image

30 maanden cel voor inbreken op webshop-accounts en phishing

maandag 21 januari 2019, 14:12 door Redactie, 0 reacties

Een 25-jarige man uit Den Bosch is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, voor het inbreken op webshop-accounts van meer dan twintig mensen, phishing van tientallen ABN Amro-klanten, witwassen, oplichting en het verspreiden van seksueel getinte beelden van een vrouw.

De verdachte wist via phishingsites de gebruikersnamen en wachtwoorden van e-mailaccounts van zijn slachtoffers te stelen. Zodra de verdachte toegang had verkregen tot het e-mailaccount keek hij of zijn slachtoffers accounts bij Bol.com en Wehkamp hadden. De slachtoffers bleken voor hun e-mail en webshop-accounts hetzelfde wachtwoord te gebruiken, waardoor de verdachte ook daar kon inloggen. Op deze manier wist hij de accounts van 23 personen binnen te dringen.

De verdachte bestelde vervolgens in naam van zijn slachtoffers allerlei dure goederen en maakte daarbij gebruik van de optie 'achteraf betalen'. De bestelde spullen liet de man door derden ophalen bij afhaalpunten waarna ze werden verkocht aan onder meer Used Products. Het duurde enige tijd voordat slachtoffers erachter kwamen dat er op hun e-mailaccount was ingebroken, aangezien de verdachte de doorstuurfunctie van hun e-mailaccount had gewijzigd. Inkomende mails van Wehkamp en Bol.com kon hij zo onderscheppen.

Verder blijkt dat de verdachte op Marktplaats naar slachtoffers zocht. Hij benaderde volledig geautomatiseerd soms wel 15.000 tot 20.000 adverteerders per nacht. Diegenen die reageerden werden doorgestuurd naar een door de verdachte gebouwde phishingsite die leek op de website van ABN Amro. Op de phishingsite vulden 36 mensen hun bankgegevens in, waardoor de verdachte toegang kreeg tot hun rekeningen en geld kon doorsluizen.

Tot slot is de man veroordeeld voor het inbreken op het Dropbox-account van een vrouw. Dit account bleek seksueel getinte privéfoto's en filmpjes te bevatten. De man dreigde de beelden openbaar te maken als de vrouw niet zou betalen. De vrouw weigerde dit, waarna er beelden van haar online werden geplaatst. De man is daardoor ook veroordeeld voor smaadschrift.

Na zijn gevangenisstraf moet de man zich tijdens een proeftijd aan allerlei voorwaarden houden zoals inzicht geven in computer- en internetgedrag en meewerken aan schuldhulpverlening. Dit alles onder toezicht van de reclassering, zo laat de rechtbank weten.

Vorderingen

Twaalf slachtoffers die een schadevergoeding indienden hebben die al dan niet gedeeltelijk toegewezen gekregen. Aan de ABN Amro is een bedrag van bijna 60.000 euro toegekend, namelijk het bedrag dat de bank als schadeloosstelling heeft uitgekeerd aan gedupeerde klanten. Aan de jonge vrouw moet de verdachte 6.000 euro betalen voor immateriële schade, alsmede tweeduizend euro voor de door haar gemaakte reiskosten en misgelopen inkomsten en 720 euro voor advocaatkosten.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.