Privacy - Wat niemand over je mag weten

Een dashcam van een geparkeerde auto wordt gebruikt om mijn huis te filmen

04-08-2018, 21:17 door Catootje, 42 reacties
Mijn buur en ik hebben al een poosje een geschil. Ik had het eerst niet door, maar volgens mij filmt ze mijn huis en voordeur met een dashcam. Haar auto staat ondanks alle vrije plekken altijd bij mij voor de deur. En ik zag steeds af en toe een rood flikkerend lichtje. Dat hoeft niets te betekenen, dacht ik. Maar door recente uitlatingen van haar waarin ik heb mogen opvangen dat ze mij voor de rechter wil slepen als ik van die dashcam iets ga zeggen, ben ik dat anders gaan zien.
En na een poosje observeren, merk ik toch echt een paar vreemde dingen op die blijkbaar al een hele poos aan de gang zijn,

Ik ben eens gaan kijken naar mijn rechtspositie. Als ik op google kijk, worden dashcams anders gezien dan de reguliere camera's. Het lijkt alsof een dashcam een soort vrijbrief is om de regels voor filmen van beveiligingscamera's te omzeilen. Maar een geparkeerde auto met camera kan net zoveel kwaad doen op privacy gebied dan een gemonteerde buitencamera wat mij betreft.

De auto staat pal tegenover mijn huis op een parkeerplaats, gescheiden door een weg, een stoep en mijn voortuin. Haar zgn dashcam, als dat het is, reageert op bewegingen en licht in mijn huis. Ik zie dat de dashcam gaat knipperen met een infrarood lampje als ik bv mijn gordijnen dicht doe, of als ik naar buiten loop. Ook op de 1e verdieping.. Dat is toch vreemd?

Navraag bij de wijkagent leert dat ik niets kan doen, want er zijn teveel soorten dashcams. En ik moet bewijzen dat zij mij en mijn huis filmt. Ik merk dat de camera 'aanslaat' als ik mij beweeg in mijn eigen huis, maar dat is niet genoeg.Ook niet dat die auto altijd pal voor mijn huis staat.
Weten jullie of ik hier toch iets tegen doen? Ik vind het een behoorlijke inbreuk op mijn privacy. En zeker omdat ook mijn kinderen gefilmd kunnen worden. Of mag je met een dashcam lekker alles doen wat je wilt?? Onder het mom van auto beveiligen?
Reacties (42)
04-08-2018, 21:22 door Anoniem
Misschien gewoon alarm waarschuwing lichtje?
04-08-2018, 21:57 door Anoniem
U vermoed dat ze u filmt, maar voor de wet is een vermoeden zeker niet genoeg.
Je moet met bewijzen aan komen zetten, dan kan politie en justitie pas iets gaan doen.

En hoe u dit zou moeten oplossen....Misschien het geschil tussen u en de buurvrouw bijleggen?
04-08-2018, 22:01 door Anoniem
De buurvrouw is mogelijk in overtreding: dat hangt van de context en intentie af. Ook voor dashcams geldt dat in beginsel de Wet bescherming persoonsgegevens van toepassing is als herkenbaar personen of kentekens worden gefilmd.

https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/nieuws/autoriteit-persoonsgegevens-publiceert-beleidsregels-cameratoezicht

https://www.iusmentis.com/maatschappij/privacy/filmen-cameratoezicht/

Vind onafhankelijke getuigen en leg het gedrag van de buurvrouw en de plaatsing van de camera vast. Ga daarmee naar het Juridisch Loket. Leg contact met de rechtshulpverzekering en schakel ook de politie in, of beter: de wijkagent.

Overweeg eventueel eerst buren waarmee u wel een goede verstandhouding heeft en/of een goede mediator in te schakelen, voordat je de buurvrouw met drastische juridische stappen gaat dreigen.

Liever een goede buur dan een verre vriend.
04-08-2018, 22:22 door Anoniem
Veel auto’s hebben een rood knipperend lampje, dat is van de startonderbreker.

Infrarood kun je niet zien, dus dat zal het niet zijn.

Een dashcam laten zitten in je auto is in de meeste steden wachten tot die eruit gehaald wordt door de lokale crimineel.
05-08-2018, 00:05 door Anoniem
Ik zou niet zo ver gaan om te stellen dat het de wet te omzeilen is door aan de wet te voldoen. De wetgever heeft voor erg specifieke vormen van filmen strengere regels. Door aan andere vormen te voldoen zijn er andere regels van toepassing. Maar het of dat in de geest van de wet is kan je beter aan een rechter vragen. Iedereen kan een eigen mening hierover hebben zolang er geen uitspraak over de situatie is.

