Bij Manjaro kun je tijdens een live boot kiezen voor free of non-free waarbij de eerste keuze default is. In mijn geval was het dan wel weer vreemd dat ik Manjaro wel met free drivers compleet werkend krijg en Debian niet maar dat terzijde.

Ik geloof je meteen dat het een enthousiaste club vrijwilligers is maar die zie ik bij Manjaro ook, het forum daar is ook een warm nest. Mint en Manjaro zijn ook niet commercieel. Ik doneer er ook jaarlijks een kleine bijdrage want dat verdienen ze naar mijn mening. Zal ik ook zeker bij Debian doen als het allemaal gaat bevallen.
04-07-2018, 11:42 door Krakatau
Door linux4: Bij Manjaro kun je tijdens een live boot kiezen voor free of non-free waarbij de eerste keuze default is. In mijn geval was het dan wel weer vreemd dat ik Manjaro wel met free drivers compleet werkend krijg en Debian niet maar dat terzijde.

Ha! Manjaro smokkelt een beetje bij het interpreteren van de term 'free' (?)
04-07-2018, 18:01 door Anoniem
Door linux4: Het doel is uiteindelijk toch zoveel mogelijk mensen te laten zien dat er meer is dan Windows 10.
Ik denk dat dat jouw doel is, niet dat van Debian.
De Debian site ziet er echt uit alsof ie sinds de jaren 90 niet meer gewijzigd is
Toen zag hij er nog basaler uit, hij is wel degelijk vooruitgegaan.
Gewoon jammer dat je zo'n goed OS niet iets meer promoot zodat niet alleen de Linux insiders dat weten.
Debian is immens succesvol als je andere metrieken dan naamsbekendheid of gelikte promotie hanteert. Er werkt een forse menigte vrijwilligers actief aan mee. Geen andere distro vormt direct of indirect de basis voor zoveel andere distro's.
Nu houdt het OS een degelijk maar stoffig imago wat geheel onterecht is.
Misschien vinden ze het wel prima zo.
Ik begrijp goed dat je missie als ontwikkelaar is om alles "free" te houden inclusief drivers. Maar soms kun je niet anders.
Als gebruiker, niet per se als distro-bouwer.

Je wensen zijn volkomen legitiem, begrijp me niet verkeerd, maar ik vind wel dat de keuzes die Debian maakt ook volkomen legitiem zijn, ook als ze niet voldoen aan de wensen van elke gebruiker. Je bent behoorlijk bezig om jouw voorkeuren als onbetwistbaar goed te beschouwen. Het is alleen wel betwistbaar, er zijn andere perspectieven die ook goed zijn.
04-07-2018, 21:21 door [Account Verwijderd]
@Krakatau:

Het enige waar ik tot nu toe niet tevreden over was in Debian 9 KDE was de font rendering in FF ESR, dat zag er echt dun en rafelig uit. Font settings in KDE hebben daar geen invloed op maar onderstaand truucje bracht de oplossing.

https://unix.stackexchange.com/questions/226831/how-can-i-improve-the-font-rendering-in-firefox

Ik heb dit verschijnsel vaker gezien in andere distro's. Ubuntu/Mint heeft er nooit last van.
Weer een handige tip!
04-07-2018, 21:29 door Krakatau - Bijgewerkt: 04-07-2018, 21:29
Door linux4: @Krakatau:

Het enige waar ik tot nu toe niet tevreden over was in Debian 9 KDE was de font rendering in FF ESR, dat zag er echt dun en rafelig uit. Font settings in KDE hebben daar geen invloed op maar onderstaand truucje bracht de oplossing.

https://unix.stackexchange.com/questions/226831/how-can-i-improve-the-font-rendering-in-firefox

Ik heb dit verschijnsel vaker gezien in andere distro's. Ubuntu/Mint heeft er nooit last van.
Weer een handige tip!

Die vind ik bij mij op een andere plek: ~/.config/fontconfig/fonts.conf en uitgezonderd het blok lcdfilter stond alles er al goed in. Mogelijk default. Of ik heb het misschien al ooit eerder aangepast.
05-07-2018, 15:56 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 05-07-2018, 16:29
Ik was altijd Cinnamon fan in de tijd van Mint 13 en 17. Mint 18 Cinnamon was helaas verre van stabiel.
Nu live met Debian Cinnamon bezig en dat ziet er prima uit. Font rendering default in Firefox ESR al prima.
In Chromium helaas weer niet goed te krijgen. Van alles gezocht en geprobeerd.

Cinnamon versie in Debian vreet ook veel minder ram dan de nieuwe Mint 19 Cinnamon.

Manjaro Gnome wint het nog steeds qua font rendering in alle browsers.
05-07-2018, 18:26 door Krakatau
Door linux4: Ik was altijd Cinnamon fan in de tijd van Mint 13 en 17. Mint 18 Cinnamon was helaas verre van stabiel.
Nu live met Debian Cinnamon bezig en dat ziet er prima uit. Font rendering default in Firefox ESR al prima.
In Chromium helaas weer niet goed te krijgen. Van alles gezocht en geprobeerd.

