image

CBS: 886.000 Nederlanders nog nooit online geweest

vrijdag 4 januari 2019, 11:19 door Redactie, 16 reacties

Ongeveer 886.000 Nederlanders zijn nog nooit online geweest, mede vanwege zorgen over privacy en veiligheid, zo stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om 6 procent van de bevolking van 12 jaar en ouder. In 2012 had 10 procent nog nooit van internet gebruikgemaakt.

Het zijn met name ouderen die nooit op internet zitten. Bijna de helft van de Nederlanders die nog nooit online is geweest was 75 jaar of ouder. De groep 75-plussers zonder internetervaring is wel kleiner geworden. In 2012 zei 66 procent van de personen in deze leeftijdscategorie nog nooit internet te hebben gebruikt. Vervolgens daalde dit naar 50 procent in 2015 en 32 procent in dit jaar.

Bij de Nederlanders tussen de 65 en 75 jaar is het aandeel dat nog nooit gebruik heeft gemaakt van het web (10 procent) ook lager dan in 2012, toen het nog om 43 procent ging. In de leeftijdscategorie 45 tot 65 was 4 procent nog nooit online geweest. Personen in de leeftijd van 25 tot 45 jaar maken bijna allemaal gebruik van het internet.

Van de mensen die geen internet gebruikten had 46 procent in 2018 thuis ook geen toegang tot het web. De resterende 54 procent beschikt wel over een internetverbinding thuis, maar maakt hier geen gebruik van. Redenen om geen internet te gebruiken zijn een gebrek aan interesse, een gebrek aan kennis of vaardigheden, zorgen over privacy en veiligheid en kosten van de benodigde apparatuur.

Volgens het CBS was vorig jaar 86 procent van de Nederlanders dagelijks online. In 2012 was dat nog 76 procent. Meer dan 95 procent van de 12- tot 45-jarigen en hoogopgeleiden maakten dagelijks gebruik van internet. Ook 45 procent van de 75-plussers is dagelijks op het web te vinden.

Reacties (16)
04-01-2019, 13:14 door Anoniem
Groot gelijk. Ik doe er ook steeds minder...
04-01-2019, 14:10 door ShaWormHa
Door Anoniem: Groot gelijk. Ik doe er ook steeds minder...

En het kleine beetje tijd dat je er spendeerd reageer je anoniem met dit soort prachtige bijdrages:-)

Deze cijfers zijn van het CBS? Dus dit is zon vragenlijstje geweest..

Bent u ooit online geweest

[ ] Ja
[ ] Nee

Waar je dus ook gewoon nee kunt invullen.
Ben benieuwd of de vragenlijst online is ingevuld ^^
04-01-2019, 14:31 door Anoniem
Door Samsonait:
Ben benieuwd of de vragenlijst online is ingevuld ^^
Nee ze bellen ook mensen op.
Maar dan krijg je dus evengoed nog mensen die weliswaar niet online zijn maar wel telefoon hebben.
Dus wellicht is er nog een categorie extra, zeg maar de dak- en thuislozen of anderen die zo armoedig leven dat ze
zelfs geen telefoon hebben, die niet goed ingedeeld zijn.
(ik zeg niet dat dak- en thuislozen niet online kunnen zijn)
04-01-2019, 15:20 door Anoniem
Gelukkig zijn ze toch nog online gekomen:

https://twitter.com/PauperhostingNL/status/1081193162499067909
"Na een studie over de 886 duizend Nederlanders die nog nooit online zijn geweest hebben we per ongeluk hun NAW-gegevens op het Internet gelekt.. Excuses aan alle betrokkenen! En tegelijk gefeliciteerd voor jullie onlinr primeur, Nederland 100% Online!! #datalek #iedereenonline"
04-01-2019, 17:53 door Anoniem
Koren op de molen van de politici en ambtenaren. Zie je wel dat internet helemaal niet zo belangrijk is? Bijna een miljoen mensen in het land weten niet eens wat het is! Wij zijn niet dom, maar een deel van het volk is gewoon irritant bijdehand. Gelukkig zijn er nog bijna een miljoen normale mensen. Die nog lid zijn van een TV-gids.
04-01-2019, 19:37 door Anoniem
Het kan gelden voor sommige ouderen en mensen die dakloos zijn of met pensioen zijn,
en natuurlijk degene die in de bijstand zitten en op schimmige uitsluitsel lijsten voorkomen,deze klanten hoeven
niet verplicht internet te gebruiken omdat ze niet hoeven te solliciteren of uitzendwerk hoeven te doen,
maar er zijn ook zat bijstands-gerechtigen die profiteren van oude
bijstandsregelingen van jaren geleden en die niet hoeven te voldoen aan de huidige strenge participatiewet van 2015.