Ik denk dat je bij de rechter weinig kans maakt als je niet kan aantonen dat iemand uren lang vanaf een vaste positie filmt zonder de camera te hanteren, wanneer dat filmen plaats heeft en door wat dat is veroorzaakt, wat die camera precies filmt, wat er met de gefilmde beelden wordt gedaan. Mocht je een paar van die zaken wel kunnen aantonen maar niet dat voornamelijk julie in beeld zijn verwacht ik dat niet dat er veel kans op een besluit is dat dit niet kan. Er valt misschien nog iets voor te zeggen dat het niet in de geest van de wet is dat de camera aan een object vast zit en niemand hantering heeft. Bedenk je dat iedereen je kan filmen vanaf de openbare weg en dat iemand dat dan ook doet is daar een uitwerking van.

Als iemand beweringen doet dat die naar de rechter wil stappen als jij nog verder gaat met zeuren lijkt me dat er meer voorgevallen is dan even een vriendelijke vraag wat de camera allemaal filmt. je doet er waarschijnlijk beter aan om een goede relatie met je buren te onderhouden dan meteen maar op je privacy te beroepen en je buren min of meer te beschuldigen zonder dat je echt bewijs hebt. En als het opzettelijk is dat ze jullie filmen dan gaan ze waarschijnlijk problemen krijgen als ze het materiaal gaan gebruiken. Want filmen is dan misschien wel mogelijk, maar het doel kent ook heel veel beperkingen op het gebruik na het filmen.
05-08-2018, 10:44 door Anoniem
Even als toevoeging: een rood knipperend lampje is redelijk cliche en hoeft helemaal geen dashcam te betreffen, het is waarschijnlijker dat het een alarm/startonderbreking lampje is (al dan niet echt), iets wat heel veel auto's hebben.

Daarnaast werken veel dashcams niet als je geparkeerd staat, Daarvoor moet je hem echt inbouwen en aan je accu hangen, niet heel zeldzaam maar een stuk zeldzamer dan zuignap/usb kabel opzetjes.

Dan als laatste; dashcams in 'parking surveillance mode' zoals dat genoemd word nemen vrijwel nooit continu op, zeker niet een hele nacht/dag daar hebben ze niet de schijfruimte voor. Er zijn een paar modussen waarop ze werken en dat is waarschijnlijk ook waarom er weinig aan gedaan kan worden.

1. De camera begint met opnemen nadat de auto beweegt.
2. De camera neemt continu op in een buffer en slaat de laatste 10-60 seconden op zodra de auto beweegt.
3. Timelapse (elke x seconden een beeld met overgaan naar continu zodra de auto beweegt).

Waarbij de tweede eigenlijk weer het meest gebruikelijk is. Zelf heb ik ook een paar dashcams gehad, zowel inbouw als losse en eigenlijk werken ze altijd op de tweede methode ook als je rijdt. Je drukt of op een knopje of als een beweging/botsing wordt gedetecteerd slaan ze de laatste x seconden op.

Komt nog eens bovenop dat een dashcam meestal een groothoek lens heeft om zoveel mogelijk op te vangen wat betekent dat alles verder dan een paar autolengtes eigenlijk niet meer goed te zien is.

Je buurvrouw zou dus, als het echt een dashcam is, ver uit haar weg moeten gaan om continu jou te filmen vanuit een dashcam, het is waarschijnlijker dat het een alarm lampje is (geen van mijn dashcams hebben ooit een rood lampje gehad, is ook redelijk ouderwets van de handycams).

Weet je zeker dat ze niet gewoon in de verdediging schiet omdat 'daar is die man weer die komt klagen over mijn niet bestaande/irrelevante dashcam'?
05-08-2018, 11:59 door Anoniem
Laat haar weten als ze perse niet wil meewerken dat je aan iedereen en overal zo veel mogelijk verteld dat er waarschijnlijk een dashcam in deze auto aanwezig is, misschien komt er dan wel een dief langs. Dat wil ze vast niet.
Je mag toch enthousiast vertellen dat je de dashcam interessant vind. :d
05-08-2018, 12:44 door Tha Cleaner
Door Anoniem: Laat haar weten als ze perse niet wil meewerken dat je aan iedereen en overal zo veel mogelijk verteld dat er waarschijnlijk een dashcam in deze auto aanwezig is, misschien komt er dan wel een dief langs. Dat wil ze vast niet.
Je mag toch enthousiast vertellen dat je de dashcam interessant vind. :d
En daarmee bereik je wat? Een grotere escalatie?

Iets met: Well, that escalated quickly, really that got out of hand fast!
05-08-2018, 14:18 door Catootje
Begrijp mij goed, het is niet zo dat ik geen goede relatie wil met de buur. Ik heb meerdere pogingen gedaan om nader tot elkaar te komen. En het gaat te ver om alles hier uit te doeken te doen. Niettemin gaan we nog steeds voor mediation en wijkagent. Dat vond ik overigens ook een stap hoor. Ik was er ook liever gewoon met een keukentafel gesprek uitgekomen.