Deze al geprobeerd? https://rlaanemets.com/post/show/chrome-59-60-font-rendering-in-linux ?

Mij lopen de updates van Chromium te veel achter. Daarom gewoon Google Chrome: https://www.google.nl/chrome/index.html. Hij zet de Google Chrome repository er automatisch bij dus het updaten is meteen goed geregeld.
05-07-2018, 19:27 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 05-07-2018, 19:28
Door Krakatau:
Door linux4: Ik was altijd Cinnamon fan in de tijd van Mint 13 en 17. Mint 18 Cinnamon was helaas verre van stabiel.
Nu live met Debian Cinnamon bezig en dat ziet er prima uit. Font rendering default in Firefox ESR al prima.
In Chromium helaas weer niet goed te krijgen. Van alles gezocht en geprobeerd.

Deze al geprobeerd? https://rlaanemets.com/post/show/chrome-59-60-font-rendering-in-linux ?

Mij lopen de updates van Chromium te veel achter. Daarom gewoon Google Chrome: https://www.google.nl/chrome/index.html. Hij zet de Google Chrome repository er automatisch bij dus het updaten is meteen goed geregeld.

Ja dat truucje werkt niet. In Manjaro loopt Chromium gelijk op met Chrome in de repositories. Versie 67.0.3396.87-2

Off topic: Net ook nog Manjaro Cinnamon geprobeerd, Cinnamon 3.8.2. crashte al bij de live sessie, nog niets verbeterd qua stabiliteit zo te zien. Jammer, ik vind persoonlijk Cinnamon mooi.
05-07-2018, 22:11 door Anoniem
Door The FOSS: Zoek het zelf effe op wil je? Google is your friend. Het is hier toch geen kleuterschool?

DuckDuckGo.com hidden service on Tor

http://3g2upl4pq6kufc4m.onion

The search engine that doesn't track you.
06-07-2018, 08:52 door Krakatau
Door linux4: Off topic: Net ook nog Manjaro Cinnamon geprobeerd, Cinnamon 3.8.2. crashte al bij de live sessie, nog niets verbeterd qua stabiliteit zo te zien. Jammer, ik vind persoonlijk Cinnamon mooi.

Ik ben echt vastgeroest in KDE. Vooral de mogelijkheid om acties aan screen edges te hangen kan ik echt niet missen. Muis linksboven is 'Desktop Grid' en linksonder 'Present Windows - All Desktops'. Ik heb acht desktops die meestal helemaal gevuld zijn met allerlei tooltjes en browser windows. Dan wil je daar snel overzicht over hebben en kunnen schakelen. En tabjes in Konsole windows (command prompt) die je ook naar andere windows kan slepen (undock en redock indien vanuit dezelfde Konsole sessie). En desktop effects (compositor) natuurlijk maar dat hebben ze tegenwoordig allemaal.
06-07-2018, 14:56 door Anoniem
Heel simpel zet op een oudere laptop een linux distro zoals lubuntu, Linux Lite, peppermint.
Koop een budget instap laptop pleur Microsoft eraf en zet Mint, Zorin, Ubuntu Mate, Elemantary erop.
Een Chromebook pleur Chrome eraf en zet Gallium OS erop.
Tis allemaal niet zo moeilijk en je ziet de mooie bomen weer door het bos :)

Tibo
06-07-2018, 17:48 door [Account Verwijderd]
Door Krakatau:
Door linux4: Off topic: Net ook nog Manjaro Cinnamon geprobeerd, Cinnamon 3.8.2. crashte al bij de live sessie, nog niets verbeterd qua stabiliteit zo te zien. Jammer, ik vind persoonlijk Cinnamon mooi.

Ik ben echt vastgeroest in KDE. Vooral de mogelijkheid om acties aan screen edges te hangen kan ik echt niet missen. Muis linksboven is 'Desktop Grid' en linksonder 'Present Windows - All Desktops'. Ik heb acht desktops die meestal helemaal gevuld zijn met allerlei tooltjes en browser windows. Dan wil je daar snel overzicht over hebben en kunnen schakelen. En tabjes in Konsole windows (command prompt) die je ook naar andere windows kan slepen (undock en redock indien vanuit dezelfde Konsole sessie). En desktop effects (compositor) natuurlijk maar dat hebben ze tegenwoordig allemaal.

