image

China test app die burgers met schulden op kaart toont

vrijdag 25 januari 2019, 14:42 door Redactie, 24 reacties

De Chinese autoriteiten zijn begonnen met het testen van een app die burgers met schulden op een kaart weergeeft. De proef is onderdeel van het sociale kredietscoresysteem, wat bijhoudt hoe mensen zich gedragen. Wie bekeuringen niet betaalt of bepaalde overtredingen begaat krijgt een lagere score, wat weer gevolgen heeft voor het aanvragen van een lening of het kunnen reizen met de trein of het vliegtuig.

De "Klaploperkaart", ontwikkeld door de Chinese rechtspraak, is een applicatie voor het sociale mediaplatform WeChat en werd vorige week in de provincie Hebei uitgerold. Via de kaart kunnen mensen controleren of er in een straal van 500 meter personen met een schuld aanwezig zijn. Alleen door een persoon op de kaart aan te klikken zal er allerlei persoonlijke informatie over hem of haar worden getoond, zoals de volledige naam, gedeeltelijke adresgegevens en identiteitskaartnummer, de reden dat ze als onbetrouwbaar zijn aangemerkt en rechtszaaknummer.

Volgens ABC News gaat het om "oneerlijke schuldenaren" die op een financiële zwarte lijst zijn geplaatst. Hoe meer oneerlijke schuldenaren in een gebied, hoe roder de kleur van de kaart. De kaart kleurt oranje, geel en uiteindelijk blauw als er minder schuldenaren zijn. Daarnaast kunnen gebruikers mensen met een schuld ook online rapporteren.

"De ontwikkeling en toepassing van de kaart kan het delen van informatie over schuldenaren verder realiseren en voor een eerlijk sociaal framework zorgen dat degenen beperkt die hun kredietwaardigheid op verschillende manieren hebben verloren", zo laat een Chinese rechtbank tegenover de South China Morning Post weten. Tencent, de eigenaar van WeChat, stelt dat gebruikers om toestemming wordt gevraagd bij het opvragen van hun locatiegegevens.

Door het sociale kredietscoresysteem zijn meer dan 18 miljoen mensen geweerd uit vliegtuigen en konden 5,5 miljoen mensen geen kaartje voor hoge snelheidstreinen aanschaffen. Ook kunnen mensen op de zwarte lijst hun kinderen niet naar kostbare privéscholen sturen en heeft de vermelding gevolgen voor het aanschaffen van vastgoed en het verblijven in resorts. In juni werden door de Chinese autoriteiten nog 169 mensen bij naam genoemd omdat ze hun schulden niet op tijd hadden betaald of zich tijdens vluchten hadden misdragen. Deze personen mogen een jaar lang geen tickets voor trein of vliegtuig kopen.

Image

Reacties (24)
25-01-2019, 14:46 door Anoniem
Wordt steeds gezelliger daar.... Denk dat dit met grote interesse gevolgd wordt door een aantal bestuurders.
25-01-2019, 14:51 door Anoniem
En dit is nog maar het begin. Op zich een wonder dat Google en consorten Amerikaanse- en geen Chinese vinding zijn.
25-01-2019, 15:13 door Anoniem
Interessant zou het zijn om te weten welke westerse technologische bedrijven allemaal bij zulke proeven betrokken zijn.
China heeft dit vast niet allemaal zelf verzonnen of op kunnen zetten.

Of is het allemaal alleen maar puur de schuld van Huawei op de 5G en anders kunnen we altijd Kaspersky nog de schuld geven. Ben benieuwd in hoeverre globalisten hierbij vuile handen hebben gemaakt, ook voor het inlijven van het Afrikaanse continent door Mainland China nu. Straks resten voor ons ook alleen nog Ersatz-producten vol geharde palmolie overal, glucosesiroop, namaak-choco, laboratorium gekweekt vlees, kees i.p.v. kaas.

Eén voordeel is er met deze openbare gegevens, dan hoeven hackers ook tikkie niet meer te hacken. We zetten het gewoon op de AH-bonuskaart. Wat was de hash-tag ook alweer? ;)

Zie hoe marxistisch kapitalisme (westers) en kapitalistisch marxisme (oosters) uiteindelijk steeds meer in elkaar op zullen gaan.