Je kunt het met elkaar oneens zijn, maar zijn er wel grenzen die je niet moet overgaan. Ik hou het bij negeren, zij heeft uitlatingen gedaan die laten blijken dat zij bereid is om een stap verder te gaan.
Ik zal nooit als eerste naar een rechter stappen mits strikt noodzakelijk. Ik heb meer te doen als werkende mantelzorger en eenoudergezin. Maar ik vind het wel belangrijk om te weten wat ik moet doen en wat ik kan doen als ik het vermoeden heb dat iemand mij filmt vanuit de openbare weg.

Haar in mijn eentje benaderen met vragen of ze mij filmt of vragen wat ze vastlegt, is iets wat ik natuurlijk wel zou willen vragen, maar in mijn eentje niet meer durf. Gezien de situatie maak ik mij zorgen dat er grenzen worden overschreden.

Elke beweging in mijn voortuin of in mijn eigen huis, ook op de eerste verdieping, zorgt ervoor dat er een reactie komt vanuit haar geparkeerde auto, en er een rood knipperend lampje gaat knipperen. Actie = reactie vanuit auto. Het lijkt op een sensor of camera die gaat opnemen zodra het beweging detecteert, die dus op vele meters is afgesteld en mijn huis meeneemt in het gefilmde gebied. En het lijkt erop dat ze op deze wijze mij kan filmen. En geen andere auto heeft dat effect.

Ik ben geen beveiligingscamera guru, maar het is niet fijn dat dit gebeurt en levert veel stress op. Gordijnen altijd dicht en het gevoel bespied te worden. Dus is het handig om te weten of dit mag.
05-08-2018, 14:18 door Catootje
Begrijp mij goed, het is niet zo dat ik geen goede relatie wil met de buur. Ik heb meerdere pogingen gedaan om nader tot elkaar te komen. En het gaat te ver om alles hier uit te doeken te doen. Niettemin gaan we nog steeds voor mediation en wijkagent. Dat vond ik overigens ook een stap hoor. Ik was er ook liever gewoon met een keukentafel gesprek uitgekomen.

Je kunt het met elkaar oneens zijn, maar zijn er wel grenzen die je niet moet overgaan. Ik hou het bij negeren, zij heeft uitlatingen gedaan die laten blijken dat zij bereid is om een stap verder te gaan.
Ik zal nooit als eerste naar een rechter stappen mits strikt noodzakelijk. Ik heb meer te doen als werkende mantelzorger en eenoudergezin. Maar ik vind het wel belangrijk om te weten wat ik moet doen en wat ik kan doen als ik het vermoeden heb dat iemand mij filmt vanuit de openbare weg.

Haar in mijn eentje benaderen met vragen of ze mij filmt of vragen wat ze vastlegt, is iets wat ik natuurlijk wel zou willen vragen, maar in mijn eentje niet meer durf. Gezien de situatie maak ik mij zorgen dat er grenzen worden overschreden.

Elke beweging in mijn voortuin of in mijn eigen huis, ook op de eerste verdieping, zorgt ervoor dat er een reactie komt vanuit haar geparkeerde auto, en er een rood knipperend lampje gaat knipperen. Actie = reactie vanuit auto. Het lijkt op een sensor of camera die gaat opnemen zodra het beweging detecteert, die dus op vele meters is afgesteld en mijn huis meeneemt in het gefilmde gebied. En het lijkt erop dat ze op deze wijze mij kan filmen. En geen andere auto heeft dat effect.

Ik ben geen beveiligingscamera guru, maar het is niet fijn dat dit gebeurt en levert veel stress op. Gordijnen altijd dicht en het gevoel bespied te worden. Dus is het handig om te weten of dit mag.
05-08-2018, 15:35 door Anoniem
Door Anoniem: Laat haar weten als ze perse niet wil meewerken dat je aan iedereen en overal zo veel mogelijk verteld dat er waarschijnlijk een dashcam in deze auto aanwezig is, misschien komt er dan wel een dief langs. Dat wil ze vast niet.
Je mag toch enthousiast vertellen dat je de dashcam interessant vind. :d
Door Anoniem: Even als toevoeging: een rood knipperend lampje is redelijk cliche en hoeft helemaal geen dashcam te betreffen, het is waarschijnlijker dat het een alarm/startonderbreking lampje is (al dan niet echt), iets wat heel veel auto's hebben.

Daarnaast werken veel dashcams niet als je geparkeerd staat, Daarvoor moet je hem echt inbouwen en aan je accu hangen, niet heel zeldzaam maar een stuk zeldzamer dan zuignap/usb kabel opzetjes.

