image

Staatssecretaris: SyRI geen middel om burgers te profileren

woensdag 2 januari 2019, 14:03 door Redactie, 23 reacties
Laatst bijgewerkt: 02-01-2019, 16:18

Het systeem SyRI is geen instrument waarmee profielen van burgers kunnen worden opgesteld om daarmee toekomstig gedrag te voorspellen, zo heeft staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Van Ark reageerde op uitingen van vakbond FNV dat SyRI (Systeem Risico Informatie) een risicoprofileringssysteem is waarmee de staat moet stoppen. SyRI is een systeem van het ministerie van Sociale Zaken waarin persoonsgegevens van Nederlandse burgers uit allerlei overheidsdatabases worden samengevoegd en geanalyseerd met de bedoeling om sociale zekerheids-, arbeids- en belastingfraude tegen te gaan.

Volgens FNV is SyRI gericht op het op grote schaal profileren van burgers. De vakbond besloot zich vorig jaar aan te sluiten bij een coalitie van maatschappelijke organisaties en personen, waaronder stichting Privacy First en de Stichting Platform Bescherming Burgerrechten, die de Staat hebben gedagvaard om te stoppen met het gebruik van het systeem.

De staatssecretaris zegt zich niet in het beeld van FNV te kunnen vinden. "Ik benadruk dat SyRI geen instrument is waarmee profielen van burgers kunnen worden opgesteld om daarmee toekomstig gedrag te voorspellen. SyRI is er op gericht om in een concreet afgebakend project in bestaande, bij de bestuursorganen reeds aanwezige, gegevens opvallende verschillen te vinden met wat op basis van de risico-indicatoren - feitelijk en objectief - mag worden verwacht."

Van Ark benadrukt dat een risicomelding van SyRI geen concreet bewijs is van een overtreding en alleen op zichzelf niet voldoende is om te handhaven. De melding kan alleen dienen als aanleiding om verder onderzoek te doen. "Op basis van het resultaat van het onderzoek beoordeelt het betrokken bestuursorgaan of er aanleiding is om een maatregel te nemen", aldus de staatssecretaris. Ze stelt dat gedurende het onderzoek de burger op wie de informatie betrekking heeft, daarmee wordt benaderd en daarop kan reageren voordat enige beslissing tot handhaving wordt genomen.

Openbaar maken algoritmes

Naar aanleiding van de kritiek op SyRI hadden GroenLinks en D66 de regering gevraagd om de gebruikte databestanden, algoritmes en analysemethodes van SyRI openbaar te maken en een technische audit uit te voeren op het SyRI-systeem. De audit moet uitwijzen of SyRI onbedoelde negatieve effecten heeft, zoals discriminatie of strijdigheden met wet- en regelgeving. Het resultaat van de audit moest daarnaast openbaar worden gemaakt.

Afgelopen juni stelde Van Ark dat zolang SyRI onderwerp van een lopende, gerechtelijke procedure is, het niet in het belang van de Staat is om de gevraagde informatie openbaar te maken. Zolang de rechtszaak loopt vindt de staatssecretaris voor dezelfde reden het uitvoeren van een technische audit niet gewenst. Een half jaar later schrijft Van Ark dat ze geen aanleiding heeft om dit standpunt te herzien.

Reacties (23)
02-01-2019, 14:28 door Anoniem
Afgelopen juni stelde Van Ark dat zolang SyRI onderwerp van een lopende, gerechtelijke procedure is, het niet in het belang van de Staat is om de gevraagde informatie openbaar te maken.

Maar wel in het belang van de samenleving ? Het feit dat de staat geen eigenbelang heeft bij openbaring, is geen goede reden. Anders zou ieder WOB verzoek op grond van die reden afgewezen kunnen worden. De staat heeft vaak geen eigen belang, bij het geven van transparantie, en verantwoording.
02-01-2019, 14:40 door Remmilou
Gelukkig... ik was al een beetje bezorgd. Maar Van Ark heeft me weer gerust gesteld.
02-01-2019, 14:44 door Anoniem
Door Remmilou: Gelukkig... ik was al een beetje bezorgd. Maar Van Ark heeft me weer gerust gesteld.

Jou ook al, mij gelukkig ook, Doet me alleen aan Colijn denken.
02-01-2019, 14:49 door Anoniem
SyRi is een aardige voorloper van de panopticum architectuur.