Begrijpelijk in jouw situatie, KDE heeft enorm veel mogelijkheden en de standaard KDE apps zoals Dolphin, Kate etc. zijn echt heel mooi. Voor mijn gebruik met max. 4 vensters tegelijk open voldoet Gnome. Met de dock midden onder doet de werking van het geheel een beetje Apple achtig aan en dat bevalt goed. Met de Meta toets snel wisselen tussen vensters.
06-07-2018, 17:49 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Heel simpel zet op een oudere laptop een linux distro zoals lubuntu, Linux Lite, peppermint.
Koop een budget instap laptop pleur Microsoft eraf en zet Mint, Zorin, Ubuntu Mate, Elemantary erop.
Een Chromebook pleur Chrome eraf en zet Gallium OS erop.
Tis allemaal niet zo moeilijk en je ziet de mooie bomen weer door het bos :)

Tibo

Ja dit zouden meer mensen moeten doen. Iedereen tobt maar met MS Windows...
06-07-2018, 18:52 door Ron625
Door linux4:
Door Anoniem:<knip>
Koop een budget instap laptop pleur Microsoft eraf
<knip>
Ja dit zouden meer mensen moeten doen. Iedereen tobt maar met MS Windows...
Of koop een laptop zonder OS, het is even zoeken, maar ze zijn er wel...........

Voor mij is een laptop met MS software een vorm van koppel-verkoop.
06-07-2018, 19:06 door -karma4
Ik kwam deze tegen: https://www.ostechnix.com/test-100-linux-and-unix-operating-systems-online-for-free/

Gratis 100 verschillende Linux versies testen!
06-07-2018, 20:04 door Anoniem

Een interessant gegeven is dat Andy Klemann and Tobias Forster de “DistroTest" service hebben gehost onder Debian, met gebruikmaking van de Qemu emulator. Dat zegt wel iets over de robuustheid van Debian en Qemu.
06-07-2018, 21:48 door Anoniem
Door The FOSS: Ik kwam deze tegen: https://www.ostechnix.com/test-100-linux-and-unix-operating-systems-online-for-free/

Gratis 100 verschillende Linux versies testen!
Dit heeft eigenlijk aan hoeveel bagger er is. Uiteindelijk zijn er maar een paar leuk. Sommige bestaat nu, maar kunnen volgende maand verdwenen zijn, en kan je weer een herinstallatie uitvoeren.

Klinkt leuk 100, maar effectief zijn er maar een tiental die lang overleven.

Wel leuke marketing..... Maar de meeste kijken daar gelukkig doorheen
07-07-2018, 08:47 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:
Door The FOSS: Ik kwam deze tegen: https://www.ostechnix.com/test-100-linux-and-unix-operating-systems-online-for-free/

Gratis 100 verschillende Linux versies testen!
Dit heeft eigenlijk aan hoeveel bagger er is. Uiteindelijk zijn er maar een paar leuk. Sommige bestaat nu, maar kunnen volgende maand verdwenen zijn, en kan je weer een herinstallatie uitvoeren.

Klinkt leuk 100, maar effectief zijn er maar een tiental die lang overleven.

Wel leuke marketing..... Maar de meeste kijken daar gelukkig doorheen

Dat er netto maar een tiental distro's zijn die garant staan voor stabiele support is waar maar om kleine distro's nu meteen als bagger aan te merken is wel kort door de bocht.

Dat is dan weer een voordeel van MS Windows: Duidelijkheid, er is maar 1 versie en die is bagger...
07-07-2018, 08:53 door [Account Verwijderd]
Door The FOSS: Ik kwam deze tegen: https://www.ostechnix.com/test-100-linux-and-unix-operating-systems-online-for-free/

Gratis 100 verschillende Linux versies testen!

Net even geprobeerd, Antergos gestart, foutmelding, geen desktop, alleen optie om te herstarten. Window maar afgesloten. Wilde een 2e OS starten, foutmelding, too many active OS...
Leuk idee maar het werkt niet echt geweldig.
07-07-2018, 09:13 door Anoniem
Door Anoniem: Klinkt leuk 100, maar effectief zijn er maar een tiental die lang overleven.
Je slaat de plank volledig mis. Kijk hier eens naar:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1b/Linux_Distribution_Timeline.svg
Ik heb in dat schema lijnen geteld van distro's die tot 2018 doorlopen en die in 2008 al bestonden. Afsplitsingen van na 2008 of uitgestorven distro's heb ik dus niet geteld. Ik ben gestopt met tellen toen ik de 100 passeerde. Het is dus minstens tien keer zo veel dan jouw tiental.

Je onderschat de situatie dus schromelijk, en je presenteert een vage aanname alsof het een vaststaand feit is.
Wel leuke marketing..... Maar de meeste kijken daar gelukkig doorheen
Misschien moet je eens leren om door je eigen aannames heen te kijken en je op feiten te baseren. Of ben jij zelf misschien bezig met marketing?
07-07-2018, 09:33 door Ron625
Testset doe ik vaak, door te installeren op een USB stick, of drive.
Ook gebruik ik vaak VirtualBox hiervoor (ook handig voor experimenten).
Bijna alle distributies heb ik wel getest, maar voornamelijk met de XFCE desktop.
Zelf gebruik ik bijna alleen Xubuntu, in een aangepaste vorm (is een voordeel van Linux).
Daarnaast vind ik SolidX een hele goede en mooie op Debian gebaseerde distributie.