Dan als laatste; dashcams in 'parking surveillance mode' zoals dat genoemd word nemen vrijwel nooit continu op, zeker niet een hele nacht/dag daar hebben ze niet de schijfruimte voor. Er zijn een paar modussen waarop ze werken en dat is waarschijnlijk ook waarom er weinig aan gedaan kan worden.

1. De camera begint met opnemen nadat de auto beweegt.
2. De camera neemt continu op in een buffer en slaat de laatste 10-60 seconden op zodra de auto beweegt.
3. Timelapse (elke x seconden een beeld met overgaan naar continu zodra de auto beweegt).

Waarbij de tweede eigenlijk weer het meest gebruikelijk is. Zelf heb ik ook een paar dashcams gehad, zowel inbouw als losse en eigenlijk werken ze altijd op de tweede methode ook als je rijdt. Je drukt of op een knopje of als een beweging/botsing wordt gedetecteerd slaan ze de laatste x seconden op.

Komt nog eens bovenop dat een dashcam meestal een groothoek lens heeft om zoveel mogelijk op te vangen wat betekent dat alles verder dan een paar autolengtes eigenlijk niet meer goed te zien is.

Je buurvrouw zou dus, als het echt een dashcam is, ver uit haar weg moeten gaan om continu jou te filmen vanuit een dashcam, het is waarschijnlijker dat het een alarm lampje is (geen van mijn dashcams hebben ooit een rood lampje gehad, is ook redelijk ouderwets van de handycams).

Weet je zeker dat ze niet gewoon in de verdediging schiet omdat 'daar is die man weer die komt klagen over mijn niet bestaande/irrelevante dashcam'?

Wat jij zegt klopt niet. Mid-Fi motion detection mode + 128GB kaart kan zeker een week opnemen.
05-08-2018, 15:40 door Anoniem
Suggestie out of the box: koop zo een fake katje die met 1 pootje continue beweegt. Zet die in je vensterbank.
Dan is die batterij van de dashcam (als dat het al is) zo op.
05-08-2018, 18:50 door Anoniem
Door Anoniem: Suggestie out of the box: koop zo een fake katje die met 1 pootje continue beweegt. Zet die in je vensterbank.
Dan is die batterij van de dashcam (als dat het al is) zo op.
Als die beweging groot genoeg is. Anders iets met knipperende kerstlampjes mischien. Maar ik vind 't wel een elegante oplossing. Netter dan een afgerichte duif. Je kan ook van dat matte raamfolie op je raam plakken. En zo'n bouwlamp met bewegingssensor die grotendeels naar beneden schijnt, dan zie je zelf ook nog wat.
06-08-2018, 08:53 door Anoniem
Ik heb een dashcam in mijn auto, zowel aan de voor- als achterzijde. Ik heb deze laten monteren aangezien ik niet in een welles - nietes situatie wil komen bij een aanrijding, de rijstijl van de gemiddelde automobilist wordt er met de jaren niet beter op in Nederland. Doorslaggevend was een bedreiging bij een tankstation.
Deze dashcam neemt elke beweging op, zowel tijdens het rijden als tijdens parkeren. Helaas is de sensor zeer gevoelig en minder gevoelig afstellen zorgt er niet voor dat 24x7 wordt opgenomen. Na 2 dagen is een 128GB kaart dan ook vol en wordt dan automatisch overschreven. Echter, zodra ik in de buurt kom van mijn access point wordt beeldmateriaal automatisch overgezet naar een NAS. Het beeldmateriaal is haarzuiver maar, zoals gezegd doordat een groothoeklens wordt gebruikt worden details verder dan 10m onzuiver. Knipperende ledjes heb ik uitgeschakeld. Kortom, je kan dus alles zien wat er in de omgeving van je auto gaande is. Maar, om nu beeldmateriaal terug te kijken is helemaal niet de moeite waard, het kost je behoorlijk veel tijd om de fragmenten te vinden en als je de tijd niet noteert dat je iets terug wil zien, dan zoek je je helemaal suf. Ik heb daar ook totaal geen behoefte aan. Het zou dus zomaar kunnen dat je buur op dezelfde manier te werk gaat, enkel zodra er een aanrijding is gebruik maken van het beeldmateriaal, waarom zou hij uren bezig zijn om te kijken wanneer jij je gordijn dicht wil doen... Kortom, maak je er niet te druk om. Mocht je het niet van je af kunnen zetten, vraag een vriend een foto te maken van het apparaat met het knipperend ledje en zoek uit wat dit voor een apparaat is. Pas dan weet je of het een dashcam is of gewoon een alarm sensor.
06-08-2018, 09:21 door Anoniem
Waarom zou je je druk maken. Het gebruik van een dashcam voor deze doeleinden (observeren van jouw huis), indien je conclusie mocht kloppen, is niet conform de wet. Waardoor het materiaal per definitie juridisch niet bruikbaar is - en als een boemerang terug zal komen indien ze er juridisch gebruik van probeert te maken. De rechter zal immers niet alleen kijken naar ''mag een dashcam'', maar ook naar gebruik en omstandigheden.

