image

Halt verwacht voor meer jonge cybercriminelen alternatieve straf

vrijdag 18 januari 2019, 13:23 door Redactie, 4 reacties

Stichting Halt verwacht dat in de toekomst meer jonge cybercriminelen een alternatieve straf krijgen opgelegd. In 2017 werd door het Openbaar Ministerie en stichting Halt een nieuw project gestart met de naam Yoda, waarbij jongeren met computertalent hun Halt-straf bij een ict-bedrijf mochten uitvoeren.

Uiteindelijk hebben slechts twee jongeren aan het project meegedaan. De ene jongen wist in te breken op accounts van een webshop, de ander voerde een ddos-aanval uit op het netwerk van zijn school. Volgens Halt waren er geen andere kandidaten om aan de proef mee te nemen. Yoda maakt inmiddels deel uit van het landelijke justitieproject Hack_Right, zo meldt het Dagblad van het Noorden.

Hack_Right is een alternatief straftraject voor jonge cybercriminelen dat uit vier modules bestaat: herstel, training, alternatief en coaching. Het afgelopen jaar hebben elf jongeren aan de pilot van Hack_Right meegedaan. "Er worden nog niet veel jongeren voorgedragen. Daarvoor zijn we afhankelijk van de politie’", zegt relatiemanager Corrie van Dellen van Halt.

Ze merkt op dat zowel het aantal aangiften van cybercrime als het aantal politie-onderzoeken toeneemt. "We verwachten in de toekomst dat veel meer jonge hackers worden doorverwezen voor alternatieve straffen", aldus de Halt-manager. Elk jaar worden in Nederland zo'n 70 jongeren tussen de 12 en 23 jaar wegens cybercrime aangehouden. Zogeheten "first offenders" die geen ernstige vormen van cybercrime hebben gepleegd en een bekentenis aflegden mogen aan Hack_Right meedoen.

Reacties (4)
18-01-2019, 21:56 door Anoniem
Tot 18 zijn ouders verantwoordelijk en aansprakelijk. Voor ouders die zich daar niks van aan trekken mogen ook wel eens wat alternatieve straffen worden bedacht. Kan op sommige ontspoorde pubers meer indruk maken dan dat ze zelf een paar uurtjes vloeren moeten dweilen.
19-01-2019, 22:45 door Anoniem
Door Anoniem: Tot 18 zijn ouders verantwoordelijk en aansprakelijk. Voor ouders die zich daar niks van aan trekken mogen ook wel eens wat alternatieve straffen worden bedacht. Kan op sommige ontspoorde pubers meer indruk maken dan dat ze zelf een paar uurtjes vloeren moeten dweilen.
Je hebt wel makkelijk praten. Die kinderen van vandaag doen zoveel op hun PC/Laptop/tablet/mobieltje, dat er voor ouders geen beginnen aan is om dat in de gaten te houden.

Vooral omdat hetgene dat de betreffende jeugdige 'delinquent' doet, die ouder(s) vaak ver boven de pet gaat. Die weten helemaal niet of er iets gebeurt en of dat wel of niet door de beugel kan. Daar kun je ouders toch moeilijk met een alternatieve straf voor laten boeten.

Het hoeft ook niet altijd een echte misdadige achtergrond te hebben wat ze doen. Vaak is het gewoon een uitdaging om bij een ander in te breken, zoals het ook wel op uitnodiging bij de grote jongens (bijv. Google) gebeurt. Alleen zijn ze daarvoor nog een tikje te onervaren en pikken er iets gemakkelijkers tussenuit. En gaan daarmee net een stapje te ver in de verkeerde richting.

Bovendien zal het DDossen van een school meer een baldadig karakter hebben dan serieus misdadig bezig zijn.Als je ouders daarvoor moet straffen, dan zou je al die ouders van (buiten oud en nieuw) vuurwerkgooiende jongelui ook stevig moeten aanpakken.

Ik vind dergelijke projecten zeer nuttig, want ze kunnen zich met hun talenten uitleven op zaken, die ze mogen doen en krijgen daar nog begeleiding ook bij. Veel beter dan dat ze (na herhaald fout gaan) in een cel terecht komen bij andersoortig gespuis en daarvan dingen gaan overnemen, zoals het gebruiken van geweld. En nooit meer uit de problemen komen omdat ze van kwaad tot erger vervallen.

Prima initiatief!
20-01-2019, 19:35 door Anoniem
DDoS aanval uitvoeren? ik snap dat dit een heel script kiddie iets zijn, maar als die jongen niet zijn eigen botnet heeft gebruikt zie ik het nut er niet van in om hem naar zo'n bedrijf te sturen, iedereen kan even 20 euro betalen en zijn school netwerk platleggen.
21-01-2019, 05:58 door HapSlikWeg
WA-verzekeringen voor 18-min bestaan niet. En ouders die eerst vooraan zitten om "kom niet aan mijn kind" te roepen, maar met halt projecten weer "prima initiatief" zeggen, daar heb ik zo mijn twijfels bij. Mijn kattenkwaad hield op als mijn vader er achter kwam. En dat wist ik dondersgoed. Daar moest ik eerst 18 voor worden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.