image

Amerikaanse stad betaalt ransomware om servers te herstellen

maandag 22 oktober 2018, 11:54 door Redactie, 3 reacties

Het bestuur van de Amerikaanse stad West Haven heeft criminelen 2.000 dollar betaald om weer toegang te krijgen tot 23 servers die door ransomware waren getroffen. De aanval deed zich afgelopen dinsdag voor. Om wat voor ransomware het precies gaat laat de stad, die 55.000 inwoners telt, niet weten.

Volgens de burgemeester en it-experts van de politie was de beste oplossing om het gevraagde bedrag van 2.000 dollar te betalen en zo de data op de servers te ontsleutelen. Kort na de transactie kon er worden begonnen met het herstel van de servers, waaronder een kritiek systeem. In een verklaring op Facebook laat de stad weten dat er geen aanleiding is om aan te nemen dat de aanvallers data hebben gestolen.

Het stadsbestuur wilde in eerste instantie niet betalen, maar uit onderzoek bleek dat dit de eenvoudigste manier was om het probleem te verhelpen, aldus een stadsfunctionaris tegenover de Houston Chronicle. De functionaris wijst naar een soortgelijk incident dat de Amerikaanse stad Atlanta trof. Daar eisten de aanvallers 57.000 dollar. Atlanta besloot echter om niet te betalen en is nog altijd bezig met het herstel, dat mogelijk 17 miljoen dollar gaat kosten.

Een Amerikaans ziekenhuis dat eerder dit jaar ook door ransomware werd getroffen ging net als West Haven tot betaling over. Volgens het ziekenhuis was het betalen van de gevraagde 55.000 dollar losgeld goedkoper dan het herstellen van alle machines. West Haven meldt verder dat het naar aanvullende maatregelen kijkt om toekomstige aanvallen te voorkomen.

Reacties (3)
22-10-2018, 13:15 door Anoniem
Fijn, dan heb je de data terug. Maar je kunt de systemen toch niet meer vertrouwen en moet alles minimaal opnieuw schoon installeren, dus kosten heb je toch. Beter is het om voor goede off-line backups te zorgen, zodat die veilig zijn en blijven en daarmee alles te herstellen.

Blijft natuurlijk de hele ellende om de gaten te dichten, waardoor ze binnen zijn gekomen. Aangezien dat vaak te enthousiaste "klikkers" zijn, moet er heel wat uurtjes worden gestoken in het trainen van de mensen.
22-10-2018, 14:22 door Anoniem
Gezegde "misdaad loont" is weer eens op zijn plaats.
Zelfs het advies van de politie is: met afpersers zaken te doen.
22-10-2018, 15:34 door Anoniem
Dat zou per wet verboden moeten worden, ik noem het faciliteren aan criminele activiteiten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.