image

FBI: Gehackte IoT-apparaten gebruikt als proxy voor cybercrime

zondag 5 augustus 2018, 09:40 door Redactie, 3 reacties

Gehackte Internet of Things-apparaten worden bij allerlei vormen van cybercrime als proxy gebruikt, zo waarschuwt de FBI. Dit biedt cybercriminelen een 'laag van anonimiteit' door alle verzoeken via het ip-adres van het slachtoffer te laten lopen. Met name IoT-apparaten in ontwikkelde landen zijn een aantrekkelijk doelwit, omdat ze toegang tot bedrijfssites bieden die verkeer van verdachte of buitenlandse ip-adressen blokkeren.

De IoT-apparaten worden gehackt via zwakke en standaard wachtwoorden, ongepatchte kwetsbaarheden of bruteforce-aanvallen. Zodra er toegang is verkregen worden de apparaten als proxy gebruikt voor het versturen van spam, obfusceren van verkeer, anoniem blijven, het plegen van clickfraude, inloggen op accounts en andere zaken. Volgens de FBI kan het lastig zijn om een gehackt IoT-apparaat te detecteren, maar kan een hogere internetrekening, traag werkende apparatuur of tragere internetverbinding een teken zijn.

Eigenaren van IoT-apparaten krijgen het advies om die regelmatig te herstarten, omdat dan eventuele malware in het geheugen wordt verwijderd. Verder moeten standaard gebruikersnamen en wachtwoorden worden gewijzigd en patches worden geïnstalleerd. Ook adviseert de FBI het blokkeren van verkeer van ongeautoriseerde ip-adressen, het uitschakelen van port forwarding en het isoleren van IoT-apparaten van de rest van het netwerk.

Reacties (3)
06-08-2018, 09:51 door buttonius
Dit bericht suggereert dat ze bij de FBI niet zo slim zijn als het gaat om cybersecurity. Het advies om IOT-apparaten regelmatig te herstarten is wel erg zwak. Dat werkt alleen voor kwetsbaarheden die voor (opnieuw) inbreken vereisen dat de boosdoener zich fysiek nabij dat IOT-apparaat bevinden (binnen WiFi bereik van, of in fysiek contact met het IOT-apparaat). Dat schaalt niet lekker en is dus niet geschikt voor serieus misbruik.
Een beetje boosdoener zorgt ervoor dat hij/zij ook na reboot van het IOT-apparaat er direct weer in kan.
06-08-2018, 10:13 door -karma4 - Bijgewerkt: 06-08-2018, 10:16
Door buttonius: Dit bericht suggereert dat ze bij de FBI niet zo slim zijn als het gaat om cybersecurity. Het advies om IOT-apparaten regelmatig te herstarten is wel erg zwak. Dat werkt alleen voor kwetsbaarheden die voor (opnieuw) inbreken vereisen dat de boosdoener zich fysiek nabij dat IOT-apparaat bevinden (binnen WiFi bereik van, of in fysiek contact met het IOT-apparaat). Dat schaalt niet lekker en is dus niet geschikt voor serieus misbruik.

Je beseft dat bij dat soort embedded software er veel gebruik wordt gemaakt van ROM voor de programmacode? De naam zegt het al: Read-Only Memory. Dat kan dus niet worden gewijzigd en bij herstart van een dergelijk systeem begin je dus inderdaad met een schone lei. Als de kwetsbaarheid niet is verholpen zou een boosdoener er weer opnieuw in kunnen. Maar als het om een 'fysiek nabij aanval' gaat en je de fysieke toegankelijkheid van je apparaat verhindert, en het WiFi-wachtwoord wijzigt (als dat was gekraakt), dan ben je er mogelijk voor een tijdje vanaf en kan je de patch afwachten.

Door buttonius: Een beetje boosdoener zorgt ervoor dat hij/zij ook na reboot van het IOT-apparaat er direct weer in kan.

Dat gaat niet op bij niet te wijzigen programmacode in ROM.
06-08-2018, 10:46 door buttonius
Door The FOSS:
...
Door buttonius:
Een beetje boosdoener zorgt ervoor dat hij/zij ook na reboot van het IOT-apparaat er direct weer in kan.

Dat gaat niet op bij niet te wijzigen programmacode in ROM.

Juist wel. Ik denk dat we elkaar niet goed verstaan. Als de exploit gebaseerd is op een fout in ROM code en vanaf elke plek in de wereld op je IOT-apparaat aangebracht kan worden heeft reboot van dat apparaat geen enkele zin. De boosdoener installeert de exploit gewoon opnieuw zodra hij/zij iets vervelends wil doen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.