image

OM eist celstraf en TBS voor het hacken van iCloud-accounts

donderdag 12 juli 2018, 09:45 door Redactie, 0 reacties

Het Openbaar Ministerie heeft tegen een 36-jarige man uit Groningen die wordt verdacht van het hacken van de iCloud-accounts van jonge vrouwen een onvoorwaardelijke celstraf van twee jaar en TBS met voorwaarden geëist. Een 32-jarige man uit Culemborg die van hetzelfde misdrijf wordt verdacht hoorde een celstraf van drie jaar waarvan zes maanden voorwaardelijk tegen zich eisen.

Bij honderden vrouwen wisten de verdachten toegang te krijgen tot e-mailboxen, sociale media-accounts en cloudopslagdiensten. "Deze waren niet goed beveiligd en daardoor relatief eenvoudig te hacken", aldus de politie. In deze accounts zochten de verdachten naar compromitterende foto's. Vervolgens legden ze contact met de vrouwen om ze over te halen nog meer foto's en filmpjes te maken.

Volgens het OM deelden de verdachten buitgemaakte inloggegevens van hun slachtoffers. "Bovendien hadden ze een programma op hun computer geïnstalleerd waarmee ze op afstand iClouds van anderen konden downloaden - en aanpassen - zonder daartoe gerechtigd te zijn", zo laat het Openbaar Ministerie verder weten. Slachtoffers merkten dat er iets vreemds aan de hand was doordat ze opeens erg vaak hun wachtwoord moesten veranderen omdat ze niet meer konden inloggen.

De zaak kwam vorig jaar maart aan het rollen toen een vrouw ontdekte dat beeldmateriaal uit haar cloudaccount was gestolen en op internet geplaatst. Het politieonderzoek leidde naar het huisadres van de 32-jarige verdachte uit Culemborg. Vorig jaar mei werd zijn woning doorzocht en werden diverse gegevensdragers in beslag genomen. Door het onderzoek naar deze gegevensdragers kwam de politie de 36-jarige medeverdachte uit Groningen op het spoor. In totaal hebben zes vrouwen aangifte gedaan.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.