image

Rechtbank verklaart Digitale Werkwijze ACM legaal

maandag 29 oktober 2018, 17:09 door Redactie, 1 reacties

De rechtbank Den Haag heeft in een kort geding opnieuw de 'Digitale Werkwijze' van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) legitiem verklaard. De toezichthouder vorderde vorig jaar in een kartelonderzoek bij een bedrijf een grote hoeveelheid gegevens, waaronder ook data die stond op de mobiele telefoons van personen die bij de onderneming werken. Het ging om 140 gigabyte aan digitale gegevens, kopieën van papieren documenten en 24 back-uptapes.

De forensische afdeling van de ACM stelt deze gegevens veilig. Onderzoeksambtenaren van de ACM hebben dan geen toegang tot deze data. Om de relevante data te selecteren stellen de onderzoeksambtenaren zoekvragen op. Deze vragen worden gedeeld met het onderzochte bedrijf, zodat het daarop kan reageren. Uiteindelijk leidt dit tot een dataset die wordt onderzocht en waar bepaalde zaken zijn uitgehaald, bijvoorbeeld vertrouwelijke correspondentie met de advocaat.

Vorig jaar verklaarde de rechtbank het kopiëren van privédata op mobiele telefoons van medewerkers van het bedrijf al rechtmatig. Het bedrijf in kwestie spande opnieuw een kort geding aan. In totaal werden 13 punten naar voren gebracht waarom de ACM de in beslag genomen data niet zou mogen onderzoeken. Zo zou het bedrijfsbezoek van de ACM ten onrechte zijn uitgevoerd en werd er op een oneigenlijke manier een grote hoeveelheid data gekopieerd waarvan een aanzienlijk deel geen verband zou houden met het onderzoek van de toezichthouder.

Ook stelde het bedrijf dat de zoektermen van de ACM om de verzamelde gegevens te doorzoeken algemeen waren en geen direct verband houden met het onderzoek. Tevens claimde het bedrijf dat de toezichthouder geen rekening heeft gehouden met de regels uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en dat het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens is geschonden. Verder werd er bezwaar gemaakt tegen de dataset die de ACM had samengesteld.

De rechter oordeelt nu dat de Digitale Werkwijze van de ACM voldoende waarborgen biedt en er geen aanvullende procedures nodig zijn. Wel stelt de rechter dat de ACM de eigen Digitale Werkwijze op één punt niet heeft gevolgd. De toezichthouder heeft niet voldoende vastgelegd van welke personen het de digitale informatie wilde hebben en heeft zodoende van vijf mensen gegevens op een niet legitieme manier verkregen. Daarom treft de rechter een voorlopige maatregel en mag de ACM de digitale informatie van deze vijf personen voorlopig niet voor haar verdere onderzoek gebruiken. Het bedrijf in kwestie kan tegen de uitspraak in beroep gaan. Tevens loopt er een bodemprocedure.

Reacties (1)
01-11-2018, 16:56 door Anoniem
Dat is een gevaarlijk precedent. Je kunt dus zeer ruim data inzamelen, als je daarna maar gericht door die data gaat grasduinen. Dat is alweer een stap verder van voor het juiste doel inzamelen verwijderd, met aanzienlijke kans op persoonlijke bijvangst.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.