Indien je met een camera het huis van je buren stelselmatig observeert, dan overtreed je de wet. De vraag of het gaat om een dashcam, is daarbij 100% irrelevant. Ik zou zeggen, haal je schouders op. En als je gelijk hebt, dan merk je vanzelf wel wanneer ze zichzelf in de problemen gaat brengen met haar akties....
06-08-2018, 09:47 door User2048
Door Catootje: Elke beweging in mijn voortuin of in mijn eigen huis, ook op de eerste verdieping, zorgt ervoor dat er een reactie komt vanuit haar geparkeerde auto, en er een rood knipperend lampje gaat knipperen. Actie = reactie vanuit auto. Het lijkt op een sensor of camera die gaat opnemen zodra het beweging detecteert, die dus op vele meters is afgesteld en mijn huis meeneemt in het gefilmde gebied.
Hoe weet je dat het lampje niet knippert als je niet "in beeld" bent? Kan het zo zijn dat het lampje gewoon altijd knippert?
06-08-2018, 09:51 door -karma4 - Bijgewerkt: 06-08-2018, 09:51
Door User2048:
Door Catootje: Elke beweging in mijn voortuin of in mijn eigen huis, ook op de eerste verdieping, zorgt ervoor dat er een reactie komt vanuit haar geparkeerde auto, en er een rood knipperend lampje gaat knipperen. Actie = reactie vanuit auto. Het lijkt op een sensor of camera die gaat opnemen zodra het beweging detecteert, die dus op vele meters is afgesteld en mijn huis meeneemt in het gefilmde gebied.
Hoe weet je dat het lampje niet knippert als je niet "in beeld" bent? Kan het zo zijn dat het lampje gewoon altijd knippert?

Precies! Het is eigenlijk net zoiets als Schrödingers kat! https://nl.wikipedia.org/wiki/Schr%C3%B6dingers_kat
06-08-2018, 10:08 door Anoniem
Stelletje nerds, ga gewoon eens praten met elkaar.
06-08-2018, 10:21 door Anoniem
"Je mag de beveiligingscamera van de buren verblinden of tegenwerken, zolang je hierbij binnen de grenzen van de wet blijft. “Dat betekent onder andere dat je de camera niet mag vernielen of vervreemden"

misschien iets van een infrarood laser of lamp ophangen welke schijnt richting de auto ?
06-08-2018, 10:53 door Anoniem
Meeste dashcams werken helemaal niet wanneer de auto niet aanstaat.....
06-08-2018, 10:54 door Anoniem
@topic starter: Als je nou echt wil weten van mensen hier wat het is, maak dan gewoon een foto welke je hier met ons deelt. Dan kunnen mensen je hier vast wel direkt vertellen of het gaat om een dashcam, autoalarm, weet ik veel wat. De mededeling 'rood lampje' laat vele mogelijkheden open. Dashcams zijn over het algemeen goed zichtbaar (buiten verborgen high-end systemen, maar die kosten dan ook heel erg veel meer).
06-08-2018, 11:08 door Anoniem
misschien iets van een infrarood laser of lamp ophangen welke schijnt richting de auto ?

Misschien eerst eens nagaan of er uberhaupt sprake is van een camera ? Een steeds rood knipperend lampje in een geparkeerde en uitstaande auto duidt meestal op aanwezigheid van een (echt/dummy) alarm systeem.

Verder zal het ophangen van een lamp welk schijnt richting de auto waarschijnlijk tot gevolg hebben dat de TS meer ruzie krijgt - met de buren waar ze al ruzie mee heeft, en daarbovenop met andere buren die hier ook niet van gecharmeerd zullen zijn.
06-08-2018, 11:58 door Anoniem
Door Catootje: De auto staat pal tegenover mijn huis op een parkeerplaats, gescheiden door een weg, een stoep en mijn voortuin. Haar zgn dashcam, als dat het is, reageert op bewegingen en licht in mijn huis. Ik zie dat de dashcam gaat knipperen met een infrarood lampje als ik bv mijn gordijnen dicht doe, of als ik naar buiten loop. Ook op de 1e verdieping.. Dat is toch vreemd?
Gaat hij knipperen op die momenten of knippert hij permanent en valt het je alleen maar op als je bij de ramen of buiten bent? Zoek eens een plekje op waar je een tijd lang bewegingloos zo kan gaan zitten dat je dat knipperlicht kan zien terwijl je zelf vrijwel buiten beeld bent, liefst niet te dicht bij het raam. Niet bewegen. Stopt het na verloop van tijd? Begint het weer als je beweegt? Stopt het weer als je een tijdje niet beweegt? Zorg dat je een duidelijk beeld krijgt. Als het permanent brandt ofniet precies op je bewegingen reageert dan zit je waarschijnlijk verkeerde conclusies te trekken.