Het bovenstaande gaat in mijn geval als eindgebruiker op, voor servers gelden weer andere maatstaven :-)
07-07-2018, 09:40 door -karma4
Door linux4:
Door The FOSS: Ik kwam deze tegen: https://www.ostechnix.com/test-100-linux-and-unix-operating-systems-online-for-free/

Gratis 100 verschillende Linux versies testen!

Net even geprobeerd, Antergos gestart, foutmelding, geen desktop, alleen optie om te herstarten. Window maar afgesloten. Wilde een 2e OS starten, foutmelding, too many active OS...
Leuk idee maar het werkt niet echt geweldig.

Ze hebben helaas (ondertussen) wat capaciteitsproblemen lijkt het. Nu ('s ochtends) krijg ik wel een VNC venster met Antergos.
07-07-2018, 20:45 door Anoniem
Natuurlijk je hebt 100 tal distro's, je moet wel de bomen door het bos blijven zien.

Wil je op zekerheid een Linux met goede ondersteuning neem een ubuntu/ debian Canonical based versie.
Werkelijk op verschillende laptops nooit problemen gehad. Ze draaien allemaal goed...kwestie van smaak .
Gebruikers zijn tevreden, ik laat ze eerst een live cd/ usb zien en na keuze ...voila installeren op SSD ben je 20 a 30 min klaar!
Distrowatch geeft aan waar de Linux versie op is gebasseerd.

Bij de kleinere disro's heb je toch vaak dat iets het niet doet .
Ik werk uitsluitend met SSD (clean install no fuss).

Tibo
08-07-2018, 09:04 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Natuurlijk je hebt 100 tal distro's, je moet wel de bomen door het bos blijven zien.

Wil je op zekerheid een Linux met goede ondersteuning neem een ubuntu/ debian Canonical based versie.
Werkelijk op verschillende laptops nooit problemen gehad. Ze draaien allemaal goed...kwestie van smaak .
Gebruikers zijn tevreden, ik laat ze eerst een live cd/ usb zien en na keuze ...voila installeren op SSD ben je 20 a 30 min klaar!
Distrowatch geeft aan waar de Linux versie op is gebasseerd.

Bij de kleinere disro's heb je toch vaak dat iets het niet doet .
Ik werk uitsluitend met SSD (clean install no fuss).

Tibo

Canonical is niet iedereens favoriet in de Linux wereld, ze neigen af en toe even van de weg te raken, b.v. hun koppeling met Amazon. Na een tijdje herstellen ze dat wel weer maar toch...
Debian based is naar mijn mening wel een heel goede basis omdat ze voor stabiliteit gaan en principieel zijn, maar dan spreek je wel over puur Debian.

Persoonlijk heb ik ook heel goede ervaring met Manjaro, gebaseerd op Arch en heb ik daar nooit crashes mee in tegenstelling tot Mint 18 waar ik regelmatig vastlopers had met Chromium en Firefox die het hele systeem ophingen. CTRL-ALT-BS was dan de enige uitweg. Als dat elk uur gebeurt is het niet leuk meer. Wifi dropouts van 30 seconden zijn ook niet leuk. Dat begon allemaal toen ik van 17 naar 18 overstapte, met 13 en 17 nooit problemen. Mijn overstap van Mint naar Manjaro is daarmee definitief, al de genoemde problemen zijn nooit meer voorgekomen op dezelfde laptop.

Dat is gewoon mijn ervaring maar ga niet beweren dat je met Ubuntu based per definitie goed zit en met de overige niet want dan begeef je je op glad ijs. Kubuntu heeft in het verleden ook bewezen verre van stabiel te zijn, de nieuwste versie schijnt wel goed te draaien.
Dat er veel over Ubuntu te vinden is klopt, maar soms gaat het dan ook over problemen waar iedereen over klaagt en niemand een oplossing voor heeft.

En kleinere distro's kunnen ook heel goed zijn. Ik heb ook een pc langere tijd op (debian based) SolydX laten draaien, een heel fijne Nederlandse distro met een heel actief en enthousiast forum waar de grote baas dagelijks actief is.
08-07-2018, 14:08 door Anoniem
Door Krakatau:
Door linux4: Off topic: Net ook nog Manjaro Cinnamon geprobeerd, Cinnamon 3.8.2. crashte al bij de live sessie, nog niets verbeterd qua stabiliteit zo te zien. Jammer, ik vind persoonlijk Cinnamon mooi.

Ik ben echt vastgeroest in KDE. Vooral de mogelijkheid om acties aan screen edges te hangen kan ik echt niet missen. Muis linksboven is 'Desktop Grid' en linksonder 'Present Windows - All Desktops'. Ik heb acht desktops die meestal helemaal gevuld zijn met allerlei tooltjes en browser windows. Dan wil je daar snel overzicht over hebben en kunnen schakelen. En tabjes in Konsole windows (command prompt) die je ook naar andere windows kan slepen (undock en redock indien vanuit dezelfde Konsole sessie). En desktop effects (compositor) natuurlijk maar dat hebben ze tegenwoordig allemaal.