Panopticum architectuur - Slimme devices - Slim management - Algoritmes- het streven en afdwingen van een burger naar

"De supermens" = Keurig burger = passief,niets mogen,maar moeten als burger.
02-01-2019, 15:18 door Anoniem
Mooi in combinatie met ons vooruitstrevende Chinese vrienden
https://www.security.nl/posting/592518/China+voorziet+huurwoningen+van+deurslot+met+gezichtsherkenning
02-01-2019, 16:01 door ShaWormHa
Door Anoniem: SyRi is een aardige voorloper van de panopticum architectuur.


Panopticum architectuur - Slimme devices - Slim management - Algoritmes- het streven en afdwingen van een burger naar

"De supermens" = Keurig burger = passief,niets mogen,maar moeten als burger.

Je vergeet je signature -matrix ;-)

Ik voel me al een super mens, passief, en ik mag niets.
Ownee, dat noemen ze getrouwd zijn ;-)
02-01-2019, 16:17 door Anoniem
Hmmm:

Even geleend van onze zuiderburen:

Profilering is een geautomatiseerde verwerking van (persoons)gegevens met als doel een individu te evalueren, te classificeren of een beslissing over die persoon te nemen, dit door persoonsgegevens te vergelijken en samen te brengen.
(http://www.privacycommission.be/nl/lexicon)

SyRI is een systeem van het ministerie van Sociale Zaken waarin persoonsgegevens van Nederlandse burgers uit allerlei overheidsdatabases worden samengevoegd en geanalyseerd met de bedoeling om sociale zekerheids-, arbeids- en belastingfraude tegen te gaan.

- Geautomatiseerde verwerking: Check.
- Van Persoonsgegevens: Check.
- Met als doel een idividu te evalueren: Check.
- Door persoonsgegevens te vergelijken en samen te brengen: Check.

In mijn risicoprofiel is SyRI een profilering. Eveneens in mijn risicoprofiel laat Mevrouw van Ark zich kennen als iemand die probeert een discussie over semantiek uit te lokken om te proberen onder terechte zorgen uit te komen. Wat eveneens natuurlijk maar naar mijn mening toch wel het indienen van een Motie van Afkeuring waard zou zijn.
02-01-2019, 16:27 door Anoniem
Als je afgekeurd bent maar hier post, en gewoon een beetje raar overkomt, misschien door het lidmaatschap van de antischool nonconfirmistische kerk, kom je dan in aanmerking voor een risico plakkaat of is de overheid slimmer dan dit en doen alleen de Allied Forces en diens competitie dit hier?

Ik kan me voorstellen dat je score de verkeerde kant op gaat als je je te veel met privacy bezighoudt of WOBjes verstuurt of contact maakt met bof.nl voor hun online tooltjes? Allemaal vragen waar ik nu eens eindelijk antwoord op wil.
02-01-2019, 16:28 door Reinder - Bijgewerkt: 02-01-2019, 16:28
Nou, als openbaarmaking niet in het belang van de staat is dan zal ik me als gezagsgetrouw burger daar maar aan vast houden he. Stel je voor dat we iets zouden doen dat tegen het belang van de staat is, dat moeten we natuurlijk niet willen met z'n allen! Het belang van De Staat is immers ons belang! De Staat weet toch wel beter wat goed is voor ons dan wij zelf? Eén volk, één Staat, één belang tenslotte!
02-01-2019, 16:32 door Anoniem
Door Anoniem: SyRi is een aardige voorloper van de panopticum architectuur.


Panopticum architectuur - Slimme devices - Slim management - Algoritmes- het streven en afdwingen van een burger naar

"De supermens" = Keurig burger = passief,niets mogen,maar moeten als burger.

L.S.

Ik zag wat voorbij komen over Remote Neural Monitoring. Nu jullie het toch over Minority Report-eske systemen hebben. Is dit echt of een elaborate hoax om mensen in het Westen gek te maken?

Xavier
02-01-2019, 16:33 door Anoniem
Door Reinder: Nou, als openbaarmaking niet in het belang van de staat is dan zal ik me als gezagsgetrouw burger daar maar aan vast houden he. Stel je voor dat we iets zouden doen dat tegen het belang van de staat is, dat moeten we natuurlijk niet willen met z'n allen! Het belang van De Staat is immers ons belang! De Staat weet toch wel beter wat goed is voor ons dan wij zelf? Eén volk, één Staat, één belang tenslotte!