Een ander punt is dat je die camera gewoon moet kunnen zien zitten. Zoek op het internet naar afbeeldingen van dashcams en je ziet heel herkenbare cameraatjes die vaak met een zuignap op een autoruit geplakt worden of aan de achteruitkijkspiegel bevestigd worden. Als dat knipperlicht van die camera is dan geeft die precies aan waar die camera zich bevindt. Heb je al eens de moeite genomen om als je langs die auto loopt te kijken hoe die dashcam eruitziet? Als dat lichtje ergens in het dashboard verwerkt is vermoed ik dat het niets met een dashcam te maken heeft maar inderdaad een startonderbreker of een alarm is, zoals al is gesuggereerd.
06-08-2018, 12:47 door Anoniem
Door Anoniem: Infrarood kun je niet zien, dus dat zal het niet zijn. .
Kan meestal heel makkelijk gedetecteerd worden door een foto- en/of filmcamera.
Proef op de som: zet bijv. je mobieltje op fotograferen of filmen en richt met bijv. een afstandbediening van een TV op de lens.
Druk op een knoppie van de afstandsbediening et voila.

@ Catootje
Kan je het bewuste parkeervak niet bezetten met een oude auto/motorfiets of puincontainer o.i.d.?
06-08-2018, 12:57 door Anoniem
Een ander punt is dat je die camera gewoon moet kunnen zien zitten. Zoek op het internet naar afbeeldingen van dashcams en je ziet heel herkenbare cameraatjes die vaak met een zuignap op een autoruit geplakt worden of aan de achteruitkijkspiegel bevestigd worden.

Inderdaad. Zelfs ingebouwde modellen zijn over het algemeen goed zichtbaar.

Als dat lichtje ergens in het dashboard verwerkt is vermoed ik dat het niets met een dashcam te maken heeft maar inderdaad een startonderbreker of een alarm is, zoals al is gesuggereerd.

Inderdaad.
06-08-2018, 13:02 door linuxpro
Het mag niet. Zo simpel is het, dat de lokale koddebijer niet op de hoogte is van de wet in deze is kwalijk. Je mag als burger alleen een camera gebruiken ter bescherming van je eigen eigendommen. Als die op straat staan (camera van huis op de P plaats met je auto) is het opnemen van een stukje openbare weg toegestaan. Dat gaat hier dus niet op dus mag het niet.

Eenvoudige oplossing is een stukje ducktape plakken op de ruit v/d auto zodat de camera geen zicht meer heeft. Theoretisch staat dit voor ' vernieling' maar de kans dat hier op veroordeeld wordt is wel erg klein.
Andere oplossing is een infra rood spot richten op de auto. Hierdoor wordt de camera overbelicht en zal alleen nog een witte vlek geven. Die dingen zijn niet duur en de opnames van je buurman worden zo zinloos. Hier zijn geen wettelijke beperkingen voor dus... leef je uit.
06-08-2018, 13:38 door Anoniem
a4 onder de ruitenwisser voor de camera?
06-08-2018, 13:56 door Anoniem
Buiten alles wat al genoemd is, wie zegt dat je de mogelijkheid tot inkijk moet bieden? Goede gordijnen of rolluiken lossen alles op. Kun je de buurvrouw veel plezier wensen met die nutteloze spionage activiteiten.
06-08-2018, 15:08 door Eric-Jan H te D
Je kunt met een krachtige laserpen de opnamechip verwoesten.

Overigens zie je geen infrarood led knipperen. Die zie je namelijk niet want de golflengte ligt boven dat wat wij kunnen waarnemen. Het is gewoon een rode led.
06-08-2018, 15:11 door Anoniem
Door Catootje:

..., reageert op bewegingen en licht in mijn huis. Ik zie dat de dashcam gaat knipperen met een infrarood lampje als ik bv mijn gordijnen dicht doe, of als ik naar buiten loop. Ook op de 1e verdieping.. Dat is toch vreemd?
.
Weten jullie of ik hier toch iets tegen doen? ...

Richt er maar eens een stroboscoop op :-)
06-08-2018, 16:05 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom zou je je druk maken. Het gebruik van een dashcam voor deze doeleinden (observeren van jouw huis), indien je conclusie mocht kloppen, is niet conform de wet. Waardoor het materiaal per definitie juridisch niet bruikbaar is - en als een boemerang terug zal komen indien ze er juridisch gebruik van probeert te maken.

Je kijkt te veel Amerikaanse rechtzaken. En zelfs daar is dergelijke informatie bruikbaar in een civiele procedure.
In Nederland mag een rechter een afweging maken. In Amerika moet de rechter er voor waken dat de jury verkeerde informatie krijgt.