#sockpuppet
25-01-2019, 16:19 door Anoniem
We leven voor 90 % al in de wereld van Minority report

De laatste 10 % is betrouwbare iris scan technologie.
25-01-2019, 17:11 door Anoniem
Dat is aan China. Trump legt heel de overheid plat omdat hij Lego-steentjes wil voor muren. Maar ook dat is aan de USA.
25-01-2019, 18:29 door ph-cofi
Waaat? Weapon of Math Destruction at it's worst! Opvallend om te zien hoe een niet democratisch gekozen overheid haar burgers als speelgoed beschouwd en elke keer iets nieuws toevoegt. Hopelijk leidt dit meer ongewenst gedrag door burgers dan volgzaamheid. Helaas zullen ook meer Chinezen overgaan op zelfmoord, identiteitsdiefstal, terug naar analoog leven, etc.

En dan ook nog kunnen doorklikken naar de details, niet echt proportioneel volgens EU wetgeving. Ik zie geen doemscenario op mij persoonlijk afkomen, het gaat in China vanzelf een keer stuk met dit panopticum.
25-01-2019, 20:07 door Anoniem
Panopticum digitale slimme devices infra-structuur.

Doel = creeren van de supermens = keurig burger = "de normale mens"

"De normale mens bestaat niet"

Het streven van het panopticum = Om uiteindelijk in het menselijk brein te komen,en daar de dienst te gaan uitmaken.

https://www.security.nl/posting/583288/Vervanging+van+de+maatschappij

The Matrix
25-01-2019, 21:41 door Anoniem
Komt hier ook. Kwestie van tijd. Tijd die nodig is om het domme volk zo ver te krijgen dat ze het normaal vinden. En zoals we gezien hebben de afgelopen decennia, is dat heel goed mogelijk.
26-01-2019, 01:35 door Anoniem
Nu nog graag hoogte-informatie van desbetreffende debiteur. Toch? Hoe peil je de juiste etage uit in de hoogbouw? Ja, dat hebben ze -ook- in CN.
26-01-2019, 01:38 door Anoniem
Je moet voor de lol eens kijken naar een grafiekje van economieën door de eeuwen heen. Wat een enorme macht het Chinese keizerrijk was. Ooit. Zelfs van buitenaf niet kapot te krijgen. Toen.

Toen het van binnenuit kwam, zakte die hele kaassoufflee in elkaar.

Ze zijn ondertussen toch weer aardig aan het opkrabbelen. Maar wel heel voorzichtig dat de soufflee niet nogeens inzakt. Want je hebt het wel over een enorme bevolking. Stel je maar eens dik een miljard randstadters voor, en allemaal zeuren, klagen en eigenwijs. Een miljard luizenmoeders.

Ik zeg niet dat je overal maar begrip voor moet hebben. Maar ik snap het wel een beetje. Een beetje dan he?
26-01-2019, 08:48 door -karma4
Echt heerlijk om de bijdragen van die 'roverheid' en 'panopticum' gekkies te lezen hier! Zo doordacht en eloquent verwoord allemaal! Zo vrij van wanen en paranoia! Gewéldig! Echt!
26-01-2019, 09:52 door Anoniem
Door The FOSS: Echt heerlijk om de bijdragen van die 'roverheid' en 'panopticum' gekkies te lezen hier! Zo doordacht en eloquent verwoord allemaal! Zo vrij van wanen en paranoia! Gewéldig! Echt!

Tja, zo zie je maar dat iedereen in zijn eigen waan leeft en niet iedereen blijft hangen in een Windows/Linux discussie.
26-01-2019, 11:57 door Anoniem
Nu in China, over 10 tot 15 jaar in Nederland. Voorzichtig vast inweken dat de makke schapen die niks te verbergen hebben het 'leuk' en 'handig' vinden.
26-01-2019, 12:09 door Anoniem
@THE FOSS
Uitwegen dan? Technologische menselijke alternatieven. Humanistisch plan B tegen die jou en mij willen leven? Afkoppelen, alto_routing, anonimisering.
26-01-2019, 15:20 door Anoniem
Tja,dit is echt big brother is watching you,nou echt aantasting van iemands privacy.
26-01-2019, 16:34 door Anoniem
Dat Facebook nog niet op dit idee is gekomen!. De meeste gegevens hebben ze toch al.
26-01-2019, 23:57 door Anoniem
Door Anoniem: Komt hier ook. Kwestie van tijd. Tijd die nodig is om het domme volk zo ver te krijgen dat ze het normaal vinden. En zoals we gezien hebben de afgelopen decennia, is dat heel goed mogelijk.
Eens! De massa is zó dom om te denken dat dit alleen maar elders gebeurt. Maar wij zijn zelf ook hard op weg om een totalitaire, gecontroleerde samenleving te worden waarbij elke gang gevolgd wordt. Alleen merken mensen dit niet omdat men nog steeds denkt in een vrije wereld te leven. Maar die vrijheid is héél langzaam aan het afkalven (om verschillende redenen), en dat gebeurt heel erg subtiel. Maar ja, zolang Google en Facebook ons leven zo veraangenaamt met "handige" diensten en apps zal het allemaal wel loslopen.

