Poll
image

Hoe vaak maak jij back-ups?

maandag 1 oktober 2018, 11:52 door Redactie, 14 reacties
Met vaste regelmaat
51.99%
Wanneer ik er aan denk
26.5%
Ik maak geen back-ups
16.9%
Anders:
4.62%
Reacties (14)
01-10-2018, 13:12 door Briolet
Elk uur.
01-10-2018, 14:50 door Anoniem
Ik heb de doellocatie van de documentenmap naar de D schijf verplaatst. Schijf C is zodoende geen opslagschijf.
01-10-2018, 15:06 door Anoniem
Dagelijks.
Ik heb mijn lesje wel geleerd na een gecrashte schijf waarvan ik geen recente back-up had.
Probleem was dat ik (alle schijven opgeteld) meer data had dan op de back-upschijf paste en ik erg laks was met het kopen van een tweede back-upschijf. Tja, dan is het te laat!
En dat terwijl die schijf nog geen jaar oud was...
01-10-2018, 15:46 door Anoniem
Anders:
Werken in een cloud omgeving, ze doen het lekker voor me :)
Wat betreft eventuele data op m'n smartphone: hoe meer kwijt hoe beter.
01-10-2018, 16:57 door Ron625
Hier gebruik ik meerdere PC's en laptops, die allemaal dezelfde data moeten bevatten.
Ze zijn dan ook elkaars backup.
01-10-2018, 18:28 door Spiff has left the building
Door Anoniem, 14:50 uur:
Ik heb de doellocatie van de documentenmap naar de D schijf verplaatst. Schijf C is zodoende geen opslagschijf.
Mooi, zo kun je je systeem en je bestanden onafhankelijk van elkaar backuppen, systeem-images van C: en backups van je bestanden van D:
Je was daar niet duidelijk over, ik hoop dat je niet slechts systeem en persoonlijke bestanden scheidt, maar die scheiding benut om C: en D: apart te backuppen. Zonder backups heb je in geval van een calamiteit nog weinig aan die scheiding.
01-10-2018, 18:59 door Anoniem
Backuppen moet eenvoudig zijn en niet te lang duren.
Ik merk dat als het wat meer gedoe is ik het vaak uitstel.
01-10-2018, 19:44 door Anoniem
Ik maak dagelijks een full backup naar /dev/null, ruimte zat.
02-10-2018, 09:25 door Briolet
Door Anoniem: Backuppen moet eenvoudig zijn en niet te lang duren.
Ik merk dat als het wat meer gedoe is ik het vaak uitstel.
Klopt. Apple heeft in 2007 hun backup programma TimeMachine geïntroduceerd. (Max OSX Leopard). Als er een nieuwe usb disk aan de mac hing en er was nog geen backup ingsteld, dan vroeg hij uit zichzelf of hij deze schijf als backup doel moest gebruiken. Dus je moest niet eens zelf het initiatief nemen. (afgezien van het inpluggen van een usb disk)

Eenmaal gestart, wordt er, in de achtergrond, elk uur een backup weggeschreven. Het is niet voor niets dat Mac gebruikers sinds 2007, veel vaker een backup maken dan windows gebruikers.

Tegenwoordig kun je ook meerdere backup doelen instellen. bij mij rouleren 3 backup doelen. Elk uur gaat de incremental backup naar de volgende locatie.

De nas, waar mijn mailserver op draait, maakt elke 90 minuten een backup. Ook hier roulerend naar meerderere doel lokaties. Als de verandering minimaal zijn, kost zo'n backup ook weinig tijd en is er geen reden om dit niet regelmatig te doen.
02-10-2018, 10:56 door Anoniem
Voor diegenen die backups in windows een gedoe vinden: probeer de tool ' Synctoy' van Microsoft. Die is heel erg simpel en doeltreffend.
02-10-2018, 12:31 door Spiff has left the building
Door Anoniem, 10:56 uur:

Voor diegenen die backups in windows een gedoe vinden: probeer de tool ' Synctoy' van Microsoft. Die is heel erg simpel en doeltreffend.

SyncToy was een aardig programmaatje. Maar Microsoft heeft het sinds 2009 niet meer geupdate. Is het geschikt voor wie Windows 10 gebruikt? Microsoft vermeldt als ondersteunde versies "Windows 7, Windows Vista, Windows XP".

Ik gebruikte SyncToy lang geleden, omstreeks 2012. Het gaf het foutmeldingen bij sommige synchronisatie-acties.
Sindsdien gebruik ik FreeFileSync, dat perfect werkt.