Dat waren nog eens tijden. Nu is alles "Made in.."
02-01-2019, 16:42 door Anoniem
Ik stort al 20 jaar disinfo over mezelf uit. Sinds de Google introductie. Helaas ben ik gemarkeerd als badass maar ik ben eigenlijk gewoon een saaie Piet. Ik wilde nl.in 2004 uitzoeken of er een slim Echelon algoritme is dus ik zette overal vallen maar liep er zelf in. Mijn punt heb ik voor mezelf bewezen, maar hoe kom ik er (op legale) manier weer uit? Reset hall of records... als dat niet kan moet ik mijn experiment misschien gedetailleerder omschrijven maar ik weet dat een paar vrienden daar niet op zitten te wachten. Niet SyRI maar Google.
02-01-2019, 17:06 door karma4 - Bijgewerkt: 02-01-2019, 17:11
Door Reinder: Nou, als openbaarmaking niet in het belang van de staat is dan zal ik me als gezagsgetrouw burger daar maar aan vast houden he. Stel je voor dat we iets zouden doen dat tegen het belang van de staat is, dat moeten we natuurlijk niet willen met z'n allen! Het belang van De Staat is immers ons belang! De Staat weet toch wel beter wat goed is voor ons dan wij zelf? Eén volk, één Staat, één belang tenslotte!
Bouw nog een vreugevuurtje waarbij je de eigen wijk afbrand omdat de toren hoger moest zijn dan die van de aangrenzende buurt. Stel dat je grenzen moet stellen en handhaving moet doen het clubje weet het wel beter.

Als iets verder kijkt naar wat SyRi doet is het enkel de afgesproken grenzen proberen te handhaven.
Uitvoering ligt bij gemeentes en data, nauwelijks toegankelijk voor gemeentes worden vanuit een centraal punt aangeleverd. Vrij klassiek dbms werk.

Hoe een dbms werkt is openbaar. Geen geheime algoritmes.
02-01-2019, 17:27 door Anoniem
Altijd boeiend, als de overheid in discussie gaat met door de overheid betaalde belangengroepen. Die dan ook nog eens ruim in een spreidstand gaan staan om een belang op te rakelen waar ze volgens mij niet voor opgericht zijn. Want het was toch een vakbond? Ooit? Of gaan die er nog steeds van uit de "de arbeider" verder nergens van snapt en dus echt in alles beschermd moet worden door de arbeiders-moraal-bond? Volgens mij hoort deze discussie gewoon in de Tweede Kamer gevoerd te worden. Maar ja, wat zit daar nog tegenwoordig met verstand?
02-01-2019, 18:21 door Remmilou
Door Anoniem:
Door Remmilou: Gelukkig... ik was al een beetje bezorgd. Maar Van Ark heeft me weer gerust gesteld.

Jou ook al, mij gelukkig ook, Doet me alleen aan Colijn denken.
Precies... " er is voorshands geen reden tot paniek". Die kwam later pas. Toen was het te laat.
02-01-2019, 18:58 door Anoniem
Door Remmilou: Gelukkig... ik was al een beetje bezorgd. Maar Van Ark heeft me weer gerust gesteld.
Mij ook al en ze is ook nog eens een VVD'er. De laatste jaren hebben we overduidelijk kunnen zien dat de VVD zeer betrouwbaar is, leugentjes komen daar never nooit niet voor. Echt waar! https://isereenvvderopgestapt.nl/
02-01-2019, 23:49 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Remmilou: Gelukkig... ik was al een beetje bezorgd. Maar Van Ark heeft me weer gerust gesteld.
Mij ook al en ze is ook nog eens een VVD'er. De laatste jaren hebben we overduidelijk kunnen zien dat de VVD zeer betrouwbaar is, leugentjes komen daar never nooit niet voor. Echt waar! https://isereenvvderopgestapt.nl/

Politiek is 90% show. Op kanaal 24 is vermaak, leerzaam als weer een domme serie op Comedy Central is waar tegenwoordig het archetype man (en écht feminisme) belachelijk wordt gemaakt. Modern Family is zo'n mooi stukje anti-cultuur prop. Dan zie ik liever Rutte, de meestercuck die in Indonesië zélf gemorste koffie opveegt i.p.v. de schoonmaaksters. Wel netjes denkt u miscchien... maar niet door de bril van een psychoanalyticus.

En daarom verliezen "we".
03-01-2019, 08:09 door Anoniem
Door karma4:
Door Reinder: Nou, als openbaarmaking niet in het belang van de staat is dan zal ik me als gezagsgetrouw burger daar maar aan vast houden he. Stel je voor dat we iets zouden doen dat tegen het belang van de staat is, dat moeten we natuurlijk niet willen met z'n allen! Het belang van De Staat is immers ons belang! De Staat weet toch wel beter wat goed is voor ons dan wij zelf? Eén volk, één Staat, één belang tenslotte!
Bouw nog een vreugevuurtje waarbij je de eigen wijk afbrand omdat de toren hoger moest zijn dan die van de aangrenzende buurt. Stel dat je grenzen moet stellen en handhaving moet doen het clubje weet het wel beter.

