image

Vragen in VS over data die iPhone, Android en Gmail verzamelen

dinsdag 10 juli 2018, 12:29 door Redactie, 1 reacties

Vier leden van het Amerikaanse Congres hebben vragen aan Apple en Alphabet gesteld over de manier waarop Android-smartphones en iPhones data van gebruikers verzamelen, zoals locatiegegevens en audio-opnamen, alsmede dat externe app-ontwikkelaars e-mails van Gmail-gebruikers kunnen lezen.

Aanleiding voor de vragen (pdf1, pdf2) zijn verschillende berichten in de media. De congresleden willen van de bedrijven weten of iPhones en Android-toestellen zonder simkaart of waar wifi, bluetooth en locatiediensten staan uitgeschakeld, nog steeds geprogrammeerd zijn om data te verzamelen, lokaal op te slaan en terug naar Apple of Google te sturen. Het gaat dan bijvoorbeeld om informatie over zendmasten, wifi-hotspots en bluetooh-bakens.

Ook vragen de congresleden of iPhones en Android-toestellen de mogelijkheid hebben om gesprekken van gebruikers af te luisteren zonder dat hiervoor een duidelijke "audio trigger" wordt gebruikt. Volgens sommige berichten verzamelen de toestellen audio om zo te horen of de gebruiker een trigger als "hey Siri" of "okay Google" gebruikt. De techbedrijven moeten ook duidelijk maken of hun telefoons zonder toestemming van gebruikers audio opnemen.

Naast vragen over de gegevens die via smartphones worden verzameld richten de congresleden zich ook op de recente onthulling dat honderden externe app-ontwikkelaars toegang tot de inboxes van miljoenen Gmail-gebruikers hebben. Alphabet, het moederbedrijf van Google, is nu gevraagd welke data en informatie van Gmail-gebruikers door externe app-ontwikkelaars toegankelijk zijn of door Google worden verstrekt. Ook moet Alphabet laten weten hoeveel externe app-ontwikkelaars of derde partijen toegang tot de e-mail van Gmail-gebruikers hebben. Als laatste moet het techbedrijf duidelijkheid geven over het beleid rond de toegang tot Gmail-inboxes. Beide bedrijven zijn gevraagd om de vragen voor 23 juli te beantwoorden.

Reacties (1)
11-07-2018, 09:00 door Anoniem
Een goede eerste stap. De volgende lijkt me dit te verbieden en er dusdanige sancties op te zetten dat ook de high-tech bedrijven de pijn voelen. Een volgende stap is de CEO's van Google en Apple persoonlijk verantwoordelijk maken en beboeten. Gecompleteerd met een 'blame en shame' in de 'oude media ' waarin publiekelijk excuses worden gemaakt door de topman van het betreffende bedrijf.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.