Wat in China gebeurt zal ons straks ook ten deel vallen. Alleen is de controle nog niet geheel in overheidshanden, maar lopen de lijntjes via de grote commerciële, veelal Amerikaanse bedrijven. En wie weet met wie zij banden onderhouden? De hoogste bieder wint tenslotte, nietwaar? En het is voor de gewone burger toch niet te achterhalen wat er met jouw gegevens gedaan wordt.

Met andere woorden: slaap lekker verder allemaal. Waar maken we ons druk om, toch? We hebben tenslotte Google, Facebook, Instagram en WhatsApp (de laatste 2 zijn trouwens allebei van Facebook).
27-01-2019, 09:51 door karma4
Door Anoniem: Komt hier ook. Kwestie van tijd. Tijd die nodig is om het domme volk zo ver te krijgen dat ze het normaal vinden. En zoals we gezien hebben de afgelopen decennia, is dat heel goed mogelijk.
Hoezo komt hier ook? Ze hebben het prima afgekeken en een stapje verder met een app.
https://www.bkr.nl/ = https://www.stichtingcis.nl/ = https://www.consumentenbond.nl/hypotheek-eerste-huis/studieschuld-hypotheek = https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurverhoging/aanpak-scheefwonen = https://www.ovpro.nl/ov-chipkaart-2/2017/08/25/kamerleden-stellen-vragen-over-privacy-reisgegevens-translink/
= https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2011/07/13/de-eenvoud-en-complexiteit-van-opbrengstgericht-werken Alleen in dat laatste heeft China een veel langere historie in het gericht vormen van mensen.
27-01-2019, 10:36 door spatieman
Zij: Hoi, ik zie dat je 20k schulden hebt, wil je met mij uitgaan ?, dan hebben wel totaal 90K schulden, me love u....
27-01-2019, 10:48 door ph-cofi
Door spatieman: Zij: Hoi, ik zie dat je 20k schulden hebt, wil je met mij uitgaan ?, dan hebben wel totaal 90K schulden, me love u....
GENIAAL! Dat is het: een lokaal alternatief voor LinkedIn, een real-time netwerk van lokale afvalligen die samen mooie werkrelaties kunnen opbouwen op basis van aangetoond ongewenst gedrag. "Goh, ik heb zin in een inbraak, 'ns kijken wie hier goed in is in de buurt".
27-01-2019, 13:09 door Anoniem
Dat is de zwakte van zo'n systeem. Je hebt niet alleen totale controle nodig maar ook totale handhaving. Zonder criminaliteit en zwart circuit zag je alleen gele hesjes en was er geen prikkel voor rode sjaaltjes. China was eens lamgelegd door opiumtrade vanuit het Britse imperium. We weten hoe het afliep.
27-01-2019, 14:19 door SPer
Dit kan ook in Nederland, schulden worden geregistreerd bij het BKR en aan de hand hiervan is een zelfde map makkelijk te maken (vraag is : wordt dit al gedaan of komt dat nog). In ieder geval schijnt het in China transparent te gebeuren anders bestond dit artikel niet. Wees er van overtuigd dat ook in Nederland de overheid weet wanneer je een scheet laat .
(ietwat gechargeerd natuurlijk, tenminste dat hoop ik ;-)
27-01-2019, 14:23 door SPer
We zijn in ieder geval een heel eind op weg :
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/primeur-politie-wil-landelijk-criminaliteit-gaan-voorspellen-met-algoritme~b60d9522/
28-01-2019, 11:37 door Anoniem
We hebben het al in NL : Syri
en in combinatie met het gehele (LiveView) cameranetwerk, diverse koppelingen plus de WIV weten ze alles al.
(BSN = sociale kredietscoresysteem)
Ook je internetprovider & partners weten precies wat je kijkt / doet . (recht van verzet indienen ? maar dan ben je juist verdacht.)

@ SPer 14:19 , Wanneer je een scheet laat ... er staan door het gehele land 'sniffers' (Bijv. uitlaatgassen auto's, radio-activiteit netwerk, eletronische neuzen worden al gebruikt ; opsporing Hennep plantages)
en wanneer ze je smartphone binnendringen (WIV maakt alles mogelijk) horen ze hem ook.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.