Als iets verder kijkt naar wat SyRi doet is het enkel de afgesproken grenzen proberen te handhaven.
Uitvoering ligt bij gemeentes en data, nauwelijks toegankelijk voor gemeentes worden vanuit een centraal punt aangeleverd. Vrij klassiek dbms werk.

Hoe een dbms werkt is openbaar. Geen geheime algoritmes.

En uit het artikel: "SyRI is er op gericht om in een concreet afgebakend project in bestaande, bij de bestuursorganen reeds aanwezige, gegevens opvallende verschillen te vinden met wat op basis van de risico-indicatoren - feitelijk en objectief - mag worden verwacht".

Algoritmen op basis van risico-indicatoren. Of het feitelijk-en objectief is zou dus gereviewed moeten kunnen worden. Daar zou het wel eens mis kunnen gaan.
03-01-2019, 11:49 door -karma4 - Bijgewerkt: 03-01-2019, 11:55
Door Anoniem: L.S.

Ik zag wat voorbij komen over Remote Neural Monitoring. Nu jullie het toch over Minority Report-eske systemen hebben. Is dit echt of een elaborate hoax om mensen in het Westen gek te maken?

Xavier

Dat is echt en het enige wat daartegen helpt is continu met een aluminium bescherming rond je hoofd en nek lopen! Hoewel, als het van de andere kant van de wereld komt (China...) dan komt het hier van onderen en moet je ook daartegen afschermen. Je wordt gewoon van onderen afgetapt, dwars door je lijf heen. Full body protection dus. Een volledig pak van aluminium. Niet eens zo moeilijk, gewoon aluminiumfolie en duct tape gebruiken. Je komt met één rol al best ver. Onder je kleren natuurlijk, anders valt het zo op en gaan ze je op andere manieren in het vizier nemen. En een bril met een metalen montuur en gaasjes voor de ogen. En je douche en wc van tevoren volledig afschermen natuurlijk. En je slaapkamer denk ik.
03-01-2019, 13:37 door Anoniem
11.49 boerka :)
03-01-2019, 19:33 door karma4
Door Anoniem:
En uit het artikel: "SyRI is er op gericht om in een concreet afgebakend project in bestaande, bij de bestuursorganen reeds aanwezige, gegevens opvallende verschillen te vinden met wat op basis van de risico-indicatoren - feitelijk en objectief - mag worden verwacht".

Algoritmen op basis van risico-indicatoren. Of het feitelijk-en objectief is zou dus gereviewed moeten kunnen worden. Daar zou het wel eens mis kunnen gaan.
Als je toren niet hoger dan 30 meter mag zijn is het een onbegrijpelijk iets als hij ineens 45 meter hoog is.
Zoiets bedoel je als niet uit te leggen.

Of als je een auto van 150k hebt met allerlei hulpmiddelen om niet langdurig te hard te rijden dat je als je 6km te hard gaat het niet uit te leggen is dat je voor 1km een boete krijgt. Die anpr camera's zijn vrij goed betrouwbaar of maken door spiegelingen er een onverklaarbare vreemde fout.

Je kunt daar net dure woorden interessant over doen, dat is onnodig twijfel zien te kweken.
04-01-2019, 13:46 door -karma4
Door Anoniem: 11.49 boerka :)

Héé! ;-)
07-01-2019, 16:19 door Anoniem
Mevr. Van Ark bagataliseerd SyRI.

In lijn der verwachtingen die de overheid zo nu en dan communiceert zou het me niets verbazen dat ze slechts een elitaire pion is, van een klein groepje dat onzichtbaar op de achtergrond bezig is met het ontwerp SyRI 2.0.
Ik doe de aanname dat ze tijd probeert te rekken, anticiperend op een negatievere publiciteit totdat ze gedwongen is WEL openheid van zaken te geven. Pappen en nathouden. Kijk maar hoe het ging met hun EPD, wat afgeknald werd. Proberen ze het weer via LSP en dat was ook gedoemd te mislukken omdat de overheid bij alle gegevens persé wou. Waarom niet de mensen een versleuteld hardware stickje meegeven waarop burgers zelf hun dossier bewaren. Nee overheid het stinkt hoe dit met SyRI nu al een tijdje gaat.

Uw bevolking heet geen "gekke henkie", mevrouw. Het "mechanisme" waar aan gewerkt wordt is zo duidelijk als wat.

Kwestie van tijd voordat de waarheid aan het licht komt. Wedden!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.