Let wel op: synchroniseren is niet hetzelfde als backuppen.
Met backuppen maak en bewaar je opeenvolgende backups. Met synchroniseren werk je steeds je kopie bij, en worden geen eerdere versies bewaard. Gaat er zonder dat je het merkt iets mis met je bestanden, en voer je vervolgens een synchronisatie uit, dan is het ook mis met je kopie. Ik geval van backups, waar opeenvolgende eerdere backups bewaard worden, kun je in zo'n geval een eerdere backup gebruiken. Na synchronisatie is er geen eerdere versie.
Daarom, houd er rekening mee dat synchroniseren niet hetzelfde is als backuppen, en houd rekening met de consequenties daarvan.
03-10-2018, 09:53 door Anoniem
Alleen foto's, belasting zaken, facturen ed. op een diverse externe USB3 (versleutelde) harddisken. Eens in de zoveel tijd ff inprikken en backupje maken wanneer alle files gescand zijn en de pc geen internet connectie heeft en via een linux usb thumbdrive is opgestart. Files worden na backup verwijderd van de pc dus wat er niet is hoeft ook niet beveiligd te worden.
Vertrouwelijk materiaal wordt alleen off-line verwerkt en opgeslagen. Voor e-mail volledig overgeschakeld op Protonmail en Tutanota dus geen mail meer via mail applicaties op de desktop. Nog steeds niet waterdicht maar veilig genoeg.
03-10-2018, 10:57 door Anoniem
Door Briolet:
Door Anoniem: Backuppen moet eenvoudig zijn en niet te lang duren.
Ik merk dat als het wat meer gedoe is ik het vaak uitstel.
Klopt. Apple heeft in 2007 hun backup programma TimeMachine geïntroduceerd. (Max OSX Leopard). Als er een nieuwe usb disk aan de mac hing en er was nog geen backup ingsteld, dan vroeg hij uit zichzelf of hij deze schijf als backup doel moest gebruiken. Dus je moest niet eens zelf het initiatief nemen. (afgezien van het inpluggen van een usb disk)
Yep, 2007....

Auch : Time machine maakte geen backups van aangesloten usb devices.

Auch : Time machine maakte het onmogelijk om individuele bestanden terug te zetten van een encrypted user account.

Auch : Time machine maakte het onmogelijk om in het geval van een gecrashte harddisk bij een nieuwe installatie van een nieuw OS de backup van een encrypted user account te importeren.

Auch : Time machine is een draakje geweest in combinatie met security, unencrypted accounts geen probleem, versleuteld met Apples eigen Filevault : grote problemen!

Eenmaal gestart, wordt er, in de achtergrond, elk uur een backup weggeschreven.
Met als gevolg dat je productiviteit met een kwart verminderd werd bij cpu intensieve taken.
Je kan gelukkig de frequentie zelf aanpassen naar een ander interval (2 uur, 4 uur, 8 uur).

Het is niet voor niets dat Mac gebruikers sinds 2007, veel vaker een backup maken dan windows gebruikers.
Dat is echt totale nonsens!

Het is echt hard praten met overtuigingskracht om een gemiddelde Mac gebruiker die een hoop geld heeft uitgegeven aan hardware, nog net dat beetje extra te laten uitgeven (50/60 euro) voor een backupdiskje. *
Verreweg de meeste gebruikers gebruikten in het kleine decenniun na 2007 geen backup.
Dat is wel wat aan het veranderen maar er wordt (in ieder geval onder de oudere hardware generaties) nog steeds massaal NIET gebackupt (ook niet van iOS devices).

Nouja, er word wel gebackupt sinds OSX 10.7, namelijk naar een tijdelijke partitie op de harddisk waar het OS zelf op draait, maar daar heb je dus niets aan als je disk crasht of je hardware gejat wordt (cryptoware is eigenlijk geen issue).
Eindelijk, tegenwoordig gaat het backuppen wel goed in combinatie met filevault2 naar een encrypted disk.
Maar dat heeft nog een lange aanloop gehad en de aanloop naar allemaal een backupje draaien is nog in volle gang.

De beste manier om Mac gebruikers aan het verstand te peuteren om een backup te draaien, of eigenlijk liefst twee, is duidelijk maken dat techniek in essentie heel kwetsbaar is en dat met een harddiskcrash of een totasle OS-hik, een simpele diefstal; alles, ik herhaal alles definitief weg is.
Vraag die gebruiker of ze een dag zonder die laptop kunnen, of een week of een maand, of ze zonder de bestanden kunnen die erop staan, of dat dat een rampje is.
Dwing ze om een backup diskje te kopen en blijf erop terug komen.
Dwing mensen ook om hun veelgebruikte ipad te backuppen als ze dat nog niet doen.

Maar gebruikers hebben helaas dus ook een beetje last van het feit dat alles over het alemeen zo vlekkeloos goed en zonder problemen (met inbegrip van malware die er vrjwel niet is) verloopt ; dan zie je het nut ook niet zo.
Heel begrijpelijk maar dat is toch echt teveel credits voor hard en sofware, alles kan stuk, en zonder backup is alles weg.
Ruimt op zich wel lekker op, dat wel.
Iets als dit maar dan digitaal, super modieus!
https://www.wonenenco.nl/opruimen-volgens-marie-kondo-nooit-meer-in-de-rommel/
O, kijk, daar staat ze al, die Mac zonder aangesloten backup!

Terwijl het zo makkelijk is op de Mac, lege disk kopen, lege disk aansluiten, 1, 2 of drie vragen beantwoorden enter en backuppen maar.

Maarr maak er aub 2!!!!!
Op twee disks, te vaak leidt een ultraminimale beschadiging aan een index bestandje op de time machine backupschijf tot een niet te repareren situatie. De backup structuur van time machine is extreem complex en ook dure herstel software (tussen 100 en 200 euro) gaat er weken / maanden over doen om grote disks van ettelijke honderden gigabytes te herstellen!
Kostbaar qua tijd en qua geld, nog kostbaarder om het te laten doen.
Het diskje zelf kan je overigens weer opnieuw formatteren en gebruiken, maar dat redt je bestanden niet en daar was het natuurlijk om te doen.


* Gestoord dat retailers geen aanbiedingen hebben (al jaren niet) met hardware + backupharddiskje. Het zou bijna verplicht moeten zijn, zeker als je windows hardware koopt waarvoor de dreiging hoog is ivm met cryptoslotjesdurebitcoingijzelware.
06-10-2018, 13:39 door Bartbartbart
back-ups zijn voor mietjes! :D
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.