Ik vind KDE ook een pracht van een desktop. Zolang je geen programma's gebruikt die afhankelijk zijn van Akonadi gaat het goed. Ik heb al een aantal keren geprobeerd om een "KDE-only" distro te gebruiken, waarbij ik ook alleen de KDE-applicaties wilde gebruiken. Maar zodra ik KMail of Kontact wilde gebruiken ging het mis met de Akonadi server. Dat probleem was onder KDE4 in 2010 ook al gaande, maar is nooit opgelost.

KDE is geweldig, maar ze moeten die gare Akonadi server eruit slopen. Wat een onding is dat. KDE gebruiken en programma's die niet afhankelijk zijn van Akonadi is trouwens geen enkel probleem.

Tegenwoordig is mijn favoriet Xfce. Zowel Xubuntu en Manjaro zijn de distro's die het bij mij goed doen. :)
08-07-2018, 15:49 door Anoniem
Ik draai nu Ubuntu Mate 18.04 op een nieuwe HP stream celeron N3060/ 4GB.

Alles werkt out of the box en beter. Mooie donkere design ingesteld ,
Opera en chrome als browser.

Met W10 had ik nog steeds (anno 2018) vastlopers, traag en update problemen.
09-07-2018, 07:45 door Krakatau
Door Anoniem:
Door Krakatau:
Door linux4: Off topic: Net ook nog Manjaro Cinnamon geprobeerd, Cinnamon 3.8.2. crashte al bij de live sessie, nog niets verbeterd qua stabiliteit zo te zien. Jammer, ik vind persoonlijk Cinnamon mooi.

Ik ben echt vastgeroest in KDE. Vooral de mogelijkheid om acties aan screen edges te hangen kan ik echt niet missen. Muis linksboven is 'Desktop Grid' en linksonder 'Present Windows - All Desktops'. Ik heb acht desktops die meestal helemaal gevuld zijn met allerlei tooltjes en browser windows. Dan wil je daar snel overzicht over hebben en kunnen schakelen. En tabjes in Konsole windows (command prompt) die je ook naar andere windows kan slepen (undock en redock indien vanuit dezelfde Konsole sessie). En desktop effects (compositor) natuurlijk maar dat hebben ze tegenwoordig allemaal.

Ik vind KDE ook een pracht van een desktop. Zolang je geen programma's gebruikt die afhankelijk zijn van Akonadi gaat het goed. Ik heb al een aantal keren geprobeerd om een "KDE-only" distro te gebruiken, waarbij ik ook alleen de KDE-applicaties wilde gebruiken. Maar zodra ik KMail of Kontact wilde gebruiken ging het mis met de Akonadi server. Dat probleem was onder KDE4 in 2010 ook al gaande, maar is nooit opgelost.

Die gebruik ik inderdaad ook niet om die reden.

Door Anoniem: KDE is geweldig, maar ze moeten die gare Akonadi server eruit slopen. Wat een onding is dat. KDE gebruiken en programma's die niet afhankelijk zijn van Akonadi is trouwens geen enkel probleem.

Dan start het niet eens op (als je dat soort applicaties niet installeert.
09-07-2018, 09:07 door Anoniem
Door Krakatau:
Door Anoniem: KDE is geweldig, maar ze moeten die gare Akonadi server eruit slopen. Wat een onding is dat. KDE gebruiken en programma's die niet afhankelijk zijn van Akonadi is trouwens geen enkel probleem.

Dan start het niet eens op (als je dat soort applicaties niet installeert.
Toen Debian stable van KDE3 naar KDE4 overstapte gebruikte ik KDE al een poos niet meer, maar ik gebruikte nog wel een agenda-programma uit de KDE-koker omdat ik daar geen goed alternatief voor had gevonden (kalendar heette het geloof ik).

Toen ik naar een nieuwe versie van Debian stable was overgestapt was het resultaat dat mijn systeem langdurig bevroor zodra ik dat agenda-programma, dat nog bestond, opstartte. Dat was namelijk van eigen opslag van de agenda omgebouwd naar aansluiting op de geïntergreerde PIM-infrastructuur van KDE, dat startte Akonadi in de achtergrond op, en een van de dingen die Akonadi ook doet of aanstuurt is het indexeren van je volledige home-directory. Met ongeveer een halve terabyte aan digitale foto's (nee, geen porno ;-) ) is dat geen kleine actie op een systeem dat niet supersnel is maar op laag energieverbruik en stilte (fanless) gekozen is.

Ik moest er eerst achterkomen dat Akonadi de boosdoener was, vervolgens wat Akonadi eigenlijk doet, en dan moest ik nagaan of zoiets uitgeschakeld kan worden terwijl ik KDE niet gebruik en dus ook de instellingen-interface van KDE niet.