Peter
06-08-2018, 17:55 door Anoniem
Door Eric-Jan H te A: Je kunt met een krachtige laserpen de opnamechip verwoesten.

Overigens zie je geen infrarood led knipperen. Die zie je namelijk niet want de golflengte ligt boven dat wat wij kunnen waarnemen. Het is gewoon een rode led.

In landen zoals bijvoorbeeld Spanje of Frankrijk zijn laserpennen te koop van meer dan 100 mW, deze zijn illegaal in Nederland en zijn vergunningsplichtig in België.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Laserpen

;-)
06-08-2018, 18:07 door Anoniem
Laten we nu eens de aanname doen dat wat TS schrijft (op haar manier van verwoorden) overeenkomt met de werkelijkheid. Dus, er staat een auto geparkeerd met een dascam, op haar huis gericht, die op beweging reageert en zij heeft daardoor het idee dat de eigenaar van die auto, haar buurvrouw, haar daardoor filmt.

Wat ze schrijft is technisch mogelijk. Veel dashcams hebben motion detection en nemen op, ook wanneer de auto geparkeerd staat, wanneer er beweging wordt gedetecteerd.

Los van de vraag of er werkelijk wordt opgenomen en als dat al het geval is of er ueberhaubt naar die beelden wordt gekeken, is de vraag of ze hier iets aan kan doen. Juridisch of op een andere manier.

Zelf vindt ik die van de knipperende kersverlichting wel een aardige. Aangenomen dat die ook overdag voldoende 'beweging' produceert om de camera te triggeren zal die tot gevolg hebben dat de camera continue zal opnemen.
Hiermee bereik je twee dingen:
- Als eerste wordt de terug te kijken tijd beperkt tot een aantal uren. Dit afhankelijk van de grootte van de SD-kaart en de kwaliteit van de opname. Als de beelden niet tussentijds worden opgeslagen worden ze overschreven met nieuwe. De kans dat er dus 'interessante' beelden op de kaart staan wordt dus klein.
- Als tweede wordt het bekijken van 'interessante' beelden lastig gemaakt. De camera wordt immers continue getriggerd en neemt niet langer alleen maar door TS getriggerde beelden op.

Ophangen dus die kerstverlichting en er verder geen aandacht meer aan besteden!
06-08-2018, 22:39 door Anoniem
Rode Led ("lampje") die gaat knipperen als er iets beweegt betekent dat er een aantal seconden wordt opgenomen als de camera beweging constateert. Vitrage voor de hele ramen (en donkere gordijnen erbij voor als het donker wordt) beperken het inzicht in je huis vrijwel geheel.
Zelf ben ik meer van "gelijke monniken gelijke kappen".
Dus ik zou zo'n ding kopen en op hun huis richten, en als er bij hun wat beweegt neemt ie op.
07-08-2018, 13:33 door Anoniem
Misschien is ze wel een spion voor een (buitenlandse????) inlichtingendienst die met iets heel anders bezig is dan jou. Jij met je opmerkzaamheid loopt echter in de weg en daarom krijg je intimidaties inzake een gang naar de rechter. Dat maakt op veel normies indruk.

Er is een supergroot sociaal-engineering experiment aan de gang in Nederland waar duizenden mensen in betrokken zijn en ik dacht eerst dat het de AIVD was maar de AIVD is in vergelijking een superkleine organisatie. Het lijkt op iets "niet van aarde" tenminste dat willen ze ons doen geloven.
07-08-2018, 19:29 door Anoniem
Door Eric-Jan H te A: Je kunt met een krachtige laserpen de opnamechip verwoesten.

Overigens zie je geen infrarood led knipperen. Die zie je namelijk niet want de golflengte ligt boven dat wat wij kunnen waarnemen. Het is gewoon een rode led.

En dan ben jij degene die de fout in is gegaan. Niet de buurvrouw, en dan mag jij een nieuwe camera voor de buurvrouw kopen en sta je 100 keer zwakker in elke vervolgzaak.
07-08-2018, 19:34 door Anoniem
Door linuxpro: Het mag niet. Zo simpel is het, dat de lokale koddebijer niet op de hoogte is van de wet in deze is kwalijk. Je mag als burger alleen een camera gebruiken ter bescherming van je eigen eigendommen. Als die op straat staan (camera van huis op de P plaats met je auto) is het opnemen van een stukje openbare weg toegestaan. Dat gaat hier dus niet op dus mag het niet.

Eenvoudige oplossing is een stukje ducktape plakken op de ruit v/d auto zodat de camera geen zicht meer heeft. Theoretisch staat dit voor ' vernieling' maar de kans dat hier op veroordeeld wordt is wel erg klein.
Andere oplossing is een infra rood spot richten op de auto. Hierdoor wordt de camera overbelicht en zal alleen nog een witte vlek geven. Die dingen zijn niet duur en de opnames van je buurman worden zo zinloos. Hier zijn geen wettelijke beperkingen voor dus... leef je uit.

