image

SIDN: honderden domeinen misbruiken naam zorgverzekeraars

dinsdag 11 september 2018, 13:45 door Redactie, 3 reacties

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), de organisatie die de .nl-domeinnamen beheert, heeft tijdens een eigen onderzoek honderden domeinnamen ontdekt die de naam van Nederlandse zorgverzekeraars misbruiken. Het gaat bijvoorbeeld om websites die malware aanbieden.

In totaal vond de SIDN ruim 14.700 domeinen die veel leken op een domeinnaam van een zorgverzekeraar. De domeinnamen maken gebruik van typosquatting, waarbij er domeinen worden geregistreerd die erg veel lijken op de naam van een bekend merk, maar een letter verschillen. Ook komt het voor dat er domeinnamen worden geregistreerd met de naam van een zorgverzekeraar erin, zoals de domeinnaam "univezorgzaam", die malware verspreidt. In het geval van 451 domeinen bestempelt de SIDN die als "phishingsite", maar erkent dat het niet zeker weet of het hier ook echt om phishing gaat waarbij wordt geprobeerd om gegevens van gebruikers te stelen.

"In de scan troffen wij geen bewijs aan voor zorg gerelateerde malafide praktijken. De aangetroffen voorbeelden gebruikten de naam van de zorgverzekeraar primair voor generiek misbruik als malwaredistributie. Wel wijzen wij erop dat het onderzoek geen uitspraken kan doen over mail die vanaf dergelijke domeinen verstuurd wordt", aldus de organisatie. In het geval van het domein univerzorgzaam is de procedure om deze website offline te halen inmiddels opgestart.

Image

Reacties (3)
11-09-2018, 15:57 door Anoniem
Eigenlijk was dat oude beleid uit de tijd van Piet Beertema dat je per bedrijf maar 1 domein mocht registreren en daarbij een uittreksel van KVK moest overleggen helemaal zo gek nog niet!
11-09-2018, 16:12 door Briolet
Het staat hierboven niet expliciet, maar het onderzoek betrof alleen .nl-domeinnamen. Het werkelijke aantal zal dus nog groter zijn.
12-09-2018, 07:19 door Anoniem
Door Briolet: Het staat hierboven niet expliciet, maar het onderzoek betrof alleen .nl-domeinnamen. Het werkelijke aantal zal dus nog groter zijn.

Waar staat het onderzoek? SIDN kan namelijk prima alle TLD's doorzoeken, die dienst bieden ze aan. Naar tevredenheid gebruikt.

https://www.sidn.nl/dbs
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.