Zo zitten deze mensen vaak thuis,en word hun huurhuis keurig netjes betaald door het uwv en hoeven
zij niet te solliciteren of vrijwilligerswerk te doen of uitzendwerk,dus internet is niet echt nodig,
internetten doen ze wellicht in het buitenland waar ze vaak lopen bij te klussen voor geld.

Profiteer je niet van die schimmige uitsluitsel-lijsten van het uwv (de zogenaamde ze kunnen niet meer werken lijsten,omdat
ze een ex drugs gebruiker of in het verleden een ziekte hebben gehad dan heb je pech)

Tegenwoordig bij aanvraag van bijstand wordt je hard aangepakt,je hebt recht om het aan te vragen ja,maar om
het te behouden is wat anders,bang voor je privacy haha,ze kleden je al uit bij de aanvraag van bijstand aan
al die gegevens die ze van je willen hebben.

Nou zegt theo,ik heb gewoon bijstand,ik heb niks te vrezen,nee klopt theo,je zit op die uitsluitsel-lijst,
dus kun je tot je aow blijven genieten toch,je hebt al lang geen drugs probleem meer,maar je word niet gekeurd he?
of gecontroleerd door het uwv,je bent intussen net zo fit als al die andere hardwerkende nederlanders,en diegene
die wel hard moeten werken zodat hun bijstand niet word gekort of gestopt,ja roept het uwv luid dit is nu eenmaal
de participatie-wet 2015.
05-01-2019, 08:46 door Anoniem
Door Anoniem: Koren op de molen van de politici en ambtenaren. Zie je wel dat internet helemaal niet zo belangrijk is? Bijna een miljoen mensen in het land weten niet eens wat het is! Wij zijn niet dom, maar een deel van het volk is gewoon irritant bijdehand. Gelukkig zijn er nog bijna een miljoen normale mensen. Die nog lid zijn van een TV-gids.
Juist omgekeerd.
Geen verplicht DigID mogelijk, geen verplichte digitale overheidspost etc.
Goedzo groep, besta nog maar wat langer.
05-01-2019, 13:25 door PJW9779
Door Anoniem:
Geen verplicht DigID mogelijk, geen verplichte digitale overheidspost etc.

Activeren van DigiD en MijnOverheid-Berichtenbox is voor de burger niet verplicht.
05-01-2019, 13:34 door PJW9779
Bijna de helft van de Nederlanders die nog nooit online is geweest was 75 jaar of ouder..

Waarmee opnieuw duidelijk is gemaakt dat de miljoenen Euro die worden gestoken in 'digibeten' volstrekt weggegooid geld zijn en voornamelijk subsidiëring zijn van hobbyisten en quartaire dienstverleners.

De groep 75-plussers zonder internetervaring is wel kleiner geworden. .

Gôh! Hoe is het mogelijk! Zou dat in 2019 óók weer het geval zijn?
05-01-2019, 21:45 door Anoniem
Ik al 30 jaar in de IT. Nu niet meer. Ik ga ook steeds meer offline. Ik heb zelfs geen telefoon meer en betaal meer contant. Het is wel handig om elke paar maanden een paar duizend van de bank te halen en gewoon cash te betalen overal. Voorzichtig met pasjes. Je tel als je die wel hebt gewoon thuis te letten en een burnerphone mee te nemen (uit laten) in geval van pech onderweg. Rij geen voorspelbare routes, breek eens je routines compleet af en kijk of je dan verschil merkt in gemoed.

Vorige week bezocht ik een stad, de parkeergarage was druk. Van de 3 automaten werkte er nog maar 1 en je kon alleen pinnen. Ik had geen pinpas. Er stonden 20 mensen te wachten. Ik ben maar uitgereden en had bij de paal op Informatie gedrukt. Deze was ook onverstaanbaar, de audio was slecht. Is het mijn probleem? Er kwam een auto achter me en de hefboom ging open. Het was magisch. Ik sloeg 20 mensen over, pinde niet en.... denk na, wat jouw rechten zijn. Een stemmetje aan de speaker zei iets van kassa maar er was ook een personeel. Ze proberen je overal te bedonderen. En nu heb je ook dat verplichte GSM-parkeren op steeds meer plekken.
06-01-2019, 11:24 door Briolet
Ongeveer 886.000 Nederlanders zijn nog nooit online geweest, mede vanwege zorgen over privacy en veiligheid, zo stelt het CBS

Dit is wel weer stemming makerij van de redactie door dit in de eerste zin te formuleren. Het klopt, maar is verreweg niet de belangrijkste reden. Als je het CBS stuk leest betreft dit antwoord maar 61.000 van de 886.000 die nooit on-line geweest zijn.