Het mag weldegelijk, en bewegingsdetectie mag simpelweg als "anti-diefstal" worden gezien. Jouw oplossingen zorgen voor of verhindering of zelfs vernieling, en die zijn bij wet WEL verboden. Echt leuk is als de camera inderdaad met een NAS synced, jij dat stukje tape heb gezet, dit dus netjes op beeld staat en er dan wordt ingebroken in de auto.. dan ben jij in een keer hoofd verdachte..

Prima adviezen meneer de pro...
08-08-2018, 10:51 door Anoniem
Door Anoniem: Het lijkt op iets "niet van aarde" tenminste dat willen ze ons doen geloven.

Onzin, en je gelooft het zelf...?

https://skepsis.nl/complottheorie/
08-08-2018, 11:43 door Anoniem
Je kijkt te veel Amerikaanse rechtzaken. En zelfs daar is dergelijke informatie bruikbaar in een civiele procedure.
In Nederland mag een rechter een afweging maken. In Amerika moet de rechter er voor waken dat de jury verkeerde informatie krijgt.

Amerikaans recht is irrelevant in deze discussie. Geen rechter zal het plaatsen van een camera, gericht op het huis van je buren, waarmee je non-stop de privacy schendt, zien als redelijk.
08-08-2018, 11:46 door Anoniem
Omtrent de toelaatbaarheid van bewijsmateriaal

Bij de beoordeling van de toelaatbaarheid van het bewijs is voorts van belang of voldoende alternatieve wijzen van informatieverzameling zijn benut en voorts of gezegd kan worden dat degene op wie het onderzoek betrekking had door zijn opstelling de onoorbare wijze van bewijsgaring heeft uitgelokt of in de hand gewerkt.

Indien wordt vastgesteld dat bewijsmateriaal op onrechtmatige wijze is verkregen door een ander dan de procespartij die het wil gebruiken, brengt nog niet mee dat dit materiaal ook door die procespartij onrechtmatig is verkregen. Het gaat erom of die procespartij zelf het bewijsmateriaal onrechtmatig heeft verkregen. Of hiervan sprake is moet worden beoordeeld aan hand van alle omstandigheden van het geval (vgl. HR 7 februari 1992, ECLI:NL:HR:1992:ZC0500, NJ 1993/78).

Inbreuk op het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer

Een inbreuk op het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer levert in beginsel een onrechtmatige daad op, behoudens de aanwezigheid van een rechtvaardigingsgrond.

Of een dergelijke rechtvaardigingsgrond zich voordoet, kan – zie het voorgaande – slechts worden beoordeeld in het licht van de omstandigheden van het geval door tegen elkaar af te wegen enerzijds de ernst van de inbreuk op het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer en anderzijds de belangen die met de inbreuk makende handelingen redelijkerwijs kunnen worden gediend (vgl. HR 31 mei 2002, ECLI:NL:HR:2002:AD9609, NJ 2003/589).

Gelet op het hiervoor vermelde uitgangspunt dat een inbreuk op het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer onrechtmatig is, moet het met die inbreuk verkregen bewijsmateriaal bij afwezigheid van een rechtvaardigingsgrond als onrechtmatig verkregen worden aangemerkt.
08-08-2018, 12:18 door Anoniem
Door Anoniem:
Je kijkt te veel Amerikaanse rechtzaken. En zelfs daar is dergelijke informatie bruikbaar in een civiele procedure.
In Nederland mag een rechter een afweging maken. In Amerika moet de rechter er voor waken dat de jury verkeerde informatie krijgt.

Amerikaans recht is irrelevant in deze discussie. Geen rechter zal het plaatsen van een camera, gericht op het huis van je buren, waarmee je non-stop de privacy schendt, zien als redelijk.
Daarom reageert die op beweging en is het niet meer nonstop.

Nog even afgezien de hele discussie, wat het ledje nu werkelijk is en alle escalatie adviezen die hier gegeven worden.
08-08-2018, 14:26 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Je kijkt te veel Amerikaanse rechtzaken. En zelfs daar is dergelijke informatie bruikbaar in een civiele procedure.
In Nederland mag een rechter een afweging maken. In Amerika moet de rechter er voor waken dat de jury verkeerde informatie krijgt.

Amerikaans recht is irrelevant in deze discussie. Geen rechter zal het plaatsen van een camera, gericht op het huis van je buren, waarmee je non-stop de privacy schendt, zien als redelijk.
Daarom reageert die op beweging en is het niet meer nonstop.

Nog even afgezien de hele discussie, wat het ledje nu werkelijk is en alle escalatie adviezen die hier gegeven worden.

Geen dashcam, geen escalatie. Lijkt me duidelijk wiens schuld het is als het toch escaleert.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.