Ik haat dat. Ooit was het zo dat je een GUI-programma dat uit de koker van KDE of Gnome of welk desktop-systeem dan ook kwam probleemloos buiten die context kon gebruiken. Door alles met alles te integreren wordt er van alles meegesleept waar je als gebruiker niet alleen niet om gevraagd hebt maar waarvan het zelfs een enorme puzzel oplevert om uit te vogelen wat er eigenlijk gaande is en of er iets aan te doen is. Alle documentatie over KDE is (of was toen) namelijk op full blown KDE-gebruikers gericht en niet op mensen die het niet als desktop-interface gebruiken en toch met dit soort effecten geconfronteerd worden.

Die focus op KDE-gebruikers is op zich natuurlijk heel begrijpelijk. Het zou echter wel fijn zijn als een service als Akonadi zich zou beperken tot acties waar een applicatie van afhankelijk is in plaats van enthousiast alles op te starten dat het ondersteunt. Ook als ik KDE nog had gebruikt zou ik niet willen dat al mijn bestanden geïndexeerd worden. Ik heb mijn data namelijk goed georganiseerd en heb helemaal geen probleem met het terugvinden van zaken. En ik wil bijvoorbeeld niet dat de inhoud van vertrouwelijke zaken in versleutelde directories lekt naar een index buiten die versleutelde directories, dus is een dergelijke indexering voor mij "nee, tenzij duidelijk is dat ik er wat aan heb en het geen ongewenste neveneffecten heeft" en niet "ja, want alles wat kan is geweldig". En ik wil me ook niet verdiepen in hoe je dat zou moeten regelen voor een functie (het indexeren van bestanden) waar ik niet eens voor gekozen heb om die te actieveren. Als een gebruiker KDE niet als desktopomgeving gebruikt is het op zijn plaats om nog eens extra terughoudend te zijn, dan is de interface niet beschikbaar waarmee je functies uit kan schakelen of zelfs maar kan zien of er iets uit te schakelen valt.
09-07-2018, 17:05 door Anoniem
KDE is toch de standaard van Kubuntu?
Ik vind de linux forums prachtig !
09-07-2018, 19:03 door Spiff has left the building
Door Anoniem, 17:05 uur:
KDE is toch de standaard van Kubuntu?
Ja.
Kubuntu is Ubuntu met KDE, "K Desktop Environment".
Ubuntu plus K is Kubuntu.
09-07-2018, 20:49 door -karma4 - Bijgewerkt: 09-07-2018, 21:05
09-07-2018, 22:44 door [Account Verwijderd]

Bedankt voor de waarschuwing! Ik heb een topic erover aangemaakt op het Manjaro forum bij AUR.
10-07-2018, 13:21 door -karma4 - Bijgewerkt: 10-07-2018, 13:21
Door linux4:
Bedankt voor de waarschuwing! Ik heb een topic erover aangemaakt op het Manjaro forum bij AUR.

You're welcome. Het is weliswaar niet de repository van Arch zelf maar die user repositories worden ook veel gebruikt.
10-07-2018, 14:04 door [Account Verwijderd]
Door The FOSS:
Door linux4:
Bedankt voor de waarschuwing! Ik heb een topic erover aangemaakt op het Manjaro forum bij AUR.

You're welcome. Het is weliswaar niet de repository van Arch zelf maar die user repositories worden ook veel gebruikt.

Ik probeer het gebruik van de AUR te minimaliseren. Bij andere distro's zou hetzelfde kunnen gebeuren zodra je buiten de officiele gecontroleerde paketten gaat, PPA's b.v. Inmiddels weet ik wel hoe je de herkomst van AUR pakketten kunt controleren.

Off-Topic: Ik wil ook nog Q4OS KDE gaan testen, een zeer snelle en schone KDE distro gebaseerd op Debian Stable. Ziet er live erg goed uit. Benieuwd of iemand daar ervaring mee heeft...
10-07-2018, 16:50 door Anoniem
Off-Topic: Ik wil ook nog Q4OS KDE gaan testen, een zeer snelle en schone KDE distro gebaseerd op Debian Stable. Ziet er live erg goed uit. Benieuwd of iemand daar ervaring mee heeft...

Had ik nog nooit van gehoord.
Ziet er leuk uit, maar heeft windows interface dat is wat minder, ga het ook wel uitproberen voor de gein.
11-07-2018, 08:33 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Off-Topic: Ik wil ook nog Q4OS KDE gaan testen, een zeer snelle en schone KDE distro gebaseerd op Debian Stable. Ziet er live erg goed uit. Benieuwd of iemand daar ervaring mee heeft...

Had ik nog nooit van gehoord.
Ziet er leuk uit, maar heeft windows interface dat is wat minder, ga het ook wel uitproberen voor de gein.

Ik wil specifiek alleen de KDE versie testen. Zelfs live is deze KDE erg snel en erg schoon. Gebruikt na live boot slechts 330 Mb RAM! Even synaptic package manager installeren vanaf hun website en de gehele Debian Stable repository is beschikbaar. Enige dat ik handmatig toe moest voegen was power management voor mijn laptop maar dat ging simpel.

