image

Ransomware versleutelt medische dossiers 24.000 patiënten VS

dinsdag 8 januari 2019, 09:59 door Redactie, 1 reacties

Een Amerikaanse praktijk voor podotherapie heeft 24.000 patiënten gewaarschuwd dat ransomware hun medische dossiers heeft gewijzigd en mogelijk ook beschadigd. De Podiatric Offices of Bobby Yee werd eind november slachtoffer van ransomware, waarbij ook medische dossiers werden getroffen.

Het gaat onder andere om de persoonlijke informatie van patiënten die werd "aangepast", aldus de praktijk. Het omvat onder andere namen, adresgegevens, telefoonnummer, leeftijd, geslacht, geboortedata, social security nummer, zorgverzekeringsnummer en medische dossiers van 24.000 patiënten. Volgens de praktijk is er geen bewijs dat persoonlijke of medische informatie is bekeken of gestolen.

Na ontdekking van de ransomware heeft de praktijk naar eigen zeggen maatregelen genomen om de persoonlijke informatie van patiënten te beschermen. Als blijkt dat informatie van patiënten is aangepast of beschadigd, waaronder medische informatie, moeten deze gegevens mogelijk opnieuw worden bevestigd of aangemaakt, zo staat in de waarschuwing. Dit lijkt te suggereren dat de praktijk geen back-ups had.

Getroffen patiënten kunnen bij een kredietbureau kosteloos voor een periode van 90 dagen een fraudewaarschuwing aanvragen. Om wat voor ransomware het ging en hoe de infectie zich kon voordoen is niet bekendgemaakt.

Reacties (1)
18-01-2019, 21:13 door Anoniem
Meer dan de beste reden dat een EPD er nooit moet komen. Geef de patiënt een Chipkaart met zijn eigen dossier zodat er geen centrale database hoeft te zijn. EPD’s zijn te risicovol.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.