image

150.000 dollar schade door it'er die bestanden ex-werkgever verwijdert

woensdag 12 september 2018, 10:58 door Redactie, 9 reacties

Een 60-jarige Amerikaanse it'er heeft bekend dat hij door het verwijderen van bestanden bij zijn ex-werkgever voor een schadepost van minimaal 150.000 dollar heeft gezorgd. De man was van 2005 tot en met februari 2017 werkzaam als it'er bij een niet nader genoemd bedrijf in Jersey City.

Een aantal maanden nadat hij niet meer voor het bedrijf werkte wist hij drie keer zonder toestemming op het bedrijfsnetwerk in te loggen. Elke keer dat hij op het netwerk inlogde verwijderde hij bestanden van de bedrijfsserver. Hoe de man op het netwerk kon inloggen laat het Amerikaanse openbaar ministerie niet weten. De it'er bekende dat hij door zijn acties een schadepost van minstens 150.000 dollar heeft veroorzaakt.

Het Amerikaanse openbaar ministerie behoudt zich daarbij het recht om dit bedrag bij te stellen naar een bedrag van maximaal 1,5 miljoen dollar. De it'er kan een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar en een boete van 250.000 dollar krijgen, of twee keer het schadebedrag. De rechter zal volgend jaar januari vonnis wijzen.

Reacties (9)
12-09-2018, 11:35 door Anoniem
Campos acknowledged in the plea agreement that his actions resulted in losses of more than $150,000.
Dat is niet hetzelfde als "bekennen". Dat is instemmen met een "plea deal" (oftewel afpersen door de overheid: "stem in met deze veroordeling of we gaan naar de rechter met een hele lange lijst aan verdenkingen"), maar hoeft met de werkelijkheid niets te maken hebben. Je kan maar beter een bedrijf zijn in zo'n positie, dan is het meestal een forse boete maar kun je wegkomen zonder enige schuld toe te geven.

The United States reserved the right to argue that Campos’ actions resulted in losses of up to $1.5 million.
En dan weet je dus zeker dat ze gewoon een excuus achter de hand houden om 'm hard te naaien.

Waarmee ik de acties van de man zelf niet wil goedpraten. Wel dat het zo uiterst ondoorzichtig wordt wat er nou precies gebeurd is, want niemand heeft er nog belang bij dat boven water te krijgen. "Veroordeling produceren" en gut ist.
12-09-2018, 11:42 door Anoniem
Als je als ITer gepakt kunt worden voor dit soort acties dan ben je gewoon een slechte ITer en is het vrij normaal dat je ontslagen bent geweest.

1.5miljoen is natuurlijk wel veel te veel. Ze zouden hem beter alles laten repareren als taakstraf.
12-09-2018, 14:25 door Anoniem
Integriteit behoud je ook wanneer je een werkplek/gever verlaat, of dit nu op goede of slechte voet is.
Laat m maar op de blaren zitten voor deze idiote en vooral onverantwoordelijke aktie
12-09-2018, 14:47 door Anoniem
Door Anoniem: Als je als ITer gepakt kunt worden voor dit soort acties dan ben je gewoon een slechte ITer en is het vrij normaal dat je ontslagen bent geweest.

1.5miljoen is natuurlijk wel veel te veel. Ze zouden hem beter alles laten repareren als taakstraf.

Goh - hij is én niet deskundig, én heeft geen integriteit .

Maar dan vind je het nog een goed idee om 'm aan te laten rommelen met de resterende data/backups om de boel weer werkend te maken , als taakstraf ? Wat could possibly go wrong ....
12-09-2018, 14:54 door Anoniem
Als een bedrijf zo'n hoge schadepost heeft door het verwijderen van bestanden, lijkt mij de directie van dat bedrijf ook slecht bezig. Back-ups horen er te zijn en voldoende lang te worden bewaard, o.a. om dit soort van handelingen op te vangen.
12-09-2018, 15:24 door Anoniem
Dat is niet hetzelfde als "bekennen". Dat is instemmen met een "plea deal" (oftewel afpersen door de overheid: "stem in met deze veroordeling of we gaan naar de rechter met een hele lange lijst aan verdenkingen"), maar hoeft met de werkelijkheid niets te maken hebben.

Incorrect.

Plea Bargain: ''The plea bargain (also plea agreement, plea deal, copping a plea, or plea in mitigation) is any agreement in a criminal case between the prosecutor and defendant whereby the defendant agrees to plead ***guilty*** to a particular charge in return for some concession from the prosecutor.''

Bij een plea deal beken je wel degelijk schuld. Dat mensen soms ten onrechte bekennen, in de angst slechter af te zijn indien ze de zaak voor laten komen, staat daar los van. Een onschuldige kan schuld bekennen.
12-09-2018, 15:28 door Anoniem
1.5miljoen is natuurlijk wel veel te veel. Ze zouden hem beter alles laten repareren als taakstraf.

1.5 miljoen is het theoretische maximum, en zal helemaal niet aan de orde zijn. Verder is het vrij normaal dat je veroordeeld wordt voor de schade die je aanricht. Of hij dat wel/niet kan betalen, dat is van latere zorg.

Indien iemand 100.000 euro schade veroorzaakt aan jouw huis. Wil jij dan dat hij veroordeeld wordt tot het terugbetalen van dat bedrag, zodat je dit voor zover beschikbaar nu en in de toekomst terug kan vorderen ?

Of zou je zeggen, als gedupeerde, dat dat zielig is, dat een taakstrafje ok is, en dat jij de schade op je neemt ?

Belangen van de benadeelde partij lijken mij belangrijker dan belangen van de dader.
12-09-2018, 15:43 door Anoniem
Door Anoniem: Als een bedrijf zo'n hoge schadepost heeft door het verwijderen van bestanden, lijkt mij de directie van dat bedrijf ook slecht bezig. Back-ups horen er te zijn en voldoende lang te worden bewaard, o.a. om dit soort van handelingen op te vangen.

Loonsom van tig mensen gedurende de tijd die het kost om backups terug te zetten kan heel hard gaan.
Gederfde omzet van een drukke e-commerce site tijdens de outage ?

ITers hier hebben toch wel eens een business case gemaakt (of input gegeven ) voor mooie redundantie door de kosten van downtime te schatten ?

Dat kan best hard gaan.
12-09-2018, 16:36 door Anoniem
Door Anoniem: Bij een plea deal beken je wel degelijk schuld. Dat mensen soms ten onrechte bekennen, in de angst slechter af te zijn indien ze de zaak voor laten komen, staat daar los van. Een onschuldige kan schuld bekennen.
En het gevolg is dat de waarheidsvinding stopt. Wat de praktijk van moedwillig op zulke plea deals aansturen door het (Amerikaanse) OM zo kwalijk maakt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.