Niet de nieuwste KDE versie en software maar wel lekker Debian stabiel.
11-07-2018, 19:54 door Anoniem
@ topic starter het leuke van Linux is juist dat er veel meer keuze is. Linux broncode is open source, dus ontwikkelaars zijn vrij om hun OS te bouwen. Het is gratis en middels live CD kun je makkelijk testen of je HW goed werkt. Ik heb voor mezelf diversen distros getest het is een leuke bezigheid. Ook help ik kennissen om de juiste keuze te maken als ze van Windows af willen.
De verschillen in desktop omgeving is mede bepalend voor je RAM geheugen van je laptop of PC. Kijk wel of de distro actief is en goede (ondersteuning ) en veiligheids update geeft

https://www.lifewire.com/best-linux-desktop-environments-4120912

Zorin
27-07-2018, 15:11 door Krakatau
Door linux4:
Door Anoniem: Off-Topic: Ik wil ook nog Q4OS KDE gaan testen, een zeer snelle en schone KDE distro gebaseerd op Debian Stable. Ziet er live erg goed uit. Benieuwd of iemand daar ervaring mee heeft...

Had ik nog nooit van gehoord.
Ziet er leuk uit, maar heeft windows interface dat is wat minder, ga het ook wel uitproberen voor de gein.

Ik wil specifiek alleen de KDE versie testen.

En? Wat vind je ervan?
27-07-2018, 18:32 door [Account Verwijderd]
Door Krakatau:
Door linux4:
Door Anoniem: Off-Topic: Ik wil ook nog Q4OS KDE gaan testen, een zeer snelle en schone KDE distro gebaseerd op Debian Stable. Ziet er live erg goed uit. Benieuwd of iemand daar ervaring mee heeft...

Had ik nog nooit van gehoord.
Ziet er leuk uit, maar heeft windows interface dat is wat minder, ga het ook wel uitproberen voor de gein.

Ik wil specifiek alleen de KDE versie testen.

En? Wat vind je ervan?

Op zich prima maar ook bij deze KDE versie problemen met font rendering waardoor je na een half uur toch last van je ogen krijgt. Dat is specifiek een probleem met mijn laptop bij veel KDE distro's hoewel Mint KDE het probleem niet heeft. Een zoektocht op internet geeft al aan dat ik niet de enige ben.

Ik ben definitief voor Manjaro Cinnamon gegaan. Mooi uiterlijk, prima font rendering, stabiel als een rots en voldoende mogelijkheden voor wat ik met een pc doe. Ook een behulpzame forum community, ook niet onbelangrijk.
De AUR laat ik wel links liggen maar dat deed ik ook al met PPA's.
28-07-2018, 16:20 door Anoniem
Manjaro linux wordt steeds populairder er zijn ook pre- installed laptops met deze OS. Ik heb nog een i3 laptop liggen en ga daar Manjaro op installeren en uitproberen, ben benieuwd.

Dagelijks gebruik ik een een HP Stream 11,6 inch (N3060) met Linux mate erop. Ik neem deze ook mee op vakantie overal makkelijk internetten zonder issues.
29-07-2018, 14:50 door Anoniem
De wirwar aan distros maakt het voor beginners met GNU/Linux plus desktop lastig een keus te maken.
Ik heb in het verleden mijn bijdrage geleverd aan Vector Linux (installer, usb hotplug, packages, documentatie en distributie buiten de US). Geen beginners distro, installatie is gemakkelijk alleen niet alle software is gemakkelijk beschikbaar. Je zult zelf veel moeten uitzoeken. Wel een goede voor oude laptops/pc.
Daarna heb ik bijgedragen (een paar bugs opgelost) aan het Bodhi Linux team. Bodhi is simpel te installeren en Ubuntu based, extra software installeren is dan gemakkelijk. Geschikt voor beginners en ook voor oude computers.

Mijn huidige keus is Ubuntu Studio. Een goede distro voor creatievelingen en beginners vanwege de eenvoudige installatie en keuze van programma's. Standaard met teken-, 3D-, muziek- en videoprogramma's. Dit scheelt mij als hobbymuzikant veel werk met het configureren van audio programma's (low latency kernel en jack).

BSD's heb ik zeer weinig ervaring mee. Ik vind de installatie omslachtig. Net als Slackware heel stabiel maar niet mijn ding.

Voor beginners; neem een distro met een grote community. Daarmee vind je sneller informatie op het web als je vragen hebt. Vrij nieuwe computer: Ubuntu / Mint / Manjaro. Heb je een oude computer probeer dan Lubuntu, Antix of Lite.
29-07-2018, 19:03 door Ron625
Door Anoniem:Vrij nieuwe computer: Ubuntu / Mint / Manjaro. Heb je een oude computer probeer dan Lubuntu, Antix of Lite.
Of de al eerder genoemde Bodhi.
Elementory is ook niet verkeerd.
Al ervaring met Haiku?
09-08-2018, 16:46 door Anoniem
Je moet eens kijken naar http://templeos.org/. Het zit slim in elkaar en de CIA kan het niet hacken. De interface is wat simpel maar daar gaat het niet om. De programmeur is op een dag schizofreen geworden (sommigen zeggen dat hij onder MKULTRA zit) en slaapt maar 3 keer per week terwijl hij 10 jaar alleen aan dit Operating System gewerkt heeft. Hij vertelt erover op Youtube en voor OS developers is dit heel interessant om te volgen. Hij weet precies wat een OS nodig heeft voor devs.

