image

Brits bedrijf krijgt 100.000 euro boete voor 4,4 miljoen spammails

dinsdag 9 oktober 2018, 14:21 door Redactie, 2 reacties

Een Brits marketingbedrijf heeft een boete van omgerekend 100.000 euro gekregen voor het versturen van 4,4 miljoen spamberichten. De e-mails maakten reclame voor begrafenisverzekeringen en werden gestuurd naar mensen die zich hadden aangemeld bij partnersites van het marketingbedrijf.

Ze hadden echter geen toestemming gegeven voor het ontvangen van commerciële e-mail. De meerderheid van deze partnersites bood mensen die zich hadden ingeschreven niet de mogelijkheid om zich voor marketingmails van derde partijen af te melden. De Britse wetgeving stelt dat organisaties toestemming moeten hebben voordat ze commerciële e-mails mogen versturen. Deze toestemming moet vrij, specifiek en geïnformeerd worden gegeven.

Volgens de privacytoezichthouder blijkt uit het onderzoek dat het marketingbedrijf op inadequate en misleidende methodes vertrouwde om persoonlijke gegevens te verzamelen om zo toestemming te verkrijgen. Deze toestemming was echter niet voldoende geïnformeerd en daarmee in overtreding van de Privacy en Elektronische Communicatie-wetgeving.

"Toestemming is niet geïnformeerd als mensen niet begrijpen waarvoor ze toestemming geven. Organisaties moeten er daarom altijd voor zorgen dat de gebruikte taal duidelijk is, eenvoudig te begrijpen en niet verborgen zit in een privacybeleid of kleine lettertjes", aldus de privacytoezichthouder.

Reacties (2)
09-10-2018, 23:07 door Planeten Paultje
Simply the cost of doing business.....
10-10-2018, 14:24 door Anoniem
Door Planeten Paultje: Simply the cost of doing business.....
Dat zal ze dan vies tegenvallen. Als ze vrolijk doorgaan omdat ze boetes terugrekenen naar een kostprijs per e-mail dan gaan ze ontdekken dat ze er ook strafrechtelijk voor vervolgd kunnen worden.
What action can the ICO take to enforce PECR?

The ICO has several ways of taking action to change the behaviour of anyone who breaches PECR. They include criminal prosecution, non-criminal enforcement and audit. The Information Commissioner can also serve a monetary penalty notice imposing a fine of up to £500,000.

These powers are not mutually exclusive. We will use them in combination where justified by the circumstances.
https://ico.org.uk/for-organisations/guide-to-pecr/what-are-pecr/#7
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.