image

Chrome 71 gaat websites met malafide advertenties aanpakken

dinsdag 6 november 2018, 10:42 door Redactie, 4 reacties

Vanaf volgende maand gaat Chrome alle advertenties blokkeren op websites die geregeld malafide of misleidende advertenties aan bezoekers tonen. Vorig jaar kondigde Google al maatregelen aan om Chrome-gebruikers tegen ongewenste pop-ups en redirects te beschermen.

Het gaat in dit geval om het onverwachts doorsturen van gebruikers naar ongewenste content, zoals een nieuwe pagina. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door websites die zich voordoen als afspeelknop of transparante overlays op websites, die alle clicks afvangen en nieuwe tabs of vensters openen. Dergelijke redirects besloot Chrome vanaf begin dit jaar te blokkeren.

De aanpak ging echter niet ver genoeg, zegt Googles Vivek Sekhar. De meeste vervelende ervaringen waar Chrome-gebruikers mee te maken krijgen worden niet geblokkeerd. Het gaat dan in bijna alle gevallen om malafide of misleidende advertenties. Bijvoorbeeld advertenties die zich als systeemwaarschuwingen of als knoppen voordoen om de advertentie te sluiten. Sommige van deze advertenties worden gebruikt om persoonlijke informatie te stelen, aldus Sekhar.

Met de lancering van Chrome 71 in december gaat de browser daarom alle advertenties blokkeren op websites die geregeld malafide of misleidende advertenties laten zien. Webmasters kunnen via de Google Search Console zien of dergelijke advertenties op hun website zijn aangetroffen. Zodra dit het geval is krijgen webmasters 30 dagen de tijd om het probleem op te lossen voordat de advertenties worden geblokkeerd.

Reacties (4)
06-11-2018, 11:52 door Briolet
alle advertenties blokkeren op websites die geregeld … misleidende advertenties aan bezoekers tonen

Was dat maar waar. Volgens mij is een fors deel van de advertenties misleidend doordat ze maar halve waarheden vertellen.

Als ik verder lees gaat het ook maar om een beperkt soort misleiding. )-:
06-11-2018, 12:08 door Ron625
Door Briolet:
alle advertenties blokkeren op websites die geregeld … misleidende advertenties aan bezoekers tonen
Was dat maar waar. Volgens mij is een fors deel van de advertenties misleidend doordat ze maar halve waarheden vertellen.
Als ik verder lees gaat het ook maar om een beperkt soort misleiding. )-:
Dat is logisch, anders moeten ze (ook) zichzelf blokkeren :-)
06-11-2018, 15:32 door Anoniem
Nog steeds heeft Google Chrome geen tracking blokkering op hetzelfde niveau als vergelijkbare browsers al kennen.

Natuurlijk komt dat, omdat advertenties tonen via tracking en monitoring behoort tot de core-business van deze Silicon Valley Big Data Tech gigant.

Zelfregulering heeft hier nog nooit gefunctioneerd, dus we dienen te wachten tot het bedrijf via anti-trust wetten opgedeeld zal worden in hapklare brokken, maar dat is niet in de interesse van de groot-aandeelhouders en meeprofiterende veiligheidsdiensten. Mede omdat Big Multinationals machtiger zijn dan menige regering of continent zelfs, zal er naar het laat aanzien weinig tot niets veranderen in de bestaande toestand.

Alleen dus maar met de mond belijden en doen aan symbool-politiek.
07-11-2018, 10:04 door Anoniem
Even los van het feit dat sommige technieken, zoals overlay clickbait en fake waarschuwingen over "systeem traagheid" moreel verwerpelijk zijn - het is naar mijn mening gewoon oplichting.

...Webmasters kunnen via de Google Search Console zien of dergelijke advertenties op hun website zijn aangetroffen. Zodra dit het geval is krijgen webmasters 30 dagen de tijd om het probleem op te lossen voordat de advertenties worden geblokkeerd.

Dus webmasters die advertenties op hun blogje draaien moeten vanaf heden actief elke week op een website van een zelf benoemde censuur autoriteit (okee, Google heeft wel een grote broek aan, maar toch...) gaan kijken of er op hun site mogelijkerwijze advertenties hebben gestaan waarvan deze autoriteit heeft besloten dat de advertenties niet voldoen aan door hun zelf bepaalde normen, zodat ze niet over 30 dagen geblokkeerd zouden kunnen gaan worden? Ik vind het een beetje gemakkelijk om het falen van screening door een advertentie bedrijf dan maar neer te leggen bij de blogger die een beetje van zijn onderhoud via wat bannertjes probeert terug te verdienen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.