Hij zegt dat alle instructies voor het de programmacode van God komen die tegen hem spreekt... het is een raar verhaal. Men zoekt hem nu, hij is zoek en wordt gezocht nadat hij wijwater over iemand gesprenkeld had (assault he). Hij claimt nu dat Men in Black en de CIA hem achtervolgt. De site was offline gehaald omdat mensen met hem aan het trollen waren maar hij is nu weer online.
09-08-2018, 16:58 door Anoniem
Interessant


TempleOS is a free, public domain, open source, x86_64, non-preemptive
multi-tasking, multi-cored, ring-0-only, single-address-map (identity-mapped),
non-networked, PC operating system. Paging is, basically, not used.

The CIA encourages code obsfucation. They make it more complicated than
necessary. TempleOS is, literally, more simple than necessary. It is
obnoxiously simple... to the point it hurts.

This "Hello World" joke, the BMP file format and the WAV file format show that
the industry is really screwed-up! That's what TempleOS fixes. I capped the
line-of-code count at 100,000 and God said it must be perfect, so it will never
be an ugly monstrocity. It is currently 80,849 lines of unblemished code.
Backward compatibility is not promised.

Normally, failure is not an option, but since TempleOS accompanies Windows or
Linux, we exclude certain uses. There is no reason to duplicate browsing,
multimedia, desktop publishing, etc. Linux wants to be a secure, multi-user
mainframe. That's why it has file permissions. The vision for TempleOS,
however, is a modern, 64-bit Commodore 64. The C64 was a non-networked, home
computer mostly used for games. It trained my generation how to program because
it was wide open, completely hackable. The games were not multimedia works of
art, but generated by non-artist.

A troll might ask, "Why not just use DOS? It was ring-0-only and
single-address-map." DOS was 16-bit, with segmentation -- awful! TempleOS is
64-bit, flat, non-segmented and multi-cored. It has a C64-like shell with
HolyC, a dialect of C/C++, instead of BASIC. It was written from scratch, and
not even ASCII was sacred -- it has 8-bit unsigned char source code to support
European languages. Also, the source code supports binary sprite graphics.

A troll might say, "It can crash!" We used DOS for years and loved it.
Computers even had a reset switch! Just think of the power of ring-0, muhahaha!
Think of the speed and simplicity of ring-0-only and identity-mapping. It can
change tasks in half a microsecond because it doesn't mess with page tables or
privilege levels. Inter-process communication is effortless because every task
can access every other task's memory.

It's fun having access to everything. When I was a teenager, I had a book,
Mapping the Commodore 64, that told what every location in memory did. I liked
copying the ROM to RAM and poking around at the ROM BASIC's variables.
Everybody directly poked the hardware ports.

TempleOS is simpler than Linux and you can have hours of fun tinkering because
all memory and ports are accessible. Memory is identity-mapped at all times, so
you can modify any task's memory from any other task. You can access all disk
blocks, too. I had a blast using a C64 disk block editor to modify directories
to un-delete files, when I was a kid. Maybe, you want to play with a raw-block
database, or make your own file system?
09-08-2018, 22:44 door Anoniem
Door Anoniem: Je moet eens kijken naar http://templeos.org/. Het zit slim in elkaar en de CIA kan het niet hacken. De interface is wat simpel maar daar gaat het niet om. De programmeur is op een dag schizofreen geworden (sommigen zeggen dat hij onder MKULTRA zit) en slaapt maar 3 keer per week terwijl hij 10 jaar alleen aan dit Operating System gewerkt heeft. Hij vertelt erover op Youtube en voor OS developers is dit heel interessant om te volgen. Hij weet precies wat een OS nodig heeft voor devs.

Hij zegt dat alle instructies voor het de programmacode van God komen die tegen hem spreekt... het is een raar verhaal. Men zoekt hem nu, hij is zoek en wordt gezocht nadat hij wijwater over iemand gesprenkeld had (assault he). Hij claimt nu dat Men in Black en de CIA hem achtervolgt. De site was offline gehaald omdat mensen met hem aan het trollen waren maar hij is nu weer online.

Ian Murdock Linux Debian founder had ook problemen met de CIA/ overheid
10-08-2018, 19:13 door Anoniem
Waaruit blijken deze zware complottheorietjes? Is security.nl overbelast met Russische trollen of Qanon volgers?

Er is niets aan de hand met Debian.
07-09-2018, 23:40 door Anoniem
Terry Davis is in vorige maand helaas overleden. Zijn genie leeft voort in TempleOS.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.