image

ACM trekt eerder opgelegde spamboete weer in

zaterdag 20 oktober 2018, 08:41 door Redactie, 6 reacties
Laatst bijgewerkt: 20-10-2018, 19:10

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) ziet af van een eerder opgelegde boete aan een niet nader genoemd bedrijf van 600.000 euro voor het versturen van spam en het uitvoeren van oneerlijke handelspraktijken. ACM legde de boete op 20 december 2017 op. Het bedrijf maakte vervolgens bezwaar tegen de boete en publicatie van het boetebesluit en legde de zaak voor aan de voorzieningenrechter. Op 31 mei vond een hoorzitting plaats en daarvan werd een verslag gemaakt.

De ACM heeft op basis van het dossier en de in het bezwaar overlegde stukken besloten het besluit te herroepen. In het besluit is te lezen: "De ACM heeft moeten vaststellen dat de schriftelijke vastlegging van specifieke handelingen met betrekking tot de totstandkoming (van een deel) van de onderzoeksdataset op onderdelen onvolledig is.(...) De ACM zal om deze redenen de bezwaren gegrond verklaren, het bestreden besluit herroepen en daarmee afzien van boeteoplegging voor alle eerder geconstateerde overtredingen."

De ACM betaalt het bedrijf een onkostenvergoeding van in totaal bijna 3.500 euro.

Reacties (6)
20-10-2018, 08:48 door Robuuust
“Het bedrijf”? Ik mis in de context een bedrijfsnaam?
20-10-2018, 09:19 door J.Doedel
Door Robuuust: “Het bedrijf”? Ik mis in de context een bedrijfsnaam?

Ziggo.
20-10-2018, 11:18 door Anoniem
Ze mogen linkedin ook wel eens aanpakken. Daar krijg ik ook invitations van. Als iemand me invite moet dat door die persoon gebeuren, niet via linkedin!!!!
20-10-2018, 13:18 door Anoniem
Door J.Doedel:
Door Robuuust: “Het bedrijf”? Ik mis in de context een bedrijfsnaam?

Ziggo.
Nergens wordt een bedrijfsnaam genoemd in het stuk van de ACM. Dus het is heel knap dat men ergens "Ziggo" leest:
https://www.acm.nl/sites/default/files/documents/2018-10/besluit-op-bezwaar-boetes-overtreding-spamverbod-oneerlijke-handelspraktijken.pdf
20-10-2018, 19:59 door Anoniem
Als je iets moet intrekken, heb je toch niet het een en ander op orde. Dat verwacht je wel van iets als de ACM.
21-10-2018, 14:05 door Joep Lunaar
Door Anoniem: Als je iets moet intrekken, heb je toch niet het een en ander op orde. Dat verwacht je wel van iets als de ACM.
Zonder de details te kennen, wil ik even reageren.
Ja, schijnbaar was de juridische onderbouwing niet hard genoeg. Dan zou je dus denken dat de ACM een steekje heeft laten vallen, maar dat hoeft beslist niet zo te zijn. Het cynische "verwacht je wel van iets als de ACM" lijkt me, tsja hoe zal ik het zeggen, wat overdreven.

Aan dit soort bestuursrechtelijke besluiten worden hoge eisen gesteld, onze hoogste bestuursrechter houdt daar zeer strikt aan vast. De ACM heeft in de bezwaarprocedure -die staat overigens los van de procedure bij de voorzieningenrechter- gemerkt dat de eigen regels "Digitale Werkwijze" niet volledig heeft nageleefd en oordeelt om die reden het bezwaar gegrond. Dat betekent niet dat door het bedrijf geen spam werd verstuurd, maar dat de procedure voor vastlegging van bewijs niet volledig is nageleefd. Vermoedelijk probeert de ACM door zelf strikt aan haar eigen regels te houden, te zorgen dat het bewijs juridisch sterk is wanneer die wel worden nageleefd.

De partij waar de boete aan opgelegd was zou bovendien de boete niet op hebben kunnen brengen (zie besluit ACM) en zal dus wel niet een heel grote vis geweest zijn. Mogelijk spaart de ACM haar beperkte krachten voor grotere gevechten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.