De tekst van het CBS is:
Ook werd door 15 procent (zonder internet verbinding thuis) genoemd dat bezorgdheid over privacy en veiligheid een rol speelt om thuis geen internet te hebben, of dat de benodigde apparatuur te duur is.

Het werkelijke getal kan zelfs nog kleiner zijn omdat het bij die groep niet alleen over privacy en veiligheid gaat, maar ook over het 'te duur zijn' van de apparatuur.

De hoofd-reden die opgegeven wordt is "simpelweg geen interesse te hebben in het internet of ze vonden het niet zinvol".
07-01-2019, 12:02 door hanspaint
Door Anoniem: Ik al 30 jaar in de IT. Nu niet meer. Ik ga ook steeds meer offline. Ik heb zelfs geen telefoon meer en betaal meer contant. Het is wel handig om elke paar maanden een paar duizend van de bank te halen en gewoon cash te betalen overal. Voorzichtig met pasjes. Je tel als je die wel hebt gewoon thuis te letten en een burnerphone mee te nemen (uit laten) in geval van pech onderweg. Rij geen voorspelbare routes, breek eens je routines compleet af en kijk of je dan verschil merkt in gemoed.

Vorige week bezocht ik een stad, de parkeergarage was druk. Van de 3 automaten werkte er nog maar 1 en je kon alleen pinnen. Ik had geen pinpas. Er stonden 20 mensen te wachten. Ik ben maar uitgereden en had bij de paal op Informatie gedrukt. Deze was ook onverstaanbaar, de audio was slecht. Is het mijn probleem? Er kwam een auto achter me en de hefboom ging open. Het was magisch. Ik sloeg 20 mensen over, pinde niet en.... denk na, wat jouw rechten zijn. Een stemmetje aan de speaker zei iets van kassa maar er was ook een personeel. Ze proberen je overal te bedonderen. En nu heb je ook dat verplichte GSM-parkeren op steeds meer plekken.

Dit heet paronoia. Heb je ook de kentekenplaat van je auto gehaald en een nepneus met snor opgezet.
07-01-2019, 13:00 door Anoniem
Het percentage mensen dat nooit online is geweest is ongeveer even hoog als het percentage mensen dat functioneel analfabeet is. Benieuwd hoe groot de overlap is tussen beide groepen. Dat zou het hoge percentage 'geen interesse' kunnen verklaren.
07-01-2019, 13:01 door Anoniem
Dit heet paronoia.
Nou breng je het wel erg negatief. Je kunt het ook 'due diligence' noemen en je er grof voor laten betalen als security consultant :-)
08-01-2019, 10:28 door Korund
Bijna de helft van de Nederlanders die nog nooit online is geweest was 75 jaar of ouder.
Dat betekent dat RUIM de helft van de Nederlanders die nog nooit online is geweest, jonger dan 75 jaar is.
Het "probleem" (als digitbetisme al een probleem is) ligt dus niet bij de ouderen, maar bij de jongeren.
16-01-2019, 10:38 door potshot
Door Anoniem: Ik al 30 jaar in de IT. Nu niet meer. Ik ga ook steeds meer offline. Ik heb zelfs geen telefoon meer en betaal meer contant. Het is wel handig om elke paar maanden een paar duizend van de bank te halen en gewoon cash te betalen overal. Voorzichtig met pasjes. Je tel als je die wel hebt gewoon thuis te letten en een burnerphone mee te nemen (uit laten) in geval van pech onderweg. Rij geen voorspelbare routes, breek eens je routines compleet af en kijk of je dan verschil merkt in gemoed.

Vorige week bezocht ik een stad, de parkeergarage was druk. Van de 3 automaten werkte er nog maar 1 en je kon alleen pinnen. Ik had geen pinpas. Er stonden 20 mensen te wachten. Ik ben maar uitgereden en had bij de paal op Informatie gedrukt. Deze was ook onverstaanbaar, de audio was slecht. Is het mijn probleem? Er kwam een auto achter me en de hefboom ging open. Het was magisch. Ik sloeg 20 mensen over, pinde niet en.... denk na, wat jouw rechten zijn. Een stemmetje aan de speaker zei iets van kassa maar er was ook een personeel. Ze proberen je overal te bedonderen. En nu heb je ook dat verplichte GSM-parkeren op steeds meer plekken.

gelukkig kan fysiek geld niet gestolen worden heh?
alu hoedje gekocht?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.